Meny Stäng

Ödevata gårdshotell och ställplats – hållbart i Småland

Annons

Ödevata gårdshotell i Småland är ett mysigt, enkelt och naturnära hotell, där du också är välkommen med husbil. Det som fascinerade oss mest på detta ställe var ägarnas engagemang för hållbarhet och för att rädda världen. Läs detta och låt dig inspireras!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ödevata gårdshotell

Ödevata gårdshotell i Småland är ett mysigt hotell – och en ställplats – för alla som gillar natur, fiske, bastubad och hållbarhet.

Ödevata gårdshotell i Småland - fokus på hållbarhet

Ödevata gårdshotell ligger cirka en mil öster om Emmaboda i Glasriket, i Småland.

Hotell och stugor

Om du vill bo på Ödevata gårdshotell kan du bo i huvudbyggnaden, eller i någon av de många stugorna. Oavsett vad du väljer får du lantlig charm, och oavsett är det självhushåll som gäller. Ägarna, Malin och Magnus, välkomnar dig till ett avslappnat semesterlugn.

Ödevata gårdshotell i Småland - fokus på hållbarhet

Rummen i hotellet är fint inredda, med lantlig känsla samtidigt som det är bekvämt och mysigt.

Det finns ingen matservering på hotellet, men däremot finns flera gemensamhetskök där man kan laga sina egna måltider. Killen på väggen? ”Han lever fortfarande”, berättar Malin. Här är bilder inte bara en bild – här berättar de en historia.

Ödevata gårdshotell i Småland - fokus på hållbarhet

Ställplats för husbilar vid Ödevata gårdshotell

Man kan också komma till Ödevata gård med husbil. Det finns fem ställplatser på hårt underlag, och ytterligare sex på gräs. El finns, samt tillgång till dusch och toalett. Tömning av latrin finns däremot inte.

Vi anlände en novemberkväll, och det var kolsvart ute. Det var först morgonen efter som vi upptäckte att vi stod fint vid en sjö! Denna natt stod vi ensamma på platsen, men om du kommer under mellan- eller högsäsong kan det vara smart att boka din plats i förväg.

Ställplats vid Ödevata gårdshotell

Fiskecamp, bad, natur och bastu

Ödevata gårdshotell använder ibland sin slogan ”Bo mellan sjöarna”, och sjön ligger verkligen precis intill. Många kommer hit för att fiska. På gården säljs fiskekort och som övernattande gäst kan man även hyra båt för fisketuren.

Ödevata gårdshotell och ställplats i Småland

Andra besöker Ödevata gårdshotell bara för att slappna av i en naturskön miljö, kanske tillsammans med bastu och bad.

Ödevata gårdshotell och ställplats i Småland

Enligt Malin upptäcker många av gästerna det sköna i att ”göra ingenting”. Om man ändå vill aktivera sig kan man till exempel hyra kanot eller kajak. Det finns också gott om vandringsleder i området.

Ödevata gårdshotell och ställplats i Småland

Växthus med akvaponisk odling

En av de första sakerna vi såg vid Ödevata gårdshotell – när vi anlände i novembermörkret – var det vackert upplysta växthuset. Nästa dag visade Malin oss runt, och berättade mer.

Akvaponisk odling

I växthuset vid Ödevata gårdshotell driver man en akvaponisk odling. Hade du inte hört talas om en sådan förut? Don’t worry, det hade inte vi heller, men vi blev fascinerade av det vi fick lära oss.

Akvaponik är ett hållbart matproduktionssystem som kombinerar konventionellt vattenbruk (odling av fisk, skaldjur eller alger) med hydroponik (odling av växter i vatten) i en symbiotisk miljö.

Odlingen innebär att Malin och Magnus kan odla både fisk och grönt (bland annat bananer och tomater) utan att behöva byta ut vattnet. Fascinerande och smart!

Malin berättade engagerat om odlingen och de många fördelarna, och förklarade bland annat hur vattnet renas med hjälp av biokol. Biokol visade sig för övrigt vara Malins och Magnus favoritämne nummer ett, och kanske deras allra viktigaste bidrag till projektet att rädda världen.

Akvaponisk odling

Biokol – för att rädda världen

Malin och Magnus brinner för att rädda världen, och en huvudingrediens för att lyckas med detta är biokol. Biokol har nämligen en fantastisk potential för ett klimatsmart och hållbart samhälle. Denna relativt enkla produkt kan användas bland annat som vattenrenare, jordförbättrare och koldioxidsänka.

Ödevata gårdshotell och ställplats - hållbarhet med biokol

På Ödevata gårdshotell används biokol som strö och fodertillskott till hönsen, som filtersystem i akvaponikodlingen och för att binda näring i komposthinkarna.

Malin och Magnus brinner också för att lära andra hur man producerar och använder biokol, bland annat genom studiebesök och samarbeten. Rädda världen är ju ingenting man gör på egen hand – det måste göras tillsammans.

Ödevata gårdshotell och ställplats - hållbarhet med biokol

Så hur gör man biokol då? Det vi fick lära oss är att det är en relativt enkel process, och Magnus har byggt flera olika modeller för att visa hur människor kan tillverka biokol på egen hand. Du ser två av modellerna på bilderna ovanför, och om du vill veta mer får du helt enkelt ta in på Ödevata gårdshotell vid tillfälle.

På bilden nedanför ser du en liten apparat där även den som inte själv vill producera biokol kan välja att köpa en hink eller två för åtta kronor per liter. Budskapet från Malin och Magnus har gått fram – alla människor kan bidra i det lilla, till det stora rädda världen-projektet.

Ödevata gårdshotell och ställplats - hållbarhet med biokol

Mer att se och göra i närheten av Ödevata gårshotell

Ödevata gårdshotell ligger mitt i Glasriket, och det finns en hel del att se och upptäcka i det här området vill vi lova. Det är inte långt till Emmaboda, där du kan besöka Emmaboda konst och det charmiga caféet Fenix. Om du vill se vackert konstglas är det heller inte långt till Mickejohans konstglas.

Vi kan också rekommendera ett besök på James Bond Museum, Lessebo handpappersbruk, The Glass Factory i Boda och förstås Kosta med glasblåsning, galleri, hyttsill, julmarknad och allt möjligt annat. För dig som gillar natur kan vi tipsa om älg- och viltsafari och zipline, samt upplevelse med packraft vid Vidinge gård.

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Har du besökt Ödevata gård? Gillar du den här typen av hållbara och naturnära boenden? Och hur tänker du, finns det en chans att rädda världen om vi människor hjälps åt?

Fakta om Ödevata gårdshotell

 • Adress: Ödevata 104, 361 92 Emmaboda
 • Län: Kalmar län
 • Landskap: Småland
 • Läs mer: Du hittar mer information på gårdshotellets webbplats.

Service och praktisk info

 • Boende i gårdshotellet: 12 rum i lantlig stil. Husdjur är tillåtna. Kök för självhushåll finns.
 • Boende i stuga: Stugor i olika storlekar, belägna vid sjö. Husdjur är tillåtna och det finns tillgång till bastu och badtunna.
 • Ställplats för husbilar: Ställplatser finns för sammanlagt 11 husbilar. El och toaletter finns, ej latrintrömnin. Pris: 200 kr utan el och 250 kr med el (2021).

Aktiviteter

 • Fiske: Gården säljer fiskekort och hyr ut båtar i fem av insjöarna, till övernattande gäster.
 • Bastu: Bastuflotten rymmer 1-6 personer.
 • Paddling: Kanot eller kajak kan hyras.
 • Vandring: Flera olika leder finns för vandring, bland annat Ödevatas vildmarksled, Torsjöleden, Bielkeleden, Örsjö vandringsled och Utvandrarleden.
 • Konferens: Olika konferenspaket erbjuds. Se gårdshotellets webbplats.
 • Studiebesök: Studiebesök kan arrangeras, med fokus på akvaponik, biokol och landsbygdsutveckling.
 • Gruppresor och läger: Gruppresor och läger kan anordnas för barn, ungdomar, familjer, företag och föreningar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev