Annons

Vad kan man göra i Södermanland (Sörmland) – vad kan man se och uppleva? Landskapet Södermanland börjar vid slussen i Stockholm och resten ligger syd och sydost om Mälaren. Här hittar du också Strängnäs, Nyköping, Oxelösund, Eskilstuna, Trosa, Gnesta och Vingåker m.m. Upptäck Parken Zoo i Eskilstuna, Gripsholms slott och 15 slott till, Julita gård, Stendörren naturreservat eller Nyköpingshus i Nyköping, Tyresta nationalpark och UNESCO arvet Skogskyrkogården. Det var lite och här kommer resten!

Se och göra i Södermanland

Landskapet Södermanland gränsar i söder till Östergötland, i väster till Närke, i nordväst till Västmanland, i nordost till Uppland och i ost och sydost till Östersjön. Följ med!

STockholm

Vår huvudstad är en vacker stad, med flera fina områden som till exempel Södermalm, Kungsholmen och Djurgården. Stockholm är också en av världens mest museitäta städer. På sommaren är det framför allt fint att ta en båttur under stadens broar eller ut till någon skärgårdsö. Här hittar du det kungliga slottet, Drottningholms slott, strosa i gamla stan, Vasamuseet, stadshuset, ABBA museet, fotografiska, Skansen, Nationalmuseet, medeltidsmuseet och mycket mer. Häng med runt Stockholm!

Göra i Södermanland

Skogskyrkogården i Stockholm – ett UNESCO världsarv

Skogskyrkogården skapades 1915-1940 av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Begravningsplatsen har 100 000 gravar och är därmed störst i landet, om man räknar gravplatser. Här finns dessutom 10 000 tallar, varav många är över 200 år gamla, och en 3,6 kilometer lång stenmur.

Tyresta nationalpark – tips om entréer och leder

Tyresta nationalpark har 5 stora ingångar och många leder och vi har gått tre av dem. Huvudingången heter Tyresta By, sen kommer Brakmaren, Vissvass, Nyfors och Stensjödal. Här hittar du all info!

Årsta slott – med minnen av Fredrika Bremer

Årsta slott ligger i Haninge söder om Stockholm, och är kanske allra starkast förknippat med författaren och kvinnorättskämpen Fredrika Bremer. Här spenderade hon barndomens somrar och här skrev hon flera av sina böcker.

Häringe slott – fint slottshotell i Södermanland

Häringe slott ligger strax söder om Stockholm och är ett slott man besöker för härliga weekendpaket, lyxiga middagar och lata dagar i slottspoolen. Vi gjorde inte något av detta, men spanade in slottet och drömde om ett framtida, lite mer exklusivt, besök.

Göra i Södermanland

Tyresö slott – historia och vacker miljö

Tyresö slott ligger fantastiskt vackert vid Kalvfjärden i Tyresö, strax söder om Stockholm. Vi tog oss hit en dag i förra veckan då vi både strosade i engelska parken och hade picknick på Notholmen. Dessutom blev det en fin vandring på en liten bit av Pilgrimsleden, i Alby naturreservat.

Göra i Södermanland

Tullgarns slott

Tullgarns slott ligger fantastiskt vackert vid vattnet, en bit ifrån Trosa. Under sommarhalvåret arrangeras visningar och då finns också ett värdshus med restaurang som håller öppet. Här bodde hertig Adolf på 1770-talet med sin älskarinna, och både kung Gustaf V med drottning Victoria och Gustav VI Adolf har haft slottet som sommarslott. Här har också den siste Tsaren Nicolaus II från Sovjetunionen med familj varit på finbesök.

Göra i Södermanland

Trosa

Trosa är en supermysig stad och det är trevligt att strosa runt bland längs kanalen och titta på småbåtar samt gamla trähus. Här finns också gott om små mysiga butiker och trevliga restauranger. Spana in Sveriges kanske charmigaste bibliotek. Ta dig ut till vackra Sävö där lotsar har bott sedan 1600-talet. Om du reser med husbil eller husvagn finns dessutom både ställplats och camping.

Nynäs slott

Nynäs slott och naturreservat i Nyköping

Nynäs gods har en historia från 1300-talet, och en av de första ägarna var den mäktiga Bo Jonsson Grip. Godset var kvar i släkten Grips ägo ända tills det på 1500-talet genom giftermål hamnade hos släkten Gyllenstierna.

Östermalma slott utanför nyköping

Öster Malma slott är ett fint litet vitt gods i Nyköpings kommun. Här handlar mycket om jakt och vilda djur, oavsett om man vill jaga själv, lära sig mer om djuren i naturen eller kanske avnjuta viltkött på någon av Öster Malmas bufféer.

Stendörrens naturreservat

Stendörrens naturreservat är ett magiskt kustparadis som du hittar mellan Nyköping och Trosa. Vattnet är kristallklart och grönskimrande, och du tar dig från ö till ö via häftiga hängbroar. Kanske är detta det vackraste naturreservat vi besökt någonsin! Stendörrens naturreservat ligger alltså vid ostkusten, cirka 10 mil söder om Stockholm, och tillhör Nyköpings kommun.

Vid Stendörren passerar Kung Valdemars segelled som var väldigt viktig på medeltiden. Det smala sundet som en gång hette ”Stendörren sund” ligger mellan fastlandet och ön Krampö. Innan du kommer hit så passerar du det intressanta naturum.

Göra i Södermanland

Nyköpingshus – platsen för Nyköpings gästabud

Nyköpingshus uppfördes på 1100-talet som en medeltida försvarsborg, troligtvis under ledning av Birger Jarl. Mycket av det man kan se idag härstammar från denna tid. År 1317 bjöd kung Birger Magnusson in sina bröder Erik och Valdemar till fest på borgen, och det slutade inte som alla hade tänkt sig. Än idag har det sina spår i Nyköping. Häng med!

Femöre, Oxelösund

Vid Femöre i Oxelösund finns karga klippor och en hel del intressant militärhistoria. Här hittar du fyrvaktarbostaden och femöresfortet. På Jogersö, som ligger i närheten, finns också ett fint havsbad och trevliga promenadstigar i skogen.

Göra i Södermanland

Taxinge slott

Taxinge slott, eller Taxinge-Näsby slott, ligger fantastiskt vackert vid Mälaren. Caféet är känt för sina bakverk som de går all in på. Vi kom hit med husbil på eftermiddagen och vädret var fantastiskt. Det blev en fin promenad i den vackra engelska slottsparken som bjöd på en grotta, en asiatisk pagod, ett näverhus och en liten italiensk park. 30 min från slottet ligger Kalkbro naturreservat med det övergivna kalkbrottet. Ovanligt och spännande utflyktsmål.

Göra i Södermanland

Gripsholms slott – kungligt slott vid mälaren

Gripsholms slott är ett pampigt och kungligt slott vid Mälaren. Slottet uppfördes på senare delen av 1300-talet av Bo Jonsson Grip, därav Gripsholm. Slottet byggdes på av Gustav Vasa 1537 och det är vad vi ser idag. Här står rummen kvar från Vasakungarnas tid och här finns också en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar. 5 minuter från slottet ligger Kärnbo kyrkoruin om man är intresserad och vid slottet hittar du en runsten samt en museijärnväg. Glöm ej Gripsholms hjorthage och engelsk park med flera hundra dovhjortar.

Göra i Strängnäs

Strängnäs är en charmig och historiskt intressant stad vid Mälaren, med mysiga kullerstensgränder och en mäktig domkyrka på en höjd mitt i staden. Missa inte västerviken, röda kvarteren med lillgatan som är äldst i Strängnäs, fika på Grassgården på Trappgränd, bada på Visholmen, spana in Väderkvarnen, Strängnäs gigantiska domkyrka och Roggeborgen, ekotemplet och Kungstornet. Häng med!

Reseblogg freedomtravel
Göra i Södermanland

4 slott i Strängnäs och en borg

Vi har kikat på ett gäng slott i Strängnäs, under vår slottsresa med husbil. På Selaön ligger två slott och efter Stallarholmen ligger Tynnelsö slott, om du kör till vänster och med en 700 årig historia där Gustav Vasa hade det till sommarnöje. På väg till Tynnelsö slott ligger Åsa gravfält som är det mest kända, med tusentals förhistoriska gravar. Kör du till höger så kommer mäktiga Mälsåkers slott. Vikingastaden Birka ligger bara två mil från Selaön.

Eskilstuna

Här har vi inte varit och skrivit ännu, men det här ska vi spana in när vi kommer till Eskilstuna. Vad kan Eskilstuna erbjuda mer än Parken zoo, Fristadstorget, historiska gamla Eskilstuna, Torshälla som är över 700 år gammal, Bergströmska gården, Eblingmuseet, Rådhuset och gamla teatern, munktellstaden, Radermacher-smedjorna och Vilsta naturreservat.

Göra i Södermanland

Stora Sundby slott – sagoslott vid Hjälmarens strand

Stora Sundby slott är ett sagoslott med tinnar och torn, som ligger vackert vid Hjälmarens strand. Sagoberättelsen om slottet är att greve de Geers fru Ullrika ville ha ett riddarslott som det inte var på 1800-talet. Slottet ritades om i Skottland och byggdes ut.

 • 4 stora torn som symboliserar årstiderna
 • 12 mindre torn som symboliserar årets månader
 • 52 rum som symboliserar årets veckor
 • 365 fönster som symboliserar årets dagar

Slottet är privatägt, men besökare är välkomna till slottsparken och för att promenera i det vackra hjorthägnet. Wow, vilket fantastiskt ställe!

Sundbyholms slott – och gästhamn med ställplats

Sundbyholms slott har en historia som klostergods och kungsgård. Idag kan man komma hit för hotellboende, konferens och bröllop, men man kan också komma hit för att besöka Sundbyholms gästhamn. På 1890-talet målade prins Eugen sin kända tavla “Det gamla slottet” precis här. I naturreservatet vid slottet hittar du Sigurdsristningen från 1000-talet och är en av Sveriges kändaste fornlämningar vid Ramundsån. Här finns också Ridö-Sundbyholmsarkipelagen med 160 öar i Mälaren.

Göra i Södermanland

Julita gård – herrgård och friluftsmuseum

Julita gård är en herrgård och ett friluftsmuseum som ägs av Nordiska museet. Julita gård har en historia ända sedan vikingatiden och blev 1180 kloster och senare var de kungligheter som ägde slottet som Hertig Karl och änkedrottning Kristina.

Här kan du ta del av hur det var förr och för allt är bevarat, och man har odlat fruktträd i 500 år. Det finns en genbank och klonarkiv för fruktträd och humle i Julita och de har 290 fruktträd. På somrarna är Pettson och Findus väldigt populärt för barn på Julita gård.  I vanliga fall visas många olika utställningar, till exempel Mejerimuseum, Julitas trädgårdar under 500 år, Forsmans verkstad, Tegelbruket, Brandstationen, Traktorer med drag och Herrgårdsköket.

Göra i Södermanland

Ericsbergs slott och andra privata slott i södermanland

Ericsbergs slott är ett av Sveriges vackraste barockslott, och trädgården är emellanåt öppen för besökare. Det var Gyllenstierna som byggde slottet från början på slutet av 1600-talet, det har senare gått vidare och det drivs idag av släktet Bonde. I slottsträdgården finns en skalenlig kopia av den världsberömda labyrinten från slottet Hampton Court utanför London.

Vårt besök vid slottet blev dock inte riktigt som tänkt, och sedan fortsatte dagen i samma anda. Slott efter slott var privat och mer eller mindre stängt för besökare. Här finns också Vrå fornby där du får en uppfattning om hur folk levde där för 6000 år sedan, med hus med vasstak och stampade jordgolv. Vi passerade Hedenlunda slott, Stenhammars slott, Yxtaholms slott, Sparreholms slott och Rockelstad slott som vi varmt rekommenderar.

Södermanlands stadsvapen på Suecia verket på 1600-talet

Se och göra i Södermanland Fakta

 • Landsdel: Svealand
 • Län: Södermanlands län, Stockholms län, Västmanlands län, Östergötlands län.
 • Stift: Strängnäs stift
 • Residensstad: Nyköping
 • Största sjö: Mälaren, Båven
 • Största ö: Södertörn
 • Vapensköld: I fält av guld en upprest svart grip med röd beväring, därest sådan skall komma till användning.
 • Nationalpark: Tyresta
 • Högsta punkt: Skogsbyås – 124m ö.h.
 • Yta: 8 388 km 2
 • Folkmängd: 294 695 (2019)
 • Hertig: Prins Alexander
 • Landskapssång: Känner du landet, det härliga rika, Sörmlandssången
 • Landskapsblomma: Vit näckros
 • Landskapsdjur: Fiskgjuse
 • Landskapsfisk: Braxen
 • Grundämne: Kobolt
 • Landskapsinsekt: Strimlus
 • Väsen: Älva
 • Landskapsmossa: Vågig praktmossa
 • Landskapssten: Granatådergnejs
 • Stjärnbild: Draken
 • Stjärna: Eltanin
 • Landskapssvamp: Svart Trumpetsvamp
 • Landskapsäpple: Åkerö
 • Största orterna: Stockholm (del av) Eskilstuna, Södertälje, Tumba, Nyköping
 • Största vattendrag: Eskilstunaån och Nyköpingsån
 • Landskapsrätt: Stekt pomerans– och nejlikeinlagd strömming med kumminkryddat knäckebröd, Sorundatårta eller Helstekt strutsbiff med rotfrukter Korngryn med stekt fläsk och lingonsylt. Mer om Svensk mat här.
 • Största sevärdheterna: Gripsholms slott från 1300-talet, Stendörren naturreservat, Parken Zoo, Nyköpings hus,
 • Nationalpark: Tyresta nationalpark
 • Kulturreservat: Nedre söderby i Salem kommun i Södermanland landskap med gårdsmiljö och odlingslandskap. Husen består av en knuttimrad parstuga och en uthuslänga innehållande loftbod och drängstuga. Nedre söderby då byggnaderna är sannolikt uppförda under 1700-talet
 • Dalarö skeppsvraksområde i Haninge i Södermanland med marin fornlämningsmiljö (skeppsvrak). 2014 fick vattnen utanför Dalarö namnet Dalarö skeppsvraksområde och blev Sveriges första marina kulturreservat. Under 800 år har detta varit en av sjöfartens viktigaste handelsleder in mot Stockholm
 • Kända personer: Komikern Robert Gustafsson och förbundskaptenen Lars Lagerbäck från Katrineholm, Musikern Staffan Hellström från Nyköping. Från Södermanland kommer också fotbollsspelarna Kennth Andersson och Sebastian Larsson, fd statsministern Göran Persson och Tennisproffset Björn Borg.
 • Onödigt vetande: Alla mynt och sedlar i Sverige trycks i Södermanland och Södermanland har sitt namn efter ”södermännens land”

GÖRA I NORRLAND

GÖRA I SVEALAND

GÖRA I GÖTALAND

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare