Meny Stäng

10 fantastiska naturområden i Tyskland

Annons

Idag drömmer vi oss bort till härliga naturområden i Tyskland. En dag kan vi resa igen, och då har vi inte långt till Tyskland med dess fina natur. Tysklands naturområden bjuder på allt från svindlande höga berg till böljande fält av lila ljung.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fina naturområden i Tyskland

Tyskland har fantastiskt många fina naturområden och ett oerhört växlande landskap. Områdena kan upptäckas till fots eller på cykel, eller kanske till och med från hästryggen eller med båt. Om du reser med husbil eller bil kan du välja att följa färdiga ”semestervägar” och ta in på campingar eller andra boenden längs vägen. Här är tips på tio fina naturområden.

1. Lüneburger Heide – hedar med lila ljung

Lüneburger Heide är ett landskap med stora hedar. För några hundra år sedan var dessa stora hedlandskap fortfarande vanliga i Europa, men idag är detta unikt. Här möts du av ljung, enbuskar, får, gårdar och biodlingar. Om du kommer hit i augusti eller september kan du se den lila ljungen blomma, men landskapet är vackert alla tider på året.

Förutom hedar finns i parken ålderdomliga skogar samt restauranger, uttercentrum samt olika aktiviteter för barn. Parken kan upptäckas till fots, med cykel, från hästryggen eller med häst och vagn. Du som vill kan också följa ”Sparrisvägen” för att upptäcka Tysklands ”vita guld”.

Naturområden i Tyskland - Lüneburger Heide
Lüneburger Heide © Tourismus Markering Niedersachsen / Markus Tiemann
Sparrismåltid © Deutsches Weininstitut GmbH /
 • Läs mer: Lüneburger Heide
 • Semesterväg i närheten: Niedersächsische Spargelstrasse (Sparrisvägen)
 • Camping: Camping-Park Lüneburger Heide, Badeweg 3, Schneverdingen/Heber
 • Hitta hit: I förbundslandet Niedersachsen i norra Tyskland, mellan Hamburg, Bremen och Hannover.

2. Nationalparken Jasmund – brant kritkust på Rügen

Längst ut på den fina semesterön Rügen hittar man Tysklands allra minsta nationalpark. Här kan man uppleva den dramatiska vita kritkusten som Rügen är så känt för samt urgamla Unesco-skyddade bokskogar. Om man vill mixa naturupplevelserna med lite kultur finns bland annat borgruiner från slavernas tid och olika museer.

För den som vill vandra finns en 8,5 kilometer lång led, Wanderroute Nationalpark Jasmund, som går längs med kusten. För den som föredrar att cykla finns två olika cykelleder: Radweg Hamburg-Rügen och Ostseeküsten Radweg.

Naturområden i Tyskland - Jasmund
Jasmund Nationalpark © Lookphotos / Gunther Bayerl
Rugen
Rügen © Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern / Susanne Krauss
 • Läs mer: Nationalparken Jasmund
 • Semesterväg i närheten: Deutsche Alleenstrasse (Tyska allévägen)
 • Camping: Knaus Camping- und Ferienhauspark Rügen, Zittkower Weg 30, Altenkirchen
 • Hitta hit: På halvön Jasmund, längst ut Rügen i förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern.

3. Naturparken Nagelfluhkette – alptoppar och blommor

Naturparken Nagelfluhkette ligger i södra Tysklands alplandskap, och sträcker sig även in i Österrike. Den här naturparken är ett naturområde i Tyskland med allt från höga alptoppar till öppna ängar fulla av färggranna blommor. Området utsågs till naturpark 2008 och här pågår ett intensivt naturvårds- och hållbarhetsarbete. I parken kan man bland annat se kungsörn och den sällsynta apollofjärilen.

Naturområden i Tyskland - Nagelfluhkette
Nagelfluhkette © Getty Images / Bluejayphoto
Naturområden i Tyskland - Nagelfluhkette
Nagelfluhkette © German Roamers / Lennart Pragel

4. Nationalparken Eifel – vilda bokskogar

I nationalparken Eifel växer stora bokskogar, som nu tillåts återgå till sitt vilda och naturliga tillstånd. I skydd av skogen lever nu över 230 hotade växt- och djurarter. Här lever till exempel vildkatter, bävrar och många olika fladdermusarter.

Du som vill upptäcka nationalparken Eifel kan göra det på egen hand eller med guide. I kurorten Gemünd finns också ”Walderlebniszentrum”, som är ett slags skogsupplevelsecentrum med aktiviteter för både barn och vuxna. Om du gillar vin är detta också ett område där du hittar trevliga vingårdar.

Naturområden i Tyskland - Eifel
Nagelfluhkette © Getty Images / Dado Daniela
 • Läs mer: Eifel National Park
 • Semesterväg i närheten: Nahe Weinstrasse (Nahe vinväg)
 • Camping: Eifelcamping Reles-Mühle, Kapellenweg 3, Körperich/Obersgegen och Eifel-Camp, Am Freilinger See 1, Blankenheim/Freilingen
 • Hitta hit: I delstaten Nordrhein-Westfalen i östra Tyskland.

5. Thüringer Wald – UNESCO biosfärområde

Thüringer Wald är ett bergssystem och ett Unesco-skyddat biosfärområde. I det bergiga området kan man ägna sig åt aktiviteter som vandring, mountainbiking, utförsåkning eller längdskidåkning.

Den som söker lugn och avkoppling kan också hitta det i Thüringer Wald. I detta tyska naturområde kan man njuta av lugn och ro, vandra i spåren av Johann Wolfgang von Goethe, uppleva lokalt hantverk eller koppla av med spa och wellness. På en hög bergskam hittar du den medeltida borgen Wartburg, som är upptagen på Unescos världsarvslista. I området finns också gott om aktiviteter för barnfamiljer, som till exempel djurpark, akvarium och ishall.

Naturområden i Tyskland - Thuringer Wald
Thüringer Wald © Getty Images / Helmut Hess
Thuringer Wald
Thüringer Wald © Thuringer Tourismus GmbH / Marco Fischer
Thüringer Rostbratwurst © Lookphotos / Ralf Shultheiss
 • Läs mer: Thüringer Wald
 • Semesterväg i närheten: Naturpark-Route Thüringer Wald
 • Camping: Camping Thüringer Wald, Mutschwiese 1, Drognitz
 • Hitta hit: I delstaten Thüringen i mellersta Tyskland.

6. Nationalparken Harz – ånglok och dimmiga berg

Nationalparken Harz ligger i Tysklands nordligaste bergskedja och bjuder på sagolika skogar och fina vandringar. Här hittar man bland annat det 1141 meter höga berget Brocken, som ofta ligger insvept i dimma. Den som vill ha resa med ångloket Brockenbahn till ändstationen Brocken, vilket är Tysklands högst belägna tågstation.

Den som vill kan hänga på en guidad mountainbike-tur och har man tur kan man se vilda djur, som till exempel kronhjort eller vildkatt. Flera kulturella och historiska platser i området är Unesco-skyddade, som till exempel Gamla stan i Goslar, gruvan i Rammelsberg och Gamla stan och slottet i Quedlinburg.

Brockenbahn © DZT / Fransesco Carovillano
Harz
Harz Nationalpark © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / Christian Wiesel
 • Läs mer: Nationalparken Harz
 • Semesterväg i närheten: Strasse der Romanik
 • Campingar: Campingpark Wiesenbeker Teich, Wiesenbek 75, Bad Lauterberg och Campingplatz Eulenburg, Scheerenberger Strasse 100, Osterode (Harz)
 • Hitta hit: I förbundsländerna Sachsen-AnhaltochNiedersachsen i mellersta Tyskland

7. Nationalparken Sächsische Schweiz – fantastiska bergsformationer

Nationalparken Saxiska Schweiz (Saxon Switzerland) är ett vackert naturområde i Tyskland med fantastiska bergsformationer. Hit kommer många klättrare för spektakulära klätterupplevelser, och faktum är att det finns hela 21 000 olika klätterleder.

Naturområdet är också mycket populärt bland vandrare och cyklister. Här kan man få se de mest udda klippformationer och njuta av fantastisk utsikt. Det finns en anledning att många filmer spelats in här, som till exempel Grand Budapest Hotel. Du som sedan vill kombinera dina naturupplevelser med tysk öl kan med fördel följa ”Öl- och slottsvägen”.

Naturområden i Tyskland - Sächsische Schweiz
Nationalparken Sächsische Schweiz © Getty Images / Westend61
Öl i Tyskland © Getty Images / Wundervisuals
 • Läs mer: Nationalparken Sächsische Schweiz
 • Semesterväg i närheten: Bier und Burgenstrasse (Öl- och slottsvägen) slutar i Sächsische Schweiz.
 • Camping: Caravan Camping ’Sächsische Schweiz’, Dorfplatz 181d, Kurort Gohrisch
 • Hitta hit: Strax söder om Dresden i östra Tyskland, nära gränsen till Tjeckien.

8. Naturparken Rheinland – slott och fruktodlingar

I naturparken Rheinland kan du uppleva allt från skogar, floder och sjöar till vulkaner, öppna landskap och små mysiga byar. Här kan man vandra eller cykla och det finns också gott om möjligheter för andra sport- och fritidsaktiviteter, som till exempel bad och olika vattenaktiviteter.

Den som är intresserad av kultur kan passa på att kolla in barockslotten Augustburg och Falkenlust, som är upptagna på Unescos världsarvslista. I parken finns också stora fruktodlingar och många gårdsbutiker samt fyra naturparkscentrum, där man kan lära sig mer och djur och natur.

Naturområden i Tyskland - Rheinland
Nationalpark Hunsrück-Hochwald © DZT / Fransesco Carovillano
 • Läs mer: Naturparken Rheinland
 • Semesterväg i närheten: Romantischer Rhein
 • Campingar: Camping Rheineck, Rheineckerstrasse, Bad Breisig och Camping Zum stillen Winkel, Brunnenweg 1c, Bürder
 • Hitta hit: Väster om städerna Köln och Bonn i förbundslandet Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland

9. Nationalparken Schwarzwald – äventyr i orörd natur

Nationalparken Schwarzwald ligger inrymt i ett ännu större naturområde i Tyskland och bjuder på dramatiska vyer över Rhenplatån och Schwarzwalds bergskedjor. Här möts du av orörd natur, vattenfall och gamla skogar.

Du kan uppleva nationalparken genom att vandra eller cykla, till exempel längs cykelleden Schwarzwald Panorama-Radweg. Om du söker lite mer äventyr och spänning kan du prova forsränning eller ”mountaincart”.

Naturområden i Tyskland - Schwarzwald
Nationalparken Schwarzwald © Klaus Hansen
 • Läs mer: Nationalparken Schwarzwald
 • Semesterväg i närheten: Badische Weinstrasse
 • Campingar: Schwarzwaldcamping Alisehof, Rippoldsauer Strasse 2-8, Bad Rippoldsau-Schapbach och International Camping Schwarzwald, Freibadweg 1 Neuhausen/Schellbronn
 • Hitta hit: I naturparken Schwarzwald Mitte/Nord i förbundslandet Baden-Württemberg

10. Nationalparken Wattenmeer – Nordsjökust och sjöfåglar

Nationalparken Niedersächsisches Wattenmeer vid Nordsjön bjuder på ett landskap med typiska sandängar. Här är gott om sjöfåglar, och den som är intresserad av djur kan också besöka sälstationen i Norddeich. I området kan man också besöka sådant som fyrar och sjöfartsmuseum.

Nationalparken Hamburgisches Wattenmeer ligger direkt vid floden Elbes mynning. Här kan man göra utflykter till tidvattenområden, leta bärnsten eller spana på sjöfåglar. Man kan också besöka den historiskt intressanta och bilfria ön Neuwerk.

Island of Amrum
Island of Amrum © Getty Images / PPamPictures

Fler naturområden i Tyskland

Det finns förstås många fler naturområden i Tyskland. Du hittar information om dem hos Tyska Turistbyrån. Har du kanske upplevt några av dessa, eller några andra tyska naturområden? Berätta gärna!

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Översta bilden i inlägget: Nationalparken Nagelfluhkette © DZT / Gunter Standl

Prenumerera på vårt nyhetsbrev