Meny Stäng

Vinregionen Lavaux i Schweiz – och ett besök på Chaplin’s World

Annons
I samarbete med Switzerland Tourism

Vinregionen Lavaux i Schweiz är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, på grund av vingårdsterrasserna som byggdes av munkar för 800 år sedan. Nu är detta ett bildskönt område med gröna vingårdsterrasser som sluttar brant ner mot den grönblå sjön, och små byar där de familjeägda vingårdarna ligger tätt. Inte långt härifrån hittar man dessutom … Chaplin’s World!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från Genève till Cully

Efter besöket i Genève körde vi till Cully på andra sidan Genèvesjön, en körsträcka på runt 1,5 halv timme.

Från Geneve till Cully

Utsikt över Genèvesjön i Cully

Den sidan av Genèvesjön (Lake Geneva) där Cully ligger är oerhört vacker, med de schweiziska alperna som fond. Vingårdsterrasserna sträcker sig ner mot det grönblå vattnet, och det är verkligen lugnt och stilla. Allt man ser på sjön är några små båtar, och några enstaka personer som tar en simtur.

Genevesjön och vinregionen Lavaux
Vinregionen Lavaux

Camping i Cully

Vid den lilla småbåtshamnen i Cully stod några fiskare, i sällskap av en häger. Här ligger också en liten camping, så det går utmärkt att stanna över natten med husbil. Vi hade inte möjlighet att stanna den här gången, men här kan man stå med fantastisk utsikt över vattnet.

Båtar Schweiz

Vinregionen Lavaux i Schweiz

I vinregionen Lavaux har man producerat vin ända sedan 1200-talet, då munkar började odla vindruvor på branta terrasser som de stöttade med stenmurar. Idag finns här 10 000 vingårdsterrasser i 40 nivåer, på 830 hektar, och sammanlagt 200 vinodlare. Sedan 2007 är vinregionen Lavaux ett världsarv på UNESCO:s världsarvslista, och på så sätt är regionen skyddad.

Vinterrasser
I bakgrunden syns några av alla vingårdsterrasser
Schweiz vinodlingar
Vinodlingarna gör sig mot sjön

Druvorna Chasselas

Många av de vingårdar som finns här idag har gått i arv från generation till generation. De huvudsakliga druvorna som odlas här är Chasselas, som ger ett fruktigt och fräscht vitt vin. Även rött vin produceras, om än i mindre skala. Varje vinproducent har sin egen vinkällare, och många av dem är öppna för vinprovningar för besökare.

Vinodlingar i Lavaux i Schweiz
Vinodlingarna i Lavaux i Schweiz på nära håll
Vinodling vid sjö
Den här vinodlingen startades tydligen 1747 med panoramautsikt över Genèvesjön.

Epesses – en av byarna bland vinodlingarna

Vi promenerade upp till en av de små byarna bland vinodlingarna, som heter Epesses. Här ligger de charmiga husen tätt, och vart och vartannat hus har en skylt som handlar om vin.

By Schweiz
Bland gatorna i Epesses
vinregionen Laxaux
Druvklasarna hänger tätt ovanför dörrarna
Epesse
Charmiga gator i Epesses med de franska alperna runt omkring.

Besök på en vingård

Vi besökte en vingård i Cully som heter Domaine Potterat, där vi fick ett väldigt varmt mottagande. Här fick vi prova det vita vinet Courseboux, vilket vi verkligen gillade! Det var också intressant att kika in i vinkällaren där de bland annat har 200 år gamla vintunnor som ser fortfarande nästan ut som nya.

Gården drivs, som de flesta andra i området, som ett familjeföretag och har gått i arv från generation till generation. Även om de har en stor terrass med odling av Schweiziskt vin, så räcker det bara lokalt och de lever gott på det. Om du har vägarna förbi och vill besöka gården kan du kika på deras hemsida för öppettider!

Schweiz vingård
Peter, Aurela från Montreaux-Vevey Tourism och några av familjemedlemmarna som driver vingården
Vintunna i Schweiz
De äldsta vintunnorna är 200 år gamla
Vitt vin Schweiz
Ett av vinerna som tillverkas på gården

Att köpa vin i Lavaux

För att köpa en flaska vin i området får man lägga mellan ca 90 och 275 kronor. Förutom att besöka vingårdar direkt kan man ta sig till ett så kallat ”wine library”. Vi kikade förbi ett av dessa, Lavaux Vinorama, som ligger fint vid vägen som går längs sjön. Här finns viner från många olika producenter. Det finns också andra ”vinbibliotek”, som till exempel Les 11 Terres.

Vinorama

God lunch i Cully

Efter besöket på vingården var det dags för lunch! Nu hade vi redan druckit en del vin, så det fick bli vatten, men istället slog vi till på en riktigt god trerätters måltid på Auberge du Raisin i Cully.

restaurang Genevesjön
Peter på kända restaurangen Auberge du Raisin I Lavaux i Schweiz

Till förrätt blev det räkor med quinoa för Peter och kall gurksoppa för mig (Helena). Till huvudrätt valde vi seabass med kantareller, och så avslutade vi med en efterrätt som smakade Bounty. Sååå himla gott!!!

Förrätt räkor
Räkor med quinoa
Seabass med kantareller
Seabass med kantareller

Chaplin’s World i Vevey

Inte långt från Cully, närmare bestämt i Corsier-sur-Vevey, ligger Chaplin’s World (se deras webbsida för mer information). Vi hade inte alls koll på detta innan, men Charlie Chaplin levde tydligen sina sista 25 år just här! Under besöket på Chaplin’s World kan man bland annat besöka The Manoir, där han bodde tillsammans med sin Oona.

Chaplins hem
Huset The Manoir de ban, där Charlie Chaplin bodde med utsikt över Lake Geneva.

Man kan också besöka ”The Studio”, där man kan sjunka ner i bekväma biofåtöljer och se höjdpunkter från stumfilmens guldålder. Sedan händer både det ena och det andra! Vi ska inte avslöja exakt vad som händer, för att inte förstöra överraskningarna för dig som vill komma hit, men vi kan säga så mycket som att detta är en upplevelse!

I Chaplin’s World får man bekanta sig med Chaplin och hans filmer, som City Lights och The gold Rush, på ett väldigt aktivt sätt. Så långt ifrån ett gammaldags tråkigt museum man kan tänka sig alltså!

Chaplin's World
Välkommen till Chaplin’s World!

Sir Charles Spencer ”Charlie Chaplin” – The Tramp

Chaplin föddes fattig i London 1889 och flyttade till USA 1913, där han lyckades nå stor framgång. Hans verk klassades dock som kommunistiska och efter en resa fick han inte komma tillbaka till USA, och han bosatte sig i Schweiz 1952 till hans död 1977.

Charlie Chaplin's world
Charlie Chaplin himself i Chaplin’s World

Chaplin var känd för sin lilla mustasch, sin runda Derbyhatt, en för tight frackjacka, stora skor och säckiga byxor. Han fick sammanlagt åtta barn och hann med att göra 32 filmer under sin karriär. Han var en mästare som gjorde precis allting själv, såsom planering, regi, redigering och tonsättning. Kanske är det därför Michael Jackson hade Charlie Chaplin som förebild.

Peter i fängkläder
Peter har hittat en ny utstyrsel på Chaplins World

Camping de la Pichette

Vi bodde på camping de la Pichette, som ligger precis vid i Ville de Vevey. Det här är en ganska enkel camping, men med all service man behöver och ett fantastiskt fint läge vid vattnet. För övrigt känns priset, 220 kr/dygn inkl. el, mycket prisvärt.

camping de la Pichette
Camping de la Pichette
Genevesjön
Utsikt mot sjön från campingen i Lavaux i Schweiz

Lavaux och kantonen Vaud

Vad är en kanton? I Schweiz finns 26 kantoner. Varje kanton har sina egna grundlagar, regering och domstolar, och varje kanton har sin egen demokrati. Det innebär att om folket vill ändra något och får majoritet så går det igenom. Schweiz har Frankrike, Österrike, Italien, Tyskland och Lichtenstein som grannar. Det innebär att flera kantoner talar det språk som ligger närmast grannlandet, men de officiella språken är tyska, franska och italienska.

Kantonen Vaud som vi skriver om här börjar öster om Genève, och går upp till södra delen av Neuchátelsjön, runt norra delen av Genèvesjön (Lac Léman) och ner mot Valais.

Kantonen Vaud i Schweiz

Video från Lavaux

Peter har klippt ihop en film från vinregionen Lavaux. Kolla gärna in den!

Alla våra bästa tips om Schweiz. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev