Meny Stäng

IKEA Museum i Älmhult – fascinerande om ett varuhus

IKEA Museum berättar historien om det enorma möbelvaruhus som grundades 1943, som en postorderfirma, av den då blott 17-årige Ingvar Kamprad i Småland. Historien är fascinerande, så naturligtvis ville vi kika in i museet!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

IKEA Museum

IKEA Museum ligger just där det första IKEA varuhuset öppnade 1958, nämligen i Älmhult i Småland. Namnet IKEA står för Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. Elmataryd är en äldre stavning för gården Älmtaryd där Ingvar växte upp. Gården i sin tur låg i socknen Agunnaryd, nära Ljungby.

IKEA Museum

IKEA Museum ligger i centrala Älmhult i Småland, drygt 6 mil sydväst om Växjö.

Berättelsen om IKEA

Museets huvudutställning, ”Berättelsen om IKEA”, tar en med från starten hemma på gården i Agunnaryd där Ingvar Kamprad växte upp, till det första varuhuset i Älmhult och vidare ut i världen.

Den första delen av utställningen, ”Våra rötter”, berättar om det fattiga bondesamhället i Småland förr i tiden. Här kan man få en liten inblick i världen där Ingvar Kamprad växte upp, och kanske förstå hur kombinationen av strävsamhet, entreprenörsanda och modernism ledde till … IKEA.

IKEA Museum

Nästa del av utställningen, ”IKEA genom tiderna”, berättar en spännande och bitvis rebellisk historia om varuhusets utveckling. En av Ingvar Kamprads viktigaste principer var att göra god design tillgänglig för den breda allmänheten. Detta kunde bli möjligt med hjälp av platta paket, smart distribution, stora upplagor och kreativa produktionslösningar.

IKEA Museum

Här är några nedslag i historien:

 • 1958: Världens första IKEA varuhus öppnas i Älmhult.
 • 1960: IKEA introducerar insexnyckeln.
 • 1970: De skandinaviska produktnamnen erövrar världen.
 • 1980: IKEA varuhusen blir gula och blå.

Självklart finns också en köttbulle utställd på IKEA Museum! Köttbullar är ju IKEAs paradrätt nummer 1, och har serverats på varuhuset ända sedan 1979.

Köttbulle

Den sista delen i utställningen handlar om ”Ingvar Kamprads många sidor”. Här får man veta mer om entreprenörens familj, hans välgörenhetsarbete, tidiga affärer, motgångar och mycket annat.

Ingvar Kamprad

Att göra ett eget IKEA omslag

På IKEA Museum kan man göra ett eget omslag till en IKEA-katalog, och det ville vi förstås! Man kan välja mellan omslaget 2021 och 1973. Visst blir du sugen på att shoppa Songesand sängstomme när du ser oss där i den mysiga sängen?

IKEA Museum - katalog

Fler och tillfälliga utställningar

Utöver huvudutsällningen finns också andra utställningar. Just nu kunde man se en utställning om IKEA katalogen genom tiderna samt en utställning om Hagberg + Hagberg (31 maj 2021 – 9 januari 2022).

WIFI.se
IKEA Museum

Att besöka IKEA Museum

Så, vad tyckte vi då? Det är verkligen fascinerande att följa berättelsen om entreprenören Ingvar Kamprad, och därför är detta också ett intressant museum. Kanske tyckte vi att vissa delar hade kunnat presenteras på ett lite roligare sätt, men att göra ett besök här är oavsett intressant.

IKEA Museum

Mer att se och göra i närheten

Om du är sugen på att se och uppleva mer i närheten av IKEA Museum kan du ta dig till Huseby bruk eller Bilkyrkogården Kyrkö mosse. Du kan också ta dig till Växjö och exempelvis se det vackra Teleborgs slott.

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Har du besökt IKEA Museum i Älmhult? Brukar du handla på IKEA?

Fakta om IKEA Museum

 • Landskap: Småland
 • Län: Kronobergs län
 • Kommun: Älmhult
 • Adress: Ikeagatan 5, Älmhult
 • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Visningar och aktiviteter

 • Guidad visning: På helgerna, på specifika klockslag, ges guidade visningar med kunniga guider.
 • Skapa ditt eget IKEA omslag: Genom att stiga in i studion på IKEA kan man få vara med på omslaget till katalogen 2021 eller katalogen 1973.
 • Utställningar: Förutom huvudutställning visas olika tillfälliga utställningar.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Varje dag 10-18 (2021). Vissa helgdagar kan öppettiderna vara förkortade. Restaurangen håller stängt vissa helgdagar.
 • Priser: Vuxna 60 kronor, 60+ 50 kronor samt barn under 18 år fri entré (2021).
 • Tillgänglighet: Museet är tillgängligt för personer som använder rullstol eller rullator, eller som kör barnvagn. Tillgängliga toaletter finns på flera våningsplan. Hörselslinga finns i utbildningslokalen.
 • Regler: Hundar och andra sällskapsdjur är ej tillåtna, med undantag av ledar- eller servicehund.
 • Boende: IKEA Hotell ligger tvärs över gatan från museet.
 • Matservering: Restaurang KÖKET serverar köttbullar, plantbullar, torsk- och laxbullar med mera.
 • Butik: I museibutiken hittar du presenter, nostalgiska produkter med mera.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev