Meny Stäng

Resa på liten budget – våra 12 bästa tips

Annons

Hur kan man resa på liten budget? Att resa innebär alltid kostnader, men det kan vara möjligt att resa betydligt billigare än du kanske föreställer dig. Vi delar med oss av våra bästa tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att resa på liten budget

Vi reser väldigt mycket, och det har vi gjort under de senaste 10-15 åren. Ofta reser vi med vår husbil, vilket ger oss möjlighet till billigt boende och vardagliga matkostnader. Men vi reser också på andra sätt, till exempel med flyg, till resmål både när och fjärran. Med tiden har vi utvecklat olika strategier för att resa på liten budget, och här delar vi med oss av dessa.

1. Res under lågsäsong

Det är förstås inte alltid du kan välja att resa under lågsäsong – semestrar och skollov kan styra – men om du har möjlighet kommer det att påverka det totala priset på resan mycket. Du kan hitta billigare flygbiljetter och framför allt kommer det mesta vara betydligt mycket billigare på plats, allt från hotell och campingar till utflykter och inträden.

Att resa på liten budget - välja lågsäsong
Kroatien i november 2015 – inte många turister så här sent på säsongen

2. Var flexibel med avresedag och tid

Om du ska boka flyg kan det spela stor roll att vara flexibel med avresedag. Vissa veckodagar, och vissa tidpunkter, kan vara betydligt billigare än andra. Det lönar sig att söka noga och testa olika tidpunkter vid bokning. Om du är flexibel, och om du också är beredd att resa vid lite mer obekväma tider och med mer obekväma mellanlandningar, kan du spara in en hel del.

Även vid bokning av till exempel färjor kan det vara värt att kolla priser på olika dagar, då priserna till exempel kan skilja mellan vardagar och helger.

Obekväma flygtider kan innebära lång väntan på flygplatser – men bättre priser

3. Var öppen för olika sätt att resa

Flyg och hotell i all ära, men det finns också andra sätt att resa. Har du funderat över tågluff, bussresa, backpacking, roadtrip, campingsemester eller varför inte cykelsemester?

Att resa på liten budget - backpacking
Backpacking i Asien

4. Håll utkik efter erbjudanden

Om du håller ögonen öppna kan du ibland hitta bra erbjudanden. Det kan handla om paketresor med flyg och hotell, men det kan också till exempel handla om prisvärda färjeöverfarter för dig och ditt fordon.

5. Välj resmål där du får mycket för pengarna

Prisläget på plats spelar stor roll för möjligheterna till boende, restaurangbesök och resmål. Här är några exempel på resmål där du får mycket för pengarna:

  • Europa: Albanien, Nordmakedonien, Rumänien, Bulgarien, Turkiet, Polen, Tjeckien, Lettland
  • Asien: Indien, Sri Lanka, Vietnam, Malaysia, Filippinerna, Thailand, Indonesien
  • Afrika: Tunisien, Egypten, Marocko, Gambia, Tanzania, Sydafrika
Att resa på liten budget - Asien
Det är långt till Filippinerna, men på plats är prisläget bra

6. Res till nära resmål

Ett alternativ till att välja prisvärda resmål långt bort är att välja resmål som ligger nära. Då är det inte säkert att prisläget är lågt på plats, men istället kan du spara in på en billigare resväg. Varför inte upptäcka nya platser i Sverige? Andra näraliggande resmål, som dessutom har ett någorlunda rimligt prisläge på plats, inkluderar till exempel Polen, Tyskland och Estland.

Att göra i Bamberg
Det finns många fantastiska platser i Tyskland (bilden: Bamberg)

7. Bo billigt

Boendet utgör ofta en av de stora utgifterna på en resa, men det finns alternativ för att bo billigare. Du kan boka budgethotell, vandrarhem, bed & breakfast, privat rum, lägenhet eller hus/stuga. Camping kan också vara ett alternativ, och om du inte har eget campingfordon kan du tälta eller hyra campingstuga.

Ytterligare en variant är att byta hus/lägenhet med en annan familj under semestern. Om du bokar ett boende med matlagningsmöjlighet kan du dessutom spara in på restaurangbesöken.

Att resa på liten budget - bo i stuga
Stugboende på camping

8. Dela på kostnader

Ibland kan det bli billigare att dela på kostnader tillsammans med vänner. Boka till exempel en lägenhet, en stuga, en campingstuga eller ett hus tillsammans och dela på avgiften.

9. Använd kontakter

Har du vänner eller släktingar utomlands eller i en annan del av Sverige? Eller har dina vänner kanske en stuga, eller bara tid över på semestern? Ett alternativ kan vara att hälsa på varandra och göra något roligt tillsammans. Självklart ska det gynna alla parter och vara lika positivt/roligt/fördelaktigt för dina vänner som för dig.

10. Håll nere matkostnaderna på resan

Att hålla nere matkostnaderna på resan kan göra stor skillnad i plånboken. Restaurangbesök är trevligt, men kan ibland innebära ganska stora utgifter. Om du bor så att du kan laga mat – till exempel i campingfordon, lägenhet eller stuga på camping – kan du spara in en hel del pengar.

Lunchen kan du ibland lösa genom en enkel picknick på stranden eller i parken. Slutligen kan det vara bra att leta restauranger i god tid, innan hungern faller på, för att hitta prisvärda matställen för middagen.

Att resa på liten budget - laga mat
Middag utanför husbilen, till samma kostnad som hemma

11. Upptäck gratis nöjen

Många nöjen och upplevelser kostar pengar, men inte alla. Om du besöker en stad kan du gå på stadsvandring på egen hand – ofta erbjuds guider i form av broschyrer eller appar. Att kika in i kyrkor är oftast (med enstaka undantag) gratis och i många städer finns gratis museer. Det kan också finnas fina parker att upptäcka. Kika gärna in på stadens turistbyrå och be om tips.

Om du är på sol- och badsemester kan det vara värt att leta upp en del av stranden där du får lägga din handduk i sanden, utan att boka en dyr solstol.

Park
Att strosa i stadsparker är gratis

12. Spara inte in på viktiga saker

Att resa på liten budget handlar om att spara in på onödiga utgifter, men det finns också utgifter som du inte bör spara in på. Att spara på fel saker kan leda till att allt blir dyrare i slutänden, eller att resan slutar olyckligt på något annat sätt. Det är till exempel viktigt att ha rätt försäkring när du reser. Om du reser till ett exotiskt resmål kan det också vara viktigt att se över vilka vaccinationer du behöver.

vaccination
Vaccination kan vara värt, trots kostnad

Fler tips för att resa på liten budget?

Har du fler tips för att resa på liten budget? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev