Annons

Egyptiska gudar och gudinnor bjuder på forntida mystik. De gamla egyptierna hade en stark tro på dessa gudar, som man ansåg styra allt från solen och månen till kärlek och krig. Idag viskar de om tider som flytt, och nog kan det kittla fantasin alltid …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Egyptiska gudar och gudinnor

Vi älskar historia, och att försöka föreställa sig hur människor förr i tiden levde – och tänkte – är både fascinerande och fantasieggande. Egyptiska gudar och gudinnor berättar en del om de gamla egyptiernas föreställningsvärld, och i samband med både resor och filmer har vi fastnat i att läsa om dem.

Vi har besökt Egypten tre gånger och planerar att åka dit ytterligare en gång, för att upptäcka ännu mer av den fascinerande historien. Nu finns också det nya museet i Kairo, vilket är Afrikas största och där man kan ta del av alla historiska händelser från Egypten. Så, här kommer helt enkelt en lång lista över egyptiska gudar och gudinnor …

1. Meretseger – kobragudinna

Meretseger (hon som älskar tystnaden) var en kobragudinna i egyptisk mytologi, som brukade gestaltas som en kvinna med kobrahuvud. Hon bodde i berget ovanför Konungarnas dal och beskyddade faraonas gravar och folket som hade byggt dem. Om någon försökte plundra gravarna sas hon spotta gift.

2. Bastet – fruktbarhetens gudinna

Den egyptiska gudinnan Bastet är ursprungligen en krigsgudinna med lejonhuvud. Hon tillbads som Nedre Egyptens, solens och faraos beskyddare. Bastet var också dansens, musikens, parfymens, sminkets, nöjenas, sångens, festlighetens och sexualitetens gudinna med katthuvud.

Gunawan Kartapranata via Wikimedia Commons

3. Allguden Ptah

Ptah var en gud och make till Sekhmet, far till Nefertum. Dessa bildade en gudatriad i Memfis, Egyptens forntida huvudstad. Apistjuren sågs som Ptahs son alternativt ande. Han ansågs vara en skapargud som kunde skapa med sina ord, och senare blev han också en allgud. Ptah var hantverkarnas beskyddare, i synnerhet skulptörernas. 

Egyptiska gudar
Jeff Dahl via Wikimedia Commons

4. Sekhmet – fru till allguden Ptah

Sekhmet, betyder ”den mäktiga”. Hon var hustru till Ptah, dotter till Ra och moder till Nefertum, med en viktig roll i berättelsen om hur mänskligheten nästan gick under efter att ha trotsat gudarna. Tillsammans med gudinna Hathor, bestraffade hon på sin faders uppdrag människorna. Sekhmet gestaltades som en kvinna med lejonhuvud och solskiva på sitt huvud.

Jeff Dahl via Wikimedia Commmons

5. Nefertum – son till Ptah och Sekhmet

Nefertem (Nefertum) var son till Ptah och Sekhnet, och ursprungligen en lotusblomma när världen uppstod. Nefertem representerade både det första solljuset och doften av den lotusblomma.

Egyptiska gudar
Jeff Dahl via Wikimedia Commons

6. Ra – världens skapare

Solguden Ra (Re) dyrkades först i Heliopolis utanför dagens Kairo. Ra tog sin båt varje dag över jorden och upp i öst och skänkte värme till jorden, och gick ner i väst men kom upp nästa dag igen. Han var solens, ordningens, kungarnas och himlens gud.

Jeff Dahl via Wikimedia Commons

7. Hathor – fru till Ra

Hathor var en himmels- och modergudinna i egyptisk mytologi. Hon var också en kärlekens vackra gudinna. Hathor med en solskiva på huvudet och gestaltades som en kvinna, ko eller kvinna med kohuvud. Hathors man var Ra och sonen var Horus. Ra var inte bara Hathors man utan också hennes far. Gudinnan Isis övertog senare i nya riket Hathors symboler

Egyptiska gudar
Jeff dahl via Wikimedia Commons

8. Horus – Gudarnas gud

Horus gudarnas gud och det var hans vilja som alla kungar skulle rätta sig efter, eller vara som. Kungarna var bara budbärare för att se till att upprätthålla balansen i universum och hålla kaos borta. Horus var en viktig och gammal fornegyptisk himmelsgud. Han var den främste av gudarna i falkgestalt, och hans ögon utgjordes av solen respektive månen. Namnet Horus betyder ”den avlägsne”.

WIFI.se
FDRMRZUSA via Wikimedia Commons

9. Amon Ra i nya riket

När dynastin enade Egypten fick Amon hög status i det nya riket, och en rad andra gudar kombinerades med honom, bland andra guden Ra, som nu blev Amon-Ra.

Egyptiska gudar
Jeff Dahl via Wikimedia Commons

10. Mut – fru till Amon-Ra

Hon gestaltades ursprungligen som en gam men som Amons hustru antog hon en kvinnas gestalt med en gam i sin huvudbonad.

Jeff Dahl via Wikimedia Commons

11. Khonsu – son till Amon-Ra och Mut

Khons eller Khonsu var en mångud i det nya riket och rollen som läke- och livsgud 

Egyptiska gudar
Jeff Dahl via Wikimedia Commons

12. Isis – Horus moder och modersgudinna

Isis var gift med Osiris och Horus var deras barn. Efter den grekiska och Romerska erövringen av Egypten spreds Isiskulten över hela medelhavsområderna, och Isistemplet är ett bevis i den romerska staden Pompeji där hon var beskyddande modergudinna. När kristendomen komm använde man Isis och Horus i knät som en förebild för den kristna kulten jungfru Maria och Jesusbarnet.

Jeff Dahl via Wikimedia Commons

13. Osiris – kung i dödsriket Duat

Guden Osiris antogs vara dödsrikets herre. Han var den första mumien som skildras i Osiris-myten och han personifierade återfödelse och liv efter döden.

Egyptiska gudar
Jeff Dahl via Wikimedia Commons

14. Seth– bror till Osiris och Isis

Seth stod i motsatsförhållande till sin bror Osiris och rivaliteten mellan bröderna uppstod när deras far lät dela Egypten mellan dem, och Seths avund gjorde till slut att han mördade sin bror. I berättelsen om konflikten beskrivs hur Seth lurade in sin bror i en blykista som han lät kasta i Nilen och hur Osiris maka Isis sedan jagas av Seth.

Jeff Dahl via Wikimedia Commons

15. Neftys – syster till Isis och fru till Seth

Neftys är tillsammans med sin syster Isis kopplad till födelse- och begravningsriter. Neftys och Isis var också hjälperskor när solen skulle ”födas vid den östra horisonten”. Isis gemål Osiris blev far till Neftys son, sjakalguden Anubis.

Neftys verkar inte ha haft egen kult och egna tempel, men hon förekommer ofta tillsammans med Isis i pyramidtexter och hon är också representerad i andra gudars helgedomar. Neftys framställs antingen som kvinna, ibland med utsträckta falkvingar, eller som rovfågel.

Egyptiska gudar
Jeff Dahl via Wikimedia Commons

16. Anubis – son till Neftys

Anubis är människan med schakalhuvud och väger hjärtan på våg och styrde över balsameringsprocessen för den döde. Prästerna som tog hand om den döde bar ofta schakalmasker för ansiktet när de utförde ”munöppningscermonin” för att blåsa liv i mumien.

När den döde skulle dömas av underjordens härskare Osiris vägde prästerna (Anubis) hjärtat på en våg, och i den andra vågskålen låg sanningens fjäder. Om hjärtat var för tungt då vägde de onda gärningarna tyngre än de goda, då stod alltid monstret Ammit (slukerskan) beredd under vågen för att äta upp den döde. Var hjärtat lättare än fjädern fick personen ett gott och lyckligt liv efter döden.

Jeff dahl via Wikimedia Commons

17. Sobek

Sobek var flodernas och sjöarnas gud och gestaltades som en man med krokodilhuvud, och han förknippades också med solen och med Ra och Amun-ra

Egyptiska gudar
Jeff Dahl via Wikimedia Commons

18. Ammit

Den kvinnliga demonen som slukade de syndiga själarna som inte var värdiga att komma till himmelriket. Ammit var lejon i framdelen, i bakdelen en flodhäst och huvudet en krokodil. Den höll till under själsvågen i underjordiska Duat.

Jeff Dahl via Wikimedia Commons

19. Tjurguden Apis

Tjurguden Apis betraktades som en uppenbarelse av guden Ptah. Apis representerade den verkliga formen av liv och hade sitt stall i Ptahs tempel. Tjuren levde gott och var väldigt bortskämd under sina 25 år innan den skulle offras för något yngre. Den döda tjuren sörjdes av folket, mumifierades och fick en rituell begravning som många andra tjurar också fick. Det finns massor av bevarade tjurmumier i enorma sarkofager i Egypten.

Egyptiska gudar
Jeff Dahl via Wikimedia Commons

20. Thoth – gudomlig budbärare

Thoth tog hand om skrivandet och anteckningarna samma visdomen. När den döde ställdes till svars tog han hand om domslutet över människans liv. Skrivkonsten var helig och kunde du hieroglyfernas konst så hade du hög status som Thoth. Han avbildades ofta med ett huvud av fågeln Ibis. Han var månens gud, visdom, skrift, hieroglyfer, vetenskap, magi, konst och dom. Hans feminina motsvarighet var Seshat och hans fru var Ma’at.

Jeff Dahl via Wikimedia Commons

21. Ma’at – sanning, rättvisa, ordning

Ma’at var hustru till Thoth och styrde all etik, politik och kosmisk utveckling. Hon var sanningens fjäder därav huvudbonaden och den gudinna som vägdes mot de avlidnas själar och de som tyngdes av synd slukades av vidundret Ammit medan de andra gavs tillträde till dödsguden Osiris paradis. 

Egyptiska gudar
Jeff Dahl via Wikimedia Commons

22. Seshat – skriftens gudinna

Seshat var gudinnan av visdom, kunskap och skrift. Hon var skribent och var den som uppfann skrift. Hon blev också tillskriven gudinna som redovisning, astronomi, matematik, arkitektur, astronomi, byggnad och lantmäteri. 

Jeff Dahl via Wikimedia Commons

Fascineras du av egyptiska gudar och gudinnor?

Fascineras du av egyptiska gudar och gudinnor? Gillar du, liksom vi, att grotta ner dig i historia och forntida berättelser?

Egyptiska gudar
Dödsceremonin när man väger hjärtat

Mer läsning om Egypten

Nedan hittar du ännu mer läsning om Egypten.

Alla våra bästa tips om Egypten. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev