Meny Stäng

Varför har vi reklam på bloggen? (och lite inside information)

Annons

Varför har vi reklam på bloggen? Vi får ibland frågan om varför vi har sponsrade artiklar på bloggen. Ibland får vi också frågor om varför vi väljer den reklam vi väljer, varför vi utformar den som vi gör och så vidare. Relevanta frågor! Vi svarar idag, och samtidigt bjuder vi på lite ”inside information” från bakom kulisserna.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varför har vi reklam på bloggen?

Det finns ju bloggar som är helt utan reklam, så varför är inte vår blogg också reklamfri? Denna fråga är egentligen ganska enkel att svara på. Om man driver sin blogg som en hobby (och alltså har sin fulla inkomst från annat håll) då kan man ju fritt välja att driva bloggen utan inkomst. Om man som vi, bara jobbar deltid vid sidan av bloggen och är beroende av bloggintäkter för att klara månadens utgifter, ja då måste man ju se till att dra in pengar på något sätt.

Om man driver sin blogg som en hobby kanske man heller inte väljer att lägga så mycket pengar på den. Vi satsar väldigt mycket på vår blogg, i form av tid men också i form av pengar. I år har vi betalat en webbutvecklare varje månad för att bygga om olika funktioner på bloggen och på webbshopen. Annat som kostar är webbhotell, teknisk utrustning, programvaror, olika avtal i samband med webbshopen etc. etc. Någonstans måste vi få in pengar för att täcka utgifterna.

Bloggredaktionen

Kan vi inte få in inkomster på andra sätt?

Så vitt vi vet får tidningar in pengar antingen genom reklam eller genom prenumeration/betalvägg. Eftersom vi inte vill ta betalt av er läsare, så tror vi att det är reklam vi måste gå på. Vissa tidningar kombinerar ju också med någon typ av försäljning. Detta provar vi också med nu när vi har en webbshop. Hittills har den kostat mycket mer än vad den har genererat (det är ju så när man startar upp en ny verksamhet), men visst är det en möjlighet för framtiden.

En annan möjlighet är förstås att vi båda börjar jobba heltid på andra jobb och driver bloggen som en hobby. Men det blir i så fall något helt annat. Vi skulle inte längre ha möjlighet att varken resa eller skriva så som vi gör idag. Och ärligt talat, jag tror att vi skulle tappa gnistan. Detta är ju vår passion!

Varför gör vi inte bara reklam för relevanta saker, typ resor?

Ja, varför tar vi inte bara in annonser och sponsrade samarbeten som handlar om husbilar, resor, friluftsliv och annat som är relevant och passar bloggen? Jättebra fråga! Det är naturligtvis så vi önskar att det ska vara, och det är den typen av samarbeten som vi alltid letar efter. Men det är inte så enkelt!

En samarbetsförfrågan av 50 handlar om något riktigt relevant och spännande, medan övriga 49 är betydligt tristare. Man mejlar fram och tillbaka, och många samarbeten faller av någon anledning på slutet. Kanske går de inte med på att vi märker ut att det är ett ”annonssamarbete”, eller så vill de inte betala det vi begär.

Vi borde kanske själva vara mer ”på” och leta upp bra annonsörer och samarbetspartners, men det är ju ännu en uppgift som tar tid. Varje dag är mejlkorgen ändå full med ett 10-tal nya förfrågningar, och oftast hinner vi inte mer än att svara …

Helena jobb

Men, är det inte ändå förkastligt att göra reklam för vissa företag?

Att spelföretag och låneföretag är de som är mest ”på” för att beställa sponsrade inlägg, det är allmänt känt i bloggvärlden. Hur man förhåller sig är olika. När vi emellanåt gör samarbeten ser vi det inte riktigt som att vi gör reklam för företagen, utan snarare som att de sponsrar en artikel vi vill skriva. För det mesta kan vi skriva om något vi tycker att intressant och spännande, samtidigt som företaget får synlighet i form av en länk.

Om det är vi själva som författar artikeln, då nämner vi alltid spel- eller låneföretagen mycket neutralt. Om de skriver artikeln (det står i så fall överst att det är en gästartikel!) får formuleringarna stå för annonsören. Vi har nu lagt till en extra formulering längst ner som förtydligar detta ytterligare: Detta inlägg är ett gästinlägg. Observera att alla eventuella åsikter i artikeln är skribentens.

Vi har för övrigt två olika prislistor, en för spel/lån och en för mer relevanta företag. På detta sätt håller vi ner antalet inlägg sponsrade av spel- eller låneföretag, samtidigt som vi tycker att de vi tar in är värda betalningen.

Vi funderar ibland över det lite ironiska i att radioprogram, TV-program, tidningar och till exempel fotbollsmatcher sponsras av eller gör reklam för spel och lån utan att någon reagerar. Ibland känns det som att bloggare granskas hårdare, som att vi måste vara ”lite bättre” för att det ska vara bra nog?

Annonsera på blogg

Varför har vi inte bara ”banners” istället för sponsrade inlägg?

En del undrar varför vi inte har traditionella annonser (banners) istället för sponsrade inlägg. Svaret är att vi gärna tar in traditionella banners. Vi har för närvarande två på startsidan, men efterfrågan är inte alls lika stor. Av 300 förfrågningar vi får handlar en om banners och 299 om sponsrade artiklar.

Ok, men om du som läsare inte gillar reklam då?

Vi respekterar att det finns läsare som ogillar reklam och vi kan absolut ha förståelse för den ståndpunkten. Tyvärr har vi inte möjlighet att ta bort all reklam. De sponsrade inläggen gör att vi har råd och möjlighet att skriva alla de där andra osponsrade inläggen.

För att det ska vara lätt för dig att snabbt och enkelt se vilka inlägg som är sponsrade så ligger det alltid en lila linje längst ner i det översta fotot på sponsrade artiklar. Till vänster på linjen står ”Annonssamarbete” (vilket innebär att vi har fått betalt för inlägget) och till höger står namnet på det företag som har betalat. OM inlägget är skrivet av någon annan än oss (inte så ofta, men det händer) så står det dessutom högst upp under titeln:

Idag presenterar vi ett gästinlägg av xxx

Många av de sponsrade inläggen är inlägg som vi jobbat hårt med och som vi är stolta över. Ibland samarbetar vi till exempel med turistbyråer, och då får vi hjälp med tips och information vilket egentligen gör inläggen ännu bättre. Vi jobbar också hårt med många andra sponsrade artiklar, för att resultatet ska bli spännande och informativt.

Men, du får förstås själv avgöra vilka inlägg du vill läsa och inte. Vi hoppas att vi i alla fall gör det enkelt för dig att snabbt kunna bedöma artikeln, och på så sätt välja vad du vill läsa och inte.

Reklam på bloggen

Tack till alla underbara läsare

Avslutningsvis vill vi tacka alla er underbara läsare, som kommenterar, ifrågasätter och hjälper oss att utvecklas! Samtidigt som vi ber om förståelse för att vi inte kan leva på luft, så vill vi också uppmuntra er att fortsätta tycka till, fråga, ifrågasätta och kommentera. Det är det som gör bloggandet så roligt!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev