Meny Stäng

Att blogga varje dag – några reflektioner

Annons

Det här med att blogga varje dag, jag tänkte skriva några rader om det. En del frågar hur i hela friden det är möjligt. Andra bloggar själva varje dag och förstår kanske på ett annat sätt. Men hur hinner man? Och vad är det för fördelar och nackdelar egentligen?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att blogga varje dag – förr och nu

Förr var det nog ännu vanligare än idag att blogga varje dag. Jag minns att jag läste råd från stora bloggare, och då handlade det om att man gärna skulle blogga 3-4 gånger om dagen för att “lyckas”. När man tänker på det idag låter det ju nästan vansinnigt, men man får nog se det i ljuset av att bloggandet var något helt annat på den tiden.

Kanske kan man jämföra gårdagens bloggande med dagens Instagrammande. Man slängde upp en bild och några tankar kring den, och så var det bra med det. Inte så konstigt kanske att några lyckades hålla uppe takten med flera blogginlägg om dagen.

Idag satsar många bloggare på långa välskrivna och informativa blogginlägg, som snarare kan liknas vid artiklar, och då kanske det känns bättre att publicera någon gång i veckan eller några gånger i månaden. Samtidigt finns det forfarande många “vardagsbloggare”, som gillar att dela med sig av dagliga foton eller funderingar. Så, vi är långt ifrån ensamma om att blogga varje dag.

Blogga varje dag - för- och nackdelar

Att blogga varje dag – om man ibland vill skriva långa artiklar

Vår blogg har kanske blivit något slags “mellanting”. Ibland skriver vi långa genomarbetade artiklar, faktainlägg och guider, som förstås tar ganska lång tid att skriva. Andra dagar blir det kortare och mer spontana reflektioner.

Men om man nu vill skriva så där långt och genomarbetat som vi vill ibland, hur i hela friden hinner man skriva varje dag då? Well, det undrar jag ibland också faktiskt. Jag har ingen riktigt genomtänkt strategi, men om jag tänker efter kommer jag nog ändå fram till vissa saker.

På helgerna, när jag har mer tid, skriver jag långa artiklar, som reseguider och faktaspäckade artiklar. På vardagarna, när jag ju också jobbar, skriver jag reflektioner och sånt som inte tar så lång tid. Om jag vet att jag ska bort en kväll försöker jag förbereda mig genom att skriva ett extra inlägg någon dag i förväg.

Blogga varje dag - eller inte

För- och nackdelar med att blogga varje dag

Det finns självklart både för- och nackdelar med att blogga varje dag. En nackdel är ju att det kan bli stressigt. En annan nackdel kan vara att man inte hinner lägga så mycket tid på ett inlägg som man skulle vilja. Men det finns många fördelar också!

En fördel är att man alltid kan skriva om sånt som känns aktuellt, dvs vi kan ofta skriva med “här och nu”-känsla. Jag upplever också att man får bättre kontakt med läsarna när man skriver ofta, och läsarna vet att det alltid finns något nytt att läsa. Ytterligare en fördel, som i alla fall jag känner, är att jag sänker kraven på att allt måste bli “perfekt”. Good enough måste gälla helt enkelt.

Kan man inte ha färdiga artiklar redo, för oväntade tillfällen?

En del frågar om vi brukar ha färdigskrivna inlägg på lager som vi kan publicera när det passar. Jag vet en del bloggare som jobbar så, och jag tycker att det låter supersmart. Tyvärr funkar jag inte riktigt så, verkar det som.

Jag har ibland haft ambitionen att skriva några “buffertinlägg”, men det funkar aldrig riktigt. För det första vet jag inte riktigt när jag ska hitta tiden för att skriva de där “extrainläggen”. För det andra tycker jag att det är så omotiverande att skriva om jag inte vet att jag får publicera alldeles strax.

Jag kommer nog fortsätta skriva kvällen innan, eller i bästa fall två kvällar innan. Om det inte blir problem ibland? Jo, ibland rör jag till det hela lite. Igår till exempel. Då kom jag plötsligt på att vi skulle iväg på ett möte och ett event på kvällen och att det skulle bli sent. Men jag hade glömt att skriva något … Så vad gjorde jag då? Jo, jag skrev ihop den här lilla funderingen kring att blogga varje dag.

Blogga varje dag? - höstbild

Bloggar du också? Hur ofta tycker du är lagom att skriva? Och du som inte bloggar själv men som läser bloggar, tycker du att det spelar någon roll hur ofta bloggarna du läser uppdateras?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev