Meny Stäng

Att besöka Stralsund – en tysk liten pärla

Annons

Missa inte att besöka Stralsund om du rör dig i nordöstra Tyskland. Den här fina lilla staden är en riktig liten pärla, som dessutom bjuder på massor av svensk historia. Vi rullade hit med ”Strandkorgsutmaningen”, tillsammans med sex andra husbilar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Stralsund i norra Tyskland

Stralsund är en hamnstad vid den tyska Östersjökusten med runt 60 000 invånare. Staden anlades år 1234, blev Hansastad år 1278 och har alltid varit en viktig sjöfartsstad. Mellan år 1648 och 1815 var staden i svensk ägo, och det finns därför gott om minnen från den svenska tiden här.

Stralsund

Vår resa till Stralsund – med dramatik

Resan startade med att vi körde från Camping- und Ferienpark Havelberge till Stralsund. På kartbilden nedanför kan du se hela dagens resa, som sedan fortsatte vidare ut på Rügen. Men redan innan vi kom fram till Stralsund blev det dramatiskt.

Vi körde sist av de sju husbilarna och kom fram till olycksplatsen precis när den stängdes av. Två personbilar var inblandade i en olycka och en av dem hade dessutom kört in i en av gruppens husbilar bakifrån och skadat ena bakre hörnet.

Skadan var inte värre än att husbilen kunde fortsätta rulla, men den kommer förstås behöva repareras och paret fick hjälp av polisen med det praktiska. Både de och vi fastnade länge vid olycksplatsen, och kunde inte vara med när guidningen i Stralsund började.

helikopter

Lunch i Stralsund

Till slut kom vi fram till Stralsund, och gav oss ut på stan för att leta upp våra vänner. Eftersom vi var sena missade vi tyvärr guidningen (som enligt de övriga var riktigt bra) och vi fick istället raskt promenera genom staden till restaurangen där vi skulle äta lunch.

Lunch åt vi på restaurang Zum Scheele i Stralsund. Här serveras olika lunchrätter varje dag, och jag åt en supergod baconinlindad kycklingfilé. Perfekt avslutning med kaffe och rabarberkaka!

  • ADRESS: Zum Scheele på Fährstrasse 24, 18439 Stralsund
lunch i Stralsund

Ett Unesco världsarv

Efter lunch fick vi möjlighet att se oss om i staden en stund, med alla historiska byggnader. Den gamla stadsdelen i Stralsund togs 2002, tillsammans med Wismar, upp på Unescos världsarvslista.

Stralsund

Rådhuset i Stralsund

I den här gamla stadsdelen hittar man runt 570 medeltids hus. Den medeltida bebyggelsen ligger runt det gamla torget Alter Markt, där man bland annat kan se det karakteristiska rådhuset. Rådhuset i Gamla stan är ursprungligen från 1200-talet, och har fått sitt nuvarande utseende efter den svenske officeren och arkitekten Nils Eosander, som levde på 1600-talet.

Torg i Stralsund

Mariakyrkan i Stralsund

I Stralsund finns bland annat tre medeltida kyrkor och den Lutheranska Mariakyrkan från 1298 står majestätiskt och syns från långt håll. Den 100 meter långa kyrkan med en innerhöjd på över 32 meter är otroligt mäktig. År 1647 var Mariakyrkan världens högsta byggnad med sina 151 meter men träffades av blixten och tornet brann upp.

I Mariakyrkan kan man se ett gravmonument över den svenske greven Johan Paulinus Lillienstedt, vilket anses vara Pommerns finaste barockskapelse. Monumentet har gjorts av den holländske bildhuggaren Johann Baptist Xavery.

WIFI.se
  • ADRESS: Marienstrasse 16, 184 39 Stralsund
Stralsund

Nikolaikyrkan

Från 1276-talet är denna vackra kyrka som inte blev fullbordad eftersom ena tornet av två inte har någon topp. Kyrkan är vigd för sjömännens skyddshelgon St Nikolai.

  • ADRESS: Ev. Kirchengemeinde St. Nikolai, Auf dem St. Nikolaikirchhof 2, 18439 Stralsund
Stralsund

Jakobskyrkan i Stralsund

Jakobskyrkan (St Jakobi church) från ca :1303 men slutfördes med den gigantiska orgeln 1327. Eftersom pengar saknades och kyrkan skulle byggas ut finns papper på donationer av 30 000 tegelstenar från år 1347 och 180 ekar som var 15-20 meter långa till gavlarna.

År 1662 träffades toppen av kyrkan av blixten och elden förstörde klockor och torn och därav en platt topp på dagens kyrka. I mitten av 1600-talet belägrades Stralsund och kyrkan fick ta emot 30 kanonkulor, och under nordiska kriget fick kyrkan ca 40 träffar.

  • ADRESS: Jacobiturmstrasse 28, 18439 Stralsund
Stralsund

Tysklands äldsta Pub Zum Fahre

Under promenaden tillbaka från restaurangen hann vi få en liten miniguidning. Guiden pekade bland annat på det gula huset på fotot nedanför, som förmodligen är Tysklands allra äldsta pub, och dessutom en av de äldsta pubarna i Europa. Puben Zum Fahre öppnade år 1332, och är enligt guiden fortfarande ett trevligt ställe att dricka en öl på.

  • ADRESS: Fährstrasse 17, 18439 Stralsund
Bar i Stralsund

Olof-Palme-Platz

Vi fick också chansen att kika in i den öppna bottenvåningen i ett äldre privat hus. Här fanns det gott om historia i väggarna! Dessutom hittade vi en skylt från Olof-Palme-Platz, som ligger i Stralsund.

Stralsund
Olof Palme Stralsund

Gorch Fock I

Vi hann också med att gå strandpromenaden och upptäcka känslan av handeln sedan nästan 1000 år tillbaka. Här finns härliga lämningar som hamnkontoret men också det gamla tremastade skolskeppet Gorch Fock I från 1933.

Skeppet är också ett flytande museum och har fått sitt namn efter nordtyske författaren Gorch Fock. Skeppet sänktes 1945 under andra världskriget och bärgades 1947 av Sovjetiska marinen i forna Östtyskland, och då hette fartyget “Towarischtsch”. Vill du gifta dig på ett skepp så kan du göra det på Gorch Fock I.

  • ADRESS: An der Fährbrücke 184 39 Stralsund

Mer att se och göra i Stralsund

Vi hann förstås inte med allt man kan se och göra i Stralsund under vårt relativt korta besök. Här är några fler tips:

Ozeaneum Stralsund

Ozeaneum Stralsund ger en inblick i olika marina miljöer. Här finns 46 olika akvarier inklusive en pool med 2,6 miljoner liter vatten om livet från Nordsjön.

  • ADRESS: Hafenstrasse 11 18439  Stralsund

Hansedom Stralsund

Hansedom Stralsund är ett äventyrsbad med bubbelpooler, vattenrutschbanor och tropiska miljöer.

  • ADRESS: Grünhufer Bogen 18, 18437 Stralsund, 

Bryggeriet Störtebecker

Bryggeriet Störtebeker Braumanufaktur har restaurang, butik och provningar. Stralsund har 24 bryggerier och som överlevde flera hundra år ända sedan 1401. Då fanns det 170 bryggerier i Stralsund och ölen som de serverar är döpt efter ökande piraten Klaus Störtdecker, som var en Tysklands Robin Hood.

  • ADRESS: Greifswalder Chaussee 84, 18439 Stralsund
Stralsund i Tyskland

Vidare mot Rügen

Efter besöket i Stralsund rullade vi vidare till Rügen, över den stora Rügenbron som också kallas ”Rügendamm” över Strelasund. Bron stod klar hösten 1936, och förr åkte men färja över till Altefähr på Rügen. Här skulle vi hitta vår camping för natten, och på vägen skulle vi först besöka ett lokalt bryggeri.

Bro i Rugen

Ölprovning på Insel Braueri

Bryggeriet Insel Braueri ligger i Rambin på ön Rügen. Här görs flera intressanta öl i snygga flaskor. Förutom flera ölsorter med alkohol görs fyra alkoholfria öl. Vi provade några av ölsorterna och blev, förvånande nog, mest förtjusta i en riktigt mörk öl med en ton av choklad i. Även den alkoholfria ölen smakade bra.

  • ADRESS: Hauptstrasse 2c, 18573 Rambin i Tyskland
Rugen bryggeri

Enligt programmet skulle vi ha haft ytterligare en utmaning här, men på grund av något missförstånd blev den inställd, vilket innebär att det endast är en utmaning kvar på den här resan. Imorgon berättar hur det gick!

Strandkorg
Britt-Marie och Lars testar en strandkorg utanför bryggeriet

Till camping på Rügen

Efter besöket i bryggeriet (ja, chaufförerna fick förstås dricka alkoholfritt eller bara provsmaka lite) rullade vi till Regenbogencamp i Göhren.

  • ADRESS: Regenbogen Am Kleinbahnhof 18586 Göhren

Se mer i norra Tyskland

Det finns förstås mycket mer att se och uppleva i norra Tyskland. Här är några tips på intressanta ställen att besöka i närheten:

  • Greifswald är en vacker stad med mycket svensk historia
  • Rügen är en härlig semesterö med vita kalkstensklippor
  • Usedom är en fin ö, på gränsen mellan Polen och Tyskland
  • Waren är en charmig stad vid den stora sjön Müritz
Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fakta om Stralsund

  • Land: Tyskland
  • Förbundsland: Mecklenburg-Vorpommern
  • Kreis: Landkreis Vorpommern-Rügen
  • Folkmängd: 57 000 (2011)
  • Namn: Stralsund, men under 1600-talet känd som Strålsund på svenska
  • Läge: Nordöstra Tyskland, med närhet till storstadsregionerna Hamburg, Berlin, Öresundsregionen, Stettin och Rostock. Strax intill ligger också semesterön Rügen och universitetsstaden Greifswald.
  • Näringar: Skeppsvarv (Volkswerft Stralsund), den tyska marinens tekniska skola, bryggeri (Störtebeker), arbetsmarknadens försäkringsanstalt samt turism.

Se och göra i Stralsund

  • Unescoarv: Den gamla stadskärnan är upptagens på Unescos världsarvslista sedan 2002.
  • Kyrkor: I staden finns tre medeltida kyrkor, nämligen Nikolaikyrkan (1276), Mariakyrkan (1298) samt Jakobskyrkan (1303).
  • Sevärdheter: Rådhuset från 1200-talet, Katharinenklostret från 1250, det tidigare Johannisklostret (idag stadsarkiv) samt det svenska kommendanthuset.
  • Museer: Det tyska havsmuseet (Deutsches Meeresmuseum) med bland annat Ozeaneum Stralsund samt Kulturhistorisches Museum som har flera olika filialer.

Stralsunds tidiga historia

  • Grundande: Stralsund grundades år 1234 av Wizlaw I, furste av Rügen.
  • 1300-talet: Staden blev hörjad flera gånger, men var ändå den näst viktigaste staden inom Hansaförbundet (efter Lübeck).

Förbund med Sverige

  • Förbund med Gustaf II Adolf: Den 24 juni 1628 slöt staden ett förbund med Sveriges kung Gustav II Adolf. Från Sverige fick man bland annat hjälp med trupper om 600 man, för att försvara staden mot kejserliga trupper under Albrecht von Wallenstein.
  • Seger 24 juli: Den belägrande hären tvingades ge upp den 24 juli, och segern har firats varje år sedan dess.

Svensktiden: 16oo-tal

  • Westfaliska freden: Genom den westfaliska freden, år 1648, kom Stralsund i svensk ägo.
  • Under attack 1678: År 1678 attackerades staden av Fredrik Vilhelm I av Brandenburg och tvingades till kapitulation. Genom freden 1679 blev Stralsund åter svenskt.

Svensktiden: 1700-tal

  • Stora nordiska kriget: Under stora nordiska kriget belägrades Stralsund av de allierade (preussare, sachsare och danskar). Den 2 november 1715 öppnade fienden eld, stora delar av staden förstördes och Karl XII tvingades kapitulera.
  • Åter till svenskarna: Efter fredsslutet 1720 återlämnades staden till Sverige.
  • Sjuåriga kriget: Staden blockerades vintrarna 1757-1758 samt 1758-1759.

Svensktiden: 1800-tal

  • Pommerska kriget: Stralsund blev inneslutet och belägrat av fransmän år 1807.
  • Freden i Paris: Sverige återfick 1810 Stralsund genom Freden i Paris.
  • Överlåtelse av Pommern: År 1814 överlämnades Stralsund och övriga Pommern till Danmark, som år 1815 överlät det till Preussen.

Första och andra världskriget

  • Första världskriget: Staden präglades efter första världskriget av oroligheter, tills en borgerlig stadsregering bildades 1919. Denna regering upplöstes 1933 av nationalsocialisterna.
  • Andra världskriget: Den 1 maj 1945 intogs Stralsund av Röda armén. Staden blev nu en del av den sovjetiska ockupationszonen i Tyskland och senare DDR.

Stralsunds moderna historia

  • Tysklands återförening: Efter Tysklands återförening 1990 fick Stralsund fungera som ”modellstad” för stadplanering i de nya förbundsländerna. Den historiska stadskärnan renoverades.
  • Unesco världsarv: År 2002 utsågs stadskärnan i Stralsund, tillsammans med Wismar, som ett Unesco världsarv, i form av unikt bevarada hansastäder.

Boende i Stralsund

  • Hotell: Det finns gott om olika sorters hotell att välja på. Kolla till exempel på Booking.com.
  • Ställplats för husbilar: Caravanstellplatz an der Rügenbrücke, Werftstrasse 9a i Tyskland.

Resa till Stralsund

Prenumerera på vårt nyhetsbrev