Meny Stäng

Gruyère i Schweiz – choklad och schweizisk ost

I samarbete med Switzerland Tourism

Gruyère i Schweiz är ett mecka för ostälskare. Vi rullade med husbilen till Broc, där vi provade choklad i Maison Cailler. Sedan fortsatte vi till Gruyère, där vi förstås handlade schweizisk ost och passade på ett äta ostfondue. Till sist avslutade vi dagen med lite skräck med Alienmonstren på Gigermuseet …

Till Broc och Gruyère

Efter besökte i vinregionen Lavaux körde vi, med start på camping de la Pichette, mot Broc och Gruyère. Dags för provning av både choklad och ost i Schweiz!

Till Gruyère i Schweiz
Lummigt landskap

Choklad i Maison Cailler

Vem drömmer inte om att besöka en chokladfabrik? Det populära schweiziska chokladmärket Cailler skapades av schweizaren François-Louis Cailler år 1820. Idag kan man besöka Maison Cailler, ett besökscenter som berättar allt man vill veta om schweizisk choklad i allmänhet, och märket Cailler i synnerhet.

Framför allt är besöket här en upplevelse! Allt startar med att man går in i en hiss … och sedan öppnar sig en värld av choklad. Den upplevelsebaserade turen tar en med till regnskogen där kakaon växer och ombord på gungande (på riktigt!) båtar då den nya lyxvaran transporteras till Europa. Slutligen kommer man fram till ett rum där man kan känna och lukta på kakaobönor, nötter, kokosfett och andra ingredienser.

kakao
schweizisk choklad

På slutet av turen välkomnas man att prova olika praliner från Cailler. Man kan ju inte äta hur många som helst, men samtidigt är det svårt att sluta!

Schweizisk choklad
chokladpraliner

Om man vill kan man också boka in sig på en workshop där man själv kan vara med och tillverka chokladpraliner. Måste vara riktigt kul för familjer! Vi testade inte, utan kikade bara genom glasfönstret, men lite kul såg det ju ut! Information om olika workshops finns på Maison Caillers webbsida.

chokladtillverkning

Gruyère i Schweiz

Efter besökte i chokladfabriken fortsatte vi till byn Gruyère, som ligger strax intill. Vi älskar Gruyère-ost och såg verkligen fram emot detta besök för ostens skull. Däremot hade vi ingen aning om att byn skulle vara så otroligt charmig. Det kändes som att kliva rakt in i en medeltidsfilm!

Gruyère i Schweiz
Gruyère
Gata i Gruyère

Schweizisk ost

I Gruyère kan man förstås handla schweizisk ost, vilket vi gjorde. Om man också vill äta ostfondue eller raclette i Gruyère finns massor av ställen att välja på. Vi åt på en restaurang som heter Le Chalet, som kanske är lite turistig, men som har en trevlig uteservering och alla de ”rätta” maträtterna.

restaurang i Gruyère med schweizisk ost

Ostfondue i Gruyère

Vi har testat raclette två gånger förut, men däremot hade vi aldrig testat schweizisk ostfondue.  Dags för ostfondue alltså! Vi fick in bröd, inlagda gurkor, syltlökar, kokt potatis och varm smält ost i en stor fonduegryta.

Nyhetsbrev

Vår första reaktion var att rätten är extremt lik raclette. Tillbehören är exakt samma, bara att man doppar dem i osten istället för att lägga smält ost ovanpå. Gott var det förstås! Det gäller bara att komma upp och röra på sig direkt efteråt, så man inte sjunker ihop av all mat …!

Schweizisk ost - ostfondue i Gruyère
Ostfondue Schweiz - schweizisk ost

Skräck på Gigermuseet

För att skaka ner all den smälta osten promenerade vi bort till Gigermuseet, som också ligger i Gruyère. H.R. Giger var en schweizisk konstnär som framför allt är känd för att ha skapat monstren i science fiction-filmen Alien. I museet kan man se både Alien-monster och andra konstverk av Giger, oftast på teman som skräck, biomekanik och nakenhet.

WIFI.se
Alien i Gruyère
Gigermuseet med Alien

Precis bredvid museet finns ett café i Alien-stil. Perfekt om man vill ta en kaffe i skräckmiljö! Själva rullade vi vidare till nästa camping, i en annan del av Schweiz. Vi berättar snart mer!

Alien café i Gruyère

Video från ”Gruyère i Schweiz”

Peter klippte ihop en film från Gruyère i Schweiz. Kolla gärna in den!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev