Meny Stäng

Några reflektioner från första utlandsresan sedan februari

Nu är vi hemma igen, efter vår husbilsresa i Polen och Tjeckien. Så fantastiskt roligt att äntligen kunna resa utomlands! Med husbil kändes det tryggt och vi fick se många otroligt fina destinationer. Här är våra första reflektioner.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

10 dagar genom Polen och Tjeckien

Vi har varit iväg på en 10 dagar lång resa genom Polen och Tjeckien. Detta är två favoritländer som vi verkligen älskar att resa med husbil i. Vi har ett bra samarbete med Tjeckiens turistbyrå, och dagarna i Tjeckien var ett betalt samarbete.

Polens turistbyrå hjälpte oss också och såg bland annat till att vi fick guider i de polska städer vi besökte. Vi vill vara tydliga och ärliga med detta, men samtidigt poängtera att alla våra reportage självklart bygger på våra egna personliga upplevelser!

Det har varit en intensiv, men också fantastiskt rolig resa. Vi har fått se mycket och lärt oss väldigt mycket (intensiva timmar med guider!). De polska städerna överraskade med att vara otroligt vackra och den tjeckiska naturen lockar till många fler besök. Vi hann inte berätta allt under resan, så därför kommer fler inlägg framöver. Här kan du se vår rutt i korthet:

Hur gick det med coronasäkerheten?

Vi reste med egen husbil, och det kändes väldigt tryggt och säkert. Ombord på Polferries färjor hålls bra avstånd och det finns handsprit i varje hörn. Väl nere i Europa känns det också enkelt att hålla avstånd när man kör och bor i husbil. Det som däremot besvärade oss lite var att guider och andra gärna ville ta i hand. Det känns ju ibland svårt att säga nej, så istället hade vi konstant handspriten redo.

Coronatider

Hur funkade det med munskydd?

Både i Polen och Tjeckien krävs för närvarande munskydd när man kliver in inomhus i butiker, museer och liknande. Vi hade med oss engångsmunskydd från Sverige, och fick också ett munskydd i tyg under resan.

Vi använde självklart munskydden när man förväntades göra det, men hjälper de? Det beror troligtvis på hur de används och vad man gör i övrigt. Många använder förstås sina munskydd på ett sunt och vettigt vis, men vi såg också några tveksamma exempel. Vad sägs om att …

  • Ha på sig munskydd, men lyfta bort det från munnen när man ska prata för att höras bättre?
  • Ha på sig munskydd, men ta bort det när man ska hosta så man kan hosta i handen?
  • Ha på sig munskydd men dra ner det under näsan så man kan andas bättre?
  • Ha på sig munskydd, men ta i hand?

Vad vill vi säga med detta? Jo, att man ska naturligtvis följa lokala regler om munskydd, men om man vill skydda sig från smitta får man fortfarande inte glömma att hålla avstånd och att tvätta händerna.

Reportage från Polen …

Vi hade begränsad tid på den här resan, men besökte många fantastiska platser. I Polen besökte vi fyra städer och vi tyckte mycket om alla, på olika sätt. Hittills har vi skrivit om en upplevelse i varje stad. När vi landat lite återkommer vi med större reportage. Dessa upplevelser har vi berättat om hittills:

Reportage från Tjeckien …

I Tjeckien upplevde vi fantastisk natur. Vi besökte den östra delen av landet och här finns berg, vandringsleder, skidområden och sjöar. Naturen är det absolut bästa här, men det är också spännande att besöka den gamla gruv- och industriorten Ostrava. Vi kommer snart berätta mer om vad man kan göra i och runt Ostrava. Här är de reportage vi skrivit hittills:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev