Meny Stäng

Derry på Irland – saker att se och göra

Jag (Peter) var på Halloweenparty i Derry på Irland (Nordirland) vilket är det häftigaste man kan uppleva under Halloween, och som jag verkligen kan rekommendera. Det fanns väldigt mycket mer i staden som jag tänkte berätta om. Följ med!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela
Helena & Peter Bergström som är personerna bakom det digitala resemagasinet FREEDOMtravel.se

Londonderry / Derry på Irland

Derry eller det officiella namnet Londonderry (2007), är en charmig stad i Nordirland. Det första namnet Derry (nationalister och katoliker) och det andra Londonderry (unionister och protestanter). Oavsett vad de vill kalla staden så är den väldigt charmig med en helt intakt ringmur. ”Daire” är det irländska ordet för Derry och betyder ekskogen.

Var ligger Derry?

Som ni ser på kartan så ligger Derry på den nordvästra sidan i Nordirland, på västra sidan om floden Foyle. Nordirland är bara en femtedel av hela Irland.

1. Vandra runt gamla stadsmuren

Det här är ett måste när man besöker Londonderry, och det är den enda staden i hela Irland med en intakt stadsmur. Den 1,5 km långa muren som byggdes mellan 1613-1619 är också en av de vackraste i Europa, och ett UNESCO världsarv.

Derry

Under promenaden går du förbi 24 kanoner och 7 stadsportar. Muren är upp till 8 meter hög och 9 meter bred. Från stadsmuren tar du dig till det mesta som staden har att erbjuda. Den kallas också ”Maiden City” för ingen inkräktare har brutit den.

2. Fredsbron – Freedom Bridge

Den väldigt kända gångbron ”Freedom Bridge” är en av de två broar som förbinder Derry över floden Foyle till den östra sidan och torget Ebrington. Serpentinbron är 235 meter lång och färdigställdes 2011.

Bron som väger 1000 ton och kostade 150 miljoner blev en succé och den symboliserar fred och lugn mellan katoliker och protestanter i Derry-Londonderry.

Derry

3. Guildhall (stadshus)

Guildhall står utanför stadsmurarna på Guildhalltorget och byggdes 1887 och brann och restaurerades 1908. De handmålade fönstren är de största på Irland och klockan modellerades efter Londons Big-Ben. Det här är den centrala punkten för hela Derry-Londonderry.

Byggnaden har flera funktioner om historia och Ulsterplantagen som tillhör regionen. 2019 hängde man upp en jättemåne på övervåningen från idé av Luke Jerrams ”Museum of the Moon”.

Här stod en gång Liam Neeson och gjorde sitt första skådespelarjobb.

4. Guildhouse Taphouse

Kanske bästa ölen i stan ligger i huset bredvid Guildhouse (stadshuset). De brygger självklart sin egen öl och namnet på ölen har en unik historia. Vad sägs om Dopey Dick Beer?

WIFI.se

1977 observerade några golfare något gigantiskt som rörde sig i Foyle floden. I floden simmade en 20 meter lång val som hade letat sig in från havet utanför kusten. Späckhuggaren simmade själv ut efter några dagar och befolkningen kallade den … Dopey Dick.

 • Adress: 4 Custum House St, Londonderry BT48 6AA

5. Besök Tower museum

Här får du veta mer om den spännande historien om skeppsbrottet La Trinidad Valencera. Ett av de största skeppen i spanska Armadan sjönk utanför Donegal 1588. 1971 upptäcktes den av dykare från just Derry.

Det finns också en historisk utställning om Derry från förr till nu. Går du upp 5 våningar så kommer du till panorama utsiktsplatsen över floden Foyle och allt runtomkring.

 • Adress: Union Hall Pl 48 BT 6 LU
Derry

6. Craft Village i Derry

Hantverksbyn (Craft Village) ligger i den gamla staden inom stadsmuren. Det är otroligt charmigt när man har rekonstruerat om hur det än gång såg ut.

Alla affärer i distriktet har byggts upp på gammalt vis som från 17-1800-talet och även väggar, stänger och trappor.

 • Adress: Inner City Trust 31-33 Shipquay street BT48 6DL

7. St Columb’s katedralen

St Columb’s Katedralen byggdes 1630 och den var mycket för de fina folket. Den står innanför stadsmuren och är verkligen mäktig.

 • Adress: 17 London St, Derry BT48 6RQ
Derry

8. Siege museum i Derry

Katoliken och kungen James II av England och Irland blev avsatt av Wilhelm III och fick fly till Irland. Han försökte göra comeback med sina trupper att inta den lilla protestantiska staden Derry.

Derry

Den 3 december 1688 hittades ett brev i en närliggande stad som sa att inom 5 dagar, skulle James II anfalla Derry och ta död på alla protestanter.

Derry
James II konverterade till katolik 1671

Detta museum firar de 13 lärlingpojkarna som 7 december 1688 låste alla stadsportarna när de upptäckte att staden skulle anfallas av Jacobitearmén. Derry var under belägringen 105 dagar utan förnödenheter, och 10 000 svalt ihjäl.

Dess svältande medborgare var tvungna att äta hundar och råttor tills engelska fartyg med William III kunde komma till undsättning.

 • Adress: 13 Society St, Londonderry BT48 6PJ, Storbritannien
Derry
Efter 105 dagar 28 juli 1869 var belägringen över i Derry

9. Saint Augustine’s church

Den första kyrkan som stod här var från 1164 och nästa 1613. De fick uthärda mycket krig och den vackra lilla kyrkan som står här idag är från 1872. Inom stadsmurarna finns kyrkan och kyrkogården.

 • Adress: Palace St, Londonderry BT48 6PP

10. Restauranger i Derry

Här kommer några restauranger som jag åt och drack på under besöket i Londonderry. Det jag lärde mig när vi åkte genom Irland förra gången, är att det inte är typiskt engelskt mat på Irland. Det här är riktigt bra i alla prisklasser och mycket fisk och skaldjur.

Derry

11. Torget Waterloo Place med Streetfood

Torget ”Waterloo Place” utanför stadsmuren och bredvid torget Guildhall, har massor av olika traditionella rätter från Nordirland i stånd, villavagnar och trucks. På helgerna är det även uppträdanden på torget såsom dans och irländsk sång.

Derry

12. Walled City Brewery

Walled City Brewery är den enda ölrestaurangen i Nordirland. Den blev också vald till ”Best Gastro Pub” på Irland. En härlig pub i modernare miljö på den östra sidan om floden Foyle.

 • Adress: Gå över den kända ”Peace Bridge” till 70 Ebrington St, BT47 6FA

13. Brown’s in Town

”Brown’s in Town”. Köksmästaren Patron Ian Orr Won Georgina Campbell’s var 2019 års kökschef. Han har egna tv-program på BBC och lunchen var ok :-)… Ärligt riktigt bra!

 • Adress: 21 Strand Rd, BT48 7BJ

14. Soda and Strach restaurant

Soda and Starch är en mysig restaurang i ett fantastisk område, som i hantverksbyn (Craft Village). Massor av plock och väldigt trevligt.

 • Adress: 29 Craft Village, Shipquay Street BT 48 6AR
Derry

15. Rundtur i Bogside

Bogside ligger 10 minuter väster om stadsmuren i ett område där det finns enormt mycket sorglig historia. Här finns 12 stycken väggmålningar (murals), på gavlarna i området (peoples gallery).

Derry
 Ernesto Guevara Lynch är far till Che Guevara och rötter i Nordirland

Det här är riktig historia om Bloody Sunday, Battle of the Bogside, Operation Motorman och hungerstrejken som ägde rum 1981. Målningarna av bröderna Tom och William Kelly samt Kevin Hasson.

Derry

16. Battle of the Bogside – Free Derry Corner

12-14 augusti 1969 Drabbade katoliker och protestanter samman i Bogside. Protestanterna hade tagit makt med hjälp av polis och fackförbund, även fast de bara var 40 % av invånarna.

Många oskyldiga blev ihjälslagna och här skapades en idag en väldigt känd skrift på en gavel, av aktivisten John ”Caker” Casey i hörnet av Columbs street.

Derry

Den lyder ”You are now Entering Free Derry”, och husgaveln med skrift finns kvar men huset är rivet. Gaveln står på en plats som kallas ”Free Derry Corner”.

 • Hitta hit: Du hittar den på Rossville Street, Lecky Road and Fahan Street

17. Bloody Sunday Memorial

30 januari 1972 blev 14 stycken pojkar i åldrarna 16-21 år nedskjutna och mördade av brittiska soldater, i en fredlig protestmarsch. Engelsmännen ville sätta irländarna på plats och sköt ihjäl ungdomar och skottskadade ytterligare 12 bara för att.

Derry

Denna blodiga söndag sjungs av U2, men när man är på plats och det sjunker in då blir det något helt annat. Det finns en stor minnes sten med alla namn där det alltid är vackra blommor runt i Bogside.

 • Adress: 25 Rossville St.
Derry
Derry

18. Museum of Free Derry

Hela vår grupp från många delar av världen var på ett föredrag på museumet med en man som förlorade sin bror utanför museet när han var 17 år. Han berättade när brittiska soldater kallblodigt sköt ihjäl hans bror med enorma kulor.

Derry
Kulhålen är kvar i byggnaden och hans bror sköts ihjäl med dessa?

Han berättade också hur hans mor hade tagit det, Puh!!!, och han hade arbetat med att få engelsmännen att be om ursäkt. 15 juni 2010 bad James Cameron om ursäkt från hela den engelska regeringen 38 år senare…

 • Adress: Museum Free Derry ligger på 55 Glenfada Park, Londonderry BT48 9DR.
Derry

19. Operation Motorman

31 juli 04:00 1972 skickade brittiska armen in 22 000 soldater till Nordirland. 10 dagar tidigare, den 21 juli hade provisoriska IRA detonerat 22 bomber på 75 min och nu fick det vara nog.

Derry

Brittiska armen skrev åt sig segern, men som vanligt gick det åt 15-17 åriga civila som inte var meningen, som i alla krig. Det här finns att läsa om på museum Free Derry.

20. Hungerstrejken 1981

Efter 1972 så gjordes vissa regler upp mellan britterna och Nordirland om vad som gäller. Åren efter så tog britterna flera personer från IRA till fånga, men brydde sig inte om vad de hade gjort upp tidigare.

Derry

1981 gick 10 personer ut i hungerstrejk med Bobby Sands längst fram. Man försökte få till vissa krav men den brittiske premiärministern Margaret Thatcher var orubblig.

Alla 10 svalt sig till döds i fängelset efter 50-60 dagar. 100 000 kom till Bobby Sands begravning. Det här finns också att läsa i museum Free Derry.

Derry
Derry

21. St Columb’s Park

Längs floden Foyle ligger en vacker park som en gång var en ädel egendom innan den köptes för folket i Derry- Londonderry 1845. Korsa Peace Bridge och gå längs strandpromenaden för en lugn stund eller ha bara en härlig sommarpicknick.

Herrgården i St Columb’s Park House byggdes på 1700-talet och används idag för boende och som ett konferenscenter, med ett café på bottenvåningen.

Derry

22. Pubar och nattklubbar

Puben Paedar O Donnell’s är bara ett måste och är nummer ett i Derry. Här är det livemusik i högsta klass där de äldre gubbarna sjunger gamla irländska sånger, och jag var självklart där och drack några väldigt goda öl.

 • Adress: Ta dig precis utanför muren till Waterloo torget på Waterloo St, BT48 6 Hd

På natten efter hela halloween karnevalen och fyrverkerierna tog min nya italienska vän och jag och gjorde stan. Vi gick till nattklubben Sugar Night Club i två våningar och en takterass. Vilken fest!!!

 • Adress: 33 shipquay street, BT48 6DL.

23. Derry Girls

Den otroligt populära serien Derry Girls med de fyra tjejerna och grabben som utgör de fem, har en egen väggmålning på en gavel i Derry.

Du ser den när du går runt stadsmuren vid Ferryguay gate och här kan du ta en selfie med kändisarna. Vilka är då Derry Girls??? Kolla Youtube!

Derry

24. St Eugene’s Cathedral

Derrys romersk-katolska stift, St Eugene’s Cathedral är byggd i gotisk stil under andra hälften av 1800-talet. Du ser tornet i nordväst om staden i utkanten av Brooke Park.

Arkitekten var James Joseph McCarthy, och finansieringen samlades in både i Derry och Irland, men också i Amerika. I en nisch i klocktornet ovanför portalen finns en staty av St Eugene från 1873, och altaret är gjort av Carrara marmor.

 • Adress: Creggan St, Bt48 9AP
Derry

25. Järnvägen Derry-Coledraine

Den 50 kilometer långa tågresan österut till Coleraine har beskrivits av reseskribent Michael Palin, som en av de vackraste i världen. Jag säger bara WOW! Järnvägen går igenom ett grönt landskap, klippor och kullar innan de träffar kusten vid Benone Strands oändliga gyllene sand.

Efter Castlerock som har sin ursprungliga station från 1873, kommer du in i de två längsta järnvägstunnlarna på Irland, som båda är grävda under 1850-talet.När du anländer till Coleraine kommer du att ha Causeway Coast fantastiska natur alldeles intill.

Derry
Källa: Downhill Beach – Philip McErlean – All Creative Common

26. Mussenden Temple

Kusterna är magiska längst Irland och Nordirland. Vi har sett så många och det går inte att tröttna som med Musseden Temple vid Downhill Demesne.

Mussenden Temple byggdes 1785 och dess arkitektur inspirerades av templet i Vesta i Tivoli nära Rom.

 • Ta sig hit: Hyr bil i Derry, ta A2 som tar 41 min till Mussenden.
Derry
Foto: Gareth Wray/ Visit Derry med tågbanan längs kusten

27. Se mer runt om Derry

Nordirland ligger öppet för massor av fantastiska sevärdheter och massor att göra. Du kan ta endagsturer eller stanna över en natt. Vi har bilat genom Irland och vi har massor av tips som här nedan.

Från Causeway Coastal Route I östra Nordirland

28. The Jungle NI

Äventyr för hela familjen och det största nöjesfältet i Nordirland. Här finns adrenalinfyllda äventyrsaktiviteter som Zorbing, Paintball, High Wire Tree Top Adventure Kurser, Clay Pigeon Shooting, Forest Segways, Llama Trekking och mycket mer.

Vi var där under Halloween och de hade gigantiska källare där zombies dök upp i galen miljö hela tiden. De hade också stora majsfält som folk låter sig jagas på natten av zombies.

 • Ta sig hit: 45 minuter från Belfast eller Derry/ Londonderry, på A29 mellan Cookstown och Magherafelt. Adressen är 60 Desertmartin Road Moneymore Magherafelt BT45 7RB. Tele: +44 (0) 28 8674 88 81

29. Halloween i Derry / Londonderry

Den 31 oktober firade kelterna att skördesäsongen var över, och att vintern började, och det kallas ”Samhain”.

Vid den här tiden trodde man att de dödas själar var i rörelse, och det var lätt att ta sig över gränsländer och det upplever vi i Derry-Londonderry på Halloween i långa karnevaler.

30. Bo i Derry

City Hotel Derry med utsikt över floden Foyle och Fredsbron. Det tog 3 minuter till stadsmuren och det är ett mellanklasshotell, med väldigt bra städning och all personal.

 • Adress: Queens Quay BT48 7AS
Derry
Derry

Bishop’s gate boutique hotel väljer du om du vill bo lyxigare och innanför stadsmuren med baren på bottenvåningen, champagnebar, gym och fin restaurang.

 • Adress: 24 Bishop St, BT48 6PP.
Derry
Derry
Alla våra bästa tips om Irland. Klicka på bilden!

Fakta om Derry

 • Land: Nordirland
 • Stad: Derry-Londonderry
 • Språk: Engelska
 • Valuta: Engelska Pund
 • Prisläge: Som i Sverige
 • Invånare: Ca 85 000 (city)
 • Tidsskillnad: – 1 h
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom
 • El: En tjockare och två smalare rektangulära och inte som i Sverige, Ojordad går bra
 • Vatten: Drickbart
 • Turistbyrå: Visit Derry, 44 Foyle St, Londonderry. Öppet varje dag minst från 10.00-16.00
 • Landskod: 028

Resa till Derry-Londonderry

Jag flög från Arlanda till Schiphol och sen vidare till George Best Belfast City Airport och blev hämtad på flygplatsen.

 • Från Belfast med bil/taxi till Derry tar det 90 m
 • Belfast med tåg till Derry tar det 2 h 30 m
 • Belfast med buss (Translink) till derry tar det 2 h

Flyg till Dublin tar bara två timmar från Arlanda men då kommer du lite längre ifrån Londonderry.

 • Från Dublin med bil/taxi till Derry tar det 2 h 50 m
 • Dublin med tåg till Derry tar det ca 5 h 10 m
 • Dublin med buss (Translink) tar det 4 h

7 stadsportar

Från början när stadsmuren byggdes fanns bara 4 stadsportar och det var.

 • Shipquay gate
 • Kings Gate – Butcher gate
 • Bishop’s gate
 • Ferryguay gate

Efter hand i fredligare tider har dessa tillkommit

 • Magazine Gate
 • Castle Gate
 • New Gate

Utflykter och turer

 • Vill du cykla?: Claudy Cycles at Derry VIC. Tel: 028 7133 8128
 • Vill du fiska? Inland Fisheries Tel: 0300 200 7860
 • Vill du golfa? City of Derry Golf Club. Tel: 028 7134 6369
 • Vill du rida häst? City of Derry Equestrian. Tel: 078 5020 8656
 • Vill du gå och bada på badhus? City Swimming baths. Tel: 028 7126 4459
 • Vill du gå på spa? The Secret Spa. Tel: 077 3612 5126
 • Vill du göra en cykel tour? Kontakt: derrybiketours@gmail.com
 • Vill du göra en seglingstur? Sailing North Ltd. Tele: 077 2046 4085
 • Vill du gör en lokal buss sightseeing? Tele: 077 1617 6026
 • Vill du göra en Game of Thrones tour? Tele: 028 9568 0023
 • Vill du göra en personlig lokal taxi sightseeing? Tele: 077 3145 0088
 • Vill du gå till ett aquarium? River Watch Aquarium. Adress: 22 Victoria Rd, Derry BT47 2AB
 • Vill du göra en Walking tour? Ta dig till Visit Derry Tourist center. Adress högre upp på sidan.
 • Vill du hyra bil? Motors Fordstore. Tele: 028 7136 7137
 • Vill du ringa taxi? City cabs 028 7126 4466

Teatrar

Millennium Forum är den moderna teatern och konferens sal på 3 Newmarket St, Londonderry BT48 6EB, Storbritannien

Den äldre, The Playhouse är teater, art och konst paviljong i ett. på 5-7 Artillery St, Londonderry BT48 6 RG. Storbritannien

Shopping I Derry

 • Foyle Side Shopping Centre på 19 Orchard St, Londonderry BT48 6XY
 • Richmond Shopping Centre på Ferryquay St, Londonderry BT48 6QP
 • Quayside Shopping Centre på  42 Strand Rd, Londonderry BT48 7PX

Camping I Derry

Elaghvale camping park på 49 Upper Galliagh Rd. Tel 078 0173 1815

Vill du hyra en husbil så vänder du dig till Causeway Campers Ltd. Tele: 077 6935 5427

Prenumerera på vårt nyhetsbrev