Meny Stäng

Nyköpingshus – platsen för Nyköpings gästabud

Annons

Nyköpingshus har en lång och bitvis mycket dramatisk historia. Denna medeltidsborg förvandlades på 1500-talet till ett renässansslott, som på 1600-talet förstördes i en häftig brand. Här skedde det omtalade ”Nyköpings gästabud”, här har många suttit fängslade och idag fungerar platsen som museum.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nyköpingshus

Nyköpingshus står som en mäktig ruin mitt i Nyköping, med det vita Kungstornet synligt på avstånd, och påminner om sekler av svensk historia.

Nyköpingshus

Nyköpingshus ligger vid Nyköpingsån i centrala Nyköping, ungefär 10 mil sydväst om Stockholm.

Nyköpings hus – en medeltida försvarsborg

Nyköpingshus uppfördes på 1100-talet som en medeltida försvarsborg, troligtvis under ledning av Birger Jarl. Mycket av det man kan se idag härstammar från denna tid.

Nyköpingshus

Nyköpings gästabud – när kungen fängslade sina bröder

En av de mest dramatiska och mest kända händelserna på Nyköpingshus är det som kom att kallas Nyköpings gästabud. År 1317 bjöd kung Birger Magnusson in sina bröder Erik och Valdemar till fest på borgen. Bröderna hade en del osämja i sin historia, i form av den så kallade ”Håtunaleken”, men Birger Magnusson menade att de nu skulle försonas under festliga former.

Minnens I Håtunaleken än?

I själva verket var Birger Magnusson varken så godhjärtad eller så förlåtande. När de båda bröderna gått och lagt sig lät han väcka dem med den berömda repliken ”Minnens I Håtunaleken än?”. Erik och Valdemar sattes därefter i fängelse, där de dog någon gång under 1318.

Efter deras död gjorde deras anhängare uppror och Birger avsattes från tronen. Idag är ”nyckeln” fortfarande en symbol i Nyköping, efter den nyckel Birger slängde i ån för att ingen skulle kunna befria bröderna.

Nyköpingshus

Gustav Vasa tog över Nyköpingshus

På 1500-talet tog Gustav Vasa över borgen och lät bygga ut och förstärka den med bland annat två eller tre kanontorn. Borgen behöll dock sin medeltida karaktär, vilket ändrades först när Gustav Vasas son Karl tog över.

Nyköpingshus

Nyköpingshus blev renässansslott

Hertig Karl önskade sig något mer modernt och exklusivt, och lät bygga om den gamla medeltidsborgen Nyköpingshus till ett vackert renässansslott. Slottet utrustades bland annat med elva eller tretton prydnadsgavlar, vackra tornspiror och en springbrunn.

Hertig Karl lät också anlägga en slottsträdgård, med de senaste modeväxterna från Europa, som basilika, mejram och timjan. En av de få delar som är bevarad från denna tid är Karl IX:s porthus, som restaurerades på 1920-talet.

Karls XI:s porthus vid Nyköpingshus

Nyköpingshus upplevde nu en glansperiod och när Hertig Karl 1592 gifte sig med Kristina av Holstein Gottorp sparades inte på krutet. Till festen bjöds 600 gäster och man serverade bland annat sex och en halv älg, 71 oxar, 42 kalvar, 4014 ägg samt fyra kalkoner.

WIFI.se

Tjänstefolk och bybor runt Nyköpingshus

Många människor bodde och arbetade på slottet, allt från kungligheter och väpnare till tjänare, hantverkare, och pigor. I byn bodde bland annat handelsmän, som visserligen tvingades betala höga skatter, men som också kunde dra nytta av all kommers kring slottet. Det berättas bland annat om handelsmannen Bengt Skräddare, som ofta lånade ut pengar till Hertig Karl.

Våldsam brand i Nyköping

När Nyköping drabbades av en häftig brand 1665 brann även det imponerande slottet ner. Man lät aldrig bygga upp det igen, utan använde de återstående delarna som fängelse och som magasin.

Att besöka Nyköpingshus

Under normala omständigheter håller Kungstornet i Nyköpingshus öppet varje dag under sommarmånaderna, och på söndagar under resten av året. Här visas då olika utställningar: ”Fångar och korrektionshjon – Nyköpingshus på 1800-talet”, ”Schack och makt” och ”Fursten”. När vi var här höll dock tornet helt stängt på grund av pandemin.

Kungstornet vid Nyköpingshus

Även när tornet håller stängt kan man promenera runt i utomhusmiljöerna vid Nyköpingshus, och försöka föreställa sig perioder och händelser i historien, allt från gästabud och renässansslott till storbrand och fängelse.

Det finns gott om informativa skyltar runt om slottet, så man kan lära sig mer om livet bland både kungligheter och vanligt folk under årens lopp.

Nyköpingshus

Just nu var restaurangerna stängda, men i vanliga fall finns restaurang både på själva slottet och i Sörmlands museum, tvärs över gatan.

Slottsrestaurang Nyköpingshus

Under sommarmånaderna brukar dessutom Tovastugan hålla öppet med mat, fika och olika aktiviteter som boule, grillkvällar och barnhörna.

Mer att se och göra i Nyköping

Det finns förstås mer att se och göra i Nyköping där vi varit och skrivit ner 9 bra tips. Nyköping är en trevlig stad att upptäcka till fots, fylld av skyltar som berättar om historien. Du kan också besöka Öster Malma slott, Nynäs slott samt det otroligt vackra Stendörrens naturreservat som vi alla har varit på och skrivit artiklar om.

Var kan man stå med husbilen?

I Nyköpings hamn finns en ställplats med utmärkt läge för att besöka både Nyköpingshus och övriga Nyköping. Här finns el och soptömning, och det är möjligt att det under högsäsong finns latrintömning. Just nu stod en skylt om att denna var stängd för säsongen, men enligt en lokalbo vi pratade med har den inte varit öppen på länge.

Man betalar parkeringen med en app (EuroPark eller Parkster) alternativt med sms-betalning. Priset ska vara 100 kronor per dygn, men när vi betalade med EuroPark tillkom en serviceavgift så det totala priset för oss blev 115 kronor.

Om du söker camping kan du till exempel leta upp Strandstuvikens Havsbad och Camping eller Jögersö camping, som båda ligger vid kusten.

Ställplats Nyköping
Alla våra bästa tips om Södermanland
Alla våra bästa tips om Södermanland. Klicka på bilden!

Har du besökt Nyköpingshus någongång?

Har du besökt Nyköpingshus? Berätta gärna om din upplevelse! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra vid Nyköpingshus eller i närheten?

Fakta om Nyköpingshus

Aktiviteter och visningar

  • Utställningar: ”Fångar och korrektionshjon” (1800-talet), ”Schack och matt” (1300-talet) och ”Fursten” (Hertig Karl).

Service och praktisk info

  • Öppettider: Kungstornet håller vanligtvis öppet alla dagar under sommaren och på söndagar resten av året. Observera att pandemin kan påverka dessa öppettider.
  • Priser: Fri entré till alla utställningar och visningar.
  • Toaletter: Det finns små toaletter och skötbord. Stor toalett finns vid Tovastugan, cirka 200 meter från Kungstornet.
  • Matservering: Vid Sörmlands museum (på andra sidan Hamnvägen) finns restaurang och café. Det går också bra att ha picknick i grönområdet vid Nyköpingshus.
  • Butik: I Kungstornet finns museibutik med souvernirer.

 Tillgänglighet

  • Toaletter: Stor toalett finns vid Tovastugan, cirka 200 meter från Kungstornet.
  • Framkomlighet: Det är grusgång fram till entrén. Upp till dörren finns en trappa. Kungstornet har fyra våningar, utan hiss.
  • Ljud och ljus: Belysningen i lokalen är dämpad. Hörselslinga finns.

Hitta till Nyköpingshus

  • Adress: Vallgatan, Nyköping.
  • Bil: Nyköpingshus ligger i centrala Nyköping. Parkeringsplatser finns vid Tovastugan, cirka 200 meter från entrén.
  • Buss: Närmaste busshållplats är Nyköpings bussterminal, cirka 700 meter från entrén.

Historia vid Nyköpingshus

  • 1100-talet: Borgen var ursprungligen en kastal (tornliknande försvarsbyggnad) som byggdes på i omgångar. Troligen inleddes bygget av Birger Jarl.
  • 1200-talet: En borganläggning med en rektangulär ringmur anlades.

1300-talet

  • 1300-talet: Borgen innegades av den tyske riddaren Raven von Barnekow (under Albrekt av Mecklenburgs tid) och senare även av Bo Jonsson Grip.
  • 1317: Nyköpings gästabud ägde rum, enligt Erikskrönikan. Denna julfest slutade med att hertigarna Erik och Valdemar, bröder till kung Birger Magnusson, miste livet.
  • 1396: På Nyköpingshus undertecknades Nyköpings recess, vilket är en av de viktigaste historiska händelserna under medeltiden i Norden och var en förutsättning för bildandet av Kalmarunionen.

1500-talet

  • 1500-talet: Gustav Vasa lät bygga om och förstärka borgen. Under hans ledning uppfördes två eller tre kanontorn, men borgen sin medeltida karaktär.
  • 1538: Bröllop stod på Nyköpingshus mellan Svante Sture den yngre och Märta Eriksdotter Leijonhuvud.
  • 1568: Hertig Karl (IX) fick Nyköpingshus av sin far Gustav Vasa.
  • 1573: Hertig Karl lät nu bygga om den medeltida borgen till ett renässansslott. Arkitekt var först den tysk-italienske Christoffer Pahr och senare Hercules Mida.
  • 1592: Hertig Karl gifte sig med Kristina av Holstein Gottorp och bjöd in 600 gäster till en imponerande bröllopsfest i det vackra slottet.

1600-talet

  • 1611: Kung Karl IX avled på slottet.
  • 1622: Karl X Gustav föddes på slottet.
  • 1665: Slottet brann ner tillsammans med staden, och återuppfördes inte. Det som blev kvar av slottet användes som fängelse och magasin. Bland annat byggdes ett gäldfängelse (fängelse för människor satta i skuld).

1800-talet till nutid

  • 1818: Fängelset utökades en stenbyggnad vid porthuset. Detta var inte längre en exklusiv plats, utan här hittade man barnhem, fattighus och dårhus.
  • 1918: Det första museet öppnade i Nyköpingshus.
  • 1920-talet: Karl IX:s porthus, som är en av de få delar som finns kvar av renässansslottet, restaurerades.
  • 1900-talet: Slottet fortsatte att rustas upp och inrymmer nu Sörmlands museums permanenta utställningar i Kungstornet, samt restaurang i Gästabudssalen och Drottningkällaren.
  • 2020: Man hittade ett tidigare okänt rum i slottet som man tror var en så kallad kasematt (försvarsrum för stridsposition).
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev