Meny Stäng

Utvandrarbygden i Småland – i Vilhelm Mobergs fotspår

Annons

Utvandrarbygden i Småland är det område som massor av svenskar lämnade för att utvandra till USA från mitten av 1800-talet och fram till 1920-talet. Här växte också författaren Vilhelm Moberg upp, och här kan man hitta de platser som inspirerat till romanen, eposet och filmen Utvandrarna.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vilhelm Moberg – soldatsonen som blev författare

Vilhelm Moberg föddes den 20 augusti 1898 i Moshultamåla, i Algutsboda församling i Småland. Han växte upp som ett av sju syskon i ett enkelt soldattorp, som son till Karl Gottfrid Moberg och hans hustru Ida Charlotta.

Under barndomen arbetade Moberg i lantbruket och med att bära ved på Modala glasbruk. Fyra månader om året fick han chans att gå i skolan, och där utvecklade han ett starkt och brinnande intresse för att läsa och skriva.

Utvandrarbygden - i Vilhelm Mobergs fotspår
Karta över ”Mobergland” – Utvandrarbygden i Småland

Utvandrarbygden i Småland

Mobergs allra mest kända verk är Utvandrarserien från 1949-1959, som beskriver 16 människors utvandring från södra Småland till Minnesota i USA på mitten av 1800-talet. Sammanlagt utvandrade runt 1,3 miljoner svenskar, och däribland en stor del av Mobergs egen släkt.

Idag kan man resa runt i Utvandrarbygden och upptäcka de platser där Moberg växte upp, där många av utvandrarna bodde innan de lämnade Sverige och där Utvandrarserien utspelar sig. Just nu, när det snart är premiär för en ny utvandrarfilm med Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed i huvudrollerna, känns platserna mer aktuella än någonsin.

Utvandrarbygden - i Vilhelm Mobergs fotspår

Åtta platser att besöka i Utvandrarbygden

Det finns många intressanta platser att besöka i Utvandrarbygden. Vi har valt ut åtta platser och vägar som är starkt relaterade till Vilhelm Moberg, utvandringstiden eller boken Utvandrarna. Vi besökte de flesta av dessa platser under november månad när vi gjorde vår husbilsresa i Glasriket. Vissa platser funkar utmärkt att besöka när som helst på året, och andra har mer att erbjuda om man kommer hit på sommarhalvåret.

Utvandrarbygden - i Vilhelm Mobergs fotspår

1. Utvandrarnas väg

Utvandrarnas väg är en väg som ska ta turister förbi viktiga platser i Utvandrarbygden. Denna väg kan vara en utgångspunkt för resan, men det är lite oklart hur uppdaterad och väl skyltad den är, så vår rekommendation är att själv hålla koll på platser man vill se och besöka.

Utvandrarbygden - i Vilhelm Mobergs fotspår

2. Utvandrarleden

Om du gillar att vandra eller cykla är ett förslag att följa Utvandrarleden. Detta är en tio mil lång vandrings- och cykelled som tar dig igenom Vilhems Mobergs hembygd och passerar många kända platser från Utvandrarna.

Utvandrarbygden och utvandrarna - i Vilhelm Mobergs fotspår

3. Klasatorpet

Klasatorpet är det torp som är känt som ”Korpamoen”, det vill säga Karl-Oskars och Kristinas hem i Utvandrarfilmen. Torpet ligger i Långasjö, sydväst om Emmaboda. Utställningar och material från filminspelningen finns kvar, och torpet ger en bild av hur en småländsk torparfamilj levde för hundra år sedan.

4. Duvemåla

Vem känner inte till Kristina från Duvemåla, efter den kända musikalen? Orten Duvemåla ligger strax norr om Emmaboda, och här föddes Vilhelm Mobergs mormor 1833. Både platsen och mormodern inspirerade till romanens Kristina, som många av oss känner till från bokens, musikalens eller filmens värld.

I Duvemåla kan man under sommarhalvåret avnjuta en fika på caféet i Rundqvistargården. Här bodde en gång i tiden fyra syskon, som förblev ogifta och levde hela livet mycket sparsamt och strävsamt. Först efter deras död uppenbarades deras rikedom som, eftersom de inte hade några arvingar, gick vidare till Allmänna arvsfonden.

5. Mobergsstenen

Mobergsstenen restes 1970 på den plats i Moshultamåla i Utvandrarbygden där Vilhelm Moberg föddes 1898. Författaren bodde här, i ett enkelt soldattorp, de första nio åren av sitt liv. Efteråt har han beskrivit denna period som den lyckligaste i hans liv.

Mobergsstenen
Husbilen Freedom

6. Moshultamåla gamla skola

Vilhelm Mobergs barndomsskola i Påvelsmåla byggdes på 1870-talet och låg mitt inne i skogen. Här gick Moberg i skola mellan 1906 och 1912, men bara fyra månader om året. Den unga lärarinnan Maja Johansson förstod hur viktigt det var att låna ut böcker till Vilhelm, och här lades kanske grunden till hans författarskap. I huset ska det finns minnen från Mobergs tidiga liv, men det var stängt när vi var här i november.

Utvandrarbygden och utvandrarna - i Vilhelm Mobergs fotspår

Strax intill ligger för övrigt Moshults vandrarhem, som ser väldigt fint och charmigt ut.

Moshults vandrarhem

7. Åkerby vägskäl

Åkerby vägskäl är utvandrarnas startplats i Vilhem Mobergs utvandrarepos. Här samlades gruppen av utvandrare för att gemensamt resa mot Karlshamn och den väntande Amerikabåten.

Utvandrarbygden och utvandrarna - i Vilhelm Mobergs fotspår

1974 reste Hembygdsföreningen ett utvandrarmonument vid vägskälet.

Utvandrarbygden och utvandrarna - i Vilhelm Mobergs fotspår

Här vid Åkerby vägskäl började för många resan mot landet i Väster. För drömmen om frihet och bärgning lämnade de hembygden. Vilhelm Moberg levandegjorde dem i sitt epos om utvandrarna.

Utvandrarbygden - i Vilhelm Mobergs fotspår

8. Utvandrarnas hus i Växjö

Sist men inte minst måste vi nämna Utvandrarnas hus i Växjö. När vi var här i somras höll museet tyvärr stängt för ombyggnad, men nu har man öppnat igen och visar den nya utställningen ”Det nya landet – drömmen om Amerika”. Vår bloggkollega Från Stad till Strand har nyligen varit här, läs gärna hennes reportage.

Detta är en plats där man kan lära sig mer om vår svenska utvandrarhistoria. Samtidigt kan man förstås inte låta bli att tänka på människor i andra delar av världen, som idag tvingas att göra det svenskar gjorde förr, att fly sitt land.

Var kan man stanna med husbilen?

Om du reser med husbil i Glasriket och Mobergland upptäcker du att det finns gott om ställplatser och campingar. Vi kan bland annat tipsa om Broakulla ställplats & camping, ifall du är i närheten av Mobergsstenen. Det här är en enkel plats på gräs, men på grund av det fantastiska bemötandet kommer vi gärna tillbaka hit, och rekommenderar varmt ett besök.

Det finns el samt toalett och dusch (med omtänksamma små meddelanden från ägarna). Vatten kan man fylla i den lilla Macken i Broakulla. Stina, som driver macken och campingen tillsammans med sin man, mötte oss med sprudlande glädje och satte sig genast i bilen för att tända upp den lite mörka platsen med marshaller. I hennes mack kan man också köpa räkmackor och annat gott.

Mer att se och göra i närheten av Utvandrarbygden

Det finns förstås mycket mer att se och göra i närheten av Utvandrarbygden. I Glasriket kan du se glaskonst, besöka utställningar eller kanske prova att blåsa glas själv. Vi kan också rekommendera besök vid Lessebo handpappersbruk, James Bond Museum samt Granhults kyrka.

Alla våra bästa tips om semester i småland

Har du besökt Utvandrarbygden? Gillar du den här typen av historia?

Fakta om Utvandrarbygden i Småland

  • Landskap: Småland
  • Känt för: Utvandringen från Sverige på 1800-talet och början av 1900-talet, samt Vilhelm Mobergs utvandrarepos.
  • Hitta hit: Utvandrarbygden upptäcks bäst med bil, husbil, motorcykel eller kanske cykel. Utgår till exempel från Växjö eller Emmaboda.

Utvandrarna och utvandrarbygden i Kulturen

  • Roman: Bok från 1949 av Vilhelm Moberg. Utvandrarna är den första delen i Utvandrarserien, som också innehåller InvandrarnaNybyggarna och Sista brevet till Sverige.
  • Film från 1971: Utvandrarna är en svensk dramafilm från 1971, i regi av Jan Troell. I rollerna bland annat Max von Sydow och Liv Ullman.
  • Musikal: Kristina från Duvemåla är en svensk musikal från 1995 med musik av Benny Andersson. I originaluppsättningen spelades huvudrollerna av Helen Sjöholm och Anders Ekborg.
  • Från från 2021: Regissör till denna film, som har premiär på juldagen, är Erik Poppe. Huvudrollerna spelas av Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård. Liv Ullman har rollen som Kristina.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev