Meny Stäng

Elbphilharmonie i Hamburg – konserthus och landmärke

Annons

Elbphilharmonie i Hamburg är ett konserthus, men också ett landmärke. I år fyller konserthuset 5 år, och i samband med det arrangeras extra mycket festligheter. Vi har spanat in den läckra byggnaden både utifrån och inifrån.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Elbphilharmonie i Hamburg

Elbphilharmonie i Hamburg har skapats av den schweiziska arkitektfirman Herzog & de Meuron och påminner, med sina vågiga former, om havet och naturen.

Elbphilharmonie i Hamburg

Elbphilharmonie ligger i området HafenCity, vid hamnen i centrala Hamburg.

Elbphilharmonie i Hamburg – ett landmärke

Elbphilharmonie i Hamburg är ett landmärke som hela tiden dyker upp i synfältet, nästan var man än befinner sig i staden. Byggnaden framträder på olika sätt från olika vinklar, men oavsett perspektiv ser man det vågiga taket som leder tankarna till böljande vatten.

Elbphilharmonie i Hamburg

Plaza

Även om du inte planerar att gå på konsert kan du med fördel besöka Plaza på våning 8 i konserthuset, 37 meter över marken. Den öppna planlösningen här är riktigt läcker och du har milsvid utsikt över både staden och hamnen. Dessutom finns det ett café här.

Plaza i Elbphilharmonie i Hamburg

För att besöka Plaza behöver du lösa en biljett till priset av 2 euro/person. Det är också möjligt att boka en guidad ”Plaza Tour” för 10 euro/person.

Konserthallen

Det allra mest enastående rummet, som är hjärtat i Elbphilharmonie, är den stora konserthallen (Grosser Saal), som har 2100 sittplatser. Den här gigantiska salen bjuder på en enorm rymd, och designen är dessutom skapad för att ge bästa möjliga ljud.

Konserthallen i Elbphilharmonie i Hamburg

När man tittar närmare på väggarna ser man små plattor, med olika djupa urgröpningar. Det är den japanska akustikingenjören Yasuhisa Toyota som står bakom designen av dessa 10 000 individuellt formade plattor, som tillsammans ska ge bästa möjliga akustik.

Konserthallen i Elbphilharmonie i Hamburg

Inga detaljer har lämnats åt slumpen och om man går på konsert kan det till och med vara en upplevelse att gå på toaletten. Utsikten man har medan man tvättar händerna är det inget fel på!

Elbphilharmonie i Hamburg

5-årsjubileum med drönarshow

I år är det fem år sedan Elbphilharmonie i Hamburg stod klart, och därmed blev stadens landmärke. Under dessa år har konserthuset utvecklats till en enorm turistmagnet med massor av årliga besökare.

Korta fakta från Elbphilharmonies första fem år

 • Antal besökare på Plaza: Mer än 14,5 miljoner
 • Antal konsertbesökare: Runt 3,3 miljoner
 • Antal konserter: Mer än 2900
 • Antal guidade turer: 9782
 • Det mest spelade stycket: Ludwig van Beethoven, Symfoni nr 7
 • Den mest spelade kompositören: Ludwig van Beethoven

5-årsjubileet ville man fira på något spektakulärt och unikt sätt, och man kontaktade konstnärsduon DRIFT. Dessa skapade en konstnärlig uppvisning med 300 drönare, som skulle röra sig runt konserthuset i en rörlig konstinstallation.

Konstnärsduon DRIFT på scen (i mitten) under en presskonferens

För att se uppvisningen åkte vi, och många andra, ut i båtar på kvällen. När klockan närmade sig 23:00 flockades båtarna runt Elbphilharmonie, och allas blickar riktades mot konserthuset.

Musik hördes över hela hamnområdet och de 300 drönarna rörde sig i mjuka formationer runt byggnaden. Ett fascinerande skådespel! 5-årsjubileet fortsätter nu på olika sätt, bland annat genom ”Hamburg International Music Festival”.

Att besöka Elbphilharmonie i Hamburg

Vi kan absolut rekommendera ett besök i Elbphilharmonie under din resa till Hamburg. Det allra enklaste är att köpa en biljett till utsiktsplatsen Plaza. Vill du uppleva ännu lite mer kan du boka en guidad tur eller gå på en konsert. Oavsett vad startar du besöket med en tur i världens längsta böjda rulltrappa.

Rulltrappan på Elbphilharmonie i Hamburg

Mer att se och göra i Hamburg och Tyskland

Utöver Elbphilharmonie i Hamburg finns mycket annat att se och uppleva i den här nordtyska staden. Du vill inte missa att strosa i hamnområdet, och kanske ta en båttur. Andra intressanta upplevelser inkluderar Miniatur Wunderland med världens största modelljärnväg samt att gå en guidad tur i Beatles fotspår.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Har du besökt Elbphilharmonie i Hamburg?

Har du besökt Elbphilharmonie i Hamburg, eller skulle du vilja göra ett besök?

Fakta om Elbphilharmonie i Hamburg

 • Adress: Am Kaiserkai, Hamburg
 • Byggstart: 2007
 • Invigning: 2017
 • Byggherre: Stadt Hamburg
 • Högsta höjd: 110 meter (26 våningar)
 • Smeknamn: Elphi
 • Läs mer: Du hittar mer information om Elbphilharmonie på konserthusets webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev