Meny Stäng

Husqvarna museum – och mer att göra i Huskvarna

Annons

Husqvarna museum i Huskvarna berättar historien om ett företag som startade med gevärstillverkning på 1600-talet och idag är världsledande inom bland annat skogs- och trädgårdsprodukter. I närheten kan du passa på att besöka charmiga Smedbyn eller se utsikten från Huskvarnaberget.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Husqvarna museum

Husqvarna museum är intressant att besöka. Vi visste båda att Husqvarna var ett stort företag, men vi blev ändå fascinerade av den otroliga bredden av produkter som tillverkats här under åren.

Helena vid Husqvarna museum

Husqvarna museum ligger i Huskvarna, strax intill Vättern, cirka 8 kilometer nordost om Jönköping.

Husqvarna museum – från gevär till symaskiner och motorcyklar

Traditionen att smida vapen i Huskvarna kan härledas ända tillbaka till 1300-talet och borgen Rumlaborgs tillkomst. År 1620 grundades Jönköpings Gevärsfaktori av kung Gustaf II Adolf, som ett av fem i landet, och vapentillverkningen kom igång på allvar. År 1689 anlade faktoriet ett bruk i Huskvarna.

Husqvarna museum

Till en början gick det bra, men efter ett tag gick vapenförsäljningen ner och 1872 började man producera symaskiner. Denna produktion gick till en början också trögt, men när man 1877 tillsatte direktören Willhelm Tham startade en ny epok. Man började nu producera många nya produkter, såsom kaminer, spisar, cyklar, motorcyklar och allehanda hushållsmaskiner.

På slutet av 1970-talet köptes Husqvarna upp av Electrolux och verksamheten renodlades till skogs- och trädgårdsprodukter. År 2006 knoppade Electrolux av Husqvarna och företaget är idag världens största tillverkare av sånt som robotgräsklippare, trädgårdstraktorer och motorsågar. Dessutom används varumärket av ytterligare tre bolag som tillverkar symaskiner, vitvaror och motorcyklar.

Museet visar upp ett stort urval av produkter från alla tidsepoker och det är intressant, och ibland lite nostalgiskt, att kika runt.

Husqvarna museum

Mer att se och göra i Huskvarna

När vi kollat klart på Husqvarna museum passade vi på att se oss om i orten. Huskvarna är inte så stort, men ligger vackert vid Vättern och har flera intressanta platser att bjuda på.

Smedbyn

Smedbyn är ett område med små röda stugor, som från början byggdes på 1700-talet för smeder vid Husqvarnafabriken, som hade sina verkstäder här.

Smedbyn i Huskvarna

Idag används husen av hantverkare och konstnärer. Här brukar anordnas sånt som hantverksmarknad, konstrundor och gammaldags jul. Just nu var det relativt öde och stängt, men ändå fina kvarter att promenera runt i.

Smedbyn i Huskvarna
Smedbyn i Huskvarna

Pustaleden

Pustaleden är en 1,8 kilometer lång historisk vandring som går längs med flera kulturhistoriskt värdefulla byggnader i Huskvarna.

Pustaleden i Huskvarna

Längs med leden sitter skyltar som berättar om områdets historia. Förutom att man passerar Husqvarna AB går man bland annat förbi hotell Slottsvillan, Ebbes kraftstation, Örjansgården och vacker skog med gamla bokar och ekar.

Huskvarna på slutet av 1600-talet och forsen i mitten – Suecia verket

Utsikten

Om man vill se Huskvarna från ovan kan man köra till utsikten på Huskvarnaberget. Härifrån har man en fantastisk vy över staden och över Vättern.

Utsikten Huskvarna
Utsikten Huskvarna

Jätten Vist

När man skriver om Huskvarna måste man förstås nämna skulpturen av Jätten Vist, som skapats av Calle Örnemark och som man ser när man kör förbi på E4:an.

Jätten Vist i Huskvarna

Enligt legenden skapade jätten ön Visingsö när hans fru varit på fest i Västergötland och skulle kliva tillbaka till Småland. Jätten Vist kastade då en stor tuva ut i sjön så att frun fick något att kliva på. Tuvan blev till ön Visingsö, och platsen där tuvan slets loss blev sjön Landssjön.

Jätten Vist i Huskvarna

Mer att se och göra i närheten av Husqvarna museum

Strax intill Huskvarna ligger Jönköping, där du bland annat kan besöka det intressanta Tändsticksmuseet. Det är också fint att besöka charmiga Gränna, där du hittar Grenna museum som berättar om Andréexpeditionen. Härifrån kan du också ta färja över till fina och mysiga Visingsö.

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Har du besökt Husqvarna museum eller Huskvarna?

Har du besökt Husqvarna museum och Huskvarna? Har du kanske fler tips på fina platser att uppleva i närheten?

Fakta om Husqvarna museum

  • Adress: Hakarpsvägen 1, Huskvarna
  • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Service och praktisk info

  • Öppettider: Museet håller öppet året om, vanligen mån-fre 10-15 och lör-sön 12-16. Observera att öppettiderna kan avvika och under våren 2021 håller man stängt söndagar. Se museets webbplats för aktuell information.
  • Priser: Vuxen 90 kronor, student eller pensionär 70 kronor, barn 12-18 år 40 kronor och barn under 12 år fri entré (2021).
  • Parkering: Parkering finns utanför museets entré, på andra sidan vägen.
  • Tillgänglighet: Tillgängliga toaletter finns på varje våningsplan. Museets utrymmen är tillgängliga med rullstol. Rymlig hiss finns mellan våningarna.

Fakta om Huskvarna

  • Kommun: Jönköpings kommun
  • Län: Jönköpings län
  • Landskap: Småland
  • Folkmängd: Knappt 24 000 (2017)
  • Namnet: Stadens namn kommer från den kvarn som stod bredvid Husån och som kallades ”Huskvarnen”. Ordet ”hus” är i sin tur den medeltida benämningen på en befäst anläggning.

Huskvarnas historia

  • 1689: Delar av Jönköpings gevärsfaktori flyttade till fallen i Huskvarnaån. Redan innan fanns här några kvarnar och ett krutbruk.
  • Slutet av 1700-talet: Krutbruket lades ner och vapenfabriken tog helt över strömmarna vid Huskvarnaån.
  • 1867: Det privatägda faktoriet blev aktiebolag och fick namnet Husqvarna.
  • 1870-talet: En hamn anlades.
  • 1894: Huskvarna anslöts med den smalspåriga järnvägen mellan Jönköping och Vireda. Senare fick även stadsbanelinjen Nässjö-Falköping en hållplats, Huskvarna södra.
  • 1911: Huskvarna stad bildades, och hade då en befolkning på närmare 6000 personer.
  • 1930: Av stadens drygt 8000 invånare var mer än 2000 anställda vid Husqvarna. Den enda andra större industrin i staden var AB Husqvarna borstfabrik.
  • 1971: Huskvarna, som växt ihop med Jönköping, upphörde att vara egen kommun och kom att ingå i det störra Jönköping.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev