Meny Stäng

Taxinge slott – kakslott med vackert läge vid Mälaren

Taxinge slott, eller Taxinge-Näsby slott, ligger fantastiskt vackert vid Mälaren. Vi kom hit med husbil på eftermiddagen och vädret var fantastiskt. Det blev en fin promenad i den vackra slottsparken, men tyvärr inga kakor eftersom slottscaféet inte höll öppet just nu.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Taxinge slott

Taxinge slott är ett vackert slott vid Mälaren, som ibland är känt som “Kakslottet” eftersom här finns ett café som går all in för bakverk. Här finns också en vacker slottspark och möjlighet att arrangera fest eller konferens.

Sverige, Taxinge slott
En drönarbild över Taxinge slott som Peter tog för några år sedan

Taxinge slott ligger vid sjön Mälaren, i Nykvarns kommun ungefär 6 mil väster om centrala Stockholm.

Ett slott med lång historia

Som de flesta slott har Taxinge-Näsby en lång historia. Näsby gård nämndes redan på 1200-talet, även om nuvarande slott byggdes först på 1700- och 1800-tal, och hade under århundradena därefter många olika ägare. En av de ägare som kan vara värda att nämna är Ebba Augusta Hägerflycht som tog över slottet 1881. Hon hann under sitt liv vara gift med tre olika män, varav en var Sveriges statsminister Arvid Posse.

Under Arvids tid utökades gården med många intilligande gårdar, och man hade också ett orangeri. Under Ebba Augustas tredje äktenskap, med den engelske diplomaten Audley Gosling, grundade hon själv bostäder för anställda, skola och ålderdomshem.

På 1900-talet övertogs gården av den avlägsne släktingen Knut Arvid Posse, men han klarade inte av att sköta ekonomin och fick överlämna slottet till sin kreditgivare Svenska Handelsbanken. Slottet blev senare ett känt stuteri och har därefter ägts av först Södertälje kommun och sedan Nykvarns kommun. Idag hyrs det ut till café- och eventverksamhet.

Taxinge slott stall
Det gamla stallet vid Taxinge slott

Har posten kommit än? Under 1800-talet var det vanligt att man på större gårdar hade vita duvor i duvslag som utsmyckning på gården. Förr, när vägnätet var dåligt eller när man bodde långt från huvudstaden, användes brevduvor för att snabb få hem information.

Taxinge slott fågelholk

Idag är slottet känt för sitt stora utbud av kakor och bakverk. Vi kom tyvärr hit när slottscaféet var stängt, men kolla deras webbplats för öppettider! Om du vill se mer i omgivningarna finns också museijärnväg och ångbåtsbrygga.

Taxinge slott

Slottsträdgård med överraskningar

När vi kom till Taxinge slott var allting stängt, vilket förstås beror på att vi kom en sen vardag i coronatider. Men även när allt håller stängt är detta en fin miljö att promenera runt i! Det finns en promenadväg längs med vattnet som är väldigt fin, och kantad med olika intressanta överraskningar.

Parken bjuder, liksom engelska trädgårdar brukar, på många överraskningar. Här hittar man till exempel “Näverhuset”, som är ett lusthus från 1700-talet. Det här huset är speciellt eftersom det klätts i granbark och smyckats med björkvidjor. Man hittar också en “grotta”, som är en populär utsmyckning i en engelsk park. Dessutom hittar man en kinesisk pagod från 1850-talet, som visar på den fascination man hade för Asien under denna tid.

Närmare slottet hittar man också en park med ett solur, en liten rund plantering med pelarasp och en välansad liten italiensk park.

Taxinge kyrka

När man är i Taxinge kan man också kika på Taxinge kyrka, som invigdes 1863, efter ett tidigare kapell som byggdes här runt 1650. Väldigt fin! 30 min från slottet ligger Kalkbro naturreservat med det övergivna kalkbrottet. Ovanligt och spännande utflyktsmål.

Taxinge kyrka

Årets första natt i husbilen

Efter besöket på slottet blev det övernattning på slottets parkering, där det åtminstone inte fanns någon förbudsskylt mot övernattning. Dessutom var det väldigt gott om plats. Härligt att vara på rull igen! Följ oss för mer slottsupplevelser i Mälardalen!

Mer att se i närheten

I närheten av Taxinge slott kan du bland annat besöka fina Mariefred och spännande Gripsholms slott. Ännu fler tips till sevärdheter i Södermanland hittar du nedan.

Alla våra bästa tips om Södermanland
Alla våra bästa tips om Södermanland. Klicka på bilden!

Har du varit och besökt Taxinge slott?

Har du varit vid Taxinge slott? Har du kanske fått möjlighet att prova något av alla de bakverk som vi missade?

Fakta om Taxinge slott

 • Land: Sverige
 • Län: Södermanlands län
 • Kommun: Nykvarns kommun
 • Skapare: Carl Christoffer Gjörwell
 • Stil: empir
 • Grundad: 1780-tal
 • Ägare: Nykvarns kommun
 • Namnet: Namnet Taxinge (på 1200-talet “Thaxunge”) kan komma från det fornsvenska ordet “thax” som betyder grävling. Namnet Näsby härstammar troligen från vikingatiden.

Service och aktiviteter på Taxinge slott

 • Café: Slottscaféet har ett stort utbud av kakor och bakverk, samt även lite smörgåsar och varm mat.
 • Slottsmeny: Större grupper om minst 15 personer kan förboka middagar och affärsluncher.
 • Slottsbod: I en av flyglarna ligger en liten bod där man kan handla presenter. Här finns också ett glasscafé.
 • Evenemang: Det före detta stallet kan användas för konferens, fest, julbord med mera. Man kan också arrangera sitt bröllop på Taxinge slott.

Historia på Taxinge slott

 • 1281: Namnet Näsby nämns i skrift för första gången, då Magnus Ladulås bror skänkte Näsby till domkyrkan i Strängnäs.
 • Medeltiden: Gården Näsby arrenderades ut. Det fanns många olika ägare under perioden, till exempel riksdrotsen Bo Jonsson Grip, som senare uppförde borgen Gripsholm. Andra kända ägare var unionsdrottningen Margareta och riksföreståndaren Sten Sture den äldre. Senare såg Gustav Vasa till att gården kom att tillfalla Vasaätten.
 • 1685: Änkedrottningen Hedvig Eleonora donerade gården till Johan von Westphal. Gårdarna runt omkring förvärvades för att kunna starta ett säteri.

1700-talet

 • 1710: Efter von Westphals död gick Näsby till änkan friherinnan Brita Magdalena Fleetwood.
 • 1755: Näsby köptes av Gustaf Kierman och innehades därefter av hans måg, general Johan Didrik Duwall.
 • 1795: Affärsmannen Joachim Daniel Wahrendorff, som också ägde Åkers styckebruk, tog över slottet.

1800-talet

 • 1803: Joachim Daniel Wahrendorf avled och hans son Anders tog över slottet och andra egendomar. Anders lät uppföra den huvudbyggnad som står idag.
 • 1848: Anders avled och slottet övertogs av sonen och hovmarskalken Martin von Wahrendorff.
 • 1861: Martin von Wahrendorff avled och slottet gick vidare till fostersonen och överintendenten Martin Ludvig Berg.
 • 1881: Ebba Augusta Hägerflycht ärvde Taxinge slott. Hon gifte senare om sig med Arvid Posse, Sveriges statsminister, som bidrog till att utöka gården. På den här tiden fanns också ett orangeri.
 • 1885: Arvid Posse lät uppföra Taxinge-Näxsby station.

1900-talet

 • 1904: Ebba Augusta gifte om sig för tredje gången, med den engelske diplomaten Audley Gosling. Själv grundade hon bostäder för de anställda samt skola och ålderdomshem. I Taxinge kyrka hedras hon för sina insatser med en minnestavla. Efter Ebba Augusta tog den avlägsna släktingen Knut Arvid Posse över.
 • 1923: Knut Arvid Posse klarade inte ekonomin och fick överlämna slottet till sin kreditgivare Svenska Handelsbanken. Banken sålde intilliggande mark och gårdar.
 • 1928: Direktör Ernst Sjögren tog över godset, som nu var betydligt mindre. Han drev jordbruk och stuteri och gjorde Näsby väl känt inom hästavelkretsar.
 • 1969: Ernst Sjögren avled och slottet togs över av Södertälje kommun.
 • 1982: Jordbruk och tillhörande byggnader togs över av Uppsala Akademiförvaltning.
 • 1999: Nykvarns kommun tog över den del som tidigare ägdes av Södertälje kommun (huvudbyggnad, flyglar, park och några statarbostäder). Huvudbebyggelsen arrenderas ut till konferens- och caféverksamhet.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev