Meny Stäng

Genève i Schweiz – City of Peace and Freedom

Annons
I samarbete med Switzerland Tourism

Nu har vi hunnit se Genève i Schweiz, staden som kan kallas för City of Peace and Freedom. Här har vi kollat in Röda Korset-museet och strosat runt i Gamla stan. Vi har också hängt på en riktigt mysig camping precis intill Genève-sjön. Här har vi samlat våra bästa tips till dig som planerar att besöka Genève.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från Frankrike till Genève i Schweiz

Då var det dags för oss att lämna Frankrike och vackra Ardeche, för att fortsätta husbilsresan in i Schweiz. Resan tog runt fyra timmar och vi kom fram sent på kvällen till campingen i Genève. Nästa dag tog vi bussen in till stan för att se oss omkring!

Frankrike mot Schweiz

Genève – City of Peace and Freedom

Genève ligger i sydvästra Schweiz, och brer ut sig runt den södra delen av Genèvesjön (Lac Léman). Staden är den näst största i landet, efter huvudstaden Zürich, och här pratar man franska. I sjön finns för övrigt fontänen Jet d’eau, som är 140 meter hög och utgör ett av stadens viktigaste landmärken.

När vi gick in på turistinformationen i stan fick vi, av den entusiastiska tjejen bakom disken, veta att staden ibland kallas “City of peace and freedom”, och det ville vi förstås veta mer om. Freedom gillar ju vi!

Genève i Schweiz
Det regnade när vi först kom till Genève i Schweiz

Place des Nations i Genève

Att staden kallas City of Peace and Freedom förstår man när man kommer upp till torget Place des Nations. Här ligger bland annat Nationernas palats (Palais des Nations) som används av Förenta Nationernas kontor.

Framför byggnaden står en enorm trasig stol, som saknar ett ben och som ska påminna om människor som fallit offer för minor. I området finns också en mängd andra humanitära internationella organisationer såsom Unicef, UNHCR, WHO och Röda Korset.

Place des Nations
Många internationella organisationer har sitt säte i Genève i Schweiz

Röda korset-museet

Vi besökte Röda Korset-museet, som visade sig vara ett väldigt snyggt och modernt museum som levandegör Röda Korsets arbete genom olika typer av rörliga animeringar och vittnesskildringar.

Röda korset museum
Röda korsets grundare Henry Dunant
Röda korset museet
Museet uppmanar till att ta en selfie vid statyerna “The Petrified” av Carl Bucher

Mest medryckta blev vi av spelet “The Hurricane Game”. Tillsammans med ett gäng andra museibesökare stod vi runt ett stort bord och försökte rädda så många liv som möjligt genom att trycka på rätt räddningsinsatser, samtidigt som vi hörde hur orkanen kom närmare och närmare …

Museum röda korset
Peter är koncentrerad när han spelar “The Hurricane game”

Gamla stan i Genève

Gamla stan i Genève kändes lite annorlunda mot många andra gamla stadsdelar vi sett i andra städer. Här finns många gamla fina hus och kyrkor, men inte så många trånga gränder. Det är snarare lite pampigt! En av kyrkorna man kan se här är St Pierre Cathedral, som byggdes som en romersk-katolsk katedral, och sedan blev en protestantisk kyrka under reformationen, som leddes av Jean Calvin.

Geneve Gamla stan
Kyrkor Geneve

I Gamla stan finns också många restauranger, och sommartid finns en hel del trevliga uteserveringar att välja mellan.

Gamla stan Geneve
Old town gamla stan Geneve

Mer att se och göra i Genève

Vi hann inte med allt under vårt besök i Genève i Schweiz, men om man har mer tid kan man också passa på att ta sig till parken Plaine de Plainpalais. Här arrangeras olika event, som bland annat marknader och cirkus, och här finns också restauranger och barer.

Vackra sommardagar är det förstås härligt att hänga vid Genevesjön. Man kan sola, bada, dyka, åka ut på båttur eller kanske prova fiskelyckan. Vid sjön hittar du också badet Bains des Pâquis, där man även kyliga dagar kan njuta av till exempel en varm bastu.

Geneva sjö
När vi lämnade staden sken solen

Geneva Pass

Om du vill se och uppleva mycket under ditt besök kan det löna sig att köpa ett Geneva Pass (du väljer mellan 24, 48 eller 72 timmar). Genom att använda kortet får du fritt inträde till en mängd olika sevärdheter och aktiviteter, och på vissa andra får du rabatt.

Schweiz Geneva

Camping i Genève

Sist men inte minst ska vi förstås berätta om campingen! Vi stod på en camping som heter TCS Camping Geneva Vésenaz. Detta är en riktigt fin och grön camping som ligger med egen strand precis vid sjön, i ett område som heter Vésenaz i utkanten av Genève.

camping Geneve

Här finns allt man behöver, inklusive WiFi, tvättmaskiner, färskt frukostbröd och restaurang. Strax utanför campingen går bussar regelbundet in till stan. Smidigt!

Geneve camping
camping Geneve stugor

Se mer i Schweiz

Schweiz har mycket att bjuda på, i form av naturupplevelser, charmiga städer och god mat. Om du reser runt med bil eller husbil, eller om du har tid över för några längre utflykter, kan vi rekommendera följande destinationer. Genève kan dessutom vara en utgångspunkt för att ta sig till Mont Blanc i Frankrike. Läs gärna också mer om Schweiz här:

 • Vinregionen Lavaux ligger vid Genevesjön, ungefär en timme med bil från Genève. Här kan du prova schweiziskt vin vid vingårdarna eller kanske besöka Chaplin’s World.
 • Gruyère ligger ungefär 1 timme och 40 minuter bort med bil och passar utmärkt för dig som älskar ost. I den här pittoreska lilla byn hittar man dessutom, oväntat nog, ett Alienmuseum.
 • Interlaken ligger fantastiskt fint vid två sjöar, ungefär 2,5 timme bort. Här kan man uppleva naturen genom att vandra, eller kanske ägna sig åt mer våghalsiga aktiviteter som hängflygning.
 • Huvudstaden Bern ligger ungefär två timmar bort och är en ovanligt charmig huvudstad. Staden är fylld av fontäner och genomkorsas av en bred flod där Bern-borna gärna badar.
 • Luzern ligger nästan tre timmar bort med bil, och är en oerhört fin stad med sina gamla träbroar. Staden är omgiven både av sjöar och berg, och man kan ta tåg upp på det dramatiska berget Pilatus.
Alla våra bästa tips om Schweiz. Klicka på bilden!

Fakta om Genève i Schweiz

 • Land? Schweiz
 • Språk? Franska (Många pratar också tyska och/eller engelska)
 • Invånare? 200 000 i Genève  (2017)
 • Valuta? Schweizisk franc (CHF)
 • Prisläge? Dyrt (dyrare än Sverige)
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart
 • Religion? Kristendom (främst katolicism)

Resa till Genève i Schweiz

 • Flyg: Flera flygbolag och resebyråer arrangerar resor till
  Genève i Schweiz. Direktflyg från Stockholm Arlanda tar ca 2 h 45 min. Bolag som flyger direkt är bland annat SAS och EasyJet. Du kan också flyga med till exempel Swiss Air och mellanlanda i Zürich.
 • Bil: Att köra från Stockholm till Genève tar ca 23 timmar om man räknar ren körtid. Sträckan är 203 mil.
 • Färja: Att åka Göteborg-Kiel med Stena Line tar 14 h 30 min.

Ta sig runt i Genève

 • Kollektivtrafik finns för att ta sig runt överallt i stan. Man kan välja mellan buss, spårvagn och tåg, och på sjön finns även båttrafik.
 • Geneva Transport Card ger dig möjlighet att åka kollektivtrafik utan kostnad. Du får kortet om du bor på hotell, vandrarhem eller camping.

Boende i Genève

 • Hotell: Det finns gott om hotell, i olika prisklasser. Kolla till exempel in hotell N’vY, eller leta bland olika hotell på Booking.com.
 • Camping: TCS Camping Geneva Vésenaz ligger på Chemin de la Bise i Vésenaz strax utanför stan. Detta är en fin camping vid en sjö, och bussar till stan går strax utanför.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev