Meny Stäng

Fiska med nät i Mälaren – ett fiskeäventyr

Annons

Fiska med nät i Mälaren, hur funkar det? Vi har testat tillsammans med vänner som har sommarhus på en ö i Mälaren. Riktigt spännande! Här kommer en liten rapport om hur det gick – och om vår fångst.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ett fiskeäventyr i Mälaren

Vi har spenderat några dagar på ön Ringsö i Mälaren, där våra vänner Lennart och Beata har ett sommarhus. Lennart har länge varit sugen på att fiska med nät i Mälaren, och nu hade han skaffat fiskenät.

Peter har fiskat massor med nät i sitt liv. När han växte upp la de nät varje helg på Blidö i Stockholms skärgård. Så, nu bestämde vi oss för att ge oss ut på ett litet fiskeäventyr tillsammans.

Fiska med nät i Mälaren

Att fiska med nät i Mälaren

Det finns gott om fisk i Mälaren, och fiskevattnen är populära både bland fritidsfiskare och yrkesfiskare. Vilka fiskar som det finns mest av beror lite på var man är i Mälaren, men det finns bland annat gott om gös och abborre.

När man ska fiska måste man förstås följa vissa regler. Bestämmelserna är till för att skydda och bevara fiskebeståndet, och inkluderar till exempel restriktioner för när och var man får fiska, vilka fiskeredskap som är tillåtna och minimimått på fisken. Du kan läsa mer på Länsstyrelsen.

När det gäller fiske med nät finns det också regler för hur långa och djupa näten får vara och hur små maskorna i nätet får vara. Vem som helst kan fiska med nät i de allmänna vattnen, så länge man följer bestämmelserna. Vi fiskade på ett område där de boende har fiskerätt.

Lägga nät i Mälaren

Att göra i ordning näten

Vi började med att göra i ordning näten. Man vill ju inte att de ska vara trassliga (vilket de var!) så det tog en stund att reda ut oredan. Sedan fäste vi linor med bojar i ändarna, så att vi skulle kunna sänka ner näten.

Att lägga nät

När man lägger nät är det praktiskt att använda en roddbåt, men man tager vad man haver. Det blev alltså en tur med motorbåten till platsen där vi valde att lägga näten.

Fiska med nät i Mälaren

Sedan la vi ut näten, bit för bit. Vi hann ganska precis innan solen började sjunka. Dagarna är ju inte så långa nu.

Det var verkligen fantastiskt vackert och stilla på sjön. När vi stängt av motorn var det helt tyst.

Fiska med nät i Mälaren - Peter

Att vittja näten

Nästa dag, när vi skulle vittja näten, låg dimman tät och alldeles mjölkvit. Vi bestämde oss först för att vänta, men när det inte lättade så gav vi oss ut ändå. Näten låg på en välbekant plats relativt nära land och vi hade gps, så vi bestämde oss för att göra ett försök.

WIFI.se
Fiska med nät i Mälaren - Peter

Det blev en långsam och försiktig båttur, tills vi hittade våra orange bojar. Sedan var det spännande att vittja näten!

Resultatet? Vi fick tre stora fina gösar och två lake. Lakarna slängde vi tillbaka i vattnet och gösen fick följa med tillbaka till timmerhuset.

Att ta hand om fångsten

Sedan var det förstås dags att ta hand om fångsten. Peter är den som är mest van att ta hand om fisk, så han fileade dem.

Fiska med nät i Mälaren - fångst
Filea fisk

Till middag blev det ugnsbakad gös med grädde och räkor. Till detta serverade vi hemlagat potatismos med smör och parmesan. Vi testade också att snabbsteka halva lime med honung. Fantastiskt gott, och roligt att kunna äta den egna fångsten.

Har du fiskat med nät i Mälaren?

Vilken fin och trevlig dag det blev! Har du fiskat med nät i Mälaren, eller kanske någon annanstans? Vilka är dina erfarenheter?

Mälaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev