Meny Stäng

Åka skidor i Österrike – 8 skidorter att längta efter

I samarbete med Österrikes turistbyrå

Sugen på att åka skidor i Österrike? Vi tipsar om åtta österrikiska skidorter att längta efter. Här finns något för alla, oavsett om du söker lugnet, vacker natur, häftig After Ski, ett barnvänligt resmål eller kanske ett resmål där du kan kombinera skidåkningen med andra aktiviteter. Själva är vi lite sugna på nummer 6 …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att åka skidor i Österrike

Hur härligt är det inte med en riktigt vintrig semester, när man får pulsa fram i snön och solen gnistrar i backen? Vi har mest varit på svenska skidorter, men för knappt tre år sedan provade vi att åka skidor i Österrike. Det var första gången vi åkte skidor i Alperna. Häftigt! Det vi gillade bäst var att pisterna är så långa och härliga. Dessutom är backarna fulla av mysiga små alpstugor där man kan pausa med en öl och en varm soppa.

Skidsemester i Österrike
Reith Österrike
Skidåkning i Österrike – och häng med vänner efter skidåkningen

Tips på skidorter för dig som vill åka skidor i österrike

Även om man vet att man är sugen på att åka skidor i Österrike så är det kanske inte så lätt att veta vilken skidort man ska välja. I samarbete med Österrikes turistbyrå presenterar vi åtta österrikiska skidorter, som alla skiljer sig lite från varandra. Vilken blir du mest nyfiken på att besöka? Jag har just nu blivit väldigt sugen på nummer 6. För vem vill inte gå på lamavandring i snö …!?

1. Alpbachtal – mysig avkoppling

Först måste vi ju tipsa om Alpbachtal, där vi själva åkte skidor i januari 2017, tillsamman med våra vänner Lennart och Beata. Detta är en lugn liten dal, och vi trivdes superbra i den mysiga lilla byn Reith am Alpbachtal. Vi upplevde härlig skidåkning i långa fina pister, åt vällagad österrikisk mat och njöt emellanåt av en öl i solen. En riktigt bra vecka!

Åka skidor i Österrike
Peter, Lennart och Beata i Alpbachtal

2. Arlberg – Österrikes största skidområde

Arlberg är det största sammanhängande skidområdet i Österrike, och det femte största skidområdet i hela världen. Här finns fem olika skidorter: St. Anton, St. Christoph, Stuben, Lech och Zürs och här finns fantastiska möjligheter för bland annat offpiståkning. I området hittar man sammanlagt 88 liftar, 305 kilometer pist och 200 kilometer puderåkning.

Åka skidor i Österrike
Skigebiet © TVB St. Anton am Arlberg, Patrick Bätz

3. Zell am See & Kaprun – vackert bland berg och sjöar

Vi har besökt Zell am See på sommaren, vilket var en upplevelse med de dramatiska bergen och den vackra sjön. Det skulle också vara en upplevelse att besöka Zell an See-Kaprun på vintern! Glaciären Kitzsteinhorn ger området snögaranti och det är möjligt att åka skidor här från början av oktober fram till maj/juni. I vinter öppnar två nya liftar som förbinder Kaprun och Familienberg Maiskogel med glaciärområdet på Kitzsteinhorn, så att man åka skidor direkt till och från centrum.

Zell am See
Magisk utsikt © Zell am See-Kaprun Tourismus GmbH

4. St Johann in Tirol – familjevänligt

Vi skrev i våras ett inlägg om att uppleva sommar i St Johann in Tirol, men man kan förstås också resa till St Johann in Tirol på vintern! Detta är en skidort som passar för familjer, och som lätt nås från tre olika flygplatser (München, Salzburg och Innsbruck). Området är känt för sin familjevänlighet, med skidåkning på olika nivåer, svenska skidlärare och gott om bra restauranger.

Åka skidor i Österrike
Skidåkning i Tirol © Tirol Werbung, Photographer: Hans Herbig

5. Obertauern – skidmetropol med het After Ski

Obertauern ligger på 2313 meters höjd och bjuder på 100 pistkilometer samt 26 toppmoderna liftar. Skidorten är känd för att vara ovanligt snösäker, samt för Tauernrundan och ”Super Seven”, som tar en till de sju högsta topparna i skidområdet. Obertauern är också känd för ”Gamsleiten 2”, en av de brantaste puckelpisterna i Alperna. Man åker till Obertauern för bra skidåkning, men också för livlig After Ski.

Åka skidor i Österrike - Obertauern
Snopark Obertauern © Tourismusverband Obertauern

6. Vorarlberg – vinterupplevelser

Vorarlberg är en snösäker region där man kan uppleva vintern på många olika sätt. Förutom att åka skidor kan man prova snöskovandring, rodelsafari eller kanske vandring i sällskap av lamadjur och huskys. Man rör sig mellan mysiga byar med traditionella trähus och restaurangerna bjuder på österrikisk mat gjord på lokala råvaror.

Lamavandring
Lamavandring © Montafon Tourismus GmbH, Schruns, Photographer: Andreas Haller

7. Schladming-Dachstein – varierad skidåkning

Schladming-Dachstein är ett av Österrikes största skidområden, med sammanlagt 230 pistkilometer. Här finns ett stort och varierat utbud för den som vill åka skidor, med bland annat nya och moderna liftar till de fyra topparna Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzens och Reiteralm. Här finns också familjeområden med skidskola och gott om andra aktiviteter, som till exempel skidyoga eller tur med häst och släde.

Skidåkning i Dachstein
Skidåkning i Dachstein © Peter Burgstaller,fotograf: Peter Burgstaller

8. Salzburg – stadsliv och skidåkning i ett

Vi har besökt Salzburg på sommaren, och blev väldigt förtjusta i den här staden, som ligger vackert vid floden, omringad av alla berg. Kanske blir det ännu vackrare när snön lägger sig? Under ett vinterbesök i Salzburg kan man besöka julmarknader och julkonserter, och när man så önskar kan man ta den kostnadsfria skidbussen till Snow Space Salzburg, som ligger bara 70 kilometer söder om stan. Här möts man av 120 kilometer pistar samt liftar och charmiga alpstugor.

WIFI.se
Salzburg
Vinter i Salzburg © Österreich Werbung, Photographer: Lisa Eiersebner

Fler tips för dig som vill åka skidor i Österrike

Vill du veta mer om att åka skidor i Österrike? Du hittar massor av inspiration och matnyttig information om skidåkning och österrikiska skidorter på den österrikiska turistbyråns webbsida. Om du vill kunna ställa frågor och få tips av andra resenärer kan du också gå med i Facebook-gruppen “Semester i Österrike”.

Blir det någon skidåkning för dig i vinter? Det är lite tveksamt om det blir det för oss, men man vet aldrig. Nu vet jag att jag är sugen på en vintersemester med en kombination av skidåkning, huskys och lamadjur …

Åka skidor i Österrike
Alla våra bästa tips om Österrike. Klicka på bilden!

Översta bilden i inlägget: Skifahrer in Schladming Dachstein © Schladming Dachstein Tourismusmarketing GmbH

Prenumerera på vårt nyhetsbrev