Meny Stäng

Guidad Beatles-tur i Hamburg – följ med till Reeperbahn

Vi har gått en guidad Beatles-tur i Hamburg, och denna kan vi varmt rekommendera. Mycket intressant och mycket fascinerande! Det var nämligen i Hamburg som det världskända bandet startade sin karriär i början på 1960-talet.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hempel’s Beatles-tur i Hamburg

Under vårt besök i Hamburg deltog vi under några dagar i en pressresa, arrangerad av Hamburgs turistorganisation. De lät oss hänga med på en något förkortad version av Hempel’s Beatles-tur i Hamburg, i området St Pauli.

Beatles-tur i Hamburg

Turen arrangeras av Stefanie Hempel, som själv utvecklat turen och lett den under 18 (!) år. Det som är speciellt med turen, förutom att Stefanie älskar Beatles och dess historia, är att hon också förgyller guidningen med att spela och sjunga gruppens musik live.

Beatles-tur i Hamburg

Hon tar en med till massor av små gränder, som man omöjligen skulle ha hittat till själv, men som spelade roll i Beatles liv. På bilden nedanför visar hon till exempel en portuppgång som är med på en av gruppens skivomslag.

Beatles-tur i Hamburg

En tuff start för unga Beatles-medlemmar i Hamburg

Vi fick förstå att starten för de unga medlemmarna i Beatles var allt annat än smärtfri. När de anlände till Hamburg trodde de att de skulle få bo på ett hotell, men istället inhystes de i kalla och mörka förrådsutrymmen, längst bak i bion ”Bambi”.

Beatles-tur i Hamburg

I den ogästvänliga bion spenderade de många månader och idag hittar man en liten skylt utanför, där det står ”Här bodde Beatles 1960”.

Beatles-tur i Hamburg

Reeperbahn i Hamburg

Den guidade Beatles-turen i Hamburg tog oss vidare till den (ö)kända gatan Reeperbahn. Beatles trodde att de skulle få spela på de stora kända klubbarna här, men istället fick de starta på ”Indra”, som låg i ett mörkt och avlägset hörn av gatan och bara lockade ett fåtal förvirrade själar.

Den unga gruppen var dessutom oförberedda på det som väntade. Hemma i Storbritannien var de vana att spela en timme, tills klubbarna stängde vid 23-tiden. Nu förväntades de spela hela nätterna, i 4-5 timmar. Så många låtar hade de inte ens, och de fick dra ut på varje låt i evighet med ändlösa solon …

Indra på Reeperbahn

I början var Beatles ett coverband, som spelade 1950-talsrock. Med tiden utvecklade de sin egen stil, både när det gällde musik och sin ”look”. Gruppen utvecklades, och till slut fick de äntligen spela på klubben Kaiserkeller, på den ljusa änden av Reeperbahn.

Kaiserkeller

Beatles startade i Hamburg som mycket unga och oerfarna killar. Men det var här, på Reeperbahn i Hamburg, som de lärde känna varandra och växte som team. Det var också här Ringo Starr inkluderades i gruppen, och historien därefter känner vi ju alla till.

På Reeperbahn kan man idag hitta en skylt över många av de kända artister som spelat här. Man kan också besöka Beatles-Platz, som ser ut som en rund skiva i marken, och ska påminna om gruppen.

WIFI.se

Idag är Reeperbahn fortfarande en mycket intensiv plats på kvällstid, fylld av nattklubbar och striptease-klubbar. För den som vill är det intressant att ta en promenad här, och kanske ta en öl på någon av alla pubarna längs gatan.

Reeperbahn

Mer att se och göra i Hamburg och Tyskland

Hempel’s Beatles-tur i Hamburg är en av alla spännande saker som vi upplevt här, men det finns mycket mer att se och göra. Till att börja med rekommenderar vi att strosa i hamnområdet, och kanske ta en båttur. Andra intressanta upplevelser inkluderar det fascinerande konserthuset Elbphilharmonie samt ”Miniatur Wunderland” med en enorm och fantastisk modelljärnväg.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Har du varit på Beatles-tur i Hamburg?

Gillar du Beatles? Har du varit med på en Beatles-tur i Hamburg, eller kanske någon annanstans? Berätta gärna!

Fakta om Hempel’s Beatles-tur i Hamburg

  • Tid: Lördagar klockan 18:00
  • Längd: 3 timmar
  • Träffpunkt: U-Bahn Feldstrasse
  • Språk: Tyska/engelska
  • Pris: 32 euro (2022)
  • Biljetter: hempels-musictour.de
  • Boka för grupp: Grupper kan boka andra tider, på info@hempels-musictour.com

Prenumerera på vårt nyhetsbrev