Vad kan man göra i Örnsköldsvik? Denna stad, som ligger i Höga kusten, bjuder på allt från kultur och museer till härliga naturupplevelser. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Örnsköldsvik, eller Ö-vik som staden ofta kallas.
Innehållsförteckning
Örnsköldsvik
Örnsköldsvik passar fint att besöka i samband med att man upptäcker Höga kusten. Vi var här två gånger med husbilen i somras, först i början på sommaren när vi reste runt i Höga kusten, och sedan i slutet av sommaren när vi reste hemåt från vår Bottniska viken runt-resa.
Örnsköldsvik ligger i Höga kusten, cirka 110 kilometer söder om Umeå.
Vad kan man göra i Örnsköldsvik?
Vad kan man då göra i Örnsköldsvik? Det finns en del att se och upptäcka i den här staden, och inte minst runt omkring. Här är våra bästa tips på saker att göra i Örnsköldsvik samt i närområdet.
1. Upptäck centrala Örnsköldsvik
När man kommer till en ny stad är det alltid trevligt att upptäcka staden till fots, eller kanske med cykel. Örnsköldsvik ligger fint mellan de två stadsbergen Åsberget och Varvsberget, och från centrum har man också nära till hamnen och vattnet. I stan finns förstås möjlighet till shopping och du hittar också upplevelse- och spabadet Paradiset.
2. Spana in byggnaden Ting1
En av de byggnader som man först lägger märke till i Örnsköldsvik är Ting1. Huset har flera gånger korats till ”Sveriges fulaste”. Vad man tycker är förstås upp till var och en, men den sticker ut i alla fall. Den speciella byggnaden innehåller bostadsrätter, påbyggda på det gamla tingshuset, och arkitekten är Gert Wingårdh.
3. Kika in i Örnsköldsviks kyrka
Örnsköldsviks kyrka, som ligger på en höjd mitt i staden, är ritad av arkitekten Gustaf Améen och invigdes 1910. Invändigt renoverades kyrkan under åren 1953-1955. Här kan man bland annat se den ljusa kormålningen ”Det stora gästabudet”, som är gjord i al seccoteknik av Sigurd Möller.
4. Strosa i Örnparken
I centrala Örnsköldsvik hittar du den fina parken Örnparken. Här finns bland annat den populära lekplatsen Cityleken samt några olika konstverk. Du kan till exempel spana in skulpturen ”Gycklare” av Bror Marklund och skulpturen ”Örnen”, uppförd efter en modell av Bruno Liljefors.
5. Besök Örnsköldsviks museum och konsthall
I ena änden av den avlånga Örnparken hittar du Örnsköldsviks museum och konsthall. Här visas olika utställningar, och när vi var här var det fokus på mopeder och konst med fågeltema. Det finns också en riktigt fin avdelning för barn, som inspirerar till lek och nyfikenhet. Dessutom finns ett café, och när vi var här uppmuntrade man besökarna att låna filtar för att sätta sig på gräsmattan. Trevligt!
6. Titta in på Hans Hedbergs museum
Konstnären, skulptören och keramikern Hans Hedberg föddes 1917 i Köpmanholmen, strax söder om Örnsköldsvik. Han studerade hos bland annat Otte Sköld och Isaac Grünewald och bosatte sig senare i Frankrike, där han frotterade sig med konstnärer som Matisse, Picasso och Chagall.
Hedberg är känd för sina svällande och färgstarka frukter, gärna i övernaturlig storlek. Vill du spana in dessa läckra frukter ska du ta dig till Hans Hadberg Museum i Arken, i inre hamnen.
7. Se en hockeymatch i Hägglunds arena
En sak som du inte vill missa att göra i Örnsköldsvik, om du är ett hockeyfan är ett spana in en hockeymatch Hägglunds Arena, som är MODO Hockeys hemmaarena. I arenan arrangeras dessutom konserter och andra evenemang.
8. Promenera i Herrgårdsparken
Herrgårdsparken ligger vid kusten, strax söder om Örnsköldsvik. Parken har fått sitt namn efter den vackra herrgård som uppfördes under sågindustrins era på 1860-talet, vid Kärleksudden i Köpmanholmen. Idag är detta en natur- och konstpark, i en vacker miljö.
Parken ingår som en del i ”High Coast Art Valley”, som är ett konststråk i Höga kusten, och bjuder både på vacker natur och läckra konstverk. Dessutom hittar du ”Barnens värld” här, där du kan spana efter troll och andra mystiska väsen.
9. Insup utsikten från Varvsberget
Varvsberget reser sig högt över Örnsköldsvik, och härifrån har man en svårslagen utsikt över staden, hamnområdet och vattnet. Här uppe kan man också fascineras över de hoppbackar som används av modiga backhoppare. Det går utmärkt att ta sig hela vägen upp med bil. På sommaren finns också möjlighet att ta Paradisliften upp till toppen och åka downhill nedför.
10. Beundra Själevads kyrka
Själevads kyrka, som ligger i Själevad strax utanför Örnsköldsviks stadskärna, har flera gånger utsetts till Sveriges vackraste kyrka. Den vita åttkantiga kyrkan invigdes 1880 och är uppförd i delvis nyklassicistisk stil, med kolonnprydda gavlar. Kyrkan påminner nästan lite om ett grekiskt tempel, och har dessutom ett vackert läge med utsikt över Moälvens dalgång.
11. Upplev Skuleskogens nationalpark
Skuleskogens nationalpark, som ligger strax söder om Örnsköldsvik, erbjuder många möjligheter till vandring i vacker och dramatisk natur, där man också kan lära sig om hur landhöjningen format landskapet. Nationalparken kan nås via tre entréer (Väst, Syd och Nord) och via dessa hittar man en rad olika populära vandringsleder.
12. Ta dig upp på toppen av Skuleberget
En halvtimme söder om Örnsköldsvik med bil hittar du Skuleberget, som är ett populärt utflyktsmål. Man kan vandra upp till toppen, och under högsäsong finns också möjlighet att ta sig upp med lift. Väl uppe på toppen kan man njuta av en fantastisk utsikt, och ibland håller även toppstugans våffelcafé öppet.
13. Fascineras av Slåttdalsskrevan
Slåttdalsskrevan är en cirka 200 meter lång, 30 meter djup och sju meter bred skreva som klyver Slåttdalsberget i två delar. Tidigare gick en vandringsled rakt igenom skrevan men nu får man, av säkerhetsskäl, vandra fram till skrevan och därefter runt den. Vyerna från toppen är magiska!
14. Vandra Höga kusten-leden
Höga kusten-leden är förmodligen den mest kända vandringsleden i Höga kusten, och den är också en av Sveriges tolv utvalda Signaturleder. Leden sträcker sig genom hela världsarvet, från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr. Den totala längden är 128 kilometer, uppdelat på 13 etapper.
15. Gör en utflykt till Ulvön eller Trysunda
Det finns en lång rad fina öar längs kusten, och på somrarna kan man göra olika båtturer här. Du kan till exempel ta dig till Ulvön / Ulvöarna och till Trysunda med M/F Ulvön eller M/S Kusttrafik.
Mer att göra i Örnsköldsvik för dig som gillar kultur och historia
Det finns förstås ännu mer att se och göra i Örnsköldsvik utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag för dig som gillar kultur och historia.
- Brynge kulturområde bjuder på svensk industrihistoria, med såg- och kraftverksmiljö. (Brynge 139, Sidensjö)
- High Coast Art Valley är ett kulturstråk med konstverk, från Ulvöarna upp längs Nätraälvens dalgång.
- Strutsfarmen Gerdal driver en strutsfarm och en restaurang med struts på menyn. (Kasta 241, Överhörnäs)
Mer att göra i Örnsköldsvik för dig som gillar natur
Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ännu fler förslag här, på saker att göra i Örnsköldsvik med omnejd.
- Golf kan du spela på Veckefjärdens GC eller Örnsköldsviks Golfklubb Puttom.
- Gula leden är en 6 kilometer lång stadsnära vandringsled.
- Kajak eller SUP-bräda kan hyras vid Övik Marina eller i kayakomaten vid Strandkajen/Hägglunds arena.
- Naturkompaniet är en 2000 kvm stora friluftsbutik med outlet och märkesprodukter med rabatter. (Brogatan 141, Själevad)
- Skyttis är ett idrotts- och friluftsområde i centrala Örnsköldsvik, med vandringsleder, MTB-leder och skidspår.
- Åsbacken bjuder på stadsnära alpin skidåkning med fyra nedfarter, släplift, skidskola och skiduthyrning.
Mer att göra i Örnsköldsvik med barn
Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ännu fler tips på saker att göra i Örnsköldsvik här.
- Akviator Park är en äventyrspark med höghöjdsbana. (Genesmon, Domsjö)
- BaaZinga lekland är ett lekland i Arnäs Köpcenter. (Tegelbruksvägen 22, Arnäsvall)
- Citylekparken är en välbesökt lekplats mellan Stora Torget och Örnsköldsviks museum & konsthall.
- Källarbackens Saga är en sagostig med en uppbyggd sagomiljö. (Sidensjö)
- Paradiset bad är ett upplevelsebad i centrala stan. (Lasarettsgatan 15)
Var kan man bo i Örnsköldsvik, eller stå med husbilen?
I Örnsköldsvik finns många olika hotell och andra boendealternativ, såsom exempelvis Elite Plaza Hotel, First Hotel Statt och Scandic Örnsköldsvik. Om du, liksom vi, reser med ett campingfordon finns det också ett gäng olika alternativ i och runt Örnsköldsvik. Vi har stått på Ställplats Örnsköldsvik, som har ett bra läge nära stan, och på Skuleberget havscamping. Nedan ser du dessa och ytterligare några alternativ.
- Gullviks havsbad och camping, Gullvik 140, Domsjö
- Köpmanholmen ställplats, Köpmanholmen båtklubb
- Salusands havsbad & camping, Salusand 105, Husum
- Skuleberget havscamping, Veåsand 212, Docksta
- Ställplats Örnsköldsvik, Varvskajen 1
Mer att se och göra i närheten av Örnsköldsvik
Med utgångspunkt i Örnsköldsvik kan du fortsätta söderut och upptäcka ännu mer av Höga kusten, såsom Mannaminne i Nordingrå, den charmiga staden Härnösand och den intressanta Hemsö fästning. Om du åker inåt landet kan du se de fascinerande hällristningarna vid Nämforsen och om du åker norrut kan du ta dig till den spännande universitetsstaden Umeå. Nedan hittar du ännu fler tips till Ångermanland.
Att besöka Nämforsens hällristningar – en fascinerande plats
Att besöka Nämforsens hällristningar i Ångermanland är en fascinerande upplevelse, dels för att naturen vid…
Att besöka Skuleberget och Skuleberget Havscamping
En sak man inte vill missa i Höga kusten är att besöka Skuleberget. Vi berättar…
Att göra i Höga Kusten – 30 härliga upplevelser
Vad kan man göra i Höga kusten? Detta natursköna område i Ångermanland är inte bara…
Predikstolen på Getsvedjeberget – Höga kustens bästa fotospot?
Predikstolen på Getsvedjeberget – kan det vara Höga kustens bästa fotospot? Vi hade sett bilder…
Att besöka Hemsö fästning – spännande besöksmål i Höga kusten
Att besöka Hemsö fästning, i Höga kusten, är mycket intressant. Här ges guidade turer, då…
Att vandra till Slåttdalsskrevan i Höga kusten
Hur är det att vandra till Slåttdalsskrevan i Höga kusten? Vi vandrade nyligen till denna…
Att göra i Härnösand – 15 tips till en pärla i Höga kusten
Vad kan man göra i Härnösand? Denna fina lilla stad, som ligger i Höga kusten,…
Norrfällsvikens camping i Höga kusten – med fiskeläge och naturreservat
Norrfällsvikens Camping, Stugby & Marina är en camping i Höga kusten som bjuder på en…
Att besöka Mannaminne i Nordingrå – ett annorlunda friluftsmuseum
Om du vill se något annorlunda ska du besöka Mannaminne i Nordingrå, i Höga kusten….
Gullviks havsbad i Höga kusten – en fin camping
Nu har vi lämnat Umeå och tagit oss till Höga kusten och Gullviks havsbad och…
Snibbens Camping i Höga kusten – rofyllt med utsikt
Snibbens Camping i Höga kusten ligger på en udde med fantastiskt utsikt. Hit kommer man…
Högakustenbron vid Höga Kusten
Igår åkte vi över Högakustenbron. Högakustenbron är en hängbro över Ångermanälven, som är riktigt imponerande….
Fler tips på saker att göra i Örnsköldsvik?
Har du besökt Örnsköldsvik? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Örnsköldsvik? Berätta gärna!
Fakta om Örnsköldsvik
- Landskap: Ångermanland
- Län: Västernorrlands län
- Folkmängd: Drygt 55 000 (2023)
- Namnet: Staden har fått sitt namn efter landshövdingen Per Abraham Örnsköld (1762-1769) och är därmed en av få svenska städer som har namn efter en privatperson. Namnet förkortas ofta till Ö-vik.
- Läs mer: Du hittar mer information på Höga kustens webbplats.
Örnsköldsviks historia
- Bronsåldern: Man har hittat mellan 7000 och 8000 gravrösen från denna tid.
- 0-talet: En gård anlades i Gene, vilken är den nordligaste kända från denna tid.
- 1700-talet: Kustbygden började blomstra tack vare att hamnarna blev viktiga under sågverksepoken.
- 1842: Örnsköldsviks köping kom till, efter ett beslut av Kunglig Majestät.
- 1894: Köpingen blev stad.
Ingrid Åsander säger:
Tack för ett fantastiskt reportage från Örnsköldsvik och Världsarvet Högakusten, så fint beskrivet och ni har baske mig fått med allt…
24 september 2023 — 12:10
Ditte säger:
Visst är Ö-vik en härlig stad. Har varit här och i trakterna runt på många ”rese jobbresor” och tycker att ni fått med det mesta.
Vi bor alltid på Elite PLaza hotell som har ett perfekt läge och erbjuder bra rum och god service.
En tur ut till fyren Högbonden rekommenderas och att bo över på vandrarhemmet.Från Barsta och Bönhamn avgår båtarna. Och båda är också trevliga gamla fiskelägen.
Fyren Skags udde och fiskeläget Skeppsmalen, med sitt surströmmingsmuseum är också ett fint besök.
Gillar en whisky är High Coast Destillery trevligt. Där finns också möjlighet att parkera husbilar. (Fanns??)
Yttrelännäs gamla kyrka från 1200 talet https://www.svenskakyrkan.se/kramfors/ytterlannas-gamla-kyrka är också ett trevligt stopp-
Kan också tipsa om att på vägen upp eller ner göra en paus för lunch i det gamla industriområdet Svartvik strax söder om Sundsvall.
Höga kusten är för mig en favorit och det blir en tur dit nu i em, en kryssning med Viking Cinderella.
24 september 2023 — 12:16
Åke säger:
Ulvön för mig är mitt paradis. Jag har varit där många gånger med egen båt och har uppdatering stort sett varje dag utav museiintendenten. Ett fint reportage om ö-vik men igår slog vi laget stan på hockeytävlingen som kallades slaget om Västernorrland 🙂 Min syster bor centralt där uppe och det rår hon jun inte för brukar jag tillägga 😉 Systersonen bor i Idbyn. Själv är jag Alnöbo.
24 september 2023 — 14:30
Hanna säger:
Det finns som sagt mycket mer att se kring Örnsköldsvik. Vi har en fyr att besöka vid skeppsmaln med möjlighet att äta gott i Skagshamn. Där kan man vandra i vacker natur. Med cykel eller bil kan du ta dig efter kusten och se Longroudden, Ultrå eller besöka vacksa stubbsand med sin långa sandstrand. Vi har en vacker skärgård om man gillar båtlivet och har möjlighet till det. Vi har även golf vid veckefjärden och god mat att äta även där. Vill man spela golf men i mindre skala har vi fått en fin o fräsch minigolf att spela på närheten av museet. Dessutom finns många loppisar runt om under sommaren som man kan besöka under regniga dagar.
16 juli 2024 — 19:21