Meny Stäng

Blåsa glas – prova på i Kosta Glascenter

Annons

Vill du prova att blåsa glas? I Kosta Glascenter kan man själv få skapa sin egen kreation i glas, under handledning. Vi provade att blåsa varsin produkt (en skål och en vas) och berättar om våra erfarenheter. Väldigt intressant och roligt!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att blåsa glas

Att blåsa glas är ett historiskt hantverk som har runt 2000 år på nacken, med rötter runt Syrien. I Sverige är hantverket framför allt känt i Glasriket i Småland, där det började bli populärt på 1700-talet.

Fortfarande idag blåser man glas i Glasriket, så som man gjort under flera århundraden, och det finns gott om små hyttor där man skapar konstglas. Det är fascinerande att resa omkring och kika in i hyttorna, och om du vill få en känsla för hantverket kan du också prova själv.

Blåsa glas i Orranäs glasbruk
Glasblåsning i Orranäs glasbruk, i Glasriket

Blåsa glas – prova på själv i Kosta glascenter

Att själv prova att blåsa glas ger en annan känsla för hantverket. Vi har sett glasblåsning många gånger, dels i Tjeckien men nu också i Sverige. Ändå fick vi flera aha-upplevelser när vi provade själva.

Vi testade att blåsa glas vid Kosta Glascenter. Här kan man boka in en provning , och man får då blåsa sitt eget glas under handledning. Tillsammans med Lars, som tidigare arbetat som lärare för blivande glasblåsare, känner man sig trygg samtidigt som det förstås är spännande!

Vi fick först välja en produkt – man kan välja bland ett mindre antal olika skålar, vaser och glas – och därefter färg och eventuellt mönster. Sedan var det bara att köra igång, en i taget. Man börjar med att hämta glasmassa, som ska formas.

Blåsa glas i Kosta Glascenter

Processen varierar sedan mellan att snurra glasmassan, forma den, blåsa för att göra den större, bygga på den med nytt glas, värma på nytt samt att doppa i färgpulver.

Blåsa glas i Kosta Glascenter

Man förstår att processen är svår, och det gäller att ha känsla för det levande materialet. Med handledning lyckas man ändå skapa en produkt vid första försöket, och det känns riktigt roligt!

Blåsa glas i Kosta Glascenter
Blåsa glas i Kosta Glascenter

Låta glaset svalna – och ta med sina egna produkter hem

När produkten är klar måste den svalna långsamt för att inte spricka eller explodera, vilket görs under en speciell process. Vi hann snabbt visa upp våra produkter för kameran innan de skulle in bakom en lucka, med värme som successivt blir lägre.

Glasblåsning
Glasblåsning

Eftersom vi gick på ”hyttsillen” samma kväll kunde vi hämta våra produkter på kvällen. Annars kan man få hämta dem nästa dag. Visst blev de ganska fina ändå? Den svarta skålen är Peters produktion och den rosa vasen är Helenas.

Glasblåsning

Video från att blåsa glas

Fler aktiviteter i Glasriket för dig som gillar glas, konst och hantverk

Om du gillar glas, konst och hantverk finns det en hel del andra aktiviteter i Glasriket i Småland. Här är några förslag:

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Har du provat att blåsa glas någon gång? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

fakta om att blåsa glas på Kosta Glascenter

  • Plats: Kosta Glascenter i Kosta, Småland
  • Bokning: Prova på-glasblåsning kan bokas för små sällskap. Oftast är det bäst att boka i förväg!
  • Ålder för deltagande: Både unga och gamla kan delta. Barn är välkomna och det finns ingen exakt åldersgräns. Om de är alldeles för små kan det vara svårt.
  • Specialprogram: Större grupper kan höra av sig för att boka olika specialprogram, där prova på-glasblåsning, visning av tillverkning och berättelser om glaset kan kombineras.
  • Priser: Du hittar exakta och aktuella priser på Kosta glascenters webbplats. Prisexempel: Med hjälp av handledare blåsa och forma en skål eller vas = 450 kr per person.
  • Hämta ditt blåsta glas: Efter tillverkningen måste glasen kylas cirka tre timmar och ibland över natten. Produkterna kan hämtas nästa dag, vid senare tillfälle eller skickas.
  • Läs mer: Du hittar mer information och kan boka på Kosta Glascenters webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev