Meny Stäng

Luzern i Schweiz – En unik upplevelse

I samarbete med Switzerland Tourism

Nu har vi besökt Luzern i Schweiz, och detta är en stad vi verkligen blev förtjusta i! Förutom att staden karakteriseras av sina fina gamla träbroar ligger den omgiven av vackra berg och sjöar. Vi tog oss upp till toppen av berget Pilatus, med hjälp av världens brantaste kuggstångsbana.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Luzern i Schweiz

Luzern är en stad i mellersta Schweiz, precis intill Luzernsjön (Vierwaldstättersjön). Vi hade inga förväntningar när vi kom till den här staden, men vi föll direkt för de vackra husen, de gamla gångbroarna och de dramatiska omgivningarna med både sjö och alptoppar.

Bro i Luzern
Luzern Switzerland

Man möter förstås en hel del turister i Luzern, inte minst amerikaner och asiater, men det känns ändå inte trångt. Vid Schwanenplatz möter man också väldigt många svanar.

Luzern svanar
Yoga i Luzern
Eftermiddagsyoga i Luzern

De gamla träbroarna i Luzern

Gångbroarna över floden Reuss i Luzern är mycket speciella. Från början fanns tre gångbroar i trä, men eftersom en revs på 1800-talet finns bara två kvar, Kapellbrücke och Spreuerbrücke. Broarna byggdes redan på 1200- och 1300-talen, och den äldsta av dem är också den äldsta täckta träbron i hela Europa.

Luzern bro

Dessvärre förstördes stora delar av den här bron, Kapellbrücke, under en dramatisk brand 1993. Man har återställt bron enligt gammal teknik, men de målningar som brann upp är försvunna för evigt.

Broar målningar Luzern
Några av målningarna på Kapellbrücke klarade branden

På Kapellbrücke finns originalmålningar kvar i början och slutet av bron. På Spreuerbrücke finns alla målningar kvar. Kolla gärna in dem om du kommer hit, och se hur döden på varje målning hämtar olika människor, genom att locka med ett attribut som tillhör deras yrke …

Vid Spreuerbrücke i Luzern i Schweiz
Spreuerbrücke i Luzern i Schweiz

En annan speciell sak vid floden som rinner genom Luzern är systemet för att reglera vattennivåerna. Systemet, som byggdes på 1800-talet, består av speciella träpinnar (så kallade ”needles”) som kan justeras för att kontrollera vattnets framfart genom staden.

Nivåreglerare Luzern
Systemet för att kontrollera flodens vatten konstruerades på 1800-talet

Middag på fransk restaurang

Efter att vi sett oss om i stan blev det middag på en fransk restaurang som heter Brasserie Bodu. Detta är en restaurang som vi varmt kan rekommendera om du kommer till Luzern!

Stämningen är mysig, och vi fick fantastiskt god mat. Vi beställde in en fisk- och skaldjursgryta med olika sorters fisk, räkor, vongole-musslor och pilgrimsmusslor. Mums!

Fransk restaurang Luzern
Fisk- och skaldjursgratäng
Luzern
I huset bakom mig ligger den franska restaurangen, och även en traditionell schweizisk restaurang

Båttur på Luzern-sjön

Nästa dag passade vi på att se oss omkring runt om Luzern. Vi gjorde den tur som kallas ”The Golden Tour”. Man startar med en 1,5 timme lång båttur från Luzern till Alpnachstad, där man tar tåg (!) upp till toppen av berget Pilatus. På nervägen tar man istället linbana till Kriens, och därifrån buss tillbaka in till Luzern.

Båt på Luzernsjön
Luzernsjön
Härlig båttur mellan Luzern och Alpnachstad

Berget Pilatus – tåg upp och linbana ner

Att ta tåget upp till berget Pilatus är en fantastisk upplevelse! Tåget går på en 4,6 kilometer lång smalspårig kuggstångsjärnväg, som på de brantaste ställena har en lutning på 48 (!) procent. Pilatusbahn byggdes år 1889 och elektrifierades 1937. Högsta tillåtna hastighet uppåt är 12 km/h och tågresan tar cirka 40 minuter.

WIFI.se
Luzern berget Pilatus

Tåget tar en upp till Pilatus Kulm, på en höjd av 2132 meter över havet. Härifrån har man en fantastisk utsikt över berg och sjöar, och man kan också se alla tuffa (galna?) människor som bestiger berget till fots eller kanske med cykel.

Berget Pilatus
Schweiz berget Pilatur
Luzern berget Pilatus

Vi åt lunch på restaurangen vid Pilatus Kulm, och bestämde oss för att prova något schweiziskt. Det måste ju finnas annat än raclette och ostfondue, resonerade vi. 

Så vad blev det? Jo, det blev en maträtt med smördeg ”Luzern style” med kalv, fläsk, ris och ärtor. Riktigt gott!

Schweizisk mat

När vi vandrat runt och sett oss mätta på omgivningarna, vilket i och för sig inte är helt enkelt, var det dags att åka neråt med linbanan. Jag är ännu inte helt botad från min linbanerädsla, men att åka neråt är lättare än uppåt, av någon anledning.

Linbana Schweiz

På vägen ner med linbanan (eller upp om man tar den åt andra hållet) kan man stanna på en mellanstation. Här finns bland annat en höghöjdsbana, en mindre och enklare höghöjdsbana för barn, tält som hänger mellan träd (!) som man kan sova över i samt en restaurang.

Höghöjdsbana Schweiz

Video från Luzern

Peter har klippt ihop en film om Luzern. Kolla gärna in den!

TCS Camping Sempach

Vi bodde två nätter på TCS Camping Sempach utanför Luzern. Vi har nu bott på tre TCS-campingar i Schweiz och alla har varit riktigt bra. Bland annat har alla haft en bra lösning för WiFi som vi utan extra kostnad kunnat använda till tre enheter. Väldigt praktiskt för oss, och bra i ett land som Schweiz där man inte kan använda sitt eget internet.

Camping Sempach Luzern

Camping Sempach är en stor och välskött camping som ligger fint intill en sjö. Här kan man hyra cyklar, och om man vill besöka Luzern kan man gå eller cykla till tågstationen (15 minuters promenad, eller 7 minuter med cykel). Härifrån går tåget mellan campingen och stan tre gånger i timmen. Campingen är också känd för de vackra solnedgångarna över vattnet.

Mer att se och göra i Schweiz

Det finns förstås mycket mer att se och uppleva runt om i Schweiz. Nedan hittar du massor av reportage med tips och inspiration.

Alla våra bästa tips om Schweiz. Klicka på bilden!

Fakta om Luzern

 • Land: Schweiz
 • Distrikt: Luzern-Stadt
 • Kanton: Kantonen Luzern
 • Invånare: 81 000 (2018)
 • Läge: Staden ligger vid Vierwaldstättersjön, i mellersta Schweiz
 • Näringar: Handel, industri och turism

Luzerns historia

 • Grundande: Luzern uppstod runt klostret Sankt Leodegar, som grundades år 740. Staden fick stadsrättigheter runt år 1178.
 • 1500-talet: Luzern var mittpunkt för den katolska motreformationen i Schweiz.
 • 1700-talet: År 1798 blev Luzern en del av den Helvetiska republiken.

Resa till Luzern

 • Flyg: Det finns flera olika flygförbindelser till Schweiz, bland annat till Zürich.
 • Bil: Det tar drygt 40 minuter att köra från Zürich, och det tar 1 timme och 15 minuter att köra från Bern.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev