Meny Stäng

Halloween i Derry, Irland – världens bästa Halloweenfest?

Annons

Halloween i Derry i Nordirland bjuder på en Halloweenfest som kanske är den bästa i världen. Halloweenparaden är fantastiskt mäktig och människor går verkligen all in när det gäller att spöka ut sig. Att vara med om detta var något alldeles speciellt. Här kommer en bildbomb!

Derry i Nordirland

Derry eller Londonderry, är en stad i Nordirland. Det officiella namnet på staden är sedan 2007 Londonderry, men samtidigt kallas staden ofta för Derry. Bakom de två olika namnen finns en konflikt mellan nationalisterna (huvudsakligen katoliker) och unionisterna (huvudsakligen protestanter). Oavsett vad man kallar staden så är detta en fin liten stad, med en helt bevarad ringmur.

Halloween i Derry

Halloween i Derry kallas ibland för världens bästa Halloweenfest eller för ”THE best place to spend Halloween”. Firandet av Halloween har sitt ursprung på Irland och i den keltiska skördefesten “Samhain”. Den 31 oktober firade man att skördesäsongen var över, och att vintern började. Vid den här tiden trodde man att de dödas själar var i rörelse …

I mitten på 1980-talet började Halloween i Derry utvecklas till en större fest än någon annanstans på Irland, och idag lockar paraden och festligheterna massor av människor. Det bor runt 85 000 människor i stan, men när det är dags för Halloween kommer ytterligare runt 45 000 människor. Och nästan alla är utklädda …

Halloween i Derry

Pressresa med deltagare från hela världen

Jag (Peter) blev inbjuden på pressresa via turistbyrån, tillsammans med ett 15-tal andra journalister, bloggare och youtubers från hela världen. De kom verkligen från hela världen. Jag var ensam från Skandinavien och fick sällskap av ett skönt gäng från bland annat Italien, Frankrike, Spanien, Holland, Australien, Kina, Japan, USA och Kanada.

Halloweenkostymer

Halloween i hela stan

Halloween i Derry är mer än den stora paraden. Högtiden firas precis överallt, och vart man än går ser man pumpor, spöken och utklädda människor. De hade till och med lyst upp kyrkan så att den lyste i en kuslig grön nyans. Det ska vara en spökstad och de har verkligen lyckats.

Halloween i Londonderry

Fright Night under Halloween i Derry

Vi besökte ett event som heter ”Fright Night”, på ett ställe som heter The Jungle dagen innan Halloween. The Jungle är Irlands största plats för utomhusaktiviteter och den här veckan är det tillägnat halloween. De har sex olika fält och bunkrar för skräck. Folk kommer hit på natten och går ut på enorma majsfält, och blir jagade av zombies …

Fright Night i Derry
Fright Night i Derry
Skelett på Fright Night

Halloweenparad i Londonderry

På kvällen den 31 oktober var det till slut dags för den stora paraden. Waow! Detta var riktigt, riktigt häftigt. Det sparas inte på krutet när man klär ut sig här, och alla går verkligen all in när det gäller kostymer och smink. Här kommer en bildbomb från paraden.

Halloween i Londonderry
Halloween i Londonderry
Halloween i Londonderry
Halloween i Londonderry
Halloween i Londonderry
Halloween i Londonderry
Halloween i Londonderry
Halloween i Londonderry

Pubkväll efter paraden

Efter paraden gick några av oss, bland annat jag och Emanuele från Italien, ut för att ta några öl och mingla med spöken, skelett och annat löst folk. Kolla in hans Instagram (239K följare) som är supercoolt, där jag också finns med i de två senaste inläggen. Sök ”emalloru”

Halloween i Londonderry
Halloween i Londonderry
Halloween i Londonderry
Halloweensminkning
Halloween i Londonderry

Vad händer mer under Halloween i Derry?

Säg vad som inte händer under Halloween i Derry!? Det som inte fått nog kan också ta en guidad ”Ghost Bus Tour”.

Derry bjuder förstås också på en hel del annat intressant, som till exempel historia, sevärdheter och god mat. Detta kommer jag berätta om i ett annat inlägg!

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev