Meny Stäng

Ett annorlunda reseår – om att anpassa sig

Nog blev det ett annorlunda reseår i år! Om vi tänker tillbaka så har förutsättningarna ändrats gång på gång, och vi människor anpassar oss. Nu är hösten här och nu gäller det att anpassa sig igen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ett annorlunda reseår

Reseåret 2019 besökte vi tio europeiska länder och två länder utanför Europa. Året innan var nog inte så annorlunda, och kanske inte året innan dess heller. Men 2020? Vi besökte en resemässa i Tallinn i februari och därefter ströps, som bekant, allt resande utanför landets gränser. Ett tag fick man till och med hålla sig inom länets gränser.

Tourest 2020

Att resa inomläns och utomläns

Det är konstigt ändå vad man anpassar sig. I våras fick vi restriktioner om att hålla oss inom länet, och dessutom helst utomhus. Vi började (liksom många andra) utforska naturreservat och parker i närområdet. Det blev ett litet ”äventyr” att leta upp nya utflyktsmål och sedan ta sig dit med bil eller elcykel.

När vi gjorde vår första ”utomlänsresa” var det för att hämta husbilen från vinterförvaringen i Värmland. Oj, så exotiskt det plötsligt kändes att resa ”utomläns”.

Tyresta nationalpark

Sommar och #svemester

Liksom många andra upptäckte vi Sverige i somras. Att vi inte var ensamma på semestervägarna märktes eftersom det var nästan hopplöst att få plats på en camping eller ställplats. Men bortsett från den lilla utmaningen så var det fantastiskt. Göta kanal, Trollhätte kanal och Dalslands kanal – de levererade alla!

Och så kom hösten …

På slutet av sommaren var läget i Europa lite bättre. Vi vågade oss iväg på en Viking Line-kryssning (som kändes väldigt trygg!) och därefter rullade vi med husbilen till Polen och Tjeckien. Oj, vad roligt att resa i Europa igen!

Men, nu känns det som att vi på nytt får vänja oss vid ökade smittotal och försiktighet. Restriktionerna är visserligen inte lika hårda som i våras, men man känner av det vänder åt fel håll. Det är återigen svårt att planera.

Vad ska man se fram emot nu?

Det är sorgligt att se att smittan ökar runt om oss igen, men vi hoppas att vi är lite bättre rustade nu. Vi hoppas också att människor kommer ihåg att fortfarande försöka hålla avstånd. Men vad ska man då se fram emot medan höstmörkret sänker sig?

Jag tror att vi människor är ganska anpassningsbara. Kanske har man redan ställt om från de stora resorna till de lite mindre utflykterna, i sitt medvetande. Så som när vi i våras plötsligt tyckte att ”utomläns” snuddade vid att vara exotiskt. Eller så har man planerat sina utlandsresor på ett sätt som man känner fungerar idag.

Vi är just nu inställda på morgonjogg i Karlbersparken, mustiga höstmiddagar, myskvällar framför TV:n och spännande utflykter i närområdet. Vi är också öppna för resor och äventyr lite längre bort, om och när det känns rätt. Vi tar det som det kommer, och det känns helt ok!

Hur känner du för detta annorlunda reseår? Hur upplever du din förmåga att anpassa dig?

WIFI.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev