Meny Stäng

10 tips för en bekväm flygresa

Annons

Att spendera många timmar på ett flygplan är inte alltid bekvämt, men flygandet kan bli en bra mycket trevligare upplevelse om du förbereder dig väl. Här hittar du tio tips för en bekväm flygresa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att förbereda för en bekväm flygresa

Hur bekvämt är det att flyga egentligen? Ofta inte speciellt bekvämt alls, i varje fall inte om du, liksom vi, brukar flyga i ekonomiklass. Det är trångt och svårt att sträcka ut benen, och ofta måste man sitta still i samma ställning i många timmar. Här är några tips som kan göra flygresan bekvämare, och göra att du kommer fram lite mer pigg och utvilad.

1. Ha bekväma kläder

Först och främst gäller det att ha bekväma kläder, särskilt om du ska ge dig ut på en längre flygresa och kanske även vill kunna sova på planet. Klä dig i något som är skönt att spendera många timmar i, och stoppa gärna ner en extra tröja i handbagaget ifall det skulle bli kallt ombord.

Tips för en bekväm flygresa
Redo för flygresa – i bekväma kläder förstås!

2. Rör på dig

Att sitta stilla många timmar i sträck är inte optimalt för kroppen, så försök att röra på dig, i den utsträckning det är möjligt. Om förutsättningarna tillåter kan du ta en promenad i mittgången, och samtidigt passa på att röra på kroppen så mycket som möjligt. Du kan också röra lite på benen, fötterna och tårna när du sitter i flygstolen. På så sätt minskar du risk för svullnad i ben och fötter.

3. Använd stödstrumpor

Eftersom det kan vara svårt att röra sig tillräckligt ombord på ett flygplan kan det vara smart att använda stödstrumpor, särskilt om du brukar få problem med svullna ben eller fötter och ska ge dig ut på en längre flygresa. Stödstrumpor hjälper till att motverka svullnad, och minskar samtidigt risken för blodpropp. Här hittar du bra stödstrumpor inför resan.

Tips för en bekväm flygresa

4. Drick vatten

En av de viktigaste sakerna för att må bra ombord på ett flygplan är att dricka tillräckligt mycket vatten. Man får inte ta med vätskor genom säkerhetskontrollen, men man kan ta med en tom vattenflaska, och på vissa flygplatser finns det stationer där man kan fylla på färskt vatten. Ett annat alternativ är att köpa vatten på flygplatsen, efter säkerhetskontrollen. Dessutom går det förstås att köpa vatten ombord.

5. Fyll på med mat

Att äta regelbundet hjälper en att må bra, men när man är ute och reser är det inte alltid helt enkelt att planera måltider. Hoppa inte över att äta utan försök hitta något lämpligt alternativ, oavsett om det är på flygplatsen, ombord eller om du packat med dig en matsäck. Ofta är det bättre att passa på att äta något än att vänta, eftersom man aldrig riktigt vet när man får tillfälle att äta nästa gång. Oväntade köer och väntetider kan uppstå både ombord och på flygplatser.

6. Packa med extra snacks

När man är på resande fot vet man aldrig hur det blir med måltider, och då kan det vara bra att packa med lite extra snacks. Du kan till exempel packa med choklad, frukt eller torkad frukt. Tänk på att nötter inte är ett lämpligt alternativ, eftersom det kan finnas allergiker ombord.

Tips för en bekväm flygresa - ta med snacks!

7. Ta med de hygienartiklar du behöver

Om du bara ska flyga en timme eller två behöver du kanske inga hygienartiklar, men om du ska ut på en längre flygresa kan det vara skönt att packa med sådant som tandborste och tandkräm, eller kanske deodorant. Tänk på att du måste välja reseförpackningar som inte överskrider 100 ml.

8. Packa viktiga mediciner i handbagaget

Om du behöver mediciner regelbundet, eller om du kan behöva dem vid behov, är det viktigt att packa dem i handbagaget så att du kommer åt dem.

9. Underhåll dig

Att flyga kan bli långtråkigt i längden, så det är bra att förbereda med underhållning. Ta med en bra bok, några tidningar, filmer, spel, musik, hörlurar eller kanske handarbete. Tänk på att du oftast inte kan använda internet. På vissa flygbolag kan man köpa internet ombord, men det är inte alltid säkert att det fungerar så bra som man skulle kunna önska. Passa på att använda tiden till något annat trevligt istället!

10. Preppa för att kunna sova

Om du kan är det ofta skönt att kunna sova en stund ombord, men det är förstås inte alltid enkelt att somna med tanke på att man sitter obekvämt och kanske störs av både ljus och ljud. Du kan underlätta för dig själv genom att ta med dig en nackkudde, en sovmask och/eller öronproppar.

Tips för en bekväm flygresa

Har du fler tips för en bekväm flygresa?

Har du ännu fler tips för att göra flygresan bekväm? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev