Meny Stäng

Att vandra till Slåttdalsskrevan i Höga kusten

Annons

Hur är det att vandra till Slåttdalsskrevan i Höga kusten? Vi vandrade nyligen till denna spektakulära plats och vi blev några av de sista att gå igenom skrevan. Nu är passagen stängd av säkerhetsskäl, men man kan fortfarande vandra till Slåttdalsskrevan och se de dramatiska formerna. Man kan också fortfarande se de fantastiska vyerna från bergets topp.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Slåttdalsskrevan i Höga kusten

Slåttdalsskrevan är en cirka 200 meter lång, 30 meter djup och sju meter bred skreva som klyver Slåttdalsberget, i Höga kusten, i två delar.

Vandra till Slåttdalsskrevan i Höga kusten

Slåttdalsskrevan ligger i Skuleskogens nationalpark i Ångermanland.

Start vid Entré Syd i Skuleskogens nationalpark

Den kortaste vägen att vandra till Slåttdalsskrevan går från Entré Syd, och denna led valde vi. Andra alternativ är att vandra från Entré Nord eller från Entré Väst, och en del anser att den senare av dessa bjuder på den vackraste leden. Ytterligare ett alternativ, för vandraren, är att gå hela Höga kusten-leden, då man under en etapp passerar skrevan.

Vi körde till den södra entrén med husbilen, där det finns toaletter och informationsskyltar. Här parkerade vi och följde sedan skyltarna, med orange markering, in i skogen.

Vandra till Slåttdalsskrevan i Höga kusten - entré syd

Att vandra till Slåttdalsskrevan

Vandringen till Slåttdalsskrevan, från Entré Syd, är fin och passar för många. På stora delar av leden har de lagt ut träspång, vilket gör att det är relativt enkelt att gå. Stora delar av vandringen går också i någorlunda plan terräng eller i lätt uppförsbacke.

Vandra till Slåttdalsskrevan i Höga kusten

På vissa ställen är det dock betydligt brantare, med mycket stenar och rötter. Där tar det längre tid att ta sig fram …

Vandringen enkel väg är, enligt skylten vid Entré Syd, 3,1 kilometer. Om man, liksom vi, väljer att gå upp på toppen av Slåttsdalsberget, blir den totala längden lite mer än dubbelt av detta. Vi rekommenderar absolut att ta bra skor och att ta med sig vatten, och kanske matsäck eller något snacks.

Träspång över vatten

En mindre skreva – före Slåttdalsskrevan

Strax innan man närmar sig Slåttdalsskrevan börjar det bli ordentligt brant, och landskapet bjuder på spännande överraskningar. Man går in genom en liten ”port” med ett stort klippblock som hänger ovanför entrén.

Vandra till Slåttdalsskrevan i Höga kusten

När man passerar genom porten kommer man in i en mindre skreva, som ser ut som en miniversion av Slåttdalsskrevan. Vi fick höra att en del tror att detta är den ”riktiga” skrevan och vänder här. Med andra ord, gör inte det! När man passerat igenom den här mindre skrevan kommer man fram till ett naturfenomen som faktiskt tar andan ur en …

Framme vid Slåttdalsskrevan

Det spelar ingen roll att man sett Slåttdalsskrevan på bild innan. Att se den på riktigt är något helt annat. Väggarna är lodräta och dramatiskt höga, och klyftan ser ut som något ut en fantasyfilm. Man kommer också osökt att tänka på filmen Ronja Rövardotter, trots att den så vitt vi vet inte alls har spelats in här.

WIFI.se

Förklaringen till sprickan är att magma, någon gång för cirka 1 200 miljoner år sedan, sprutade ut ur underjorden och skapade en diabasgång. Denna diabas vittrade lättare än den hårda nordingrågraniten, som berget består av, och med tiden bildades en djup skreva.

Att vandra igenom Slåttdalsskrevan – inte längre möjligt

När vi kom fram till Slåttdalsskrevan hovrade en helikopter ovanför oss. En man på marken, som jobbade för Skuleskogens nationalpark, informerade oss om vad som var på gång. Slåttdalsskrevan skulle stängas. För alltid. Nu höll man på att forsla upp material för att leda om vandringsleden.

Anledningen till stängningen är att man inte kan garantera turisternas säkerhet. Sten, klippblock och is kan rasa från branterna, och trots att man varje år lagt stora summor på att rensa, så vågar man inte fortsätta släppa in turister. Från och med nu kommer man fram till skrevans ingång – där man har full insyn – och därefter får man följa orange led förbi åt vänster.

Helikopter i Skuleskogen
En helikopter hovrar över skrevan

Men kunde vi passera igenom Slåttdalsskrevan då? Ja, det kunde vi. Den höll öppet några dagar till och vi välkomnades igenom, på egen risk. ”Gå gärna nära den höga bergskanten. Håll avstånd. Prata inte. Stanna inte.” Så löd råden.

Skrevan var både stenig och snöig, så det tog en stund att ta sig igenom. Men nog var det läckert!

Vandra till Slåttdalsskrevan i Höga kusten
Ser du Peter, i svart t-shirt, lite till vänster om mitten?

Utsikt från toppen av berget

Det är inte bara att vandra till Slåttdalsskrevan som är en upplevelse. Utsikten från toppen av Slåttdalsberget, mot havet, är minst lika fascinerande. Vi gick upp på berget till höger, efter att vi gått igenom skrevan. Om du vill se samma utsikt ska du se till att gå upp på berget, efter att du passerat den nedre delen av skrevan.

Utsikt i Skuleskogens nationalpark

Utsikten på toppen av Slåttdalsberget är fantastisk. Här uppe är man liksom ”ovanför allting” och man kan se i alla riktningar. Vi åt vår matsäck här uppe, och vi hade verkligen svårt att få nog av vyerna.

Utsikt i Skuleskogens nationalpark

Lite längre bort på berget träffade vi två andra par, som också vandrade i Skuleskogens nationalpark. Tillsammans blickade vi ut mot fjärran, medan vi pratade lite strunt och tittade på helikoptern som hastade fram och tillbaka med byggmaterial.

Utsikt i Skuleskogens nationalpark

Att vandra tillbaka från Slåttdalsskrevan

När man är uppe på Slåttdalsberget kan man följa blå led ner, tillbaka mot Entré Syd.

Skuleskogens nationalpark

Vandringen nerför är lite brant på några ställen, men mestadels relativt enkel. Vi promenerade också förbi stora klapperstensfält, innan vi kom tillbaka in på orange led, som ledde oss tillbaka.

klapperstensfält

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Så, var kan man bo eller stå med husbilen när man ska besöka Slåttdalsskrevan? Det finns förstås många olika ställen att välja på, men vi kan rekommendera Skulebergets Havscamping, där det finns både stugor och platser för husbil/husvagn.

Campingen ligger på bara åtta kilometers avstånd från Entré Syd. Man kan alltså smidigt ta cykeln (obs, backar!), elcykeln, husbilen eller bilen härifrån. En annan populär camping i närområdet är Friluftsbyn, med både stugor och campingplatser.

Skulebergets havscamping
Skulebergets Havscamping

Mer att se och göra i närheten

I närheten av Slåttdelsskrevan finns flera andra häftiga naturupplevelser. Vi kan rekommendera en tur upp på Skuleberget samt en vandring upp till Predikstolen på Getsvedjeberget. Andra fina platser i området är bland annat Ulvön, Norrfällsviken och Mannaminne i Nordingrå. Läs gärna också alla våra tips på saker att se och göra i Höga kusten.

Alla våra bästa tips om Ångermanland: Klicka på bilden

Har du vandrat till Slåttdalsskrevan?

Denna vandring var fantastiskt fin tyckte vi! Har du vandrat till Slåttdalsskrevan? Vilken väg gick du? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Vanliga frågor om Slåttdalsskrevan

Hur lång tid tar det att gå till Slåttdalsskrevan?

Det tar olika lång tid att gå till Slåttdalsskrevan, beroende på vid vilken entré man startar. Det är kortast väg från Entré Syd, varifrån det kanske tar cirka 45 minuter att komma fram, enkel väg.

Är det säkert att besöka Slåttdalsskrevan?

Slåttdalsskrevan har nyligen stängts av, eftersom man inte kan garantera säkerheten när man passerar igenom den. Att vandra runt den är inga problem. Man måste dock också vara försiktig om man promenerar uppe vid skrevans kanter, eftersom det finns branta stup.

Är det värt att vandra till Slåttdalsskrevan nu när den är stängd?

Slåttdalsskrevan är stängd för vandring igenom, men man kan fortfarande titta in från kortsidorna, vilket bjuder på de allra bästa vyerna. Man har också fantastiska vyer från Slåttsdalsberget.

Fakta om Slåttdalsskrevan i Höga kusten

  • Landskap: Ångermanland
  • Plats: Slåttdalsberget i Skuleskogens nationalpark, vid Höga kusten.
  • Namn: Slåttdalsskrevan (alternativ stavning: Slåtterdalsskrevan)
  • Längd: 200 meter
  • Djup: 30 meter
  • Bredd: 7 meter
  • Bergart: Röd nordingrågranit
  • Bildande: För 1 200 miljoner år sedan sprutade magma ut ur underjorden och bildade en diabasgång, vilken sedan har eroderat bort.
  • Läs mer: Du hittar mer information på Sveriges nationalparker.

Att vandra till Slåttdalsskrevan

  • Från Entré Syd: 3,6 kilometer enkel väg. Bitvis brant och stenigt. Kan bli trångt på parkering och leder sommartid.
  • Från Entré Väst: 6 kilometer enkel väg. Fina utsikter längs vägen.
  • Från Entré Nord: 4,5 kilometer enkel väg. Bitvis brant och stenigt.
  • Höga kusten-leden: Leden startar vid Hornöberget och slutmålet är Örnsköldsvik. Leden är 128 kilometer lång, indelad i 13 etapper. Etapp 9 på denna led går från Entré Syd till Entré Nord, förbi Slåttdalsskrevan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev