Meny Stäng

Packlista för vandring – våra tips för dagsturen

Annons

Packlista för vandring! Vad ska man ta med sig på en dagstur i naturen egentligen? Detta är inte en lista för ”extremvandraren”, utan en lista för dig som vill göra enkla och avslappnade dagsutflykter i naturen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Dagsturer i naturen

Det här är ett inlägg jag (Helena) nog aldrig trodde att jag skulle skriva. Även om vi gillar naturen så har vi aldrig varit några vandrare, men i våras, när covid-19 härjade som värst, fanns det inte så mycket annat att göra om man ville ta sig ut hemifrån. Och det vill man ju göra emellanåt!

Vi gick flera fina dagsvandringar i Stockholmstrakten. Eftersom vi var ganska ovana (och otränade) vandrare, och eftersom vi ville njuta av naturen i lugn och ro blev det inte några ”extremturer”, utan oftast avslappnade dagsturer på mellan 6 och 14 kilometer. Här är tre fina turer som vi gillade:

Lida naturreservat - packlista för vandring

Packlista för vandring – vad behöver man för en dagstur?

Om man nu väljer att gå lite mer avslappnade dagsturer i skog och mark, behöver man verkligen tänka så mycket på packning och utrustning då? Nej, vi ska verkligen inte göra det krångligare än vad det är! Samtidigt måste vi säga att det är trevligare att gå om man har bekväma kläder och slipper vara hungrig …

Mestadels kan du utgå från utrustning som du säkert redan har hemma. Vi investerade i några småsaker (bland annat vattenflaskor och termosar) och sedan var vi redo. Vill du komplettera din packning kan du till exempel kika på utrustning för vandring på webbutiken eStore, där det finns massor av friluftsutrustning.

Peter

Kläder för vandringsturen

Behöver man några speciella kläder om man bara ska ut på en dagsvandring? Man ska förstås inte överdriva och krångla till det för mycket, särskilt inte om det hindrar en från att komma iväg, men nog är det trevligare att röra på sig när man är rätt klädd!

Långsjön - packlista för vandring

Ett par bekväma skor, som är ingångna och inte ger skavsår, är kanske viktigast av allt. Jag (Helena) föredrar ett par riktiga vandringsskor, som tål väta mycket bättre än gympaskor. Peter går ibland i vanliga gympaskor eftersom han tycker att de är mer bekväma.

Bra kläder för dagsturen

 • Bekväma vandringsskor eller vandringskängor (gympaskor kan också funka om det inte är blött)
 • Sköna byxor eller shorts av ”friluftsmodell”
 • Tröjor i lager på lager (så man kan ta av och på utifrån hur varm man känner sig)
 • Vind- och regntät jacka (beroende på temperatur och årstid)
 • Regnkläder (beroende på område och väderlek)
 • Varm tröja eller tunn dunjacka (beroende på temperatur och årstid)
 • Mössa och vantar (beroende på temperatur och årstid)
 • Keps (om man behöver skydda sig mot solen)

Matsäck för vandringsturen

I början, när vi var helt orutinerade, tog vi ibland bara med oss frukt. Vilket misstag! Man blir hungrig när man går i naturen och det är inte roligt att vandra med kurrande mage. Att sätta sig på en vacker plats och avnjuta sin matsäck, det är däremot grejor det!

Grillplats längs Stora Slottsrundan

Internet kryllar säkert av kreativa och spännande recept för matsäcken. Vi brukar välja att göra det enkelt för oss. Dels vill vi inte lägga för mycket tid på förberedelser och dels smakar allting gott i naturen ändå!

Matsäck och fika för dagsturen

 • Vatten
 • Kaffe eller te (hålls varmt i termos)
 • Mackor med matigt pålägg (t.ex. ost och skinka, kassler, kyckling, tonfisk eller liknande)
 • Grönsaker (t.ex. småtomater eller morotsstavar)
 • Frukt
 • Nötter, torkad frukt eller kexchoklad (eller något liknande)
 • Servetter eller hushållspapper
 • Plastpåse (för att lägga skräpet i)

Utrustning för vandringsturen

Om man bara ska ut på en dagstur, behöver man så mycket utrustning då? Nej, det är ju det som är så bra. Det är ganska enkelt att ge sig ut på en dagsvandring. Några saker är ändå bra att ha med sig! Förutom ryggsäck kan det till exempel vara bra att ha med sig plåster och solglasögon.

Tyresta nationalpark

Här följer en lista med fler saker som kan vara bra att ha med sig. Det står relativt många saker på listan, men det beror på att man kan behöva olika saker vid olika tillfällen. Tänk på att inte ta med dig det du inte behöver. Man vill ju inte att packningen ska bli för tung!

WIFI.se

Packning för dagsturen

 • Ryggsäck
 • Sittunderlag
 • Vattenflaska
 • Termos (för te eller kaffe, eller kanske soppa)
 • Solglasögon och solkräm (beroende på väder)
 • Myggmedel (beroende på område och årstid)
 • Plåster (eventuellt också skavsårstejp och linda)
 • Eventuella mediciner (t.ex. allergimediciner)
 • Toalettpapper
 • Karta och/eller kompass (om man vandrar utanför tydligt markerade leder)
 • Mobiltelefon
 • Kamera och/eller kikare (beroende på intressen)

Mer utrustning att överväga

 • Fickkniv och tändstickor/tändstål (om man vill kunna göra upp eld)
 • Ficklampa eller pannlampa (om man ger sig ut den mörka årstiden)
 • Kåsa (för att dricka vatten direkt ur friska fjällbäckar)
 • Vattenfilter/vattenrenare (för att kunna rena och dricka vatten från sjöar och åar)
 • Första hjälpen-kit
 • Regnskydd till ryggsäcken (om det regnar mycket)

Packlista för vandring

Har du några fler tips? Vad finns i din packlista för vandring, när det gäller en dagstur?

Helena och Peter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev