Meny Stäng

Greifswald i Tyskland – sevärdheter och svensk historia

Greifswald i Tyskland är en charmig och vacker stad, fylld av sevärdheter och svensk historia. Vi anlände staden med segelbåt, strosade längs ån Ryck, åt middag på en fiskrestaurang i en båt och gick en guidad stadsvandring bland alla vackra historiska byggnader.

Greifswald i Tyskland

Greifswald är en stad i den tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern, och ligger vid Östersjökusten. I staden bor idag runt 60 000 människor, varav många jobbar antingen på Universitetet eller på stans stora skeppsvarv. Vi kom hit med segelbåt från Krummin – en segeltur med rejäla vindar! Vi åkte längs ån Ryck ända upp till Greifswalds sjöfarts museum i Dänische Wiek, en vik i den grunda bukten Greifswalder Bodden.

Svensk historia i Greifswald

Greifswald tillhörde Sverige, som del av Svenska Pommern, från den Westfaliska freden år 1648 till år 1815, då Preussen tog över området mot en större summa pengar. Med andra ord finns det mycket svensk historia här.

Gustav II Adolf i Greifswald i Tyskland
Vår guide visar ett monument över Gustav II Adolf

Torget i Greifswald

Stadens torg är charmigt med flera vackra och historiska byggnader. Här ser man bland annat det röda rådhuset och några byggnader med imponerande tegelfasader.

Greifswald torg
Rådhuset från år 1551 på historiska torget
Torget i Greifswald
Greifswald square

Kyrkor i Greifswald

Idag bor det runt 60 000 människor i Greifswald, men på medeltiden fanns det förmodligen bara runt 3000 invånare här. Ändå byggde man tre stora kyrkor åt befolkningen. I staden kan man fortfarande se Mariakyrkan från 1200-talet, St Nicolai kyrka från 1300-talet samt St Joseph kyrka. Kyrkorna var från början katolska och har fortfarande kvar sina katolska namn, trots att de under reformationen blev protestantiska.

Kyrka
Mariakyrkan
Kyrka
St Nikolai kyrka

Pommersches Landesmuseum

I Greifswald finns bland annat museet Pommersches Landesmuseum. Det här museet berättar om hela den historiska regionen Pommern. Vi hade tyvärr inte tid att titta in här, men vår guide tyckte att museet är väl värt ett besök.

Museum i Greifswald
 borgmästare Rubenow grundade stadens universitet redan år 1456

Universitetet i Greifswald

Greifswald är en universitetsstad med runt 10 000 studenter. Man kan bland annat läsa medicin här, men också till exempel humaniora och språk. Till exempel kan man studera svenska, danska … och till och med färöiska!

Universitetet i Greifswald

Fler sevärdheter i Greifswald

När man promenerar runt i staden ser man många vackra hus och dekorativa fasader, från olika tidsepoker i historien. Den vackra röda fasaden på bilden nedanför ligger på en gata som i övrigt anses ha ”skandinavisk design”.

Skandinavisk gata
Hus i Greifswald

Guidad stadsvandring i Greifswald

Om du har tid och möjlighet är det intressant att gå på en guidad stadsvandring. Vi promenerade runt med en kunnig guide som bland annat berättade mycket om den period då Greifswald tillhörde Sverige. Om man inte går med en guide finns det också flera informationsskyltar runt om i stan, och på flera av dessa finns informationen också på svenska.

Nyhetsbrev
Guidad stadsvandring i Greifswald
Vår guide berättar om bilderna på Rådhusets port

Hamnen vid ån Ryck

Man ska också ta sig ner till ån Ryck, som rinner genom staden och är förbunden med Östersjön. Här ligger massor av vackra gamla träbåtar av olika slag, och även flera båtrestauranger och ställen där man kan handla ”fischbrötchen”, det vill säga bröd med sill eller lax.

Båtar vid ån Ryck

Fiskrestaurang i båt

Vi åt middag i en av båtrestaurangerna, som heter Pomeria och som du kan se på bilden nedanför. Vi fick ett runt bord längst bak i båten, fantastiskt mysigt! Dessutom bra service och god mat, så detta stället kan vi rekommendera. Restaurangen serverar huvudsakligen fisk, men har också några andra rätter på menyn. Vi valde torsk respektive gös och var väldigt nöjda.

Fiskrestaurang i båt

Mysiga Greifswald i Tyskland

Summa summarum kan vi säga att Greifswald är en fantastiskt fin och charmig liten stad. Om du kommer med båt finns det en central gästhamn med modernt servicehus, och om du kommer med husbil finns en central ställplats längs ån (Marienstrasse 10) samt en camping lite längre bort (Dänischen Wiek). Vi kan varmt rekommendera ett besök i den här lilla mysiga staden!

Greifswald i Tyskland
Kyrka i Greifswald

Video från resan

Framför segelyachten The Wind, som ligger i hamn i Greifswald

Prenumerera på vårt nyhetsbrev