Meny Stäng

Ringsö i Mälaren – en svensk idyll

Annons

Måndag och tisdag den här veckan har vi spenderat på ön Ringsö i Mälaren. Våra vänner Lennart och Beata har ett sommarhus där, som de hållit på att bygga på i många år. Vi har hört om stället länge, men aldrig följt med dit ut förrän nu. Häng med till en liten pärla mitt i Mälaren!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mitt i Mälaren

Många åker till öar i Stockholms skärgård, men det finns också fina öar i Mälaren. Ringsö ligger mitt i Mälaren och för att komma dit från Stockholm kör man via Södertälje och vidare till Stallarholmen och Selaön. Där måste man sedan ha en egen liten båt för att kunna ta sig vidare de 800 metrarna över vattnet till Ringsö.

Det finns över 200 sommarhus på ön, och sedan något decennium tillbaka finns också några bofasta på ön. Men om man bor här året om måste man nog se till att planera sin tillvaro. Det finns varken butiker eller reguljär båttrafik.

Mälaren
Båtbryggan på Selaön – i väntan på att åka mot Ringsö
Ringsö i Mälaren
Framme på Ringsö i Mälaren!

Bygga sommarhus

Lennart kom på den (galna?) idén att han helt själv ville bygga ett timmerhus från grunden. Och det är precis vad han och Beata har gjort! De fick börja med att röja tomten från skog, och sedan har de helt själva byggt huset – timmerstock för timmerstock. Imponerande!

Efter några års byggande tröttnade de tillfälligt på det tuffa projektet, och nu har de haft … tre års paus. Huset är i stora delar klart utanpå. Inuti saknas allt från innerväggar och isolering till toalett, kök och rinnande vatten. Men i sommar ska de hugga tag i bygget igen! Och i juli har Peter lovat komma ut och hjälpa till.

Ringsö hus
Peter framför Lennart och Beatas fina sommarhus

Ringsö i mälaren – En idyll

Ringsö är verkligen en idyll! Ön är fylld av intensivt grön skog, öppna lundar med ekar, charmiga trähus i gult och rött, grusade promenadvägar, bryggor och båtar. Här finns också ett rikt djurliv.

Vi såg hare, rådjur och många olika fåglar, och Lennart och Beata har också sett mårdar som hoppat mellan träden. Eftersom vi kommer spendera lite tid på Ringsö i juli kommer du säkert få se fler bilder härifrån!

Ringsö solnedgång
Solnedgång över stranden, strax intill våra vänners hus
Ringsö brygga
Peter, Lennart och Beata på en brygga vid vattnet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev