Meny Stäng

Att göra i Schweiz – 25 sevärdheter och upplevelser

Vad kan man se och göra i Schweiz? Detta vackra land bjuder på allt från dramatiska alptoppar och vackra alpsjöar till ost och choklad. Här hittar du alla våra bästa tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att göra i Schweiz – våra bästa tips

Vi har besökt Schweiz ett flertal gånger. En gång reste vi runt landet med vår husbil. Andra gånger har vi besökt landet på pressresor. Summa summarum kan vi konstatera att detta är ett fantastiskt land, som har väldigt mycket att erbjuda, oavsett om du reser sommar eller vinter. Nu tänkte vi att det är dags att dela med oss av våra tips – om vad du kan se och göra i Schweiz.

1. Åk tåg genom Schweiz

Schweiz bjuder på fantastiska vyer och i kombination med moderna tåg med härliga panoramafönster kan det bli en speciell upplevelse. Vi har åkt sträckorna Zürich-Sion och Sion-Zermatt, varav den senare bjöd på något alldeles extra.

Att göra i Schweiz

2. Följ med på båttur på en idyllisk sjö

Det finns många vackra och idylliska sjöar i Schweiz, och ett härligt sätt att uppleva dem är att göra en båttur. Du kan till exempel göra båtturer på Genèvesjön (Lac Léman), Vierwaldstättersjön (Luzernsjön) eller Brienzsjön. Turerna kan vara allt från en knapp timme till långa dagsturer, då du får njuta av den fantastiska naturen.

Att göra i Schweiz

3. Se Europas största vattenfall Rhenfallet

Rhenfallet (Rheinfall) ligger i norra Schweiz och är Europas allra största. Vattenfallet, som är 150 meter brett och har 23 meters fallhöjd, fascinerar med sina stora vattenmängder. Som turist kan du ge dig ut med båt och uppleva fallet på nära håll.

Att göra i Schweiz - Rhenfallet

4. Cykla mountainbike i alperna

En sak att göra i Schweiz på sommaren är att cykla mountainbike i alperna. Om du vill kan du ta lift uppåt och sedan cykla downhill på mountainbikeleder, vilket vi gjorde i Zermatt. En fantastisk upplevelse!

Att göra i Schweiz - mountainbike

5. Vandra längs magiska alpleder

Om du gillar att vandra är Schweiz platsen för dig. Det finns massor av vackra alpleder runt om i landet, varav vissa tar dig högt upp bland bergen. Peter har vandrat i Verbier, vilket var både utmanande och fantastiskt vackert.

Att göra i Schweiz

6. Fascineras av en glaciär

I Schweiz finns en lång rad olika glaciärer att fascineras av. Under sin vandring i Verbier kunde Peter fascineras av en glaciär vid bergen Grand Combin 4314 meter över havet. Det finns också många fler glaciärer och olika glaciärupplevelser, till exempel via spektakulära liftar och broar.

glaciär

7. Testa hängflygning eller skärmflygning

Om du gillar äventyr och spänning kan du testa hängflygning eller skärmflygning. Förutom en rejäl dos adrenalin får du garanterat vackra vyer. Testa till exempel vid vackra Interlaken i centrala Schweiz.

Att göra i Schweiz - hängflygning

8. Upplev pittoreska Gruyères 

Gruyères är en otroligt pittoresk liten ort i den västra delen av Schweiz, som bland annat är känd för osten med namnet Gruyère. Här kan du naturligtvis shoppa ost och äta ostfondue. Dessutom kan du på Gigermuseet bekanta dig med monstren från science fiction-filmen Alien, som skapats av den schweiziske konstnären H.R. Giger.

Gruyeres

9. Smaka schweizisk ost

Schweiz är känt för alla sina fantastiska ostar. Från Schweiz kommer bland annat hårdostarna Emmentaler, Gruyère och Appenzeller. Dessutom hittar du smältosten Raclette, som brukar ätas tillsammans med potatis och andra tillbehör.

WIFI.se
Att göra i Schweiz - ost

10. Prova ostfondue och raclette

Två maträtter som du inte vill missa i Schweiz är ostfondue och raclette. Ostfondue består helt enkelt av smält ost och vitt vin, och i detta doppar man bröd alternativt potatis. Som tillbehör kan man exempelvis få små inlagda gurkor och syltlök. Raclette är istället smält raclette-ost som serveras med liknande tillbehör, vanligtvis potatis, små inlagda gurkor och syltlök.

raclette

11. Frossa i schweizisk choklad

Schweiz är inte bara känt för ost, utan också för choklad. Från Schweiz kommer till exempel kända märken såsom Toblerone, Cailler och Lindt. Dessutom finns många små lokala producenter. Du kan handla i stora chokladfabriker, i små delikatessbutiker eller hos mindre tillverkare.

Att göra i Schweiz - choklad

12. Besök schweiziska chokladfabriker

En sak som du kan göra i Schweiz, om du gillar choklad, är att besöka en chokladfabrik. Flera fabriker har fina besökscenter där du kan lära mer om den ädla produkten, och förstås, handla med dig choklad. Vi har besökt Maison Cailler i Broc, vilket var både underhållande och intressant. En annan känd chokladfabrik är Lindt Home of Chocolate utanför Zürich.

Att göra i Schweiz - chokladfabrik

13. Gör ett besök i Chaplin’s World

Charlie Chaplin levde sina sista 25 år i Corsier-sur-Vevey, och idag hittar du Chaplin’s World här. Du kan besöka The Manoir, där Chaplin bodde tillsammans med sin Oona. Dessutom finns ett interaktivt och visuellt mycket snyggt och underhållande museum. Missa inte detta!

Chaplins world

14. Njut av spa i de schweiziska alperna

Om du gillar spa kan du njuta av detta med de schweiziska alperna som fond. Det finns massor av olika spa och wellness-anläggningar, som kan bokas såväl sommar som vinter.

Att göra i Schweiz

15. Kör den berömda ”Grand Tour of Switzerland”

En sak som du kan göra i Schweiz om du reser med bil, husbil eller motorcykel är att följa ”Grand Tour of Switzerland”. Om du följer den här vägen runt landet får du uppleva allt från svindlande berg till dramatiska glaciärer, liksom pittoreska byar och fina städer. Observera att vägen är anpassad för personbil eller motorcykel. Om du kör en husbil av modell större kan du behöva ta en alternativ rutt på vissa ställen.

Grand Tour of Switzerland

16. Campa bland alperna i Schweiz

Schweiz är ett oerhört vackert campingland, oavsett om du reser med husbil, husvagn eller fordon och tält. Många campingar har vackra lägen vid sjöar eller alper, och om du vill besöka en stad i närheten finns ofta bussförbindelse mellan campingen och staden.

Att göra i Schweiz

17. Skidsemestra i alperna

En sak som är populär att göra i Schweiz på vintern är förstås att åka skidor eller snowboard. Det finns gott om fina skidorter såsom Crans-Montana, Grindelwald, Engelberg, Jungfrau, Sankt Moritz, Zermatt och Verbier.

åka skidor

18. Strosa i den bilfria staden Zermatt

Zermatt är en charmig och bilfri liten ort i Valais i södra Schweiz. På vintern är det populärt att åka skidor här, och på sommaren kan man vandra eller cykla mountainbike. Bilar är helt förbjudna, vilket gör att man får en avslappnad känsla av att resa tillbaka i tiden.

Zermatt

19. Simma i floden Aare i huvudstaden Bern

Bern är huvudstad i Schweiz och har en hel del att bjuda på såsom runt 100 fontäner, klocktornet Zytglogge, Albert Einsteins hus och en rosenträdgård. En lite mer annorlunda, och uppfriskande, upplevelse är att ta en simtur på floden Aare. Kolla bara med lokalborna innan så du vet var du måste ta dig upp ur floden.

Att göra i Schweiz - Bern

20. Häng i charmiga Appenzell

Appenzell är en charmig liten ort i norra Schweiz, som bland annat är känd för den goda osten med samma namn. Orten är också värd att besöka för de färgglada och vackert dekorerade husen, för fler delikatesser och för intressant historia. Om du kommer vid rätt tidpunkt på året kan du också få se en koparad, när korna kommer tillbaka från sommarbetet.

Appenzell

21. Beundra utsikten från Hoher Kasten

Med utgångspunkt i Apenzell kan du passa på att ta dig upp på berget Hoher Kasten. Det går en kabinbana hela vägen upp och på toppen har du en helt fantastisk utsikt. På toppen finns också en roterande restaurang, som erbjuder vyer i alla riktningar.

Appenzell utsikt - Naturupplevelser i Schweiz

22. Drick vin i vinregionen Lavaux

Om du gillar vin och vacker natur ska du inte missa den schweiziska vinregionen Lavaux. Området ligger vid Genevesjön (Lac Léman), cirka en timmes bilresa från Genève. Här kan du besöka vingårdar, prova schweiziska viner och äta god mat.

Att göra i Schweiz - vinregion

23. Utforska Genève – City of Peace and Freedom

Genève kallas ibland för City of Peace and Freedom. Denna stad är centrum för flera viktiga organisationer såsom FN, Unicef, UNHCR, WHO och Röda Korset. Här kan du bland annat också besöka Röda Korset-museet och den gamla stadsdelen.

Geneve

24. Upptäck den vackra staden Luzern

Luzern är en vacker stad i mellersta Schweiz, precis intill Luzernsjön (Vierwaldstättersjön). Staden, som ligger omgiven av höga alptoppar, bjuder på en charmig miljö med fina hus och historiska gamla träbroar, som är mycket speciella.

Bro i Luzern

25. Ta tåget upp på berget Pilatus

Staden Luzern fungerar som utgångspunkt när du vill besöka det höga berget Pilatus. Du kan göra utflykten “The Golden Tour” som startar med en båttur till Alpnachstad och fortsätter med tåg (!) upp till toppen. På vägen ner tar du istället linbana. En fascinerande tur!

Semestra i Europa - Schweiz

Fler förslag på vad man kan göra i Schweiz?

Har du fler förslag på vad man kan se och göra i Schweiz? Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet!

Alla våra bästa tips om Schweiz. Klicka på bilden!

Att se och göra i Schweiz – bra att veta inför resan

  • Huvudstad: Bern
  • Invånare: 8,7 miljoner (2021)
  • Språk: Tyska, franska, italienska och rätoromanska
  • Valuta: Schweizisk franc (CHF)
  • Nationaldag: 1 augusti
  • Prisläge: Dyrare än Sverige
  • Tidsskillnad: Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Schweiz
  • Flyg: Du kan till exempel flyga direkt från Stockholm till Zürich eller Genève.
  • Bil/husbil: Du kan naturligtvis också ta bilen eller husbilen till Schweiz, genom att köra via Tyskland.
  • Läs mer: Du hittar mer info på landets turistbyrå.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev