Meny Stäng

Kalmar läns museum – om regalskeppet Kronan

Annons

Kalmar läns museum bjuder på en väldigt spännande utställning om regalskeppet Kronan, som förliste i Östersjön år 1676. Dessutom finns en del andra intressanta utställningar här – bland annat en om den mystiska massakern vid fornborgen Sandby borg på Öland.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kalmar läns museum

Kalmar läns museum är ett regionalt kulturhistoriskt museum för Kalmar län, med både profilutställningar (fasta utställningar) och tillfälliga utställningar. Detta är ett intressant och trevligt museum både för vuxna och barn!

Kalmar läns museum - Pippi

Museet ligger på Kvarnholmen i centrala Kalmar.

Regalskeppet Kronan – förlisningen berättar om 1600-talet

Utställningen om regalskeppet Kronan tillhör museets profilutställningar, och var den utställning som främst lockade oss till museet. Redan i museets entré möts man av ett antal kanoner som bärgats från fartyget, där det ligger på 27 meters djup.

Sedan upptäckten av Kronan sommaren 1980 har 44 av de cirka 120 kanonerna bärgats, varav den allra tyngsta väger 3360 kilo. Men faktum är att 60 kanoner bärgades redan på 1600-talet, bara några år efter att fartyget sjunkit. Detta var 100 år innan syrets upptäckt och man använde en enkel dykklocka för uppdraget. Imponerande!

Vid middagstid den 1 juni 1676 kantrade, exploderade och sjönk regalskeppet Kronan under ett slag mellan den svenska och den dansk-holländska flottan. Man skulle kunna tro att fartyget sjönk efter eldgivning, men så var det inte. Man skulle bara vända i den hårda vinden.

Kanske hade man minskat för lite på seglen, och det höga fartyget kantrade, och exploderade därefter på grund av den egna krutlasten. Mycket fokus hade lagts på att skeppet skulle vara imponerande vackert. Förmodligen borde man ha lagt lite mer fokus på sjöduglighet.

Av den 850 männen ombord på fartyget överlevde endast ett fyrtiotal.

Kalmar läns museum - Regalskeppet Kronan

Det som däremot överlevt till vår tid är föremålen ombord. Man har bärgat mer än 35 000 föremål från havsbotten, och det är nästan som att 1600-talet har konserverats. Kläder, skor, smycken, pengar, husgeråd – och i vissa fall till och med mat – har bevarats fascinerande väl.

Kalmar läns museum
En jacka från 1600-talet, som bärgats från havets botten!

Sandby borg – massakern som stanande tiden

En annan utställning vi gillade handlar om fornborgen Sandby borg på Öland. Utställningen berättar om den blodiga massaker man tror har skett här en gång i vår forntid. Extra intressant att se utställningen är det om man nyligen har besökt, eller planerar att besöka, fornborgarna på Öland:

Kalmar läns museum
Kalmar läns museum

Jenny Nyström – och fler utställningar på Kalmar läns museum

Vi kikade också på utställningen om Jenny Nyström, den Kalmarfödda konstnären som kanske är allra mest känd för tomtar på julkort och adventskalendrar, samt illustrationer i Viktor Rydbergs berättelse om “Lille Viggs äventyr på julafton”. I den här utställningen får man också se en del andra sidor av hennes konstnärskap.

Andra utställningar på Kalmar läns museum, som vi inte hann med att kika på, inkluderar profilutställningen om träsnidaren Rugstorparn, familjeutställningen Äventyret Superkronan – skeppsbygget! samt På vakt mot supermakt, om Kallt krig och varmt vardagsliv i Kalmar län 1946–1991. Just nu firades också Pippi Långstrump med utställningen Jippi Pippi!, eftersom boken om Pippi fyller 75 år i år.

Kalmar läns museum
Hem med tomtar i utställningen om Jenny Nyström, på Kalmar läns museum

Mer att se i närheten

Det finns mycket att se och uppleva i Kalmar. Först och främst får du förstås inte missa Kalmar slott. Vi kan också tipsa om den fina stadsparken eller att ta en fika på den mysiga Krusenstiernska gården. Naturligtvis är det också trevligt att upptäcka Kvarnholmen, med alla gränder och historiska hus. Dessutom är det nära till fina och härliga Öland!

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Har du besökt Kalmar läns museum? Hur var din upplevelse? Har du kanske fler tips på fina platser att besöka i närheten?

Fakta om Kalmar läns museum

 • Adress: Skeppsbrogatan 51
 • Kommun: Kalmar
 • Län: Kalmar län
 • Landskap: Småland
 • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Visningar och aktiviteter

 • Guidningar för grupper: Grupper kan boka guidningar, i olika uttsällningar.
 • Aktiviteter för barn: Guidningar för barn, skolprogram och barnkalas för olika åldrar.
 • Evenemang: Olika evenemang anordnas såsom stadsvandring. Se evenemangskalendern på museets webbplats.
 • Samlingar: Museet har arkiv, bibliotek, föremålssamling och fotosamling. Mer information finns på museets webbplats.
 • Konferens: På museet kan man anordna konferens och event.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Se museets webbplats för aktuella öppettider.
 • Priser: Vuxen 150 kr, student och pensionär 120 kr samt barn och ungdomar t.o.m. 19 år gratis (2021). Med Kulturarvskortet är priset 75 kr.
 • Butik: Museibutiken säljer presenter och produkter från Kalmar.
 • Matservering: Restaurang & Kafé Ångkvarnen serverar dagens lunch samt andra enklare rätter och smörgåsar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev