Meny Stäng

Marinmuseum i Karlskrona – marinhistoria, ubåtar, fartyg

Annons

Marinmuseum i Karlskrona är ett museum som berättar om den svenska marinens historia, från år 1522 till idag. Museet ligger vackert på ön Stumholmen och bjuder på en modern och spännande museiupplevelse.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Marinmuseum i Karlskrona

Det nuvarande museet invigdes 1997 av kung Carl XVI Gustaf. Innan dess låg museet i den gamla skeppsgossekasernen vid Örlogshamnen, och tidigare i historien hette det Varvsmuseet. Idag är det ett modernt och interaktivt museum med snygga utställningar.

Marinmuseum i Karlskrona

Marinmuseum i Karlskrona ligger på ön Stumholmen i Karlskrona. Om du utgår från turistbyrån vid Stortorget följer du Kyrkogatan nerför backen. Därefter passerar du Drottninggatan och går över Stumholmsbron.

Att besöka Marinmuseum i Karlskrona

Marinmuseum i Karlskrona ligger i en modern och stilren byggnad vid havet. Intill museet finns några museifartyg samt en byggnad med mindre båtar. När vi besökte museet var tyvärr några av upplevelserna, av begripliga skäl, stänga på grund av pandemin. Trots detta fick vi en fin och intressant museiupplevelse.

Marinmuseum i Karlskrona

Ubåtar i ubåtshallen

I ubåtshallen kan man ta del av 110 år av ubåtshistoria. Här kan man både se den högteknologiska ubåten HMS Neptun och svenska flottans allra första ubåt – Hajen från 1904. Mycket intressant! I vanliga fall får man också gå ombord på HMS Neptun.

Nu, under pandemitider var det inte möjligt att gå ombord. Vi förstår mycket väl att det är olämpligt att trängas i en ubåt i pandemitider, men nog blev vi sugna på att komma tillbaka för att se ubåten invändigt!

Vraktunneln på Marinmuseum i Karlskrona

Under icke-pandemitider kan man också gå ner i ”vraktunneln”. Denna undervattenstunnel går från museets första plan ner till botten av Östersjön. Från tunnelns fönster kan man se ett riktigt skeppsvrak. Tyvärr var denna tunnel stängd just, men det verkar riktigt spännande att kliva ner här vid annat tillfälle!

Dykare - Marinmuseum i Karlskrona
Vraktunneln på marinmuseum i Karlskrona

Livet ombord

Hur kan livet ombord ha varit förr egentligen? I en av museets utställningar får man veta att sjömanskosten förr var tung, enformig och vitaminfattig. Vad sägs till exempel om följande ”spisordning” för åtta man på ett örloggskepp 1882:

 • Frukost: 240 gram smör och 33 cl brännvin
 • Middag: 5,2 liter surkål, 33 cl havregryn och 1,7 kil0 fläsk
 • Afton: 3 kilo korngryn, 260 gram smör och 33 cl brännvin
Marinmuseum i Karlskrona

Ytspänning – kalla kriget

Det finns också en utställning som handlar om det storpolitiska spelet under kalla kriget. Spännande och intressant!

Marinmuseum i Karlskrona
marinmuseum i Karlskrona

Slup- och barkasskjulet

Strax intill museet ligger slup- och barkasskjulet, en speciell byggnad från 1700-talet, där man kan kolla in marinens slupar, barkar och andra småbåtar.

Marinmuseum i Karlskrona

Här kan man bland annat kolla in kungsslupen, som byggdes 1844 för kungliga besök i Karlskrona. Bland passagerarna kan nämnas den tyske kejsaren Vilhelm II (1859-1941). Slupen användes också vid Carl XIV:s eriksgata i Blekinge 1988.

Marinmuseum i Karlskrona
Marinmuseum i Karlskrona

Fartygen utanför Marinmuseum i Karlskrona

Vid kajen utanför Marinmuseum i Karlskrona ligger en rad museifartyg som man kan beundra och, vissa tider, kliva ombord på. Här ligger fullriggaren Jarramas, minsveparen Bremön, robotbåten Västervik och under sommaren även motortorpedbåten T38.

När vi klev ombord på fullriggaren Jarramas påmindes vi om hur det är att segla ett stort fartyg med många segel, vilket vi var med om ombord på segelfartyget Gratia. Det var en rolig och intressant upplevelse, men också utmanande. Ojoj, vad många tampar det var att hålla reda på!

Sammanfattningsvis kan vi säga att det var väldigt trevligt och intressant att besöka Marinmuseum i Karlskrona – ett snyggt, modernt och spännande museum. Ännu bättre blir det förstås när pandemin tillåter ombordstigning på ubåt och besök i vraktunnel.

Var kan man stanna med husbilen?

Det finn en bra ställplats vid Karlskrona stadsmarina, och härifrån är gångavstånd till museet. På ställplatsen finns den mesta service man behöver i form av el (begränsat antal platser), servicehus, vattenpåfyllning och latrintömning.

Se mer i närheten

Örlogsstaden Karlskrona upptogs 1998 på Unescos världsarvslista, och det finns mycket att se runt om i Karlskrona. Du kan också uppleva alla fina öar i Blekinge skärgård, som till exempel Aspö. Det är också fint att besöka charmiga och historiska Kristianopel eller vackra Ronneby brunnspark.

Alla våra bästa tips om Blekinge. Klicka på bilden!

Har du besökt Marinmuseum i Karlskrona?

Hur var din upplevelse? Vilka är dina bästa tips till området?

fakta om Marinmuseum i karlskrona

 • Kommun: Karlskrona
 • Län: Blekinge län
 • Landskap: Blekinge
 • Etablerat: 28 juni 1997 (Museet har anor från 1752 då Modellkammaren i Karlskrona grundades av kung Adolf Fredrik.)  
 • Systermuseer: Marinmuseum i Karlskrona ingår i myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer tillsammans med Vasamuseet och Sjöhistoriska museet i Stockholm samt Järnvägsmuseet i Gävle.
 • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Museets öppettider varierar. Se museets webbplats för aktuell information.
 • Priser: Det är kostnadsfritt att besöka museet.
 • Butik: Museibutik finns med heminredning, accessoarer, leksaker samt nautisk, militärhistorisk och skönlitterär litteratur. 
 • Matservering: Restaurangen Skeppsgossen serverar lunch och fika.

Tillgänglighet

 • Inomhusmiljö: Museet har stora friytor och hissar mellan våningsplanen. Två rullstolar som klarar maxbredden 60 cm finns till utlåning (kan ej förbokas). Restaurangen på bottenplan är fullt tillgänglig för personer med rörelsenedsättning. I museets hörsal finns hörslinga.
 • Begränsningar: Ubåten Neptun har begränsad framkomlighet, med en maxbredd på 60 cm. Fartygen Bremön, Västervik och Jarramas har begränsad framkomlighet på flera ställen och det är inte möjligt att gå ombord med barnvagn, rullstol eller andra hjälpmedel. Slup- och barkasskjulet har golv som lutar.
 • Toaletter: Tillgänglighetsanpassade toaletter finns på entréplan.
 • Ledarhund: Ledarhundar är tillåtna, men inga andra hundar.
 • Parkering: Parkeringsplatser för personer med parkeringstillstånd för rörelsenedsättning finns utanför museet. 
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev