Meny Stäng

Tyska specialiteter i olika regioner – missa inte dessa

Tyska specialiteter, vad är det? Tysk mat varierar från region till region, och det finns många olika delikatesser och traditionella maträtter att prova på. Vi gör en virtuell kulinarisk resa genom Tyskland, och när gränserna öppnar igen är det dags att prova på riktigt!

Tyska specialiteter – vad tänker du på?

Vilka tyska specialiteter har du provat? Vad tänker du på när man pratar om tysk mat och dryck? Vi tänker nog framför allt på öl, vitt vin, sparris och korvar av olika slag. När vi rest längs den tyska kusten har vi också ätit väldigt god fisk. Ett tillfälle som vi minns är när vi serverades supergod gös och torsk på en mysig husbåtsrestaurang i Greifswald.

Tyska specialiteter – region för region

Många tyska specialiteter är specifika för en viss region. Här listar vi ett antal av Tysklands förbundsländer och deras specialiteter.

Schleswig-Holstein: Lübecker Marzipan

Rå marsipan är en delikatess som tillverkas av mandlar, socker och vatten. En gång i tiden var det bara kungar och andra mäktiga personer som hade tillgång till marsipan, men idag är det som tur var fritt fram för alla att köpa och smaka. I Lübeck finns gott om butiker som säljer marsipan. Här några intressanta fakta om marsipan från Lübeck:

  • Lübecker marsipan måste bestå av minst 70 procent rå marsipan och högst 30 procent socker.
  • Marsipanen från Lübeck produceras fortfarande till stor del för hand.
  • På Café Niederegger kan man köpa marsipan, men också besöka ett marsipanmuseum.
Tyska specialiteter - marsipan
J. G. Niederegger GmbH & Co. © www.anibaltrejo.com / Anibal Trejo
  • Var? Schleswig-Holstein är det nordligaste förbundslandet i Tyskland och gränsar mot Danmark. Huvudstad i förbundslandet är Kiel.

Mecklenburg-Vorpommern: Havtorn

Havtorn är ett orangefärgat bär som växer på buskar vid kusten, bland annat i det tyska förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern. Bäret är rikt på näring och populärt som smaksättare i många olika produkter som te, juice, sylt, godis, vin och sprit. Intressant att veta om havtorn:

  • Havtorn innehåller mer C-vitamin än citrusfrukter.
  • Bäret används också i olika skönhetsprodukter.
  • Man kan besöka en av Rügens plantager vid skörden mellan september och oktober.
Tyska specialiteter - havtorn
  • Var? Mecklenburg-Vorpommern är ett förbundsland i nordöstra Tyskland. Huvudstaden i förbundslandet är Schwerin.

Bremen: Kaffe

Att rosta kaffe är en tradition med långa anor i området runt floden Weser. Det första kaffestället här öppnade redan år 1673, och sedan dess har kaffeproduktionen bara ökat. Bremen anses idag som Tysklands kaffehuvudstad, så om det är någonstans du inte ska missa att ta en kaffe så är det förstås här! Intressant om kaffet från Bremen:

  • Varannan kopp kaffe som dricks mellan Nordsjön och Alperna har sitt ursprung i Bremen.
  • Processen att göra kaffe utan koffein har sitt ursprung i området runt floden Weser.
Tyska specialiteter - kaffe
Kaffe med kaffebröd © BZT Touristik Zentrale / Ingrid Krause
  • Var? Bremen är ett förbundsland som ligger i norra Tyskland. Huvudstaden i förbundslandet heter också Bremen.

Berlin: Currywurst

Currywursten utgör en viktig del på Berlins matscen. Currywurst är en maträtt som görs av av skivad bratwurst tillsammans med en tomatsås och currypulver. För en riktigt autentisk upplevelse kan man gå till Konnopke’s Imbiss på Schönhauser Allee. Här serveras maträtten med fem olika starka currysåser från “himmelsk” (mycket mild) till “helvetisk” (superstark), precis som man har gjort ända sedan 1930. Värt att veta om currywurst:

  • Över 800 miljoner currykorvar konsumeras i Tyskland varje år.
  • Förr fanns till och med ett currywurstmuseum i Berlin, men detta stängde tyvärr 2018.
Tyska specialiteter - currywurst
Currywurst © VisitBerlin / Phlip Koschel
  • Var? Berlin ligger i östra Tyskland. Berlin är både huvudstad i Tyskland och ett eget förbundsland.

Sachsen-Anhalt: Harzer Käse

Harzer Käse (ost från Harz) är en mogen surmjölksost som tillverkas av komjölk. Osten är rik på protein, har en låg fetthalt och anses som mycket hälsosam. Här är några intressanta fakta om Harzer Käse:

  • Harzer Käze tillverkades industriellt i Harz redan på 1700-talet.
  • Kvalitetsmärket “Typisch Harz” står för kvalitet från Harz-regionen.
  • I Frankfurtområdet äter man en liknande ost, som kallas “Handkäse”, ofta som en aptitretare eller snack med lite kummin på.
Harz
Harz Nationalpark © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / Christian Wiesel
  • Var? Sachsen-Anhalt ligger i centrala Tyskland, runt floden Elbe. Förbundslandets huvudstad är Magdeburg.

Thüringen: Thüringer Rostbratwurst

Thüringer Rostbratwurst är en medelfin bratwurst som tillverkas i Thüringen. Korven görs av fläskkött och smaksätts med mejram, kummin och vitlök. Bäst äts den tillsammans med lokalt producerad senap. Här är några intressanta fakta om Thüringer Rostbratwurst:

  • Receptet för Thüringer Rostbratwurst är 600 år gammalt.
  • Det exakta receptet är och förblir en hemlighet som endast korvmakarna i Thüringen känner till.
  • Enligt EU-förordningen måste korven vara minst 15 cm lång.
  • I Arnstadt finns ett bratwurstmuseum, med dokumentation om den populära korven från år 1404.
Tyska specialiteter - rostbratwurst
Thüringer Rostbratwurst © Lookphotos / Ralf Shultheiss
  • Var? Förbundslandet Thüringen ligger i centrala Tyskland. Huvudstaden heter Erfurt.

Hessen: Riesling

Riesling är den dominerande druvsorten i vinregionerna Rheingau och Bergstrasse i förbundslandet Hessen. Denna druvsort, som används för vita viner, kallas ibland för “Kungen av tyska druvor”. Intressant att veta om Rieseling:

  • Riesling har odlats i Tyskland i mer än 600 år.
  • Rieselingdruvan kan användas för torra, halvtorra, söta och mousserande viner, och passar perfekt för dessertvin.
  • Rieslingviner kan lagras länge med bibehållen smak och kvalitet.
Tyska specialiteter - vin
Tyskt vin © DZT / Florian Trykowski
  • Var? Hessen är ett förbundsland i centrala Tyskland. Förbundslandets huvudstad är Wiesbaden.

Baden-Württemberg: Schwarzwaldtårta

Schwarzwälderkirschtorte (Schwarzwaldtårta) är en tårta som består av en fluffig chokladbotten med mellanlager av körsbär och är garnerad med körsbär och grädde. Det är oklart om tårtan skapades i Radolfzell 1915 eller i Tübingen på 1930-talet, men det är helt klart att den kommer från förbundslandet Baden-Württemberg. Här är några intressanta fakta om schwarzwaldtårta:

  • Namnet på tårtan kan vara en hänvisning till de traditionella kläder som kvinnor bär i Schwarzwald: svart klänning (choklad), vit blus (grädde) och en så kallade Bollenhut, en damhatt med röda bollar (körsbär).
  • Den 28 mars är Schwarzwladtårtans dag.
Tyska specialiteter - schwarzvaldtårta
Schwarzwaldtårta © DZT / Lengmo
Bollenhut
Bollenhut © Tourismus Marketing Baden-Württemberg GmbH / Duepper
  • Var? Baden-Württemberg är ett förbundsland i sydvästra Tyskland, med huvudstaden Stuttgart.

Bayern: Weisswurst

Weisswurst (vitkorv) är en bayersk korv som är gjord på kalv- eller fläskkött, och smaksatt med lök och persilja. Korven serveras gärna tillsammans med en god bayersk öl, kanske i en traditionell “beer garden”. I München hittar du för övrigt också världens äldsta bryggeri, Weihenstephaner från 1040. Här är några intressanta fakta om weisswurst:

  • Weisswurst med brezel (kringla), söt senap och öl är en traditionell frukost i Bayern.
  • Man äter inte skinnet på en weisswurst.
  • Entusiasterna suger ut korven ur skinnet. Det är bara oinvigda som använder kniv och gaffel.
  • Det är en gammal tradition att man måste äta weisswurst före klockan 12.
Tyska specialiteter - weisswurst
Weisswurst © Getty Images / Foodcollection
  • Var? Bayern är ett förbundsland i sydöstra Tyskland, med München som förbundslandets huvudstad. 

Att göra hemma: Tyska recept efter säsong

Just nu kan man ju inte resa utomlands, men i väntan på att gränserna ska öppnas kan man förstås ställa sig i köket och laga till några tyska specialiteter! Här hittar du fyra recept som du kan göra själv hemma, ett för varje årstid:

Sommar: Spargel Teller (sparristallrik) från Niedersachsen

Höst: Semmelknödel (brödklimp) från Bayern

Vinter: Christstollen (julbak) från Sachsen

Vår: Birnentorte (päronaj) från Brandenburg

Översta bilden i inlägget: Volksfest Wasen Bierzelt © Stuttgart Marketing GmbH (SMG) / Jean-Claude Winkler