Meny Stäng

Att göra i Bayreuth i Bayern – våra 11 bästa tips

Vad kan man se och göra i Bayreuth i Bayern? Denna vackra och speciella tyska stad bjuder på en hel del sevärdheter i form av slott, trädgårdar och operor. Och så lite god öl på det! Här är våra bästa tips.

Bayreuth i Tyskland

Bayreuth är en tysk stad som började blomstra på 1700-talet, då markgreve Fredrik III av Brandenburg-Bayreuth och hans hustru Wilhelmine lät uppföra pampiga byggnader och trädgårdar. I staden finns också en koppling till tonsättaren Richard Wagner, som var verksam här och lät uppföra ett operahus.

Att göra i Bayreuth

Bayreuth ligger cirka 8,5 mil nordost om Nürnberg, i förbundslandet Bayern.

Vad kan man göra i Bayreuth?

Vad kan man då se och göra i Bayreuth? Vi besökte staden i somras, med vår husbil, och blev imponerade av allt som fanns att se och uppleva. Vi har nu samlat våra bästa tips i en lista.

1. Promenera i Bayreuths stadskärna

Först och främst vill man förstås uppleva Bayreuth genom att promenera runt i staden. Trots att det är en lite mindre stad är den fylld av pampiga och vackra byggnader.

Att göra i Bayreuth

2. Beundra det nya slottet

En av de absolut största sevärdheterna i Bayreuth är det nya slottet. Denna pampiga byggnad lät uppföras av markgreven Fredrik III av Brandenburg-Bayreuth, och hans hustru Wilhelmine hade stort inflytande över form och design.

Att göra i Bayreuth - det nya slottet

På bottenvåningen i slottet finns museer med utställningar, där man bland annat kan se fajans och målningar. Några rum kan ses på egen hand, medan man i övrigt kan välja att följa med på en guidad visning.

Utanför slottet finns en grön och fantastiskt fin park, fylld av vatten, broar, planteringar och skulpturer. Här är väldigt fint att promenera!

3. Spana in det gamla slottet och slottskyrkan

Det gamla slottet i centrala Bayreuth – som inte ska blandas ihop med ”det gamla slottet” vid Hofgarten Eremitage – fungerade som residens för markgrevarna mellan 1603 och 1753. Idag utgör byggnaden helt enkelt en pampig del av den historiska stadskärnan.

Nyhetsbrev
Att göra i Bayreuth - det gamla slottet

Vid det gamla slottet finns också slottskyrkan, som kan besökas invändigt. Denna ljusrosa skapelse är idag en katolsk kyrka.

4. Se stadskyrkan

Stadskyrkan i Bayreuth (Heilig Dreifaltigkeit) är en mäktig protestantisk basilika i sengotisk stil och stadens största kyrka. Den tidigare stadskyrkan brann ner i en stadsbrand 1605, och den nya kunde invigas år 1614. Kyrkan är pampig både utvändigt och invändigt.

Att göra i Bayreuth - stadskyrkan

5. Fascineras av operahuset (Markgräfliches Opernhaus)

En sak som du inte vill missa att göra i Bayreuth är att besöka Operahuset (Markgräfliches Opernhaus). Den imponerande byggnaden lät uppföras av markgreven Fredrik III av Brandenburg-Bayreuth mellan 1744 och 1748. Operan är en av få bevarade operabyggnader från 1700-talets Europa och är upptagen på Unescos världsarvslista sedan 2012.

Att göra i Bayreuth - operahuset

Byggnadens exteriör ritades av den franske arkitekten Joseph Saint-Pierre och bakom interiören står italienaren Giuseppe Galli da Bibiena. Stilen är italiensk senbarock.

Operahuset, som renoverades mellan 2013 och 2018, är både imponerande och makalöst vackert. Byggnaden visas för turister året om, under nästan dagliga turer.

Att göra i Bayreuth - operan

6. Besök Richard Wagner-museet

Richard Wagner-museet ligger i huset ”Wahnfried”, där familjen Wagner tidigare bodde, samt i en modern intilliggande byggnad. Här kan du lära dig mer om den kände kompositören som levde mellan 1813 och 1888, och skapade verk såsom ”Den flygande holländaren”, ”Tännhäuser”, ”Lohengrin”, ”Nibelungens ring” och ”Tristan och Isolde”.

7. Upplev opera på Festspielhaus

Festspielhaus i Bayreuth lät uppföras av Richard Wagner på 1800-talet, när han upplevde att markgrevens opera inte räckte till. Operahuset, som är ett av de största operahusen i världen, är känt för sin unika akustik, men kanske ännu mer för sin återkommande operafestival.

Varje sommar arrangeras Bayreuth operafestival (Festspiele), vilken har gjort staden internationellt känd. Festivalen pågår under en dryg månad och lockar besökare från hela världen.

8. Strosa i Hofgarten Eremitage

Om vi skulle tipsa om en enda sak att göra i Bayreuth så skulle det bli Hofgarten Eremitage. Detta är en stor och helt otroligt vacker park fylld av slott, fontäner, grottor och vattenkonst, huvudsakligen skapad av markgrevinnan Wilhelmine under 1700-talet. Det gamla slottet som ligger här uppfördes redan 1715, och kan besökas under guidade turer, då man bland annat får se det spännande vattenspelet.

Den allra mest framträdande byggnaden i Hofgarten Eremitage är det nya slottet (Neues Schloss), som är en fantastisk byggnad smyckad av mosaiker. Utöver de två slotten kan du promenera runt länge för att upptäcka dammar, statyer, fontäner, alléer, broar, trappor, valv och grottor.

9. Upptäck slottet Fantaisie

Slottet Fantaisie, som byggdes 1761 – 1763, är ännu ett slott från tiden då markgreven Fredrik III av Brandenburg-Bayreuth satt vid styret. Här finns idag ett trädgårdsmuseum, som berättar om trädgårdsodlingens historia.

10. Gör en utflykt till Sanspareil stenträdgård

Sanspareil stenträdgård är en fantastisk landskapsträdgård från 1700-talet, som du hittar strax utanför Bayreuth. Arbetet med att uppföra Sanspareil stenträdgård initierades av markgreven Fredrik III av Brandenburg-Bayreuth och avslutades av hans hustru markgrevinnan Wilhelmine.

Här kan du promenera bland grottor och pampiga stenformationer, samt spana in den pampiga ruinteatern. Under sommartid håller också det orientaliska huset samt medeltidsborgen Zwernitz öppet för besökare.

11. Smaka öl från Bayreuth

Bayreuth ligger i den tyska regionen Oberfranken, som är den region i världen som har flest bryggerier. Runt 200 bryggerier producerar tillsammans över 1000 olika sorters öl.

En populär öl är Maisel, som bryggs i Bayreuth, och som bland annat kan testas på Maisel’s öl-äventyrsvärld (Maisel’s Bier-Erlebnis-Welt), där det också finns ölmuseum. För egen del nöjde vi oss med att testa en ”Bayreuther Hell”, vilket var en angenäm bekantskap.

Att göra i Bayreuth - öl

Naturligtvis kan man få sig lite mat till ölen också. För vår del blev det en enkel, men god, pasta på Café Erciyes i den centrala delen av staden.

pasta

Mer att göra i Bayreuth för dig som gillar kultur och historia

Vill du uppleva ännu mer i denna intressanta stad? Här hittar du fler förslag på saker att se och göra i Bayreuth, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Bayreuths katakomber kan man uppleva under bryggeriet Bayreuther Bierbrauerei. (Hindenburgstrasse 9)
 • Gatukonst finns en hel del i form av skulpturer och muralmålningar. Det finns även guidade turer runt konsten.
 • Franz Liszt Museum berättar om kompositören Franz Liszt, som dog i Bayreuth. (Wahnfriedstrasse 9)
 • Kunstmuseum Bayreuth visar utställningar med modern konst. (Altes Barockrathaus, Maximilianstrasse 33)
staty

Mer att göra i Bayreuth med barn eller tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ytterligare några tips på saker att göra i Bayreuth här.

 • Ekologisk-botanisk trädgård är en trädgård med 12 000 växtarter, utomhus och i växthus. (Universitätsstrasse 30)
 • Rohrensee djurpark visar upp djur från olika delar av världen. (Pottensteinerstrasse)
 • Urweltmuseum är ett urtidsmuseum med dinosauriepark. ( Kanzleistrasse 1)
gata

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boenden i Bayreuth, och du hittar många tips på stadens webbplats. Om du reser med husbil finns en ställplats på parkeringen P Grünewaldstrasse. På platsen finns el och möjlighet att tömma kemtoalett, mot betalning med mynt.

husbilar

Mer att se och göra i närheten

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Bayreuth. Du kan till exempel besöka charmiga Bamberg, fantastiska Nürnberg eller vackra och intressanta Würzburg. Nedan hittar du ännu fler tips på platser att besöka runt om i Tyskland.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden

Fler tips på saker att göra i Bayreuth?

Har du varit i Bayreuth? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Bayreuth?

Fakta om Bayreuth

 • Land: Tyskland
 • Region: Oberfranken
 • Förbundsland: Bayern
 • Läge: Bayreuth ligger strax väster om bergsområdet Fichtelgebirge vid floden Mains källflöde Roter Main, cirka 8,5 mil nordost om Nürnberg.
 • Invånare: Cirka 75 000 invånare (2019)
 • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats.

Resa till Bayreuth

 • Flyg: Du kan flyga till Nürnberg. Därifrån kan du ta tåg (cirka en timme) eller hyrbil.
 • Bil/husbil: Att köra med bil från Rostock i Tyskland till Bayreuth tar cirka 6 timmar, om man räknar ren körsträcka.

Bayreuths historia

 • 1231: Bayreuth omnämns för första gången som stad, efter att tidigare ha ansetts som en by.
 • 1430: Hussiterna förstörde staden
 • 1600-talet: Staden förstördes av flera bränder och drabbades av pesten. Dessutom bidrog Trettioåriga kriget till en period av elände.
 • 1700-talet: En tid av uppgång då många byggnader uppfördes. Markgreve Fredrik III av Brandenburg-Bayreuth (1711-1763) och hans hustru Wilhelmine (1709-1758) hade stor betydelse.
 • 1853: Den första järnvägslinjen i staden togs i drift.
 • 1870: Tonsättaren Richard Wagner besökte staden och beslutade att uppföra ett eget operahus samt en egen villa.
 • 1945: Bayreuth bombades av de allierade och många byggnader förstördes.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev