Meny Stäng

Att göra i Karlskrona – 13 tips till örlogsstaden

Annons

Vad kan man se och göra i Karlskrona? Karlskrona är en skärgårdsidyll som ligger på en ö, och omges av öar. Detta är verkligen är härlig stad för alla som gillar att vara vid kusten. Örlogsstaden Karlskrona är dessutom upptagen på Unescos världsarvslista, på grund av sin militära historia.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Karlskrona

Karlskrona bjuder på skärgårdsliv, militärhistoria och vacker natur. Vi besökte staden på sommaren, och detta är ju verkligen en helt perfekt sommarstad!

Göra i Karlskrona

Karlskrona ligger mitt i Blekinges skärgård, cirka 9 mil sydväst om Kalmar.

Vad kan man göra i Karlskrona?

Vad kan man då se och göra i Karlskrona? Allt möjligt faktiskt! Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Besök marinmuseet

Marinmuseum i Karlskrona är ett museum som berättar om den svenska marinens historia, från år 1522 till idag. Museet ligger vackert på ön Stumholmen och bjuder på en modern och spännande museiupplevelse.

Här finns en ubåtshall med 110 år av ubåtshistoria, en vraktunnel från vilken man kan se ett riktigt skeppsvrak samt ”slup- och barkasskjulet” med marinens småbåtar. Dessutom ligger en rad museifartyg utanför museet, där man är välkommen att kliva ombord.

Marinmuseum i Karlskrona

2. Promenera runt på Stumholmen

Marinmuseum i Karlskrona ligger på ön Stumholmen. Museet är utan tvekan den viktigaste sevärdheten här, men det är också trevligt att promenera runt på ön, som är en del av världsarvet Örlogsstaden Karlskrona. I trehundra år var Stumholmen bas för militären och stängd för obehöriga. Idag kan man promenera runt bland militärhistoriska minnen, bostäder och stränder och självklart Karlskrona övre lighthouse.

Karlskrona på 1600-talet – från Sueciaverket

3. Spana in Trefaldighetskyrkan och Fredrikskyrkan

På Stortorget i Karlskrona ligger två vackra och imponerande kyrkor. Både Trefaldighetskyrkan och Fredrikskyrkan brukar räknas till den klassiska, romerska barockens främsta monument i Sverige, och båda är en del i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona. Båda är dessutom ritade av Nicodemus Tessin den yngre. Trefaldighetskyrkan stod klar 1709.

Fredrikskyrkan stod klar något senare och invigdes år 1744. Vi upplevde båda kyrkorna som väldigt vackra, och nästan aningen exotiska i sin arkitektur.

4. Frossa i glass på Glassiären

Strax intill de båda kyrkorna, också på Stortorget, hittar du glassbaren Glassiären. Flera personer tipsade oss om detta ställe när vi skulle besöka Karlskrona, och vi kunde förstås inte motstå frestelsen. Det stämmer att glassarna på Glassiären är enormt stora, och de är också väldigt goda. Dessutom hittade vi en hel del spännande smaker här. Missa inte! Och kom ihåg att planera in en mycket lätt lunch just den dagen …!

5. Skänk en slant till Rosenbom, utanför Amiralitetskyrkan

Amiralitetskyrkan i Karlskrona heter Ulrica Pia efter drottning Ulrika Eleonora den äldre. Utanför kyrkan, som är en av Sveriges största träkyrkor, står figuren ”Rosenbom”, och om man lyfter på hatten kan man skänka en slant. Rosenbom har stått här åtminstone sedan 1700-talet, även om figuren ersatts med en kopia. Originalet finns dock till beskådande inne i kyrkan.

WIFI.se

Inte långt från Amiralitetskyrkan, i Amiralitetsparken, står Amiralitetsklockstapeln. Klockan uppfördes 1699 och syftade till att effektivisera arbetet på varvet, genom att ange tiden för arbetare som inte hade en egen klocka. Från år 1909 började den användas för kyrkoringning, för Amiralitetskyrkan.

6. Upplev Karlskronas centrala öar: Björkholmen, Ekholmen, Saltö, Dragsö, Långö

En sak du inte vill missa att göra i Karlskrona är att besöka alla centrala öar. Du kan promenera eller cykla från Björkholmen och vidare ut på Ekholmen, Saltö och Dragsö. Långö är en annan av de centrala öarna. Vi cyklade runt här, och det var verkligen charmigt!

Göra i Karlskrona
Göra i Karlskrona

7. Se idyllen Brändaholm – Sveriges kanske vackraste koloniområde

Kanske är Brändaholm den allra mest fotograferade platsen i Karlskrona. Detta kolonistuguområde är fantastiskt idylliskt med sina röda små stugor, som ligger huller om buller bland klippor och grönska. Här kan du knäppa din perfekta Instagrambild!

Göra i Karlskrona - Brändaholm

8. Campa på Dragsö

Dragsö Camping och Stugby ligger på ön Dragsö i Karlskrona. Vi cyklade hit och upptäckte en fantastiskt fin semestermiljö, med en härlig badstrand.

Göra i Karlskrona - Dragsö camping

På Dragsö hittar du också Trollskogen. Förutom att den här skogen känns trolsk med alla sina böjda träd, så bor det också väldigt många troll här. Vi fotade några av dem …

På en udde på Dragsö finns dessutom ett ”kärleksträd” där man kan försegla sin kärlek, om man är rädd att den annars ska smita iväg.

Göra i Karlskrona

9. Gör en cykelutflykt till Aspö

Aspö ligger strax utanför Karlskrona och är en av alla öar i Blekinge skärgård. Hit kan man ta sig med bilfärja från Karlskrona och om man vill kan man ta med sig cyklarna. På vägen passerar man fästningstornet Godnatt.

Den största sevärdheten på ön är Drottningskärs kastell, som visar upp ett välbevarat försvarsverk från 1600-talet. Här hittar man också Lotstornet Aspö, som idag är ett charmigt hotell och en restaurang.

Göra i Karlskrona - Aspö

10. Lär om militärhistoria vid Gamla Örlogsvarvet på Lindholmen

Det Gamla Örlogsvarvet på Lindholmen utgör en del av världsarvet Karlskrona, som är med på Unescos världsarvslista. Här har över 400 fartyg byggts och sjösatts under åren. Här är några platser att upptäcka på ön:

  • Wasaskjulet restes 1763 och gav möjlighet att bygga krigsfartyg med upp till 70 kanoner. Här arbetade varvsarbetarna vid ett löpande band, långt innan den här tekniken blev känd genom Henry Ford.
  • Repslagarbanan är Sveriges längsta träbyggnad, och mäter hela 300 meter. Här tillverkades olika typer av tågvirke för seglande örlogsfartyg, och produktionen pågick fram till början av 1960-talet.
  • Polhemsdockan är en torrdocka som byggdes 1717-1724, som den första i sitt slag i Sverige. Dockan har fått sitt namn efter uppfinnaren Christoffer Polhem, som låg bakom konstruktionen.

Ett besök på det Gamla Örlogsvarvet var en av de saker vi ville göra i Karlskrona, men varvsområdet är militärt och kan endast besökas med guide. När vi besökte Karlskrona gavs ännu inga guidade visningar på grund av pandemin, så du får hålla till godo med ett foto från en annan militär byggnad, nämligen Bastion Aurora.

Göra i Karlskrona
Bastion Aurora ligger inte på Lindsö, utan på Trossö

11. Strosa i Wämöparken

Wämöparken i Karlskrona är en friluftspark och ett populärt utflyktsmål. Ibland kallas parken för “Blekinges Skansen” och så kan den förstås beskrivas, om än mindre. Här finns historiska stugor och torp, djur, vandringsled och kaffestuga. Ett mysigt besöksmål!

Göra i Karlskrona - Wämöparken

12. Besök Lyckå slottsruin

Blekinges äldre historia präglas av kamp mellan danska och svenska herremän, och fram till freden i Roskilde 1658 tillhörde Blekinge huvudsakligen Danmark. År 1545 fick länsherren i Lyckå en kunglig befallning om att uppföra ett ”fast hus”. Borgare och bönder fick uppdrag att bidra, men trots detta stod slottet klart först på 1560-talet.

År 1564, under det nordiska sjuårskriget, belägrades Lyckå slott av svenska trupper. Borgen plundrades och sattes i brand, men byggdes snart upp av danskarna igen. När Lyckå år 1600 förlorade sina stadsrättigheter till förmån för Kristianopel flyttade länsherren dit, och slottet raserade.

13. Upplev Sturkö, Tjurkö och Kungsholms fort

Sturkö och Tjurkö är två öar som kan nås med bil från fastlandet. Här kan du uppleva riktigt härlig skärgårdsmiljö.

Göra i Karlskrona

Från Tjurkö ser man över till Kungsholms fort, som ibland kan besökas genom guidade turer. På Tjurkö finns också ett industriminne i form av ett stenhuggeri. Tjurkö var under sent 1800-tal centrum för storskalig stenbrytning i Blekinge. Under den här tiden fanns många små privata stenbrott, men på Tjurkö startade man tidigt industriell verksamhet.

Göra i Karlskrona

Mer att göra i Karlskrona för dig som gillar mat, kultur och historia

Vill du ha ännu fler tips på saker att göra i Karlskrona? Här hittar du några fler förslag för dig som gillar kultur och historia.

  • Albinsson & Sjöbergs Bilmuseum visar upp bilar från förr och nu.
  • Askunga Dovvilt är en gårdsbutik strax utanför Karlskrona, där du bland annat hittar viltkött.
  • Befästningstornet Godnatt är ett så kallat kärntorn från åren 1857-63, som man kan passera under olika båtfärder.
  • Blekinge museum erbjuder historiska upplevelser och olika utställningar. Här finns också en vacker barockträdgård.
  • Karlskrona porslinsmuseum visar porslin från tillverkningen 1918-1968.
Göra i Karlskrona - Blekinge museum

Mer att göra i Karlskrona för dig som gillar natur

Föredrar du naturupplevelser? Här är några fler tips på saker att göra i Karlskrona för dig.

  • ARK56 är ett nätverk av leder i biosfärområde Blekinge Arkipelag. Lederna kan följas på cykel, till fots, i kajak eller med båt och möts vid 13 nav där man hittar service och kan byta färdsätt.
  • Blekingeleden är 27 mil lång, uppdelad på olika etapper.
  • Båtturer finns det många olika att välja mellan. Det finns till exempel skärgårdsbåtar, färjor och turer med ångbåt. Man kan till exempel göra turer med M/F Ljungskär från Fisktorget.
  • Naturreservat finns det gott om i Karlskrona och Blekinge. Leta till exempel upp ”Blekinge Utflyktsguide” på en turistbyrå så hittar du massor av tips.
  • Utklippan är Sveriges sydöstligaste ögrupp och ett populärt besöksmål för människor som reser med båt.
Göra i Karlskrona

Mer att göra i Karlskrona med barn

Reser du med barn? Här följer några ideer om vad man kan göra i Karlskrona med barn.

  • Barnens gård ligger öster om Karlskrona och erbjuder lekland och vattenland.
  • Boda borg är ett slags äventyrshus med olika utmaningar.
  • Busfabriken Karlskrona erbjuder lekland.
  • Sola och bada kan man göra på många ställen. Det finns till exempel sandstrand på Stumholmen och Dragsö.
Göra i Karlskrona

Var kan man bo, campa eller stå med husbilen?

Det finns förstås många olika boendealternativ i Karlskrona. Du kan till exempel ta in på Dragsö camping eller bo mysigt i Lotstornet på Aspö. Om du reser med husbil kan du ställa dig på ställplatsen ”Karlskrona stadsmarina”.

Här finns ett stort antal platser, varav många med el, och det är promenadavstånd till stan. Det finns också service i form av toaletter, duschar, soptömning och latrintömning. När vi var här var priset 220 kr/dygn och man kunde betala via app eller i automat.

Att göra i Karlskrona – mer att se i närheten

I närheten av Karlskrona kan du besöka charmiga och historiska Kristianopel, Nordens första renässansstad. Det är också fint att upptäcka vackra Ronneby brunnspark, dit människor en gång i tiden kom för att dricka brunn eller göra hälsobad, och som idag är ett kulturreservat. Vi har också hört att det ska vara intressant att besöka Eriksberg safaripark. Dessutom kan du ta färja från Karlskrona till Gdansk i Polen.

Alla våra bästa tips om Blekinge. Klicka på bilden!

Mer att se och göra i Karlskrona?

Har du besökt Karlskrona? Hur var din upplevelse? Har du ännu fler tips på vad man kan se och göra i Karlskrona?

Fakta om Karlskrona

  • Kommun: Karlskrona kommun
  • Län: Blekinge län
  • Landskap: Blekinge
  • Distrikt: Karlskrona stadsdistrikt, Augerums distrikt, Lösens distrikt
  • Folkmängd: Drygt 66 000 (2021)
  • Namnet: Staden är uppkallad efter sin grundare Karl XI.
  • Läs mer: Du hittar mer information på stadens Visit-webbplats.

Karlskrona historia

  • 1600-talet: Ön Trossö, som Karlskrona kom att byggas på, ägdes av bonden Vittus Andersson. På fastlandet fanns en äldre stad, Lyckå, och ett par mil bort hade danskarna börjat bygga på staden Kristianopel.
  • 1658: Blekinge blev svenskt.
  • 1679: Bonden Vittus Andersson tvingades sälja sina egendomar till svenska kronan, som började planera att lägga stora delar av rikets flotta på Trossö.
  • 168o: Karlskrona erhöll stadsprivilegier. Människor flyttade hit från Ronneby, som förlorat sina stadsprivilegier, och från Kristianopel, som förstördes av svenskarna.
  • 1682: Broar byggdes, som förenade stadskärnan med fastlandet.
  • Slutet av 1600-talet: Den första stadsplanen visade en ren fästning, men snart gavs även plats för stadsbebyggelse. Karlskrona blev snart rikets tredje största stad, efter Riga och Stockholm.

1700- till 1800-talet

  • 1701-17011: Staden drabbades av pesten och runt 7000 människor dog.
  • 1741 och 1789: Nya farsoter drabbade staden och sammanlagt dog runt 12 000 människor.
  • 1790: Större delen av staden brann ner, men byggdes snart upp igen.
  • 1887 och 1909: Staden drabbades av större eldsvådor.
  • Slutet av 1800-talet: Karlskrona fick flera järnvägsförbindelser.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev