Meny Stäng

Camping och Moselviner i Traben-Trarbach, Tyskland

Traben-Trarbach i tyska Moseldalen är vackert och har dessutom världskända moselviner. Det här är en mysig liten stad omgiven av grön natur och möjligheter för vandring, cykling och båtturer. Här finns också gott om vingårdar där man kan prova och handla traktens goda Moselvin.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Traben-Trarbach

Den tyska lilla staden Traben-Trarbach ligger i Moseldalen, ungefär 40 kilometer nordost om Trier och 60 kilometer sydväst om Koblenz. Kommunerna Traben och Trarbach slogs ihop med flera andra år 1904 och den nya staden Traben-Trarbach blev till. Staden är riktigt mysig med många fina hus, även om det just nu pågick en hel del vägarbeten mitt i stan.

Moseldalen Traben-Trarbach

Traben-Trarbach ligger i distriktet Rheinland-Pfalz och är allmänt känt som kurort och spa. Runt staden rinner Moselfloden som en stor u-kurva. Du blickar upp på berget Mont Royal, som vi åkte upp på för vackra vyer och slingriga vägar.

På berget ligger även ett sportflygfält som byggdes 1956. Tyvärr kunde Peter inte flyga sin drönare som tänkt, men vacker utsikt fick vi. Här är också väldigt populärt med vandring och cykling.

Traben-Trarbach i Tyskland

Traben betyder egentligen trav på tyska, men ordet kommer från den keltiska ursprungsbefolkningen och har egentligen ingenting alls med trav att göra. Traben-Trarbach är den största staden i mellersta Mosel och ligger bland flera mindre korsvireksbyar. Tidigare har det hållits motorbåtstävlingar i Moseldalen men det avslutades 1996, då den sista och 32:e tävlingen hölls.

Traben-Trarbach i Tyskland

Moseldalen

Moseldalen är Tysklands viktigaste vindistrikt och många pratar om moselviner som guld. Moseldalen har ett mikroklimat, med floden som bas och skifferbergen som fångar upp värmen. Tillsammans med alla sluttningar blir det en perfekt avrinning till alla vinplantor, och det syns på den intensiva gröna vegetationen att landskapet mår bra.

Överallt i området finns riddarborgar, ruiner som blir överväxta av murgrönor och vackra slott. Hela Moseldalen är vinrankornas paradis och de klättrar över alla kullar. Det som gör Moseldalen så speciell är all små pittoreska byar och det är nästan som att göra en tidsresa tillbaka i tiden. Moseldalen är som en enda stor slottspark!

Moseldalen

Moselfloden

Moselfloden (Moselle på franska) slingrar sig fram igenom Frankrike, Luxemburg och vidare i Tyskland. Floden rinner ut i Rhen efter Koblenz, på en sträcka av 520 kilometer (52 mil) i sydvästra Tyskland.

Moseldalen är Tysklands längsta biflod och är den näst viktigaste fartygsleden efter Rhen. Ordet Mosel kommer också från kelterna och hette då Mosea. Moselfloden rinner upp i Vogeserna i Frankrike, väster om Colmar, Luxemburg och vidare genom Saarland och Rheinland-Pfalz.

På medeltiden var det besvärligt med olika höjdskillnader, och man fick anpassa sig till olika årstider. Idag finns 15 uppdämda nivåer med 14 slussar, och det tack vare en höjdskillnad på 676 meter sammanlagt. Från och med 1964, blev det möjligt att även passagerarfartyg kunde åka mellan Metz och Koblenz. Det här gjorde att turister kunde ta sig mellan vindistrikten, och alla små vackra städer längs Moseldalen.

Moseldalen i Tyskland

Båtturer på Moselfloden

Flera olika båtturer avgår från Traben-Trarbach, och från alla små städer längs Moselfloden. Man kan bland annat åka till den lilla staden Bernkastel-Kues, och det såg ut att vara fantastiskt fint att ta båten hit. Vi valde istället att rulla med bilen till Bernkastel-Kues för att se oss om, men hittade ingen parkering så båt hade nog varit ett bättre alternativ!

WIFI.se
Båttur Traben-Trarbach

Moselvinvägen

Moselvinvägen går längs med Moselfloden och här kan man köra med bil, och det finns även cykelleder från Metz till Koblenz. Här kan du uppleva det genuina med allt från romartid, medeltida borgar, slott och korsvirkeshus till vinodlingar och vingårdar. Vinregionen kallas även Mosel-Saar-Ruwer och är nog den nordligaste vinodlingen i världen med kvalitetsvin, och det säger lite om klimatet. Här finns också bifloderna Saar och Ruwer.

Du kan köra eller cykla längs Moselvinvägen, men tänk på att det är ca 35-50 km mellan varje stad. Här kan du förutom Traben-Trarbach också upptäcka Cochem och borgen från 1000-talet, Treis-Karden och i närheten Tysklands mest välbevarade medeltida borg Eltz. Du har också chansen att se Koboltz där Moseldalen och Rehnfloden möter varandra samt den 700 år gamla kurorten Bernkastel-Kues med korsvirkeshus.

Zell är en av de största vinsamhällen i Moseldalen Trier är Tysklands äldsta stad som romarna skapade, där du kan se Porta Nigra (svarta porten) från 100-talet. Du kan också båtluffa, eller öhoppa som norrmännen säger, mellan städerna. Stanna till på vingårdarna och prova olika Moselviner och upplev en sagolik semester i Moseldalen!

Camping Moseldalen

Moselviner

Om man vill besöka en vingård runt Traben-Trarbach behöver man inte leta länge. Det finns verkligen vingårdar precis överallt! Vi valde att kika in i vinkällaren Axel Emert som ligger mitt i stan, alldeles nära turistbyrån.

Här kunde vi gå runt i källaren och vi fick också en lång trevlig pratstund med ägaren innan vi tog chansen att prova några av vinerna. Vi fastnade för det halvtorra vinet, som inte var så sött, och köpte med oss ett gäng flaskor.

Vinkällare i Traben-Trarbach

Moselviner är världskända och här görs till största delen vita viner, Rieslingviner. De har också Muller-Thurgau-druvan och även Elbing. Rieslingvinet är känt för sin höga syra och är väldigt fruktigt, med en gröngul gyllene färg. Dessa viner är friska och eleganta. Moseldalen är Tysklands äldsta vinregion sedan Romarriket.

Moseldalen och Moselviner
sötare vinerna eller de torra vinerna? Vi fastnade för mittemellan!

Ägaren berättade att den här vingården, tillsammans med tre andra vingårdar i stan, varje år under en hel månad arrangerar julmarknad i källarna. Vi fick se bilder och det såg otroligt trevligt ut, och lockar tydligen också väldigt mycket folk. Ibland anordnas också guidade turer i stadens vinkällare, du hittar aktuellt program för detta och andra aktiviteter i stan på Moseltreffpunkt Traben-Trarbach.

Vinkällare Mosel
Vitt vin runt floden Mosel

Video från ”Traben Trarbach”

Camping i Moseldalen

Strax utanför Traben-Trarbach ligger både en ställplats och en camping. Vi tog in på Moselcampingplatz Rissbach, som är en trevlig campingplats precis intill floden, med minibutik och liten restaurang. Vi fick däremot inte WiFi att fungera, så vi fick använda vårt eget.

Det finns hundratalet ställplatser och campingar i Moseldalen, och det känns som att vartannat fordon är en husbil eller husvagn. Om Tyskland är husbilslandet så är Moseldalen husbilsdalen.

Moselcampingplatz

Eftersom vårt kylskåp var helt tomt blev det en måltid på campingens restaurang, där man kunde välja på olika sorters hamburgare och schnitzlar. Det blev varsin burgare för oss, riktigt gott! Alla campingar har moselviner i sina receptioner, för att du inte ska behöva åka iväg och handla till din middag.

Mer att se och göra i närheten

Nedan hittar du fler artiklar med förslag på saker att se och uppleva runt om i Tyskland.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fakta om Traben-Trarbach

 • Land: Tyskland
 • Språk: Tyska (en del pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Lite billigare än Sverige
 • Invånare: Traben-Trarbach ca 5600 (2017)
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Turistbyrå: Am Bahnhof 5 56841 Traben-Trarbach.

Resa till Traben-Trarbach

 • Flyg: med Ryan Air från Skavsta till Frankfurt Hahn och hyr bil, kör via L190 som tar cirka 20 min och är 20,9 km.
 • Bil: Kommer du från Hamburg kör A1 som tar drygt 6 h och är 571 km till Traben-Trarbach. Kommer du från München kör du A8 som tar ca 5 h och är 502 km till Traben-Trarbach.

Restauranger i Traben-trarbach

 • Storcke Stütz/Historiche Kellerschänke på Brückenstrassee 4, tysk mat.
 • Alte Zunftscheune på Neue Rathausstrasse 15, tysk mat.
 • Harry’s Restaurant på Augustastrasse 7.
 • Die Graifen Wiene-Leben-Essen på Wolfer Weg 11.
 • Bauers Restaurant på Moselstrasse 1, Michelin Restaurang.

Boende i Traben-trarbach

 • Hotel Trabener Hof på Bahnstrasse 25, 3-stjärnigt
 • Romantik Jugendstilhotel Bellevue på An der Mosel 11, 4-stjärnigt
 • Park-hotel Traben-Trarbach på Enkircher Str. 1, 3-stjärnigt
 • Alte Schmiede zu Trarbash på Mittelstrasse 2, 5-stjärnigt

Ställplatser och campingar

 • Mosel Parking Traben-Trarbach på Dr. Ernst-Spies-Allee är en ställplats.
 • Wohnmobilstellplatz Traben-Trarbach på Rissbacherstrasse är också en ställplats.
 • Mosel Campingplatz Rissbach på Rissbacher Str. 155. Camping som vi skrev om i inlägget.
 • Camping Wolf Sigrid and Rolf Sausen på Wedenhofstrasse 25.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev