Meny Stäng

Upplev Zell am See på sommaren – både Alper och sjö

I samarbete Austria Tourist Board

Den österrikiska staden Zell am See är kanske mest känd som skidort, men missa inte att uppleva Zell am See på sommaren! Staden är omgiven av höga alptoppar och ligger fantastiskt fint vid den vackra Zellersjön. Här kan man ta liftar upp till topparna för att vandra eller ägna sig åt sommarskidåkning, likaväl som man kan sola, bada eller ta båtturer på sjön.

Dramatiska naturupplevelser

Zell am See är som gjort för dramatiska naturupplevelser. Till att börja med rekommenderar vi att ta en tur med linbana upp till toppen av Kitzsteinhorn, för svindlande utsikt och kanske för vandring eller sommarskidåkning. Inte långt härifrån finns också vattenreservoarer på hög höjd, som vi inte hann med men som ska vara väl värda ett besök.

Kitzsteinhorn

I Zell am See finns också berget Schmittenhöhe. Man kan ta linbana upp och till exempel vandra några kilometer innan man åker ner igen med en annan linbana. Ytterligare en aktivitet (som vi råkade se från bilen!) är tandem paragliding. Inget för mig (Helena), men säkert fantastiskt om man inte är höjdrädd!

Tandemflygning

Sigmund Thun Gorge

Sigmund Thun Gorge, eller Sigmund Thun Klamm, är en ravin i Kaprun, i distriktet Zell am See. Ravinen är 32 meter djup och 320 meter lång, med vackra bergsformationer och forsande vatten. Man kan gå inne i ravinen, på byggda träbroar och trätrappor, och det är oerhört vackert. Den här ravinen låg på gångavstånd från vår camping, så det passade perfekt för oss att gå en runda här. Vilken fantastisk natur!

Sigmund Thun
Sigmund Thun Gorge
Sigmund Thun kaprun
Kaprun Sigmund Thun Gorge

När man kommer ut ur ravinen kommer man fram till en grönblå liten sjö. Att gå runt denna är en trevlig och enkel liten promenad, och på ena sidan finns dessutom strand och en liten servering där man kan köpa glass, öl eller något enkelt att äta.

Sigmund Thun Lake

Härlig Båttur på Zellersjön

Zellersjön är en vacker sjö och på sommaren är det full aktivitet här, med småbåtar och människor som tar sig runt i kajaker, trampbåtar eller på stand up paddle-boards. Många badar också!

Man kanske inte tänker på Österrike som ett land där man kan bada, men på sommaren går det finfint att bada här. För vår del blev det inget bad, men istället gav vi oss ut på en båttur. Hela klockslag (se turistbyråns webbsida för aktuella tider) avgår båten strax intill Grand hotel i centrala Zell am See.

Grand hotel i Zell am See
Båtturen startar strax intill Grand hotel
Grand hotel Zell am See
Grand hotel i all sin prakt

Båtturen runt sjön tar 50 minuter och är en riktigt avslappnande tur i en vacker omgivning. Vi valde att betala fem euro extra per person för att få sitta högst upp, med den bästa utsikten. En vanlig biljett kostar annars 15 euro.

Båttur Zellersjön
Freedomtravel Zellersjön
Zellersjön båttur

På vägen runt sjön passerar man vackra österrikiska hus, mysiga hotell, stränder, småbåtshamnar och en strandnära camping.

Hus Zellersjön
Bada Zellersjön
Härligt i Zell am See på sommaren
Härligt i Zell am See på sommaren

Svamp- och blåbärsfrossa

En av kvällarna i Zell am See åt vi middag på hotellet Zum Hirschen. Vi har mestadels ätit ganska enkelt under hela resan, så det kändes verkligen lyxigt och trevligt att slå sig ner på hotellets uteservering. Det fanns alla möjliga maträtter i menyn, men vi valde att gå på ”lokala specialiteter”. Det blev en orgie i svamp och blåbär! Till förrätt åt vi en vansinnigt god potatissoppa med laxtartar och kantareller.

Potatissoppa med laxtartar och kantareller
Förrätt: Potatissoppa med laxtartar och kantareller

Till huvudrätt valde Peter att fortsätta med kantareller. Om man älskar kantareller är det ju rena himmelriket att få en hel huvudrätt består av galet mycket kantareller i grädde! Eftersom jag (Helena) var aningen misstänksam mot ”bröddumplings” valde jag en pasta med svampen porcinis. Kan det kanske vara Karl Johan-svamp? Gott var det i alla fall!

Kantareller
Peters huvudrätt: Kantareller i grädde med bröddumplings
Helenas huvudrätt: Hemlagad tortellini med porcinis (Karl Johan?), basilika och parmesan
Helenas huvudrätt: Hemlagad tortellini med porcinis, basilika och parmesan

Till efterrätt blev vi uppmuntrade att prova ”blåbärsdumplings”, vilket var en intressant och kompakt efterrätt lagad på blåbär och ägg. Gott tillsammans med glass och kaffe!

Efterrätt: blåbärsdumplings med vaniljglass
Efterrätt: blåbärsdumplings med vaniljglass

Kväll i Zell am See på sommaren

Man kan tänka sig att det är ännu mer folk i stan på kvällarna på vintern, när det är ”after ski” här, men det är trevlig stämning även på sommarkvällarna. Det sitter människor på caféerna och i barerna, och på det centrala torget spelade ett band, medan några dansade.

Kväll i Zell am See
Zell am See kväll

Söker du en utsiktspunkt?

Vill du får utsikt över hela Zell am See kan du ta bilen högst upp på Mitterbergweg. Vi tog husbilen upp och det går, men du bör inte vara nervös för branta vägar med hårnålskurvor … Denna väg slingrar brant uppåt, ända tills man ser ut över hela sjön och staden. Det var lite disigt när vi var här uppe så bilderna blev inte så bra, men utsikten var fantastisk! Det går också att cykla eller vandra upp (men det verkar tufft).

Utsikt över Zell am See på sommaren
Utsikt över Zell am See på sommaren

Campingar i Zell am See

I Zell am See finns två campingar och i Kaprun, som ligger strax intill, finns ytterligare en. Campingen Seecamp ligger oerhört vackert vid Zellersjöns strand, med möjlighet att bada direkt på campingen. Om du vill bo här under högsäsong bör du boka i förväg, för det är populärt! Den lite mindre campingen Panorama kan också behöva bokas i förväg. Några ställplatser finns inte, och det är inte tillåtet att fricampa.

Zellersjön österrike
Campingen Seecamp – sedd från sjön

Eftersom vi inte hade bokat i förväg kunde vi inte välja, utan vi fick vara glada att det fanns plats på camping Zur Mühle i Kaprun. Det blev i och för sig inte dumt alls. Från den här campingen hade vi gångavstånd till Sigmund Thun Gorge, och vi hade också nära till Kitzsteinhorn med buss.

Det gick dessutom utmärkt att ta sig till och från Zell am See med buss. Campingen var för övrigt utmärkt. Barnfamiljerna runt oss nyttjade poolen och vi nyttjade campingens WiFi för två euro per dygn.

Camping Zell am See
Freedom tillfälligt parkerad vid ingången till campingen i Kaprun

Har du varit i Zell am See på sommaren – eller kanske på vintern? Vilka är dina bästa tips?

Video från ”Zell am see”

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Austria Tourist Board. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev