Gästskribent: Anna Nilsson Spets

Jackfrukt och brödfrukt är två ganska udda frukter som man mer eller mindre aldrig ser i en fruktaffär i Sverige. Frukterna tillhör samma familj, nämligen mullbärsväxterna, med andra ord är de rätt nära släkt med varandra. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela
Jackfrukt
Jackfrukt

Jackfrukt har sitt naturliga ursprung i södra och sydostliga Asien, men odlas och har spridit sig till andra kontinenter. Jackfrukten är Bangladesh och Sri lankas nationalfrukt. Sveriges nationalfrukt är naturligtvis äpple! 

Själva trädet kan bli upp till 15 meter högt, bladen är äggformade med en ljus undersida och mörk ovansida. Stammen har mörkgrön bark och stamomfånget är runt 60 cm. Rotsystemet är brett och därför planterar man ibland träd för att förhindra jorderosion. Insidan av barken är fiberrik och fibrerna används till att göra rep. Ur barken utvinns också ett färgpigment till färgning av textilier. 

Saven bereds till en latexliknande massa och används som lim. Själva träslaget är utmärkt till möbelsnickeri. 

Askan av brända blad och bark används i folkmedicinen och har sårläkande effekter, kan också intas mot diverse magproblem. Fröerna som är lika stora som kastanjer rostas eller kokas eller mals till  mjöl, det sägs att fröerna ökar sexlusten, vem vet?  

Bladen ångkokas i matlagning till eller helt enkelt använder man bladen som en wrap. 

Blommorna ser lite olika ut beroende på om det är han eller honblommor, hanblommorna sitter i regel längst ut på grenarna emedan honblommorna på en klase på stammen.  

Frukterna är runda till ovala, allt beroende på sort, storlek upp till en meter lång. En jackfrukt kan väg så mycket som 50 kilo. Inga små saker vi pratar om här inte! 

Jackfrukt
Jackfrukt

Så har vi det där med smaken, man kan nog säga att det är en blandning mellan banan och ananas, det är lite beroende på vilken sort jackfrukt man äter och i vilket stadium i mognadsprocessen. 

Jackfrukten är mogen när den börjar dofta och när de små taggarna står rätt ut. Fruktköttet kan ätas rått eller beredas till sylt. Även omogen frukt tillreds, innanmätet kokas och torkas eller läggs in som pickles. En annan variant är snacks, skivad, friterad och saltad. 

En legend från Filippinerna berättar om byhövdingen som lovat bort sin dotter Marangs hand till sonen av en annan byhövding,men prinsessans Marang hade förälskat sig i en vanlig marknadsförsäljare och av kärlek till sin dotter välsignade byhövdingen de älskande tu. Så dog byns hövding och på hans grav växte ett underligt träd upp, ett träd med doftande frukter som kunde bota sjuka och lät gamla förbli unga i sitt hjärta. Jackträdet var en gåva från en godhjärtad far. 

WIFI.se

Brödfrukt är en nära släkting till jackfrukten och även den har sitt ursprung i Asien även om den nu är spridd över andra delar av världen. Hur den hamnade på Hawaii berättar en rolig sägen.  

En man som verkligen gjorde allt för sin familj, avled. Ett träd växte ut från hans testiklar och alla gudar, 44 000 stycken! smakade på frukten och tyckte den var god. När de fick höra var den kom ifrån kräktes de och fröna spreds sålunda över ön. 

Jackfrukt
Brödfrukt

Brödfruktträdets frukter tillhör basfödan i många länder och ett stycke historia finns att förtälja hur frukten skulle spridas till andra länder. Örlogsfartygen Bounty var år 1789 på expedition till Tahiti, syftet var att föra plantor till Västindien där dåtidens slavar skulle odla brödfrukt till föda. Vad som hände med Bounty vet de flesta, ett myteri. Brödfrukten hamnade så småningom hos slavarna på Jamaica, vilka ratade smaken och föredrog kokbananer. 

Frukten är oerhört näringsrik och innehåller många mineralämnen och flera olika vitaminer,den är dessutom helt glutenfri. Omogna frukter innehåller en hög halt av stärkelse och det gör den oätbar i icke mogen form. Mogna frukter däremot kan kokas, grillas, ugnsbakas eller friteras. Frukten kan också torkas och mals till mjöl. I en värld där många knappt har mat på bordet spelar just brödfrukten en oerhört viktig roll ur näringssynpunkt. 

Trädet självt håller en höjd på mellan 12-18 meter och är relativt snabbväxande, bladen är glänsande mörkgröna med en flikig oval form. Brödfrukten blommar på liknande vis som jackfrukten; hon och hanblommor för sig. 

Själva frukten är rund till något oval, beroende på sort, när de är mogna skiftar de färg från grönt till gulaktigt. Vikten ligger på runt 2 kilo. 

Och vad smakar då en tillagad brödfrukt? Naturligtvis smakar den bröd, nybakat bröd med en touch av potatis. Ju mognare frukten blir desto sötare då stärkelsen omvandlas till socker. 

I nutid är brödfrukten spridd till flera kontinenter så råkar du på den eller ser den på menyn; prova!  

Brödfrukt
Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60 årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev