Meny Stäng

Kosta Art Gallery – spännande konst i Glasriket

Kosta Art Gallery är en konsthall i det småländska Glasriket, som visar upp glaskonst av olika kända formgivare. Man behöver inte ha ett specifikt intresse för glas eller konst för att uppskatta detta. Vi blev helt fascinerade!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kosta Art Gallery

Kosta Art Gallery ligger i en konsthall som ritades av Bruno Mathsson i början av 1950-talet. Kosta Boda har en lång tradition av att producera konstglas, och här visas kontinuerligt utställningar av aktuella konstnärer.

Kosta Art Gallery ligger i Kosta i Lessebo kommun, Kronobergs län i Småland. Från Växjö kör man cirka fem mil österut för att komma hit.

Utställning: Glaskonst av Lena Bergström

När vi besökte Kosta Art Gallery visades en utställning med Lena Bergström, en av Sveriges mest prisbelönta och produktiva formgivare. Vi hade turen att få träffa Lena för en liten pratstund. Vilket energigivande möte!

Lena, som inte bara formger glas utan också textilier och smycken, är en kvinna som sjuder av entusiasm. Hon berättade hur hon använder den norrländska naturen – framför allt björk – som inspiration för sina glaskreationer.

Lena Bergström

Utställningen med Lenas konstglas visas till och med den 6 mars 2022. Här kan man till exempel se hennes vilda och ostyriga ”anemoner”.

Kosta Art Gallery
Kosta Art Gallery

En annan form som återkommer i Lenas skapande är ”planeter”, som alla är unika och skiftar i färg och form.

Kosta Art Gallery

På nästa bild kan du se serien ”Havanna” som fått sitt namn eftersom formen påminner om cigarrer. På skylten intill kan man läsa att ”skurkarna i Kalle Anka brukade röka sådana patronformade cigarrer som exploderade”.

Kosta Art Gallery

Fler glaskonstnärer på Kosta Art Gallery

Förutom den tillfälliga utställningen med Lena Bergström visades glaskonst av flera andra formgivare. Vi fastnade bland annat för konsten av Bertil Vallien, som på galleriet beskrivs som Sveriges mest berömda glaskonstnär. Bertil skapar verk med en drömsk känsla, och är bland annat känd för sina långa och nästan magiska glasbåtar.

Kosta Art Gallery
Kosta Art Gallery

Vi fastnade också för verken av formgivaren Kjell Engman, som av galleriet beskrivs som en glaskonstnär med gränslös fantasi och berättarglädje. Du kan se några av de läckra skapelserna nedanför, och några andra i inläggets översta bild.

Kosta Art Gallery

Mer konst på Kosta Art Hotel

Om du vill se mer konst så kika gärna in på Kosta Art Hotel, som ligger på kort gångavstånd från Kosta Art Gallery. Hela hotellet är fyllt av glaskonst – entrén, restaurangen och den omtalade Glasbaren. I entrén kan du bland annat se en av Bertil Valliens stora glasbåtar.

WIFI.se
Bertil Vallien glasbåt

Det spelar ingen roll vart man vänder sig – överallt dyker nya verk och skapelser upp.

Art Hotel

Allra coolast är miljön kanske i Glasbaren, med den djupblå baren och alla vackra glasstalaktiter. Baren är för övrigt formgiven av Kjell Engman, vars konst vi också såg på Kosta Art Gallery.

Glasbaren

Vill du se hur man skapar glaskonsten?

Är du nyfiken på att se hur det går till när glaskonsten skapas? Mitt emot Kosta Art Gallery ligger Kosta Hytta, och här visas glasblåsning upp för turister samtidigt som en guide berättar om processen och de olika stegen. Riktigt intressant och väldigt pedagogiskt framfört!

Glashytta
Glashytta

Sugen på att handla glaskonst eller glas?

Det går naturligtvis bra att handla glaskonst när man besöker Kosta. Om du vill handla dricksglas finns det också ett enormt utbud, i Kosta outlet.

Glas outlet

Mer att se och göra i närheten av Kosta Art Gallery

Det finns mycket mer att se och göra i Kosta och i övriga Glasriket. Vi kan bland annat rekommendera delikatessbutiken Kosta Delikatess, leksaks- och samlarbutiken Margarethas dockskåp, julmarknaden i Kosta, hyttsill samt att själv prova att blåsa glas vid Kosta Glascenter.

Om du gillar natur och äventyr kan vi också tipsa om Kosta safaripark, Sweden Zipline samt naturupplevelser vid Vidinge gård. Dessutom är det intressant att besöka James Bond-museet, Lessebro handpappersbruk och förstås alla mindre charmiga glasbruk i området.

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Har du besökt Kosta Art Gallery? Vad tyckte du? Gillar du konstupplevelser?

Fakta om Kosta Art Gallery

  • Adress: Stora vägen 96 i Kosta, Småland
  • Öppettider: Vanligtvis måndag-fredag 10:00-17:00 samt lördag-söndag 10:00-16:00 (2021). För avvikande öppettider, helgdagar etc, se galleriets webbplats.
  • Läs mer: Du hittar mer info på galleriets webbplats

Prenumerera på vårt nyhetsbrev