Meny Stäng

Kalmar slott – 800 år av krig, fest och maktspel

Annons

Kalmar slott är ett mäktigt byggnadsverk, som känns både historiskt och sagolikt där det reser sig vid vattnet med sina murar och torn. Kanske är det inte så konstigt att slottets webbplats marknadsför det som ”ett riktigt slott”.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kalmar slott

Trots att Kalmar slott har en 800-årig historia på nacken är det välbevarat och fortfarande enastående vackert. Det är mycket intressant att besöka slottet invändigt och att höra om dess historia, men det är också mysigt att njuta av de härliga miljöerna i den omgivande parken.

Kalmar slott

Vi var här en skön sommardag och uppskattade den rofyllda semesterstämningen, både på dagen och kvällen.

Kalmar slott ligger på Slottsholmen vid Slottsfjärden, där det medeltida Kalmars hamn låg.

800 års historia – Kalmarunionen, renässanspalats, Kalmarkriget

Kalmar slotts historia inleddes redan på slutet av 1100-talet då ett så kallat kastal, det vill säga ett försvarstorn, byggdes här. På slutet av 1200-talet lät Magnus Ladulås uppföra en ringmur runt tornet.

Att man behövde en borg på den här platsen var inte så konstigt. Gränsen mot fiendelandet Danmark gick bara några mil söderut. Borgen rustades till Sveriges allra modernaste fästning, och på 1300-talet utvecklades byggnaden ytterligare.

Kanon

År 1397 stod borgen i centrum för en mycket viktig händelse. Det var nämligen här Kalmarunionen bildades, mellan Sverige, Norge och Danmark, med drottning Margareta i spetsen.

Kalmar slott

På 1500-talet, när Gustav Vasa var kung, upphörde Kalmarunionen. Under det här seklet rustades också borgen upp till att bli ett vackert renässanspalats, med runda hörntorn och vackert utsmyckade salar.

Takdekoration

I början av 1600-talet intogs Kalmar slott av en dansk här, men bara några år senare togs slottet tillbaka av svenskarna. Efter freden i Roskilde upphörde slottet att vara gränsskydd mot Danmark, och förlorade därigenom sin roll som försvarsborg.

Praktsäng Kalmar slott
Praktsäng av ek – den enda bevarade möblen av slottets ursprungliga inredning

På 1700-talet användes slottet som fängelse och som kronobränneri, och det förföll successivt. Idag är slottet upprustat och ett mycket populärt besöksmål.

Kalmar slott

Att besöka Kalmar slott

Om du är i Kalmar ska du absolut inte missa att besöka slottet. Under normala omständigheter håller slottet öppet större delen av året, men med varierande öppettider och priser. Under högsäsong, när ”VasaLeken” håller öppet, måste man lösa entréavgift för hela slottet, men under andra tider kan man ströva fritt runt borggården och vallarna.

WIFI.se
Kalmar slott

Från innergården kan man sedan ta sig vidare in i slottet.

Kalmar slott innergård

I vanliga fall arrangeras guidade turer flera gånger per dag, vilket ingår i entrépriset. När vi var här hade man inte ännu startat med de guidade turerna, på grund av pandemin, så vi strövade runt på egen hand. Och detta är verkligen ett fantastiskt slott att strosa runt i. Vilka vackra och pampiga rum!

Kalmar slott
Gyllene salen har fått sitt namn av kasettaket, från 1576
Kalmar slott
Rutsalen fick sin inredning 1585, och användes som drottningens representationsrum
Kalmar slott
Peter testar om tronen känns bekväm …

Kalmar slottskyrka

Inne i Kalmar slott hittar du Kalmar slottskyrka. Kyrkan lät uppföras av Johan III i slutet av 1500-talet, och fick sin fasta inredning under 1600-talet. Karl X Gustav hade planerat att gifta sig här, men när pesten bröt ut fick bröllopet skjutas upp och flyttas till Stockholm. Idag är Kalmar slottskyrka en av Sveriges mest populära vigselkyrkor. Här arrangeras också dop och konserter.

Kalmar slottskyrka

Utställningar på Kalmar slott

Det finns en rad olika utställningar på Kalmar slott. Vissa är permanenta och berättar om slottets historia. Andra är tillfälliga och har olika teman.

800 år på slottet berättar om Kalmar Slotts 800-åriga historia. Här är bra att börja för att få lite koll på vad som hänt under historiens gång.

800 år på slottet

Johan 111: påskmåltid välkomnar, i Grå salen, till ett dukat bord från påsken 1586. Måltiden är en rekonstruktion efter den tyske resenären Samuel Kiechels dagboksanteckningar samt bevarade inköpslistor och menyer från 1500-talet. Här får man bland annat veta att man ibland fyllde pajer med levande fåglar – så att de till gästernas förnöjelse kunde flaxa iväg under måltiden!

Johan III:s påskmåltid

Agdakammaren är ett litet rum som ligger strax intill Gyllene salen. Det kan ha varit här som hertig Eriks favoritfrilla (älskarinna) Agda Persdotter bodde under sin tid på Kalmar Slott. Rummet är inrett så som det kan ha sett ut, med rekonstruktioner av befintliga renässansmöbler.

Sgdakammaren

Kalmar slotts dolda skatter visas i Kuretornets bottenvåning. Här kan man se fynd som gjorts på slottsområdet.

Kalmar slott

Kvinnofängelset är den absolut mest obehagliga utställningen. Inredningen är original från 1800-talets första år, och en bildutställning berättar om alla olika hemska straff som kunde utdelas.

Kvinnofängelset Kalmar slott

Tillfälliga utställningar varierar förstås. När vi var här visades ”Behind the Horizon”, som visar upp fotokonstnären Erik Johanssons förtrollade värld (t.o.m. 7 november 2021). Denna utställning är riktigt läcker, och vi såg den redan när den visades på Fotografiska museet i Stockholm.

Behind the horizon

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns förstås gott om olika hotell och andra boendealternativ i Kalmar. För dig som reser med husbil finns också några alternativ. Vi valde ställplatsen vid Ölandskajen, eftersom den har bra läge och eftersom det finns el och servicehus med toaletter och duschar här. Man betalar i turistbyrån, som ligger strax intill, eller med Swisch. På sommarhalvåret kan man till exempel också stå på Elevatorkajen, men då utan el.

Ölandskajen

Se mer i närheten

Det finns mycket att se och uppleva i Kalmar. Strax utanför Kalmar slott hittar du den fina stadsparken och det är också nära om du vill upptäcka den gamla stadsdelen eller fika på mysiga Krusenstiernska gården. Du vill förstås heller inte missa Kvarnholmen, och vi kan också rekommendera ett besök på det intressanta Kalmar läns museum. Dessutom är det nära till fina och härliga Öland!

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Har du besökt Kalmar slott? Hur var din upplevelse? Har du kanske fler tips på fina platser att besöka i närheten?

Fakta om Kalmar slott

  • Kommun: Kalmar
  • Län: Kalmar län
  • Landskap: Småland
  • Stil: Renässans
  • Material: Sten och tegel
  • Grundad: 1100-talet
  • Ägare: Statens fastighetsverk
  • Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbplats.

Service och praktisk info

  • Öppettider: Under 2021 håller slottet öppet dagligen från 28 juni till 7 november, och därefter är det öppet på helgerna. Se slottets webbplats för aktuella och exakta öppettider.
  • Priser: Vuxen 110-155 kr beroende på säsong, pensionär 95-135 kr, studerande 70-95 kr, barn/ungdom 50-95 kr, barn 3-5 år 0-95 kr (2021).
  • Butik: Slottsbutik finns med presenter, svensk och dansk design med mera.
  • Matservering: Slottsrestaurangen erbjuder bland annat lunch och fika.
  • Regler: Det är inte tillåtet att röka i slottet eller på Slottsholmen. Det är inte tillåtet att ta in barnvagnar inomhus. Hundar får ej vistas inomhus, undantaget ledarhundar.

Visningar och aktiviteter

  • Guidade turer: Guidade turer ges ofta dagligen, och ingår i entrépriset. Turerna har olika teman såsom Kalmar slott på 30 minuter, Kungsköket eller Tornen på Kalmar slott.
  • Utställningar: På slottet visas både permanenta utställningar som berättar om slottets historia, och tillfälliga utställningar med olika teman.
  • Aktiviteter för barn: VasaLeken (lekmiljöer på slottsområdet), Räkna med Vasa (sifferjakt), Bildbingo, Barnens söndag med mera.
  • Evenemang: Borggården Live (olika artister), föreläsningar, musikevenemang med mera enligt kalendarium.
  • Konferens: Konferens kan genomföras på slottet, eventuellt i kombination med historiska upplevelser.

Tillgänglighet

  • Parkering: Parkering för personer med rörelsenedsättning finns i slutet av slottsallén. Avståndet till slottsområdet är cirka 100 meter. 
  • Inomhusmiljö: Alla publika delar på Kalmar Slott är ej tillgängliga för besökare med funktionsnedsättning. Rullstolsburna besökare betalar halv entrébiljett på grund av begränsad framkomlighet. Tillgängligheten på Kalmar slott har i och med projektet ”Värdig entré” utökats med en hiss så att Gröna salen, Slottskyrkan, Borgstugan, Sturesalen och Gyllene salen gjorts tillgängliga. 
  • Toalett: Tillgänglig toalett finns på yttre borggården.
  • Ledsagare/assistent: Ledsagare eller assistent har alltid fri entré till slottet. Ledarhund är välkommen.
  • Hörselslinga: I Gröna salen (konsert- och konferenssal) finns hörslinga.

Historia på Kalmar slott

  • 1180: Runt denna tid uppfördes ett försvarstorn (kastal) på Slottsholmen, som redan var befolkad. Tornet fungerade som skydd motsjörövare och andra fiender.

1200- till 1300-talet

  • Slutet av 1200-talet: Magnus Ladulås lät uppföra en borgbyggnad med ringmur och torn runt den gamla kastalen. Gränsen mot Danmark gick några mil söderut.
  • 1337: Magnus Eriksson lät göra en betydlig om- och tillbyggnad av slottet.
  • 1397: Slottet stod i centrum för bildandet av Kalmarunionen mellan Sverige, Norge och Danmark, som skapades av drottning Margareta.

1500-talet

  • 1523: Med Gustav Vasa som kung upphörde Kalmarunionen.
  • 1500-talet: Under Vasakungarna Gustav I, Erik XIV och Johan III förvandlades den medeltida borgen till ett renässanspalats efter europeiska förebilder.
  • 1535: Under ledning av Henrik von Cöllen fick slottet sina runda hörntorn.
  • 1557-1560: Kalmar slott fungerade som residens åt Erik XIV, under hans tid som hertig av Kalmar och Kronobergs län. Mycket arbete lades på slottets inredningar.
  • 1589-1592: Slottskyrkan kom till.

1600-talet

  • 1611: Kalmar intogs av en dansk här under Kalmarkriget, och Christer Somme kapitulerade. Slottet hamnade i dansk ägo.
  • 1613: Kalmar slott återgick till Sverige.
  • 1658: Efter freden i Roskilde upphörde Kalmar slott att vara gränsskydd mot Danmark, och förlorade därigenom sin roll som försvarsborg.
  • Slutet av 1600-talet: Slottet upphörde att vara kungaborg och en lång period med förfall inleddes.

1700-talet till nutid

  • 1766: Man beslutade att rusta upp det förfallna slottet, men nu var stora delar av byggnaden rutten.
  • 1700-talet: Slottet blev kronobränneri, och delar av slottet användes också som fängelse.
  • 1850-talet: Upprustning av Kalmar slott inleddes.
  • 1852: Fångarna flyttades från slottet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev