Meny Stäng

Att göra i Hamburg – 23 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Hamburg? Denna nordtyska stad bjuder på hamnliv, båtturer, kultur och världens största modelljärnväg, bara för att nämna några saker. Här är våra bästa tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hamburg

Hamburg är en spännande stad att upptäcka. Vi spenderade nästan en vecka här, varav tre nätter på hotell och resten av tiden i vår husbil, och hann med allt möjligt.

Att göra i Hamburg

Hamburg ligger i norra Tyskland, cirka 30 mil nordväst om Berlin.

Vad kan man göra i Hamburg?

Vad kan man då se och göra i Hamburg som turist? Allt möjligt spännande och roligt! Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Häng i hamnområdet

Hamburgs hamn är Tysklands största och den tredje största i Europa, efter Rotterdam och Antwerpen. Här kan man spana in och fascineras av riktigt stora lastfartyg. I hamnen finns båtterminalen Landungsbrücken samt gott om restauranger, bodar som säljer fischbrötchen och sightseeingbåtar.

Att göra i Hamburg - hänga i hamnen

2. Prova fischbrötchen

Snabbmaten ”fischbrötchen” finns att köpa precis överallt längs hamnen i Hamburg. Rätten består av bröd och någon slags fisk, såsom matjessill, lax eller panerad fisk. Enkelt och gott!

Fischbrötchen

3. Gör en båttur i hamnen

Hamburgs hamn erbjuder många olika båtturer. En populär tur, som ges av olika arrangörer, är den som kallas ”Grosse Hafenrundfahrt Hamburg”. Turen finns både i 1-timmesvariant och 2-timmarsvariant, och vi testade den kortare av dessa båda.

Vi måste säga att detta var ett trevligt sätt att se sig runt, och samtidigt lära sig lite mer. Guidningen på vår tur var på tyska, men vi fick med oss skriftlig information på engelska. Under icke-pandemitider brukar guidningar ges även på engelska, och detta kommer troligtvis snart igång igen.

4. Handla på Fischmarkt

Varje söndag förmiddag arrangeras ”Fischmarkt”, vid Altonaer Fischmark i S:t Pauli. Marknaden har anor sedan 1703 och är omåttligt populär bland både lokalbor och turister. Här kan du förstås handla fisk och fischrbötchen, men på marknaden hittar du också till exempel frukt och kläder.

Att göra i Hamburg - fiskmarknad

5. Ta dig under Elbe-tunneln

Elbetunneln är en 426,5 meter lång tunnel som går från Landungsbrücken i centrala Hamburg och Steinwerder på andra sidan floden Elbe. När tunneln öppnade 1911 var den en teknisk sensation. Sedan 1975 finns också Nya Elbetunneln.

Att göra i Hamburg - Elbe-tunneln

6. Spana in stadsdelen St. Pauli

St. Pauli är ett stort och delvis spännande område. Spana till exempel in kvarteren Karolinenviertel och Schanzenviertel, som bjuder på underground-kultur och annorlunda butiker. Här kan du passa på att fynda på loppmarknaden Flohschanze, som arrangeras varje lördag, eller kika in i butiken Scarpovino, som säljer skor och vin.

WIFI.se
Att göra i Hamburg - loppmarknad

I Schanzenviertel kan du också få ditt lystmäte av graffiti. I vissa fall kan det upplevas som riktigt läckert, och i andra fall andas stadsdelen mest uppgivenhet. Oavsett vad man tycker så är det annorlunda.

Graffiti

7. Kolla in Reeperbahn

I stadsdelen St. Pauli hittar du också gatan Reeperbahn, som är ett välkänt red-light district, med barer, nattklubbar och stripteaseklubbar.

Reeperbahn i Hamburg

8. Häng med på en guidad Beatles-tur

Beatles må komma från Liverpool, men det var i Hamburg de startade sin karriär. Stepahnie Hempel har lett guidade Beatles-turer i 18 år och vet vad hon pratar om. Du får komma till platser som du aldrig skulle hitta själv och dessutom underhåller Stephanie med Beatles musik.

beatles-tur

9. Promenera i HafenCity

HafenCity är en stadsdel vid floden Elbe, som räknas som ett av de största ombyggnadsprojekten i Europa under 2000-talet. Här ligger bland annat det kända konserthuset Elbphilharmonie, men också många andra läckra byggnader.

10. Besök konserthuset Elbphilharmonie

Konserthuset Elbphilharmonie i HafenCity är en plats för konserter men också ett landmärke. Denna mycket speciella byggnad kan skymtas från många håll i staden. Du kan besöka den genom att gå på konsert, följa med på guidad tur eller kika in på utsiktplatsen Plaza.

Elbphilharmonie i Hamburg

11. Upptäck Unesco-arvet Speicherstadt och Kontorhaus-området

Området ”Speicherstadt och Kontorhaus District med Chilehaus” är upptaget på Unescos världsarvslista sedan 2015. Speicherstadt, som är ett gigantiskt hamnlager, byggdes ursprungligen mellan 1885 och 1927 på en grupp smala öar i floden Elbe.

Att göra i Hamburg - Speicherstadt

I närheten hittar du Kontorhaus-området med enorma kontorskomplex som byggdes mellan 1920 och 1940, för att inhysa hamnrelaterade företag. Här ligger också det speciella huset Chilehaus. Om man vill kan man kika in i vissa portuppgångar för att upptäcka läckra trapphus.

12. Lär om båtar på International Maritime Museum

Det ”Internationella maritima museet i Hamburg” ligger i en imponerande byggnad i Speicherstadt och är ett av de museer som brukar rekommenderas i Hamburg.

Att göra i Hamburg - Maritime museum

Museet visar bland annat upp modellskepp, uniformer och målningar. Vi tyckte kanske att det här museet var lite väl traditionellt, men om du är intresserad av maritim historia finns mycket att hämta.

13. Åk på en guidad busstur ”Hop on hop off”

Det går många guidade bussturer runt Hamburg, i form av ”hop on hop off”-bussar. En del är röda, andra gula och andra blå. De olika bussarna drivs av olika företag, men erbjuder liknande upplevelser.

Guidningen i högtalarna är på tyska. Du kan få audioguide på engelska eller danska. Peter tyckte att detta funkade utmärkt medan jag (Helena) hade svårt att lyssna på audioguiden samtidigt som tyskan hördes högt ur högtalarna.

Att göra i Hamburg - guidad busstur

14. Titta in på Hamburg museum

Hamburg museum, eller ”Museum für Hamburgische Geschichte”, som museet heter på tyska, berättar om Hamburgs historia. Vi hade kanske inte så höga förväntningar när vi kom hit, men vi blev positivt överraskade.

Att göra i Hamburg

Detta museum bjuder på fantastiskt vackra rum, tak och möbler. Helt klart värt ett besök! Vad det är du ser på lilla bilden till vänster nedanför? Det är en gammal lotterimaskin!

15. Bli barn på nytt på Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland visar upp världens största modelljärnväg. Museet sträcker sig över flera våningsplan och detaljerna är nästan oändliga. Här kan du se miljöer från hela världen, fast i minimal storlek. Missa inte att köpa dina biljetter i god tid!

Miniatur Wunderland

16. Beundra rådhuset

Hamburgs rådhus (Hamburger Rathaus) är säte för Hamburgs parlament och senat. Denna fantastiskt vackra byggnad stod klar 1897.

Man kan boka in sig på guidade turer i rådhuset. Att besöka entréhallen och gården är dock kostnadsfritt och kan göras på egen hand.

Att göra i Hamburg - rådhuset

17. Gör en båttur på Alstersjöarna

Alstersjöarna kan upptäckas med utgångspunkt vid boulevarden Jungfernstieg, som du hittar strax intill Rådhuset. Här möts du av exklusiva butiker, men också en härlig miljö med lugn atmosfär, båtbryggor och caféer.

Att göra i Hamburg - Alstersjöarna

Flera olika båtar tar med turister runt sjöarna, och vi gjorde en entimmes-tur i en glasbåt. Guidningen var på tyska, men om man har med en smartphone och egna hörlurar kan man få guidning på engelska via en app.

Att göra i Hamburg - båttur på Alstersjöarna

Under turen passerar man gröna och väldigt exklusiva områden med enormt stora villor. Här är populärt att paddla kanot, och du kan också promenera runt sjöarna. Promenaden runt den yttre Alstersjön ska enligt uppgift ta runt två timmar och bjuder på vackra miljöer.

Alstersjöarna

18. Se ruinen av S:t Nikolai-kyrkan

S:t Nikolai-kyrkan uppfördes på 1870-talet och det 147,3 meter höga kyrktornet var vid invigningen världens högsta kyrktorn. Kyrkan förstördes den 28 juli 1943 i samband med Operation Gomorrah, under Andra världskriget.

Efter kriget beslöt man att inte återuppbygga kyrkan, utan ruinerna av den fick istället stå kvar som ett antikrigsmonument. Idag finns en modern hiss inuti tornet, så att besökare kan åka upp och få en milsvid utstikt.

19. Se konst på Museum für Kunst und Gewerbe

Museum für Kunst und Gewerbe är ett museum för konst och hantverk, där det kontinuerligt visas nya utställningar.

Att göra i Hamburg - Museum fur kunst und Gewärbe

När vi var här, i slutet av april 2022, var det stort fokus på utställningen ”Moments of Connection” av konstnärsduon DRIFT. Denna utställning var riktigt läcker och det är omöjligt att förklara i bild. Duons konstverk är inspirerade av naturen och rör sig på ett sätt som känns totalt naturligt, samtidigt som det är tekniskt avancerat.

20. Åk upp i S:t Mikelskyrkans torn

S:t Mikaelskyrkan uppfördes 1669 och är en av Hamburgs mest kända kyrkor.

Den som vill kan ta hissen (eller trapporna) upp i det 132 meter höga kyrktornet, varifrån man har en fin utsikt över hela staden, i alla riktningar.

Att göra i Hamburg - St Mikaelskyrkans

Man kan också gå ner i kryptan, där man hittar gravar och små utställningar.

Att göra i Hamburg - St Mikaelskyrkan krypta

21. Testa den lokala specialiteten ”labskaus”

En av de absolut mest traditionella rätterna i Hamburg är ”labskaus” som påminner om svensk lapskojs, men med lite inslag av pytt i panna. Restaurangen ”Old Commercial Room” är känd för att servera denna rätt på ett bra sätt, men du kan också prova den på många andra ställen.

labskaus

22. Fota dig själv på ”Museum of Popcorn”

Museum of Popcorn är inte riktigt ett museum i dess rätta bemärkelse, utan snarare en studio där du kan fota dig själv och dina vänner i olika fina, annorlunda och galna miljöer. Roligt!

Uppdatering 2023: Museum of Popcorn har tyvärr stängt.

Museum of Popcorn

23. Titta uppåt – på annorlunda arkitektur

Sist men inte minst vill vi tipsa om att ibland rikta blicken uppåt. Hamburg är fullt av byggnader med annorlunda arkitektur, inte minst hus som tycks luta hit och dit på allehanda tänkbara och otänkbara sätt …

Mer att göra i Hamburg för dig som gillar kultur och historia

Här hittar du fler förslag på saker att göra i Hamburg, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Automuseum PROTOTYP visar upp bilar. (Shanghaiallee 7)
 • Ballinstadt berättar om utvandrarhistoria. (Veddeler Bogen 2)
 • Hamburger Kunsthalle är ett konstmuseum med äldre konst. (Glockengiesserwall 5)
 • Komponisten-Quartier är ett museum om klassiska kompositörer. (Peterstrasse 29-39)
 • Triennal of Photography är fotoutställningar som arrangeras återkommande (phototriennale.de)
 • U-434 är en ubåt som också är ett museum. (St. Pauli Fischmarkt 10)
Att göra i Hamburg

Mer att göra i Hamburg för dig som gillar mat, öl och vin

Om du tycker om mat, öl och vin finns det förstås en hel del att göra i Hamburg. Du kan till exempel testa den lokala ölen Astra, eller testa olika hantverksöl på restaurangen Altes Mädchen i Sternschanze. I följande artikel hittar du också tips på olika restauranger att besöka:

pretzel

Mer att göra i Hamburg för dig som gillar natur

Här är också några fler förslag på saker att göra i Hamburg för dig som gillar natur.

 • Alter Schwede, det vill säga ”gamle svensken” är ett stenblock som på istiden transporterades från Sverige till Elbe. (Elbstrand)
 • Planten un Blomen är en botanisk trädgård och en park i centrala Hamburg. (Marseiller Strasse)
 • Promenera, jogga eller cykla runt den yttre Alstersjön.
Att göra i Hamburg - Alstersjöarna

Mer att göra i Hamburg för dig som reser med barn eller tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ytterligare några tips på saker att göra i Hamburg här.

 • Hamburg Dungeon berättar, med hjälp av skådespelare, om Hamburgs mörka historia. (Kehrwieder 2)
 • Hidden in Hamburg bjuder på Escape room-games ombord på fartygen Rickmer Rickmers och Cap San Diego.
 • Tierpark Hagenbeck är en djurpark. (Lokstedter Grenzstrasse 2)
Att göra i Hamburg

Att göra i Hamburg – på film

Här kan du också spana in två korta filmer från Hamburg.

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Hamburg att välja på. Vi bodde några dagar på hotellet Pierdrei Hafencity, som har ett utmärkt läge för att besöka staden, och dessutom är både trevligt och snyggt.

Om du reser med husbil kan du till exempel stå på ställplatsen ”Parkplatz am Strand Pauli” (Sankt Pauli Hafenstrasse 89) som har ett utmärkt läge för att upptäcka staden. Här finns dock ingen service, utöver soptömning.

Parkplatz am Strand Pauli

Mer att göra i närheten av Hamburg

Det finns förstås också mer att uppleva i närheten av Hamburg. Du kan till exempel upptäcka den fina staden Bremen eller den historiska staden Lübeck. Det är också intressant att besöka Schwerins slott. Nedan hittar du ännu mer inspiration och läsning om Tyskland.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Hamburg?

Har du varit i Hamburg? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Hamburg?

Fakta om Hamburg

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Hamburg
 • Officiellt namn: Freie und Hansestadt Hamburg
 • Grundad: 800-talet
 • Invånare: Drygt 1,8 miljoner (2019)
 • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats

Resa till hamburg

 • Flyg: Du kan flyga direkt från Stockholm Arlanda till Hamburg, till exempel med SAS eller Eurowings.
 • Bil: Du kan till exempel ta färjan Finnlines Malmö – Travemünde. Andra alternativ är färjelinjer Nynäshamn – Rostock, Göteborg – Kiel eller Rödby – Puttgarden.
 • Tåg: SJ nattåg kommer gå från Stockholm till Hamburg, med start i september 2022.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev