Meny Stäng

Bern i Schweiz – 7 saker att se och göra

I samarbete med Switzerland Tourism

Trodde du att Schweiz huvudstad heter Zürich? Eller kanske Genève? I så fall är du inte ensam! Många turister som kommer till Bern blir förvånade över att höra att denna fina lilla stad är Schweiz huvudstad, men precis så är det ju. Här tog vi för övrigt en uppfriskande simtur i floden Aare, som omger nästan hela staden.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bern är Schweiz huvudstad!

Bern är den fjärde största staden i Schweiz, efter  Zürich, Genève och Basel. Kanske är det inte så konstigt att många därför tror att det är någon av de större städerna som är Schweiz huvudstad, men så är det ju inte. Landets regeringsbyggnad ligger i just Bern.

Schweiz regering

Var ligger Bern i Schweiz?

Bern ligger i den tyskspråkiga delen av Schweiz och de flesta som bor här pratar schweizertyska. Samtidigt finns en franskspråkig del av staden, vilket förklarar varför polisen här heter “Police” (franska) istället för “Polizei” (tyska). Det är helt enkelt en eftergift för den fransktalande delen av stadens befolkning!

Bern

Det regnade när vi kom till Bern, så staden visade sig egentligen inte från sin bästa sida. Ändå upplevde vi den här staden som oerhört grön. Om staten hugger ner ett träd, måste de plantera ett nytt som ersättning. Bra eller hur? Dessutom såg vi många hus med grästäckta tak. Så borde det vara i fler städer!

Bern Switzerland

1. Upplev 100 fontäner

Bern i Schweiz är verkligen fontänernas stad! I hela staden finns runt 100 fontäner, varav 11 är dekorerade på olika sätt. Vattnet går att dricka i alla fontäner, så du behöver inte köpa vatten när du är på besök i Bern. Ta med en flaska istället och fyll på!

Bern fontän
En av de 11 dekorerade fontänerna i staden
Bern fontäner
Vattnet i fontänerna går utmärkt att dricka!

2. Spana in Berns klocktorn – Zytglogge

En av de mest fascinerande byggnaderna i Bern är stadens klocktorn, Zytglogge. Varje hel timme slår klockan, samtidigt som klockspelets figurer rör sig enligt förutbestämda regler. Allra bäst är det att kolla på skådespelet vid 12-slaget, då det händer lite mer än vid de andra tidpunkterna.

Bern klocktorn
Bern klockspel

Maskineriet bakom byggdes år 1530, av en lokalbo som hette Kasper. Det otroliga är att den här maskinen fortfarande fungerar! Varje dag måste maskineriet vevas upp manuellt, vilket kräver ungefär 15 minuter av tungt fysiskt vevande för att få upp en 200-kilosvikt till toppen.

Faktum är att detta är världens äldsta klockspel som fortfarande fungerar, och som drivs manuellt. Visst är det fascinerande? Tänk om maskiner som producerades idag hade 500 års hållbarhet! Om du besöker Bern finns det guidade turer för att besöka klocktornet.

Bern klocktorn
Maskineriet rör sig hela tiden, med ett nästan meditativt ljud

3. Se över Bern från klocktornet

Förutom att det är intressant att se maskineriet i klocktornet har man från toppen fantastisk utsikt över staden. Det höga kyrktornet du ser sticka upp är basilikan Bern Minster. Detta är Schweiz högsta kyrka och om du går de 312 trappstegen till toppen får du kanske en ännu mer magnifik utsikt. Vi var den här dagen för trötta, så vi nöjde oss med utsikten från klocktornet …

Bern utsikt
Schweiz huvudstad

4. Besök Albert Einstens hus

En annan sevärdhet i Bern är Albert Einsteins hus, där Albert bodde tillsammans med sin fru Mileva mellan 1903 och 1905. Faktum är att det var just här han utvecklade relativitetsteorin! Man kan se rummen där paret bodde, och här visas också en film om Einstein.

Einsteins hus
Einsteins hem
Albert Einsteins hem i Schweiz huvudstad

5. Ta del av The Rose Garden

Ytterligare ett ställe att besöka i Bern är The Rose Garden, som ligger på en kulle i staden. Vi var kanske inte vansinnigt imponerande av rosorna, men detta är en lugn del av staden, med en restaurang och en fin utsikt över husen och floden nedanför.

Rosenparken
Schweiz Bern

Vid Rosenparken finns också en parkbänk med en staty av Albert Einstein. Vi gjorde som många andra turister och tog det klassiska sitta-bredvid-Einstein-fotot!

Einstein parkbänk

6. Simma i floden Aare

Staden Bern omges från tre sidor av floden Aare, vilket förr i tiden gav ett utmärkt skydd mot fiender. Idag är floden inte lika viktig ur just den aspekten, men Bern-borna älskar sin flod. Det är mycket populärt bland lokalbefolkningen att simma i floden och man kan också ägna sig åt forsränning, genom att ta tåget några stationer till Uttigen, och sedan forsränna tillbaka till Bern.

Aare river

Vi mötte upp en guide som tog med oss på simtur i floden Aare. Detta var en uppfriskande och intressant upplevelse! Det är strömt i floden, så det gäller att veta var man kan simma och var man kan ta sig upp ur floden igen.

Man hoppar i på ett ställe och flyter sedan med flodens strömmar, utan att egentligen behöva ta ett enda simtag, tills man kommer fram till en stege där man kan ta sig upp. Sedan promenerar man tillbaka till platsen där man lämnat sina kläder. Detta är något Bern-borna gör jämt, både på lediga dagar och kanske på lunchrasten.

Simma i floden Aare
På simtur genom floden Aare, fotat med Gopro-kamera från vattnet

7. Bo på Camping TCS Bern-Eymatt

När vi besökte Bern bodde vi på camping TCS Bern-Eymatt. Detta är en stor och välskött camping med väl utmärkta platser, fräscha servicehus, bra WiFi och en restaurang. Campingen ligger strax intill floden, och det finns bland annat möjlighet att hyra stand up paddle-board. Att ta sig in till Bern med buss är superenkelt!

Camping i Bern
Bern camping
Kajakklubben lägger i sina kajaker i floden Aare, utanför campingen

Videos från Bern i Schweiz

Peter klippte ihop två filmer från vårt besök i Bern. Kolla gärna in dem!

Se mer i Schweiz

Har du möjlighet att resa runt och se mer i Schweiz? Här är tips på tre fantastiska ställen, inte alltför långt från Bern:

 • Interlaken ligger en knapp timmes bilresa från Bern och bjuder på sjöar och ett fantastiskt vackert landskap.
 • Luzern är en vacker stad, där man också kan uppleva det dramatiska berget Pilatus. Knappt två timmar från Bern.
 • Gruyere ligger en dryg timme bort och här hittar du både en charmig stad och fantastisk ost.
Alla våra bästa tips om Schweiz. Klicka på bilden!

Fakta om Bern

 • Land: Schweiz
 • Språk: Berns officiella språk är tyska, men bärndütsch, den lokala varianten av schweizertyska, är det egentliga lokalspråket.
 • Valuta: Schweizerfranc
 • Prisläge: Dyrare än Sverige
 • Invånare: Bern ca 133 000 (2017)
 • Ta sig runt: Gå, cykla eller spårvagn
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Turistbyrå: Amthausgasse 4

resa till Bern

 • Flyg: SAS från Arlanda flygplats till Zürich direkt tar cirka 2,5 timme. Swizz Air från Landvetter i Göteborg tar cirka 2 timmar.
 • Bil: Du kan hyra bil på flygplatsen i Zürich. Kör via A1 vilket tar cirka 1 timme, 20 minuter.
 • Lokaltåg: Från Zürich flygplats till Bern tar cirka 1 timme och 15 minuter.

Restauranger

 • Gmüesgarte på Marktgasse som har snabbmat när du har bråttom men ändå vill ha någonting gott.
 • Kornhauskeller på Kornhausplatz 18 har vi inte besökt, men ska vara bra enligt vår guide.
 • Restaurant VUE på Kochergasse 3-5 har fina rekommendationer.

Boende

 • Booking.com har många alternativ i olika prisklasser.
 • Kreuz Bern city hotel på Zeughausgasse 41
 • Hotel baren am Bundesplatz på Schauplatzgasse 4 är ett mellanklasshotell

Camping

 • Camping TCS Bern-Eymatt på Wohlenstrasse 62c. 200 meter utanför campingen ligger busshållplatsen och det tar 12 min till city.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev