Meny Stäng

Mat i Egypten – och restauranger i Sharm el Sheikh

Mat i Egypten – vad tänker du på då? Vi hade inga speciella förävntingar på maten när vi reste till Sharm el Sheikh, men överraskades av smarriga röror och grillade skaldjur. Dessutom besökte vi en restaurang som serverade egyptiska specialiteter, och fick prova något som vi aldrig testat tidigare.

Mat i Egypten

Det egyptiska köket bjuder på många egna specialiteter, samtidigt som man känner igen rätter och smaker från bland annat Turkiet, Grekland och Libanon. Självklart hittar man också restauranger med europeisk och asiatisk mat.

På restaurang Fares i Sharm el Sheikh

Mat i Egypten – goda röror

Det vi uppskattade allra mest i matväg under vår resa till Sharm el Sheikh var alla goda röror. På de flesta restauranger där vi åt serverades pitabröd före maten, tillsammans med små skålar med hoummus, baba ganoush (aubergineröra) och andra kryddiga röror och såser. Lika gott varje gång!

Mat i Egypten - röror
Röror och bröd

Mat i Egypten – fisk och skaldjur

Om man befinner sig i någon av turistorterna, som till exempel Hurghada eller Sharm el Sheikh, så betyder det att man också befinner sig nära Röda havet. Det är ganska naturligt att det finns gott om fisk och skaldjur! I Sharm el Sheikh såg vi massor av fiskrestauranger, ofta med stora isbäddar fyllda av stora räkor, små krabbor, bläckfisk, seabream och massor av andra fiskar. Man kan peka på det man vill ha, och till exempel få det grillat eller i soppa.

Mat i Egypten - fisk och skaldjur
Fisk och skaldjur på Fares i Sharm el Sheikh
Grillad fisk och grillade räkor
Grillad fisk och grillade skaldjur på Fares i Sharm el Sheikh
Grillad fisk
Grillad fisk på Soukh på hotellet Hyatt Regency i Sharm el Sheikh

Mat i Egypten – på hotell

På turistorterna finns massor av både stora och små hotell, och dessa anpassar sig förstås delvis efter turisterna. Vi testade två olika hotell i Sharm el Sheikh och båda serverade buffé till lunch och middag, och dessutom fanns ytterligare restaurang eller restauranger. På bufféerna hittade vi allt från ris och potatis till olika grytor och gratänger, fisk, kyckling, sallader och förstås efterrätter.

Hyatt Regency
Lunchbuffé på Hyatt Regency i Sharm el Sheikh
Mat i Egypten - hotellbuffé
Middag på Il Mercato

Frukosten på vårt huvudsakliga hotell, Il Mercato, var stor och här hittade vi allt från västerländska frukostfavoriter till mer exotiska bönröror, samt massor av frukt och bakverk. Vi beställde varje dag omelett och kompletterade med falafel, aubergine, tomat, bröd och frukt.

Mat i Egypten - frukost

Mat i Egypten – på restauranger

Det finns förstås alla möjliga sorters restauranger i Egypten. I Sharm el Sheikh finns gott om fisk- och skaldjursrestauranger, men också restauranger som serverar traditionell egyptisk mat, italiensk mat, grillat, sushi, kinesisk mat med mera.

Mat på restaurang

Restauranger i Sharm el Sheikh

Vi hann prova några olika restauranger i Sharm el Sheikh. Vi provade bland annat inhemsk egyptisk mat på restaurangen El Masrien vid Old Market, den gamla stadsdelen. Du kan läsa mer om vår speciella upplevelse längre ner.

Vi besökte också fisk- och skaldjursrestaurangen Fares. Detta är en liten kedja, och vi var på den restaurang som ligger vid hotellet Il Mercato. Här kunde man be att få ”sallad” före maten, och då kom de in med alla de där smarriga rörorna. Mums! Sedan kan man njuta av grillad fisk och skaldjur, eller varför inte en fisksoppa?

Nyhetsbrev
Fares seafood restaurant

Vi testade också några av de olika restaurangerna på hotellen. På Il Mercato testade vi den italienska restaurangen på taket. Här åt vi en skaldjursmiddag – väldigt gott, men mycket mat. Väldigt mysigt i den varma kvällen på taket!

Förrätt på Il Mercato
Grillade skaldjur på Il Mercato
Huvudrätt på Il Mercato

På det femstjärniga hotellet Hyatt Regency, där vi bodde sista dagen, testade vi foodcourt-restaurangen Souk. Detta var ett lite kul koncept faktiskt! Man startar med varsin penningpung med silvermynt, som man sedan kan spendera på valfritt sätt i ett antal olika små restauranger. Vad det blev för oss? Goda röror och grillad fisk förstås!

Egyptiska specialiteter – vi testade fylld duva

Vi skulle äta lunch en dag och bad vår guide att ta oss till en restaurang som serverade egyptisk mat – det var så vi hamnade på Elmasrien. Till förrätt fick vi gott egyptiskt bröd och smarriga röror.

Egyptiskt bröd

Sedan kom det in ett stort fat med vindolmar, köttfärsbiffar och – varsin fylld duva. Detta var en upplevelse kan vi berätta! Duvan, som var fylld med ris, skulle ätas med händerna. Inte enkelt! Guiden berättade dessutom att man kan äta benen. Själv slukade han hela duvan, med ben och allt, på några minuter. För oss tog det betydligt längre tid (och vi valde att bara smaka på benen, som förvisso var relativt mjuka). Smaken var kryddig och god!

Mat i Egypten - fyllda duvor
Fylld duva

Egyptiska maträtter

Vi hann inte med att smaka så många av de traditionella egyptiska specialiteterna, men här är en liten lista. Molokhia provade vi flera gånger, eftersom det ibland serverades tillsammans med röror som hoummus och baba ganoush.

  1. Ful Medames består av mosade bondbönor. Rätten smaksätts med salt, citron och olivolja, och äts med pitabröd.
  2. Koshari innehåller både ris och pasta samt linser och bönor eller kikärter. Rätten serveras tillsammans med tomatsås och stekt lök.
  3. Rozz Me’ammar är en traditionell risrätt som består av ris, mjölk, smör eller grädde samt kycklingbuljong. Rätten bakas i ugnen.
  4. Fattah består av ris, bitar av torkat pitabröd samt spadet av kokt lamm, och serveras med tomatsås.
  5. Kebab kan serveras med eller utan spett, tillsammans med bröd, grönsaker och tahinisås.
  6. Ta’meya är en egyptisk variant av falafel som är gjord på bondbönor (favabönor).
  7. Molokhia är en mörkgrön sås eller soppa som är gjord på en bladgrönsak, och påminner lite om spenat. Ibland kan den också innehålla kött eller fisk, och man äter den genom att doppa brödet i den.
Molokhia
Molokhia på restaurang El Masrien
Grillat
Grillat är också populärt – här på en tur i öknen

Vad dricker man i Egypten?

Den största andelen egyptier är muslimer och dricker inte alkohol. Öl och vin serveras därför ofta inte på vanliga restauranger, men det går utmärkt att få både öl och vin (och starkare drycker) på hotellen samt på restauranger och barer på hotellområdena. I turistorter som Sharm el Sheikh finns också butiker som säljer alkohol.

En populär dryck är te, men man kan förstås också få kaffe och läsk och alla möjliga andra drycker. En speciell dryck som vi provade är ”sockerrörsdricka”, som är väldigt populärt och serveras på många ställen. Sött och riktigt gott!

Vin i Egypten
Vin på den italienska restaurangen på Il Mercatos tak

Sötsaker och frukt i Egypten

Det verkar som att egyptierna (eller turisterna) gillar sötsaker. Alla hotellbufféer var i alla fall fyllda av bakverk och kakor av alla sorter.

bakverk på hotell

Frukt verkar också vara populärt. Vi plockade ofta på oss banan och melon. Vi förstod först inte vad de avlånga små ljusa frukterna var, tills personalen förklarade att det var dadlar. Vi måste dock säga att de svarta dadlarna (som vi också serverades) var godare!

Fares i Sharm el Sheikh
Fiskar utskurna på en honungsmelon på restaurang Fares

Vi avslutar med ett foto på Peter, som försöker lära sig baka bröd i den egyptiska öknen …

Brödbakning bland beduinerna i öknen under en utflykt
Mat och dryck i olika länder. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev