Meny Stäng

Durian, frukternas konung – Tant Annas fruktstund

Annons

Gästskribent: Anna Nilsson Spets

Nej, en durian kommer du inte att hitta i fruktdisken i din närmaste matbutik, kanske i en affär med asiatiska varor, möjligtvis. Den som däremot reser i Asien kommer garanterat se den samt känna lukten … Eller stanken …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Durian är frukten som får de flesta att rygga tillbaka just pga lukten, men en tröst i eländet är att den smakar betydligt bättre. Stinkfrukt är ett annat vanligt namn, man kan kanske kan beskriva lukten som nåt mellan surt och ruttet. Surströmming luktar värre. På många ställen, hotell och allmänna kommunikationer är det inte tillåtet att medföra durian, så inte luktar den hallon precis! 

Trädet kan bli upp till 50 meter högt, lite beroende på vilken art, blommorna är gulvita, doftar starkt och pollineras av fladdermöss, vissa fåglar samt flygande hundar. Det tar runt 3 månader från blomning till skörd. 

Själva frukten kan se lite olika ut beroende vilken art eller sort ur duriofamiljen den kommer ifrån, alltifrån rund till avlång, brunt till grönt fruktskal, fruktkött gult till rödaktigt. Storleken kan variera men max 30 cm lång, vikt mellan 1-3 kilo. 

Namnet durian kommer från det malajiska ordet för törne; duria och det syftar på skalet som är täckt med en mängd hårda taggliknande åsar. 

Själva innanmätet består av fem gräddvita delar, varje del innehåller ett par frön. Själva fröerna har en kastanjs storlek och rostas, kokas eller friteras. 

Så har vi det där med smaken … man kan säga att det krämiga fruktköttet smakar en blandning mellan mandel, lite smultron och typ hundra andra obestämbara smaker, det går liksom inte att beskriva, prova! 

Många djur älskar durian, apor och elefanter, tigrar kan känna lukten på nästan en kilometers avstånd. 

I det asiatiska köket används durian på många olika sätt, först och främst i bakverk o desserter men också i glass och milkshakes. Frukten ingår i många olika risrätter, allt beroende på var man befinner sig. 

Unga blad och skott kokas och äts som bladgrönsak, i vissa länder äter man blommans kronblad. 

Naturligtvis finns det många folksägner om denna märkliga frukt. En handlar om kungen som gick till en vis man och rådgjorde med denne hur han skulle behålla sin mycket vackra unga fru. Den vise mannen sa till kungen att hämta ägg från en speciell fågel, mjölk från en speciell ko samt blommor från önsketrädet.

Detta gjorde kungen, den vise mannen blandade allt och grävde ner det, snart växte det upp ett vackert träd med väldoftande blommor och frukter. Den överlyckliga kungen bjöd alla rikets innevånare till stor fest, alla utom den vise mannen som kastade en förbannelse vilken gav durianen sin vidriga lukt och sitt vassa skal. 

Så … prova en durian, det är en märklig smakupplevelse! 

Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60+ årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev