Meny Stäng

Miniatur Wunderland – världens största modelljärnväg

Annons

Miniatur Wunderland i Hamburg visar upp världens största modelljärnväg. Förbered dig på våning efter våning med fascinerande och detaljrika landskap i miniatyr, med byggnader, tåg, båtar och flygplan. Missa inte detta imponerande ställe under ditt besök i Hamburg!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Miniatur Wunderland i Hamburg

Även om man läst på innan är det svårt att förstå hur stort Miniatur Wunderland i Hamburg faktiskt är. Här kan man beundra det ena fantastiska landskapet efter det andra, och överallt kan man se tåg, bilar och människor som rör sig.

Miniatur Wunderland

Det är inte konstigt att det behövs en stor teknisk avdelning som håller koll på trafiken!

Miniatur Wunderland

Flera våningar – massor av detaljer

Modelljärnvägen på Miniatur Wunderland i Hamburg löper över flera våningar. Vid varje kvadratmeter lockas man att stanna för att kolla in den näst intill ändlösa mängden detaljer.

Miniatur Wunderland

På ett ställe kan man kolla in ett nöjesfält och på att annat en camping. Det finns naturligtvis också butiker, parkeringsplatser, sportarenor, pooler … och en biltvätt. Om man vill kan man spana in varje enskild individ med dess kläder och packning.

Länder och städer i världen

Miniatur Wunderland i Hamburg är uppdelat i olika geografiska områden, så om man vill kan man ge sig av på en “resa”. Här kan man också se hur museet har utvecklats med tiden. I de tidigaste delarna, från Tyskland, finns många “fantasibyggnader”. I senare avdelningar har man blivit mycket verklighetstrogen, och byggt upp skalenliga versioner av riktiga byggnader.

Hamburg och övriga Tyskland

Det var förstås lite extra kul att spana in Hamburg, med konserthuset Elbphilharmonie, hjulångaren och livet vid hamnen.

Skandinavien

Det var också roligt att upptäcka Skandinavien-avdelningen. Här finns bland annat en hel del miljöer från Nordnorge samt från svenska Kiruna.

Europa och USA

Dessutom kan man göra rundresor i Europa och USA. Det finns bland annat fantastiska miljöer från Italien och Schweiz. Man kan till och med spana in Pompeji!

USA bjuder på allt från dramatiska ökenlandskap till storstäder med skyskrapor.

Miniatur Wunderland i Hamburg

Utställningen växer

Det är tydligt att Miniatur Wunderland i Hamburg hela tiden växer. När vi var här höll man på att bygga upp Monaco. Dessutom kan man gå över en bro – till helt nya lokaler – där Sydamerika växer fram.

Miniatur Wunderland i Hamburg
Miniatur Wunderland i Hamburg

Flyg, luftballonger och rymdraketer

Miniatur Wunderland i Hamburg är en modelljärnväg, men här finns också fullt av andra fordon och farkoster: bilar, båtar, flygplan, luftballonger och till och med rymdraketer. Nästan allting rör sig – antingen av sig självt eller genom att du trycker på en knapp.

Vi spanade under en stund in flygplanen som landade och startade. När vi gick därifrån hörde vi plötsligt människor som utbrast “ooooh”. Vad vi förstod var det ett Star Wars-skepp som plötsligt passerade flygplatsen!

Emellanåt blir det natt i Miniatur Wunderland

Då och då medan man går genom utställningen blir det natt, och även nätterna är spännande, på sitt sätt. Då vaknar festivalerna upp, och då börjar människor dansa på nattklubbarna!

Att besöka Minitur Wunderland

Att besöka Miniatur Wunderland är en upplevelse vi definitivt rekommenderar. Miljöerna är fantastiskt fina och detta roar barn såväl som vuxna.

Miniatur Wunderland i Hamburg

Vi fick en skriftlig guide till besöket på svenska, vilket förstås var extra trevligt.

Miniatur Wunderland i Hamburg

Om du blir trött och hungrig (vilket definitivt är en risk eftersom besöket tenderar att dra ut på tiden!) kan du slå dig ner i restaurangen för en matbit. Detta ställe är (förstås!) designat som en tågvagn.

Miniatur Wunderland i Hamburg

Video från Minitur Wunderland

Mer att se och göra i Hamburg och Tyskland

Utöver Miniatur Wunderland finns mycket annat att se och uppleva i Hamburg. Till att börja med rekommenderar vi att strosa i hamnområdet, och kanske ta en båttur. Andra intressanta upplevelser inkluderar det fascinerande konserthuset Elbphilharmonie samt att gå en guidad tur i Beatles fotspår.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Har du besökt Miniatur Wunderland?

Har du besökt Miniatur Wunderland i Hamburg, eller skulle du vilja göra ett besök?

Fakta om Miniatur Wunderland i hamburg

 • Adress: Kehrwieder 2/Block D, Hamburg, Tyskland
 • Öppettider: 365 dagar om året, minst kl. 09:30 – 18:00. På helger, tisdagar och skollov är det ofta öppet mycket senare på kvällen.
 • Inträde: Vuxna 20 euro (2022). Rabatterad biljett (pensionärer och studenter) 17 euro. Barn under 16 år 12,50 euro, barn kortare än 1 meter gratis och rullstolsanvändare 5 euro.
 • Guidade turer: Du som vill veta mer kan boka en guidad tur. De flesta turer ges på tyska, men det finns även turer på engelska.
 • Butik: Butik med leksaker och digitala spel finns.
 • Restaurang: Matservering finns.
 • Att tänka på: Denna sevärdhet är mycket populär. Boka gärna biljetter i god tid!
 • Läs mer: Du hittar mer information på sevärdhetens webbplats.

Världens största modelljärnväg i siffror

 • Tåg: 1040 st
 • Järnvägsräls: 15 400 meter
 • Bilar: 9250 st
 • Flygplan: 42
 • Byggnader: 4 110 st
 • Figurer: 260 000 st

Prenumerera på vårt nyhetsbrev