Meny Stäng

11 saker att packa i handbagaget – våra bästa tips

Vad brukar du packa i handbagaget när du flyger? Vi tipsar om 11 saker som alltid får följa med in i flygplanet när vi reser. Dessutom tipsar vi om lite regler kring vad som får och inte får packas ned i handbagaget.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att packa handbagage

När man flyger måste man alltid packa någon sorts handbagage, oavsett om du väljer att resa med endast handbagage eller om du även checkar in en större packning. Men först och främst gäller det förstås att välja en lämplig väska.

Flygplats

Välja väska för handbagaget

Regler för handbagage skiljer mellan olika flygbolag, men som regel kan man ta med sig ett handbagage, till exempel en kabinväska eller en bag och ett mindre personligt föremål, såsom en handväska, en sidoväska eller en liten ryggsäck. I vissa fall får man ta med två handbagage. Vi tar ibland med oss varsin kabinväska som handbagage, men ofta nöjer vi oss med varsin ryggsäck.

Fördelar med att checka in kabinväskan: När man checkar in kabinväskan slipper man släpa den in och ut ur planet, vilket kan vara trångt och bökigt. Om man ska mellanlanda slipper man dessutom ta hand om väskan under mellanlandningen. Genom att checka in en väska kan man dessutom vara mer säker på att komma med planet, ifall man skulle vara ute i sista minuten.

Fördelar med att ha kabinväskan som handbagage: Man har bättre koll på väskan och slipper risken att bagaget kommer bort på vägen (om man inte själv slarvar bort det förstås). Om man inte har något incheckat bagage alls behöver man inte vänta på det där tråkiga rullbandet, utan så fort man landat kan man ta sin väska och gå.

Att tänka på: Alla flygbolag har någon slags begränsing för storlek och vikt på handbagage, och det kan variera lite mellan bolagen. Här är exempel på vad som gäller på SAS:

 • SAS Go och SAS Plus: Ett handbagage (max 8 kg och 55x40x23 cm) samt ett personligt föremål (max 40x30x15 cm)
 • SAS Plus till Asien/USA och SAS Business: Två handbagage (samma mått som ovan) samt ett personligt föremål (samm som ovan)
Packa handbagage
Ibland tar vi bara våra ryggsäckar som handbagage
packa handbagage i kabinväskor
Ibland har vi kabinväskorna som handbagage – men ofta checkar vi in dem

Elva saker att packa i handbagaget

Här följer tips på 11 saker som alltid följer med i vårt handbagage.

1. Pass och biljetter

Det allra viktigaste att packa i handbagaget är förstås pass och biljetter (eventuellt digitala) samt boardingkort. Om man har checkat in bagaget är det också bra att hålla reda på den där lilla bagagelappen, ifall man skulle ha otur och uppleva att bagaget kommer på villovägar.

2. Några klädesplagg

I handbagaget packar vi kanske en extra tröja, till exempel om det är varmt ute men kan bli kallt inne i flygplanet. I övrigt försöker vi resa i bekväma kläder, särskilt om det är en lång flygresa och man kanske behöver sova på planet. Om man vill kan man också packa något man kan använda första dagen på resmålet – ifall bagaget skulle bli försenat.

Packa i handbagaget

3. Hygienartiklar

Vi brukar ju minimera necessären, och vi är inte såna som packar krämer och sånt ombord på flygplanet, men om man flyger riktigt långt kan det förstås vara skönt att ha med tandborste och tandkräm. Tänk bara på att man måste välja reseförpackningar som inte överskrider 100 ml.

4. Mediciner

Jag (Helena) får ofta huvudvärk och reser ingenstans utan huvudvärkstabletter. Om du kan behöva andra mediciner är det också bra att packa dessa i handbagaget så att du kommer åt dem under flygresan.

5. Snacks eller godis

Man blir trött av att flyga, och det som säljs ombord är ofta både dyrt och tråkigt. Det är inte heller alltid smidigt att kalla på flygvärdinnorna i tid och otid. Vi äter inte godis i vanliga fall, men vi har en specielregel som säger att vi får köpa en påse godis just när vi flyger … Det händer att vi packar varsin macka också, men ibland äter vi den redan innan vi går ombord.

Godis

6. (Tom) vattenflaska

Vatten är väldigt bra att ha tillgängligt ombord på flyget! Man får inte ta med vätskor genom säkerhetskontrollen, men man kan ta med en tom vattenflaska, och på vissa flygplatser finns det stationer där man kan fylla på färskt vatten. Om det inte finns kan man förstås köpa vatten på flygplatsen, efter säkerhetskontrollen.

7. Böcker

Det bästa med flyg är att man har tid att läsa. Internet finns ofta inte – eller så fungerar det dåligt – och då passar det perfekt att läsa. Vi packar alltid med oss en spännande bok eller två, gärna en smidig pocketbok.

Böcker
Böcker som vi såg till att packa i handbagaget när vi flög till Sri Lanka

8. Penna och papper

Ibland får man idéer i luften som man vill skriva ner. Perfekt med penna och papper! När men reser till vissa destinationer ska man dessutom fylla i blanketter precis innan man landar, så bra att ha pennan till hands då också.

9. Dator med fodral

Vi reser ingenstans utan våra datorer. Eftersom en dator är stöldbegärlig vill man ju ha den i handbagaget, och för att vara rädd om den har jag den alltid i ett mjukt fodral. Oftast går det ju inte att använda internet ombord, men man kan passa på att göra en massa andra saker, som att sortera och redigera bilder.

På flygplatser och liknande ställen kan man hitta publika nätverk att ansluta till, men det kan också vara smart att ha med en egen WIFI-router (eller mobiltelefon som fungerar som router). Tillsammans med en säker uppkoppling som en VPN kan man surfa säkert oavsett var man befinner sig.

Packa i handbagaget

10. Kamera, videokameror och mobiltelefon

Övrig teknisk utrustning, såsom kamera, videokameror, drönare och mobiltelefon packar vi alltid i handbagaget. Detta är förstås utrustning vi är rädda om och som är stöldbegärlig, och som vi därför vill ha i handbagaget. Det händer också att vi vill fotografera utsikten genom fönstret, och vi vill ofta slå på telefonen så snart vi har landat.

kamera

11. Laddare och powerbank

Om laddningen i mobilen (eller någon annan utrustning) håller på att ta slut är det riktigt bra att ha med en powerbank i handbagaget. Jag packar också alltid laddaren till mobilen och datorsladden i handbagaget. Jag har varit med om att ha sladden i bagaget när bagaget var försenat och då kunde jag plötsligt inte använda datorn – det gör jag inte om.

Fler saker att packa i handbagaget

Här är lite fler förslag på saker som man kan vilja packa i handbagaget:

 • Sovmask
 • Öronproppar
 • Nackkudde
 • Hörlurar
 • Stödstrumpor
 • Guideböcker om resmålet

Detta får du inte packa i handbagaget

Det finns en hel del föremål som man inte får packa med sig i handbagaget. Många av sakerna känns rätt osannolika att man skulle överväga. Vem skulle till exempel komma på tanken att packa något radioaktivt?

Listan nedanför är några saker som kan vara bra att veta att man inte får ta med. Du hittar en mer utvecklad beskrivning över otillåtna föremål på SAS webbsida.

Lista på förbjudna saker att packa i handbagaget

 • Vätska, kräm eller gel som överskrider 100 ml/behållare
 • Vassa föremål som sax, rakblad eller vassa verktyg
 • Pulverliknande ämnen som överskrider 350 ml (med några undantag)

Elektronisk utrustning som innehåller litiumbatteri (t.ex. dator, kamera, mobiltelefon) ska packas i handbagaget om det är är 100-160 Wh litiumionbatterier. Batterier över 160 Wh får inte packas alls. Läs mer detaljer om batterier på Transportstyrelsen.

Packa handbagage

Vad brukar du packa i handbagaget?

Vad brukar du packa ner i ditt handbagage? Vad packar du inte? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev