Meny Stäng

Att sova gott – 12 idéer för bättre sömn

Att sova gott är viktigt. En god natts sömn gör att man har energi hela dagen, medan en jobbig natt kan innebära den totala motsatsen. Vi sover ofta bra (särskilt i husbilen!) men ibland sover vi uruselt, och det har fått oss att fundera över hur man kan förbättra sömnen. Här är några idéer och tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att sova gott

Visst är det viktigt att sova gott? Vi sover ofta som bäst i vår husbil, medan det kan vara mer upp-och-ner hemma i husbåten. Om det beror på sängen, temperaturen i rummet eller den allmänna stressnivån är vi inte helt säkra över. Vi har kollat upp vad forskningen säger om att sova gott, och lagt till några egna reflektioner. Här är 12 idéer och tips.

1. Välj en bra säng, bekväma kuddar och ett skönt täcke

En bra säng, som är lagom mjuk eller hård för just dig, är förstås en utmärkt utgångspunkt för att sova gott. Du kan till exempel kolla in olika sängar på Nordiska Rum, som har ett stort utbud av kontinentalsängar. Det kan också underlätta med bekväma kuddar och ett skönt täckte, som gärna får värma utan att göra dig svettig.

Att sova gott

2. Bli regelbunden som en klocka

Ett vanligt tips om man har problem med sömnen är att bli regelbunden som en klocka. Genom att gå och lägga sig och stiga upp samma tid varje dag ställer man in sin biologiska sömnklocka.

3. Var försiktig med att sova på dagtid

Ibland kan vi tycka att det är väldigt skönt att sova på dagen, i varje fall en kort stund. Om man har svårt att sova på natten kan det dock vara bra att var försiktig med de där tupplurerna – om man tar dem bör de vara korta.

4. Utsätt dig för dagsljus

Växlingen mellan ljus och mörker påverkar vår dygnsrytm. Därför kan det vara bra att uppleva ljuset på dagen – och släcka lampan på natten. I mörka Norden är det ju inte ljust så länge på vinterhalvåret, så då gäller det att komma ut den lilla stund solen är uppe.

5. Släck lampan på kvällen

Precis som vi behöver ljus på dagen kan vi behöva mörker på natten. Se till att lampor är släckta och att gardiner är fördragna, om det finns belysning utanför.

Katt i mörker

6. Ställ in rätt temperatur i rummet

Många anser att man sover bäst om det är lite svalt i rummet. I vårt fall är det olika – Helena gillar när det är svalt medan Peter vill att det ska vara varmt. Hitta en temperatur som är lagom för dig.

7. Motionera mera

När man motionerar blir man trött i kroppen, och dessutom förbrukar man stresshormon så att det blir lättare att slappna av. Genom att motionera på dagen kan det vara lättare att sova på natten. Det kan dock vara klokt att undvika att motionera de sista timmarna innan sänggående – då kan det vara svårt att hinna komma ner i varv.

8. Ät lagom mycket innan du ska sova

Känner du igen att det kan vara svårt att sova när man är hungrig? Men det kan ju också vara svårt att komma till ro när man är proppmätt. Lagom mätt kan alltså vara bäst!

9. Var försiktig med kaffe och alkohol

Både kaffe och alkohol kan störa sömnen. Man är förstås olika känslig, men det handlar inte bara om insomningen, utan också om hur djupt man sover.

10. Varva ner innan sänggående

Många menar att man ska koppla ner innan man går och lägger sig. Hur man gör det kan förstås vara olika. För en del kanske det är mer avslappnande att läsa en stund, istället för att gå direkt från arbetet vid datorn. För andra kanske det passar att läsa en tidning eller lyssna på lugn musik.

11. Se till att sängen är en plats för sömn

Gå och lägg dig när du är trött. Om du ligger vaken och inte kan sova – gå upp och gör något annat en stund. Läs en bok eller lyssna på musik, och gå och lägg dig igen när du känner dig trött.

tt sova gott

12. Ta hand om din snarkning

Om man snarkar kan det störa nattsömnen, både för en själv och för den man eventuellt delar säng med. Att snarka ibland är helt normalt, inte minst om man är förkyld, extra trött eller alkoholpåverkad. Man kan prova att sova på sidan eller på magen. Om problemen fortsätter, eller om man får andningsuppehåll, kan det vara bra att kontakta läkare.

Vilka är dina bästa tips för att sova gott?

Hur sover du? Har du fler tips för att sova gott, och vakna utvilad på morgonen?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev