Mat i Egypten – vad tänker du på då? Vi hade inga speciella förävntingar på maten när vi reste till Sharm el Sheikh, men överraskades av smarriga röror och grillade skaldjur. Dessutom besökte vi en restaurang som serverade egyptiska specialiteter, och fick prova något som vi aldrig testat tidigare.
Innehållsförteckning
Mat i Egypten
Det egyptiska köket bjuder på många egna specialiteter, samtidigt som man känner igen rätter och smaker från bland annat Turkiet, Grekland och Libanon. Självklart hittar man också restauranger med europeisk och asiatisk mat.

Mat i Egypten – goda röror
Det vi uppskattade allra mest i matväg under vår resa till Sharm el Sheikh var alla goda röror. På de flesta restauranger där vi åt serverades pitabröd före maten, tillsammans med små skålar med hoummus, baba ganoush (aubergineröra) och andra kryddiga röror och såser. Lika gott varje gång!


Mat i Egypten – fisk och skaldjur
Om man befinner sig i någon av turistorterna, som till exempel Hurghada eller Sharm el Sheikh, så betyder det att man också befinner sig nära Röda havet. Det är ganska naturligt att det finns gott om fisk och skaldjur! I Sharm el Sheikh såg vi massor av fiskrestauranger, ofta med stora isbäddar fyllda av stora räkor, små krabbor, bläckfisk, seabream och massor av andra fiskar. Man kan peka på det man vill ha, och till exempel få det grillat eller i soppa.



Mat i Egypten – på hotell
På turistorterna finns massor av både stora och små hotell, och dessa anpassar sig förstås delvis efter turisterna. Vi testade två olika hotell i Sharm el Sheikh och båda serverade buffé till lunch och middag, och dessutom fanns ytterligare restaurang eller restauranger. På bufféerna hittade vi allt från ris och potatis till olika grytor och gratänger, fisk, kyckling, sallader och förstås efterrätter.


Frukosten på vårt huvudsakliga hotell, Il Mercato, var stor och här hittade vi allt från västerländska frukostfavoriter till mer exotiska bönröror, samt massor av frukt och bakverk. Vi beställde varje dag omelett och kompletterade med falafel, aubergine, tomat, bröd och frukt.

Mat i Egypten – på restauranger
Det finns förstås alla möjliga sorters restauranger i Egypten. I Sharm el Sheikh finns gott om fisk- och skaldjursrestauranger, men också restauranger som serverar traditionell egyptisk mat, italiensk mat, grillat, sushi, kinesisk mat med mera.

Restauranger i Sharm el Sheikh
Vi hann prova några olika restauranger i Sharm el Sheikh. Vi provade bland annat inhemsk egyptisk mat på restaurangen El Masrien vid Old Market, den gamla stadsdelen. Du kan läsa mer om vår speciella upplevelse längre ner.
Vi besökte också fisk- och skaldjursrestaurangen Fares. Detta är en liten kedja, och vi var på den restaurang som ligger vid hotellet Il Mercato. Här kunde man be att få ”sallad” före maten, och då kom de in med alla de där smarriga rörorna. Mums! Sedan kan man njuta av grillad fisk och skaldjur, eller varför inte en fisksoppa?

Vi testade också några av de olika restaurangerna på hotellen. På Il Mercato testade vi den italienska restaurangen på taket. Här åt vi en skaldjursmiddag – väldigt gott, men så mycket mat. Väldigt mysigt i den varma kvällen på taket!


På det femstjärniga hotellet Hyatt Regency, där vi bodde sista dagen, testade vi foodcourt-restaurangen Souk. Detta var ett lite kul koncept faktiskt! Man startar med varsin penningpung med silvermynt, som man sedan kan spendera på valfritt sätt i ett antal olika små restauranger. Vad det blev för oss? Goda röror och grillad fisk förstås!

Egyptiska specialiteter – vi testade fylld duva
Vi skulle äta lunch en dag och bad vår guide att ta oss till en restaurang som serverade egyptisk mat – det var så vi hamnade på Elmasrien. Till förrätt fick vi gott egyptiskt bröd och smarriga röror.

Sedan kom det in ett stort fat med vindolmar, köttfärsbiffar och – varsin fylld duva. Detta var en upplevelse kan vi berätta! Duvan, som var fylld med ris, skulle ätas med händerna. Inte enkelt! Guiden berättade dessutom att man kan äta benen. Själv slukade han hela duvan, med ben och allt, på några minuter. För oss tog det betydligt längre tid (och vi valde att bara smaka på benen, som förvisso var relativt mjuka). Smaken var kryddig och god!


Egyptiska maträtter
Vi hann inte med att smaka så många av de traditionella egyptiska specialiteterna, men här är en liten lista. Molokhia provade vi flera gånger, eftersom det ibland serverades tillsammans med röror som hoummus och baba ganoush.
- Ful Medames består av mosade bondbönor. Rätten smaksätts med salt, citron och olivolja, och äts med pitabröd.
- Koshari innehåller både ris och pasta samt linser och bönor eller kikärter. Rätten serveras tillsammans med tomatsås och stekt lök.
- Rozz Me’ammar är en traditionell risrätt som består av ris, mjölk, smör eller grädde samt kycklingbuljong. Rätten bakas i ugnen.
- Fattah består av ris, bitar av torkat pitabröd samt spadet av kokt lamm, och serveras med tomatsås.
- Kebab kan serveras med eller utan spett, tillsammans med bröd, grönsaker och tahinisås.
- Ta’meya är en egyptisk variant av falafel som är gjord på bondbönor (favabönor).
- Molokhia är en mörkgrön sås eller soppa som är gjord på en bladgrönsak, och påminner lite om spenat. Ibland kan den också innehålla kött eller fisk, och man äter den genom att doppa brödet i den.


Vad dricker man i Egypten?
Den största andelen egyptier är muslimer och dricker inte alkohol. Öl och vin serveras därför ofta inte på vanliga restauranger, men det går utmärkt att få både öl och vin (och starkare drycker) på hotellen samt på restauranger och barer på hotellområdena. I turistorter som Sharm el Sheikh finns också butiker som säljer alkohol.
En populär dryck är te, men man kan förstås också få kaffe och läsk och alla möjliga andra drycker. En speciell dryck som vi provade är ”sockerrörsdricka”, som är väldigt populärt och serveras på många ställen. Sött och riktigt gott!

Sötsaker och frukt i Egypten
Det verkar som att egyptierna (eller turisterna) gillar sötsaker. Alla hotellbufféer var i alla fall fyllda av bakverk och kakor av alla sorter.

Frukt verkar också vara populärt. Vi plockade ofta på oss banan och melon. Vi förstod först inte vad de avlånga små ljusa frukterna var, tills personalen förklarade att det var dadlar. Vi måste dock säga att de svarta dadlarna (som vi också serverades) var godare!



Vi avslutar med ett foto på Peter, som försöker lära sig baka bröd i den egyptiska öknen …

Allt om sparris i Tyskland – Festivaler, vägar och recept
Sparris i Tyskland – det är långt mer än bara en grönsak. När sparrissäsongen kommer igång…
Lyxiga snittar till festen
Igår, när jag kom hem från jobbet, trodde jag att Peter skulle bjuda mig på en…
25 fakta om hummer – visste du det här?
Har du koll på dessa fakta om hummer? Att äta hummer blir bara mer och mer…
Förrätter till Nyår – 4 läckra smårätter
Förrätter till nyår! Har du bestämt huvudrätt till nyår, men är du fortfarande lite osäker på…
Cypriotisk mat – 20 maträtter och delikatesser på Cypern
Cypriotisk mat bjuder på härliga medelhavssmaker och ett stort urval av maträtter. Här kan du bland…
Coquinas – supergoda småmusslor
När vi träffade bloggerskan Annika i Sevilla blev vi bjudna på sjukt goda småmusslor – coquinas….
Restauranger i Gent – och lokala specialiteter i Belgien
I samarbete med Visit Flanders Restauranger i Gent är det gott om och idag kan vi…
Bryggeri i Antwerpen – och en rejäl köttmåltid
I samarbete med Visit Flanders Nu har vi rullat vidare från Gent med husbilen och hunnit…
Att baka St Martin croissanter på museum i Poznan
Vi har fått prova att baka St Martin croissanter på museum i Poznan. Så, vad är…
Polsk mat – specialiteter i det polska köket
Polsk mat, vad är det? Man pratar kanske inte så ofta om det polska köket ……
Huvudrätter till nyår – 5 lyxiga rätter
Huvudrätter till nyår! Har du lovat att stå för middagen på nyår, men är osäker på…
Marockansk mat – våra erfarenheter från Marocko
Marockansk mat är rik på både färger och dofter. Lite generaliserat kan man säga att man…
Festivalen Food and Fun Reykjavik – Islands gourmetvecka
Festivalen Food and Fun Reykjavik är definitivt en anledning att besöka Islands huvudstad under februari/mars. Under…
4 unika barer i Bryssel – som du inte vill missa!
Idag kan vi tipsa om fyra unika barer i Bryssel. Vi har hunnit se och uppleva…
Fakta om brysselkål – 15 saker du (kanske) inte visste
Intressanta fakta om brysselkål! Vi gillar denna både smakrika och vitaminrika lilla grönsak, så idag har…
Värmande soppor i vintermörkret
Idag blir det recept på värmande soppor här på bloggen. Jag (Helena) har varit sjuk i…
Svenska vingårdar – 4 gårdar med svenskt vin
Svenska vingårdar, finns det? Ja, det gör det, och svenskt vin är dessutom på frammarsch på…
Champagne, mikrobryggt öl och god mat i Pécs
Nu är det dags att berätta lite mer om vad vi hittade på i Pécs i…
Moule marinière – vinkokta musslor
Man kan nog säga att vi är bra sugna på Frankrike nu! Idag blev det Moule…
Bryggeri i Brygge – belgisk öl på De Halve Maan
I samarbete med Visit Flanders Vi är nu i Flandern i Belgien, där vi passat på…
Vinfester i Tyskland – upplev höstens vinfestivaler
Just nu pågår vinfester i Tyskland, och de fortgår under både oktober och november. Befinner du…
15 fakta om semlor + semmeltrender och semmeltest
Semlor är smarriga bakverk som ska ätas på och runt Fettisdagen. Men vad vet du om…
Nyårsmat – vad är tradition att äta på nyårsafton?
Nyårsmat, vad är det? Och vad är tradition att äta på nyårsafton egentligen? Vi har läst…
Recept på skaldjur – 9 skaldjursrecept vi gillar
Recept på skaldjur! Du som följer vår blogg vet att vi gillar fisk och skaldjur. Idag…
Tjeckisk mat – 20 maträtter och drycker från Tjeckien
Tjeckisk mat – hur är den? I somras besökte vi återigen Tjeckien, för kanske 20:e gången…
Världens 10 bästa matländer – enligt oss
För några dagar sedan skrev våra bloggkollegor 4000 mil om bästa maten de ätit på resa….
Vad äter man på Island? – 15 isländska specialiteter
Vad äter man på Island egentligen? Vi listar 15 isländska specialiteter och berättar om våra erfarenheter…
7 barer och caféer i Budapest du inte vill missa
Att hänga på barer och caféer i Budapest är ett sätt att uppleva stadens själ och…
Fakta om dadlar – 15 saker du (kanske) inte visste
Fakta om dadlar! Har du koll på hur dadelpalmer ser ut, när det är säsong för…
Recept på fisk – 18 fiskrätter vi gillar
Recept på fisk! Du som följer vår blogg vet att vi gillar fisk och skaldjur. Idag…
Vad är tryffel? – 15 intressanta fakta om tryffel
Vad är tryffel? Då och då, inte minst under resor i södra Europa, stöter man på…
4 bra restauranger i Bryssel – härlig belgisk mat
Idag tipsar vi om fyra bra restauranger i Bryssel i Belgien. Vi fick riktigt god mat…
Goda fiskar i Spanien och Portugal
Under vår vistelse i Spanien och Portugal har vi träffat många som skulle vilja köpa och…
Kulinarisk vintervandring i Österrike – i härliga Vorarlberg
Vi har gjort en kulinarisk vintervandring i Österrike, närmare bestämt i Bregenzerwald i Vorarlberg. Detta blev…
Restauranger i Hamburg – våra 7 bästa tips
Restauranger i Hamburg kan vi tipsa om idag! Under vårt besök i Hamburg hann vi äta…
Lyxig bjudning – snittar och pilgrimsmusslor
Äntligen Happy Friday igen! Det blev en riktigt lyxig bjudning här i husbåten förra helgen, och…
Tata i Ungern – mat och vin i lantlig miljö
Tata i Ungern är en lugn liten stad på landet, belägen vid en stor vacker sjö….
Mat och kultur i Nordmakedonien
Mat och kultur i Nordmakedonien är väldigt spännande och så annorlunda mot vad vi har i…
Julgodis och julkakor i olika länder – en söt rundresa
Idag ska det handla om julgodis och julkakor i olika länder. Vilka sötsaker äter man i…
Alkoholfri öl – test av 14 olika sorter
Alkoholfri öl kan vara ett bra alternativ om man gillar öl, men vill dra ner på…
Vad äter man i Kroatien? – 20 kroatiska specialiteter
Vad äter man i Kroatien? Vi listar 20 kroatiska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av…
Räksoppa på räkskal – fantastiskt gott
Räksoppa på räkskal! Vi älskar räkor och nu när vi försöker äta hälsosamt, och samtidigt njuta…
Vinregionen Lavaux i Schweiz – och ett besök på Chaplin’s World
I samarbete med Switzerland Tourism Vinregionen Lavaux i Schweiz är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, på grund…
Vi provar belgiska våfflor i Belgien
Man kan ju inte vara i Belgien utan att prova belgiska våfflor, eller hur? Så, hur…
25 fakta om kräftor – visste du det här?
Har du koll på dessa fakta om kräftor? Det är kräfttider nu och svenskarna bullar upp…
Belgisk öl – och bryggerier i Belgien
Belgisk öl är spännande, och att besöka bryggerier i Belgien är ett äventyr. Här hittar man…
Hur äter man krabba? – nu även på film
Hur äter man krabba egentligen? Nu är det verkligen skaldjurssäsong och vi äter skaldjur så fort…
Ostron – så öppnar du dem samt tips och fakta
Ostron är en exklusiv delikatess med smak av havet. Men hur öppnar man dem egentligen? Och…
Nyårsfirande – en nyårsmeny med 8 smårätter
Det blev en nyårsmeny med 8 smårätter hemma hos våra vänner. Vilket nyårsfirande, och vilken fantastisk…
Olivskörd – tio saker du inte visste om oliver
Just nu är det tid för olivskörd i Kroatien. Vi ser det precis överallt här på…
Tyska specialiteter i olika regioner – missa inte dessa
Tyska specialiteter, vad är det? Tysk mat varierar från region till region, och det finns många…
Italiensk mat i topp – när läsarna får rösta
Italiensk mat är i topp när läsarna får välja. Tiden går fort, och det har redan…
Gruyère i Schweiz – choklad och schweizisk ost
I samarbete med Switzerland Tourism Gruyère i Schweiz är ett mecka för ostälskare. Vi rullade med…
Mat i Sri Lanka – mer än ris och curry
Idag handlar det om mat i Sri Lanka här på bloggen. Vi har rest runt i…
Filea abborre – Peters tips och bästa recept
Kan du filea abborre? Det kan inte jag (Helena), men som tur är så är Peter…
Laga fisk – 7 dagar i veckan
Kan man verkligen laga fisk till middag sju dagar i veckan? Peter bjuder mig på fantastiskt…
Irländsk whiskey – & pubar och öl på Irland
Irländsk whiskey är omtyckt av många, liksom kulturen med pubar och öl på Irland. Vi upplevde…
Julmat i olika länder – julmatstraditioner i världen
Hur ser julmat ut i olika länder egentligen? Visste du att fransmännen äter gåslever, grönlänningarna valspäck…
Äta hel krabba – så gör du
När jag träffade Peter visade han mig hur man gör för att äta hel krabba, och sedan…
Albansk meze – Många små rätter
Albansk meze – vad är det? Vi bor just nu på en camping i Shkodra vid…
25 Fakta om ägg – näring, traditioner och smarta knep
Intressanta fakta om ägg! Vem var det egentligen som kom först, hönan eller ägget? Det kan…
Vad äter man i Filippinerna? – 15 filippinska specialiteter
Vad äter man i Filippinerna? Vi har spenderat tre månader, på 30 olika öar, i Filippinerna….
Konsten att äta en måltid i Italien
Den italienska matkulturen är känd över hela världen och i det italienska köket hittar man massor…
Fondue – schweizisk, svensk och japansk
Jag har alltid varit lite förvirrad när folk pratar om fondue. Vad är det för rätt…
Schweiziska alper – och tillverkning av racletteost
Idag kan vi berätta om makalösa vyer och tillverkning av racletteost. Vi befinner oss just nu…
Raclette i Schweiz – äta ost till middag?
Vi är hemma i Sverige igen, men nu måste vi berätta om osten och maträtten raclette…
Recept på Zurek – vi lagar polsk soppa
Idag blir det recept på zurek, vår absoluta favoritsoppa i Polen. Jag tror aldrig att vi…
Ölprovning med tysk och belgisk öl
Under vår husbilsresa i Europa i somras handlade vi på oss en del speciella och intressanta…
Schweizisk choklad – familjebageri i Zermatt
När man är i Schweiz vill man förstås inte missa att äta schweizisk choklad! Igår besökte…
Äta sjöborre – hur gör man och hur smakar det?
Kan man äta sjöborre, kanske du undrar. Ja det kan man! Vi har precis provat sjöborre…
10 fakta om gin – samt recept och tips
Fakta om gin – och några recept på köpet. Det är vad vi bjuder på denna…
Ungersk mat – 22 specialiteter i det ungerska köket
Ungersk mat, vad är det egentligen? Det ungerska köket är känt för sin kryddiga och mustiga…
6-rätters festmiddag – vad kan gå fel?
När du läser det här har vi redan arrangerat vår 6-rätters festmiddag. När jag skriver däremot…
Malaysisk mat i Malaysia – våra upplevelser
Malaysisk mat, idag är det dags att berätta om våra upplevelser! När man reser är det…
Efterrätter till nyår – 3 enkla desserter
Efterrätter till nyår! Har du börjat planera nyårets meny, men är du fortfarande lite osäker på…
Världens godaste öl – finns den i Belgien?
Var hittar man världens godaste öl? Kan det vara i Belgien? När man är i Belgien…
Gratinerade musslor
I helgen lagade vi musslor i husbilen. Musslor kan verkligen vara gott, särskilt när man gratinerar…
Recept på piggvar – ugnsbakad och i gratäng
Recept på piggvar! I förra veckan fick vi för oss att vi skulle testa att laga…
Mat i Albanien – 22 albanska specialiteter
Maten i Albanien, hur smakar den? Och vad innebär albansk mat? Vi har rest med husbil…
Öl i Tyskland – 6 tyska upplevelser med öltema
Hur upplever man öl i Tyskland på bästa sätt? Tyskland har en stark ölkultur och det…
Svensk mat – 25 klassiska svenska maträtter
Svensk mat och svenska traditioner i köket! Igår började vi prata om våra klassiska svenska maträtter…
Turkisk mat – 20 maträtter och delikatesser i Turkiet
Turkisk mat bjuder på härliga medelhavssmaker och ett stort urval av maträtter. Här kan du bland…
Appenzell i Schweiz – delikatesser och direktdemokrati
I samarbete med Switzerland Tourism Appenzell i Schweiz är egentligen inte mycket mer än en by…

Lena - gott för själen säger:
Oj oj så mycket god mat. Jag stannade upp i början av inlägget och funderade på vad jag själv tänkte på när det gäller mat och Egypten. Kryddor, var det som kom upp i huvudet. Det verkar vara betydligt mer än så 🙂
Kram Lena
13 oktober 2019 — 10:44
Helena säger:
Jag hade inte så bra koll på egyptisk mat innan heller, även om vi var i Hurghada för länge sen. Blev glatt överraskad av rörorna, älskar sånt 🙂
13 oktober 2019 — 22:06
Josef säger:
Fint skrivet
13 oktober 2019 — 14:02
Helena säger:
Tack 🙂
13 oktober 2019 — 22:06
BP säger:
Dregel, dregel, dregel! Herregud så god mat och mycket! Rörorna – mums. Duva har jag i och för sig ätit (med fingrarna, lättare än med kniv och gaffel), men aldrig en fylld variant. Visste inte heller att man kunde äta benen.
13 oktober 2019 — 19:03
Helena säger:
Ja, både gott och mycket! 🙂 Just benen på duvan blev väl ingen favorit (även om de gick att tugga på), men i övrigt var det god smak!
13 oktober 2019 — 22:07
Ann säger:
Åh vad det ser gott ut, hoppas att ni har det underbart!
13 oktober 2019 — 19:34
Helena säger:
Ja, jättegott! Vi är hemma igen nu, men drömmer oss tillbaka 🙂
13 oktober 2019 — 22:07
znogge säger:
Så mycket gott ni hann med att njuta av under er resa!
14 oktober 2019 — 20:09
Ama de casa säger:
Jag lämnade en kommentar, men den åt visst datorn upp eller nåt… 😀
14 oktober 2019 — 22:31